KD:s nya inriktning

Uvell: Man ska inte överdriva betydelsen av KD:s utspel

Opinionsanalytikern Markus Uvell anser inte att Kristdemokraternas utspel om att man ska kunna samtala även med Sverigedemokraterna är så stort som det kan låta. Beskedet, menar han, innebär framförallt att man kan sluta låtsas som att samtal som redan sker mellan partierna inte äger rum.

Partiernas konsensus kring SD bryts nu. Vilka möjligheter och risker ser du i svensk politik i och med detta?

– Jag tror inte man ska överdriva betydelsen av detta utspel. I praktiken sker redan samtal mellan partierna, inklusive SD, regelbundet i riksdagens utskott. Beskedet innebär framförallt att KD slutar låtsas som att detta inte är acceptabelt och att det därför kan ske mer obekymrat.

Finns det några sakfrågor i riksdagen som berörs direkt av detta nya förhållningssätt?

– Det finns ett antal sakfrågor där det redan finns en majoritet för en annan politik än regeringens, det gäller bland annat kriminalpolitiken, arbetsmarknaden och delar av näringspolitiken. Detta besked sätter fingret på att man skulle kunna åstadkomma reformer om man ville. Däremot ska man nog inte förvänta sig någon omedelbar förändring, så länge C och L stödjer den sittande regeringen kan de ju inte utan vidare agera mot denna regering.

Hur påverkas de tidigare allianspartierna av KD:s besked?

– På ytan ökar konflikten, det var ganska hårda ord från såväl C som L efter beskedet. Men i praktiken är detta inget särskilt nytt, att Alliansen sprack berodde ju just på skillnader i synen på att ta stöd av SD för att genomföra sin politik. Så det blir väl tillfälligt lite irriterat, men i grunden förändras inte så mycket.

Har beskedet någon relevans för januariöverenskommelsen?

– Nja, inte direkt. Det illustrerar att de olika borgerliga partierna har olika syn på det parlamentariska läget, och framförallt drar olika slutsatser av det. För S är det förstås positivt att denna oenighet får mer uppmärksamhet, men jag tror inte det påverkar relationerna mellan partierna på djupet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer