Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

V vill ha totalstopp för flyktingpengar till Turkiet

Jonas Sjöstedt (V) kritiserar regeringen för att inte ha agerat tillräckligt snabbt med att stoppa vapenexporten till Turkiet. Vänsterledaren sa under riksdagens partiledardebatt att han vill se ett totalstopp för flyktingpengar till Turkiet.

– Inte en krona till turkiska staten, det är dags att införa sanktioner, sa Sjöstedt.

Men Löfven slog i från sig:

– Om vi skulle göra som Jonas Sjöstedt vill är det fyra miljoner flyktingar i Turkiet som kommer att få ett helvete. Det stöd som ges är för skolor, sjukvård, bostäder, mat, det är det pengarna går till, sa statsministern enligt Aftonbladet.

Efter debatten utvecklade Sjöstedt i en intervju med Svenska Dagbladet att det inte bara handlade om flyktingavtalet utan även om det stöd som går till Turkiet eftersom det är ett kandidatland till EU.

– Turkiet är känsliga för ekonomisk press, så det skulle kunna bita, säger Sjöstedt till SvD efter debatten.

Läs mer om partiledardebatten

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vårbudgeten

Andersson till Busch Thor: Lite ihålig argumentation

Regeringspartierna är överens med C och L om att skjuta till 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna i år för att stärka välfärden.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är kritisk och partiet vill att kommunerna och regionerna ska ha ytterligare 1,7 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) invänder i kvällens Aktuellt i SVT att KD:s förslag bygger på att 3 av de miljarderna tas från kommunerna.

– Då klingar hela hennes argumentation lite ihåligt, säger Andersson.

Busch Thor tillbakavisar samtidigt kritik om att de endast är intresserade av att sätta käppar i hjulen för regeringen.

– Även en socialdemokratisk finansminister måste klara av att kunna räkna ut att fem myror är fler än fyra elefanter, säger hon.

Igår 21:32
Ebba Busch. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skarp kritik från V och KD: ”Yrvaket – inget vi litar på”

KD:s partiledare Ebba Busch Thor är starkt kritisk till januaripartiernas löfte om fem nya välfärdsmiljarder: “KD går in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”‚ skriver hon på Twitter och kallar beskedet för ”yrvaket”.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V krävt minst tio miljarder. Satsningen räcker inte till och innebär mindre nedskärningar än planerat, menar han.

”Mer pengar krävs”, skriver Sjöstedt på Twitter.

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är inte heller hon nöjd med januaripartiernas besked och säger att man kommer förhandla med M och KD framöver.

Igår 10:43
Liberalernas Mats Persson.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsväsendet ska få 750 miljoner: ”Viktig effekt”

Utöver de fem miljarder som januaripartierna satsar på välfärden satsas ytterligare 750 miljoner på rättsväsendet, säger företrädare för partierna vid en pressträff. Bakgrunden till det är det grova våldet i Sverige.

– Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Pengarna ska bland annat gå till Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Tullverket och är en del av vårändringsbudgeten som läggs 15:e april.

Igår 10:35
Läs mer om Vårbudgeten