Ali Esbati och Antonia Ax:son Johnson.  TT
Valet - analyser

V: Ax:son Johnsons SD-flirt är en fara för affärerna

I en debattartikel i september krävde flera tunga näringslivsprofiler – bland dem Antonia Ax:son Johnson – att Alliansen skulle ta makten med SD. Nu får de mothugg av Vänsterpartiets Ali Esbati och Lorena Delgado Varas, som anser att ett sådant samarbete skulle slå mot affärerna.

”De partier som säger sig värna om svenskt näringsliv, och företagsledarna själva, har många skäl att sluta uppmana till samarbete med SD”, skriver de i ett debattinlägg på SVT Opinion och fortsätter: ”Tvärtom bör de se SD som ett direkt hot mot sin och vår allas framtid.”

Delgado Varas och Esbati nämner bland annat ”en omfattande arbetskraftsbrist” och att en stor andel av småföretagen drivs av kvinnor och män med utländsk bakgrund.

”Rasism och girighet är inget vackert par, men väl ett gammalt slitsamt”, skriver de.

Toppnyheter

Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Anders Borg till Ingves: Höj inte räntan

Nu ökar pressen på riksbankschefen Stefan Ingves inför räntebeslutet nästa vecka. Före detta finansminister Anders Borg kritiserar Riksbankens plan på att höja räntan i sociala medier.

"Riksbanken har ingen anledning till att höja reporäntan när inflationen redan saktat ned", skriver han på sitt Linkedin-konto.

Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning visar att KPI-inflationen väntas ligga på 2,0 procent om ett år, 2,1 procent om två år och 2,1 procent om fem år, skriver Direkt.

Samtidigt står det klart att både ECB och Norges bank väljer att inte höja räntan. Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen. Folioräntan ligger därmed kvar på 0,75 procent.

Kantar Sifo Prosperas undersökning speglar förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden, arbetsmarknadens parter och inköpschefer.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Lägre inflation kan ge ränteklapp

Inflationen är lägre än väntat. Bedömarna är därför mer tveksamma till om Riksbanken kommer att trycka på ränteknappen före jul.

– Vi tror fortfarande på en höjning nästa vecka, men osäkerheten har ökat, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Även Nordeas ekonomer är inne på samma spår, medan SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror att de lägre prisökningarna i kombination med den svaga BNP-siffran härom veckan gör att Riksbanken skjuter på räntehöjningen.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, sjönk i november till 2,1 procent, jämfört med 2,4 procent i oktober, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det var lägre än vad ekonomerna hade räknat med och en långsammare inflationstakt än vad Riksbanken har spått. Det som framför allt blivit dyrare det senaste året är boendet, el, drivmedel och mat.

Den underliggande inflationstakten, rensat för energipriser, ett mått som Riksbankens ledamöter också tittar på, hamnade på låga 1,4 procent i november. Det talar möjligtvis för att Riksbanken sitter still i båten ännu ett tag, enligt Anna Breman. Å andra sidan har inflationen legat på målet, 2,0 procent, ett längre tag nu, det talar i stället för en höjning.

Vid förra räntemötet i oktober var Riksbanken ovanligt tydlig med att det blir en räntehöjning i december eller i februari. Många ränteexperter lutade då åt december men osäkerheten har nu ökat av flera skäl.

En ny joker i räntespelet är Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation som förväntas gå segrande ur budgetstriden. Den ger en mer expansiv finanspolitik nästa år jämfört med övergångsregeringens budget.

– Det gör det lättare för Riksbanken att höja, säger Anna Breman.

Igår 10:00
Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Klarar företagen högre räntor?

Räntorna är på väg upp. Vad händer då med företagen, vilka nya räntenivåer klarar de? Effekten blir dessutom tvåfaldig: Dels indirekt genom att konsumtionen minskar när räntan höjs, dels direkt genom ökade räntekostnader på företagens lån.

– Vår analys visar att de flesta svenska företag skulle stå stadigt även i en miljö med betydligt högre räntor. Men det finns stora skillnader både mellan branscher och mellan företag i samma bransch, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank och sparbankerna i ett pressmeddelande.

Svårast får fastighetsbolagen där nästan en fjärdedel inte klarar en fördubblad räntekostnad. Därefter följer företag inom skog, jordbruk och transporter där cirka 13 procent får problem vid en räntehöjning.

Swedbank ger också tips på hur företagen kan förbereda sig för en ny räntemiljö:

  1. Stresstesta företagets ekonomi i scenarion med högre räntor
  2. Om räntekänsligheten bedöms vara för hög kan det vara värt att pröva öka amorteringstakten
  3. Överväg att försöka binda räntan. Om du som företagare vill vara säker på vad du kommer ha för ränteutgifter i en annan ränte-miljö kan det vara värt att ha en dialog med din bank om att binda räntan.
4 dec
Läs mer om Riksbankens räntepolitik
TT
Rysskontakterna

Rysk spion erkänner: Försökte infiltrera Republikanerna

Den utpekade ryska spionen Maria Butina erkänner sig skyldig i amerikansk domstol, skriver Washington Post.

Butina blir därmed den första ryska medborgaren som döms för att ha försökt påverka amerikansk politik i samband med valet 2016. Hon har bland annat anklagats för ha infiltrerat vapenlobbyn NRA och andra republikanska kretsar för att stärka ryska intressen.

I sitt erkännande medger 30-åringen att hon utfört påverkansarbetet under ledning av en onämnd ryss – som enligt flera medier tycks vara Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank.

29 min
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

Igår 05:22
Läs mer om Rysskontakterna
Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Strasbourg

Just nu: Stor polisinsats på gång i södra Strasbourg

En stor polisinsats pågår just nu i södra Strasbourg, rapporterar den franska tv-kanalen BFMTV. Även AFP:s reporter på plats bekräftar att ett område spärrats av och att många poliser befinner sig på platsen.

Det är ännu inte bekräftat om insatsen kan kopplas till jakten på 29-årige Cherif Chekatt, som misstänks ha utfört masskjutningen vid en julmarknad i staden i tisdags kväll. Tre personer dödades och flera skadades i attacken.

3 tim
Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dödsskjutningen i Strasbourg

Frankrike redo att fånga skytt ”död som levande”

En tredje person har dött efter attentatet mot en julmarknad i Strasbourg på tisdagskvällen, rapporterar AFP. Dödssiffran har reviderats flera gånger, men nu bekräftar myndigheter att den person som förklarades hjärndöd under gårdagen har dött.

Samtidigt pågår jakten på den misstänkte skytten 29-årige Cherif Chekat. Enligt regeringens talesperson Benjamin Griveaux är polisen redo att fånga honom död som levande.

– Det spelar ingen roll, så länge det är så fort som möjligt, säger han enligt Reuters.

Både Frankrike och Tyskland förstärkte gränskontrollerna under dagen. Det finns misstankar om att Chekat försöker fly landet, eller redan har flytt. Han har tidigare suttit i fängelse i Tyskland och är förbjuden att ta sig in i landet på nytt.

Tretton personer skadades i attacken, sex är livshotande skadade.

Idag 11:11
Läs mer om Dödsskjutningen i Strasbourg
På torsdagsmorgonen gjorde Säkerhetspolisen insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polisen och under ledning av Nationella operativa avdelningen (Noa). Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslaget i Västsverige

Flera släppta efter tillslag – anhållen nekar till brott

Den man som anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott och grovt vapenbrott förnekar brott, uppger hans advokat Michael Hansson för SVT Väst.

– Jag är belagd med yppandeförbud men så mycket kan jag säga att han förnekar det brott som han är misstänkt för, säger han.

De andra personer som tagits till förhör under morgonen har släppts.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslaget i Västsverige

Polis slog till mot adresser på Hisingen och i Lilla Edet

Ett av polisens tillslag som kopplas till terrormisstankar gjordes på Hisingen, uppger Göteborgs-Posten. Vittnen berättar för P4 Göteborg om hur tungt beväpnad polis slagit till mot en adress i Biskopsgården.

– Det var fullt pådrag med poliser här, säger en person till SR.

Det var under de tidiga morgontimmarna som polis gjorde tillslag på flera platser i Västsverige. En person har anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott. Flera personer har tagits till förhör.

Enligt GP:s uppgifter har tillslag även gjorts mot adresser i Lilla Edet och Ale. Ett vittne i Lilla Edet säger till SVT Nyheter Väst att poliser gått in i en butik.

– Jag jobbar mitt emot och skulle gå ut och röka på balkongen. Då ser jag att det bara haglar in poliser med sköldar och k-pistar eller vad det nu var.

Idag 11:21
TT
Terrortillslaget i Västsverige

En anhållen misstänkt för förberedelse till terrorbrott – internationella kopplingar

En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott och flera personer har hämtats till förhör efter samordnade insatser på flera platser i Västsverige på torsdagsmorgonen. Det meddelar Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Personen som har anhållits är även misstänkt för grovt vapenbrott. Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har pågått under en tid och det finns internationella kopplingar, uppger Säpo. Myndigheten vill däremot inte kommentera vilka länder det rör sig om, skriver TT.

Säpo vill heller inte säga något om tidpunkt eller målval för det misstänkta terrorbrottet. Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på oförändrad nivå, en trea på en femgradig skala.

Idag 08:22
Läs mer om Terrortillslaget i Västsverige
Utrikesminister Khaled al-Yamani, António Guterres och Huthirebellernas förhandlare Mohammed Abdelsalam. JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Krisen i Jemen

Jemens utrikesminister om avtalet: ”Hypotetiskt”

Jemens utrikesminister säger att vapenvilan i hamnstaden Hodeida förblir ”hypotetisk” till dess att Huthitrebellerna drar tillbaka sina militära styrkor.

– Vi förutsätter att den andra sidan kommer dra sig tillbaka, säger han enligt AFP.

Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres har båda parterna gått med på att alla beväpnade styrkor i Hodeida ska dra sig tillbaka och att vapenvila ska inledas i den våldshärjade staden. FN ska även anta en övervakande roll i stadens hamn, som tar emot en stor del av landets import av livsmedel och humanitärt bistånd.

3 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Jemen

Wallström: Svårt att se – men i dag firar vi ljuset

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är stolt över de framgångar som har gjorts i de nu avslutade fredssamtalen om Jemen som har genomförts i Rimbo utanför Norrtälje.

– Det här är verkligen en speciell dag för Jemen, för FN och för oss här i Sverige. Det här en dag när vi faktiskt firar ljuset. Det kan vara svårt att se när man kollar utomhus här, säger Wallström skämtsamt på en pressträff.

Hon tackar alla som har varit inblandade i samtalen som ”hela världen” har följt.

– Jag är såklart extremt glad att vi kanske får en ”Stockholmsdeklaration” här i dag med några av de viktigaste framstegen gjorda om Hodeida och fångutväxling som exempel på det.

5 tim
Utrikesminister Margot Wallström tar emot FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på Arlanda Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Jemen

Guterres på plats på Jemensamtalens sista dag

FN:s generalsekreterare António Guterres närvarar vid den sista dagen av Jemensamtalen som hålls i Sverige, rapporterar Reuters.

Tillsammans med sändebudet Martin Griffiths kommer han att meddela resultaten av samtalen, de första på två år, och datum för nya överläggningar.

De två parterna, regeringssidan och Huthirebellerna, har kommit överrens om att öppna flygplatsen i huvudstaden Sanaa, men ännu finns ingen överenskommelse om den strategiskt viktiga hamnen i Hodeidah.

Idag 07:45
Läs mer om Krisen i Jemen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kompetensutvisningarna

Ny rapport: Så ska kompetensutvisningarna stoppas

Tayyab Shabab, Ali Omumi och Peter Lincoln är bara några av de personer som utvisats de senaste åren – trots att de haft arbetsgivare som velat behålla deras kompetens. I en ny rapport från Svenskt Näringsliv presenteras en rad förslag på hur Migrationsverket och kommande regeringen kan stoppa att fler företag och arbetskraftsinvandrare drabbas, skriver Entreprenör.

Rapporten presenteras tio år efter att regelverket förändrades för rekrytering av utomeuropeisk arbetskraft.

– Under de här tio åren som de nya reglerna har gällt har det blivit tydligt att regelverket och dess tillämpning har en del uppenbara brister, säger rapportförfattaren Amelie Berg.

Arbetsgivare brottas fortfarande med otydliga regler och komplex byråkrati vilket sprider en osäkerhet kring förutsättningarna att kunna rekrytera internationell kompetens, menar Svenskt Näringsliv.

Vinit Malhotra, konsultchef Dynamo Consulting, rönte stor uppmärksamhet när hans företag kämpade för att få behålla it-utvecklaren Tayyab Shabab.

– Han var en av våra bästa utvecklare, och vi kämpade verkligen för honom. Och nu känner vi oro varje gång någon ska söka förlängning. Det snåriga regelverket betyder även att vi får lägga väldigt mycket administrativt arbete på de här frågorna, säger han till Entreprenör.

Idag 09:48
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetensutvisningarna

Timbro: ”Risk för nya kompetensutvisningar”

Det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring håller inte måttet. Trots att det gått ett år sedan Migrationsöverdomstolen ändrade praxis för återkallelse av arbetstillstånd är reglerna fortfarande orimligt stränga. Det skriver Fredrik Hultman och Siri Steijer, Timbro, i en debattartikel i SvD.

I en rapport föreslår Timbro en rad förändringar för att systemet ska bli mer rättssäkert.

”En av de mest angelägna reformerna handlar om att arbetskraftsinvandrare inte per automatik ska utvisas vid brister i anställningsvillkoren, vilket fortfarande är fallet. I stället bör hänsyn tas till om det är arbetsgivaren eller arbetstagaren som begått misstag, och om det är den nuvarande eller en tidigare arbetsgivare”, skriver debattörerna.

De vill också införa ett proportionalitetskrav tillämpas när uppehållstillstånd dras tillbaka, ändra kraven på att ett arbetstillstånd ska knytas till en arbetsgivare och ett yrke, se över försörjningskraven och stärka rättssäkerheten under pågående rättsprocesser.

”Utvecklingen går i fel riktning i ett läge då både privata och offentliga arbetsgivare söker med ljus och lykta efter rätt kompetens och bristen på kvalificerad arbetskraft bedöms vara det största tillväxthindret”, framhåller Fredrik Hultman och Siri Steijer i debattartikeln.

5 tim
Kompetensutvisningarna

Sista hoppet för kompetensutvisade – anställning via bemanningsföretag

Migrationsverkets praxis om en ”sexmånadersregel” hindrar kompetensutvisade att komma tillbaka till Sverige, skriver Entreprenör.

Det gäller bland annat ABB-ingenjören Ali Omumi, som blivit utvisad från Sverige och som nu återigen fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd.

Nu har ett bemanningsföretag fått upp ögonen för problemet och startat ett verksamhet som går ut på att återförena utvisade arbetskraftsinvandrare med sina svenska arbetsplatser.

– Det vi gör är att vi anställer personerna som har blivit utvisade som konsulter och hyr sedan ut dem till sina tidigare arbetsgivare, säger Andreas König, vd på bemanningsföretaget Just Arrived, till Entreprenör.

Enligt honom finns det en praxis inom Migrationsverket som går ut på att den arbetskraftsinvandrare som har blivit utvisad och ansöker om att på nytt få jobba hos sin tidigare arbetsgivare får vänta i cirka sex månader. Om personen ansöker hos ett nytt företag går det däremot snabbare.

– När vi anställer personen som konsult räknas det som ett nytt yrke, säger Andreas König.

10 dec
Läs mer om Kompetensutvisningarna