Malin Björk (V). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

V: Kanske inte meningsfullt med flyktingtvång

Ska EU tvinga alla medlemsländer att ta emot flyktingar? Den frågan fick EU-toppkandidaterna svara på under Expressens debatt.

Moderaternas Tomas Tobé tyckte att tvång är en väg som ska prövas när EU förhandlar nästa långtidsbudget, för att få en jämnare fördelning av flyktingar.

Vänsterns Malin Björk var mer tveksam.

– Är det några som sätter sig på tvären och har gjort så i tre år, kanske det är mer meningsfullt och säga att okej nu går vi andra 20 länder vidare, sa hon.

Fi:s Soraya Post lyfte att det är viktigt att skapa lagliga vägar in i Europa för att strypa smuggelmarknaden och att EU ska se till att Genéve-konventionen säkras.

SD:s Peter Lundgren ville å sin sida stärka EU:s yttre gränsskydd.

– Det finns inte i dag, det är fullständigt nedmonterat, sa han.

De debatterar

Malin Björk (V)

Soraya Post (Fi)

Alice Bah Kuhnke (MP)

Erik Bergkvist (S)

Fredrik Federley (C)

Karin Karlsbro (L)

Tomas Tobé (M)

Sara Skyttedal (KD)

Peter Lundgren (SD)

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer