Utrikes

Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-in.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Kim och Moon överens: Ska avveckla kärnvapen i Nord

Nordkorea har gått med på att ”permanent stänga” landets viktigaste robotanläggning, under översyn av internationella observatörer. Det säger Sydkoreas president Moon Jae-in på en presskonferens efter ett möte med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.
Anläggningen, som ligger i Tongchang-ri, har varit skådeplats för flera robottest inom ramen för det nordkoreanska kärnvapenprogrammet, skriver AFP.
Enligt nyhetsbyrån tyder satellitbilder tagna i augusti på att arbetet med att montera ner en konstruktion för robottest då pågick, vilket i så fall skulle ligga i linje med den överenskommelse som Kim slöt med USA:s president Donald Trump tidigare i somras.

1 tim
Sydkoreas Moon Jae-in och Nordkoreas Kim Jong-Un håller för närvarande toppmöte i Pyongyang.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Kim Jong-Un vill besöka Seoul ”i nära framtid”

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kommer att besöka Sydkorea och huvudstaden Seoul ”inom en snar framtid”. Löftet kommer efter ett möte med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in på onsdagen, skriver flera medier.
Enligt Moon kommer Kims besök i Seoul att ske före årsskiftet. Det hade i så fall varit den första officiella resan till Sydkorea som en nordkoreansk diktator har genomfört.
Moon befinner sig i Pyongyang för ett tre dagar långt möte. Under den första dagen diskuterades även Nordkoreas kärnvapenprogram och de två koreanska ledarna säger sig också ha kommit överens om att kämpa för en ”era utan krig”.

1 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen
Brett Kavanaugh/Donald Trump. TT
Trumps Amerika

Trump: Lider med honom – han förtjänar inte detta

USA:s president Donald Trump säger att han lider med att Brett Kavanaugh, som är nominerad till ny domare i högsta domstolen, anklagats för sexuella övergrepp, skriver AP.
Presidenten säger även att domaren ”inte är en man som förtjänar det här”.
Kavanaughs nominering har hotats efter att en kvinna, Christine Blasey Ford, anklagat honom för sexuella övergrepp som ska ha inträffat i början av 1980-talet. Han nekar till anklagelserna.

Igår 21:33
Grassley (mitten) Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

”Vi får inte tag i kvinnan som anklagar Kavanaugh”

På måndag är det tänkt att domaren Brett Kavanaugh och kvinnan som anklagar honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, ska frågas ut i senaten. Men nu är det osäkert om det blir av, eftersom Blasey Ford inte går att få tag på.
– Vi har försökt nå henne under de senaste 36 timmarna, tre eller fyra gånger per e-post, men vi har inte fått något svar, säger den republikanske senatorn Chuck Grassley i en intervju med den konservative radioprofilen Hugh Hewitt, enligt TT.
Brett Kavanaugh, som nekar till att ha begått övergrepp, är nominerad som ny HD-domare.

Igår 19:27
Trumps Amerika

Analys: Därför sitter Trump säkert

Det skulle inte gå. Opinionsmätningsgurun Nate Silver försäkrade redan under primärvalen 2015 att realitystjärnan Donald Trump inte skulle bli republikanernas kandidat, än mindre president. På valdagen spådde Silver, och i princip alla medier, att Hillary Clinton skulle vinna valet. Bara några timmar innan vallokalerna öppnade släppte Reuters/Ipsos sin sista prognos: Sannolikheten att Clinton skulle bli madame president var 90 procent. Svenskarna pustade ut, amerikanerna gick och röstade. För egen del satt jag i ett litet radhus i Echo Park, Los Angeles, och följde sändningarna från tre olika skärmar som bekräftade det vi alla visste skulle ske under kvällen. Efter några veckor i staden var jag överraskad över att Clinton lyckades besegra den populäre Bernie Sanders, som likt en Che Guevara-gestalt hade sprayats på väggar över hela området. Där - och inte mot Trump - stod hennes tuffaste batalj, tänkte jag. Under kvällen deltog jag i Aftonbladets valvaka via länk och upprepade mantrat jag okritiskt lärt mig: Clinton vinner, frågan är bara hur överlägsen segern blir. Ju längre kvällen led, desto mer osäker blev jag. ”Det kan bli tuffare än vad vi trodde, det är uppenbarligen tuffare än vi trodde, det här trodde ingen. Men Florida vinner i alla fall Clint…”. Alla vet hur det gick. Vi svenskar förstod inte vad som hände då och många förstår ännu mindre nu när det talas om att Trump mycket väl kan bli omvald 2020. De som spådde att fastighetsmagnaten skulle falla in i den traditionella republikanska fållan fick fel, istället har de två åren präglats av lögner, rasistiska uttalanden, sexism, upprivning av såväl klimatavtal som av kärnavtal, häxjakt mot medier, och ett allmänt förakt för fakta och avancerade resonemang.
Ändå sitter Donald Trump säkert i Vita huset. Detta skrivs i september och min analys förutsätter att den insynsskyddade Muellerutredningen inte har presenterat information som ritar om kartan radikalt. Även om riksrätt är avlägset så är utredningen det som på allvar kan få ut Trump ur Vita huset i förtid. Graverande avslöjanden i medier och böcker har förvisso fått presidenten i gungning, men inte tillräckligt för att hans position på allvar skulle hotas.
Låt oss därför fokusera på det som vi vet här och nu i september 2018.
Popularitet har att göra med personlighet, men också av vad personen åstadkommer. På samma sätt som den svenska regeringen, skördar Trump frukterna av en stark konjunktur och medföljande låg arbetslöshet. Fler saker kan läggas på pluskontot: skattereformen, mötet med Kim Jung Un, omförhandlingen av handelsavtalet NAFTA och den största framgången av alla: Att en ny domare har tillsatts till Högsta domstolen. Antagligen tillsätts ännu en domare under denna mandatperiod, ett faktum som lär påverka nationen för decennier framåt. Och saker som de flesta svenskar förknippar med något negativt – upprivning av internationella avtal eller ordkrig mot medier – betraktar många amerikaner som välkomna avsteg från tidigare administrationer.
Framför allt ska vi göra det som alldeles för få gjorde 2016: Titta på väljarna. Det var dessa som avgjorde valet, inte Nate Silver eller opinionsinstituten. Har dessa väljare ändrat sig? Nej.
Visst, enligt ABC och Washington Post är sex av tio amerikaner missnöjda med Trump, den sämsta siffran sedan han tillträdde. Men Trump är ingen president som enar landet och han vann inte heller en majoritet av väljarna så den typen av siffror innebär nog föga i praktiken. I flera primärval inför mellanårsvalet har Trumpvänliga kandidater utmanat mer traditionella republikaner, ofta med framgångar för presidentens favorit. Gräsrotsengagemanget från Florida till Arizona, via Oklahoma, avspeglar sig i landets högsta politiska församling. Så länge stödet för Trump är starkt i landet vågar republikaner inte göra några hårda utspel mot presidenten.
De republikanska ledamöter som ändå kritiserar administrationen har en sak gemensamt: De är på väg ut. Trumpkritikerna Jeff Flake och Bob Corker ställer inte upp för omval, John McCain avled tragiskt i augusti, och talmannen Paul Ryan har allt som oftast varit tyst som en mus när presidenten sagt eller gjort något olämpligt. Inte heller Ryan är kvar i kongressen efter årets val.
En Harvard-Harris-undersökning från i våras visade att 36 procent av amerikanerna anser att landet är på väg åt rätt håll. Siffran är låg, men ändå högre än när Obama lämnade Vita huset. En djupdykning i siffrorna visar att presidenten behåller stödet hos sin bas: vita, män och personer över 65 år.
Så länge gräsrötterna är kvar ökar chanserna för att Trump också är det.
Utgången i förra presidentvalet berodde också på motståndet. I republikanernas primärval stångades klassiska republikaner med klassiska argument framför en klassisk bakgrund (Ronald Reagans flygplan). Men väljarna ville inte ha klassiska republikaner. I slutronden väntade vattendelaren Hillary Clinton, som knappt lyckades skapa engagemang i sitt eget parti. Den som däremot lyckades entusiasmera sina följare var Bernie Sanders, den åldrade socialisten som inte ens var medlem i Demokraterna, och det är Sanders-vägen som betydande delar av partiet har tagit sedan dess. En vänstersväng i oppositionspartiet lär vara goda nyheter för Trump. Om svängen blir lika kraftig som under 1960- och 1970-talet är för tidigt att säga, men den gången blev resultatet att Demokraterna innehade presidentämbetet en enda gång mellan 1968 och 1992 (Jimmy Carter 1977 till 1981). Slutsatsen då var att partiet måste att röra sig mot mitten, understött av bland andra Bill Clinton och organisationen The Democratic Leadership Council. Där befinner sig Demokraterna inte idag. Istället tyder primärvalssäsongen inför höstens val på en allt tydligare uppdelning mellan progressiva och mittenorienterade kandidater. Socialister är på frammarsch, den progressiva ikonen Elizabeth Warren sägs undersöka möjligheterna att kandidera, samtidigt som den 76 år unge Joe Biden överväger samma sak.
Under en ovanligt turbulent tid i början av hösten vände sig Trump till den samlade presskåren och sa att ”ingen kommer att komma i närheten av att besegra mig 2020, på grund av det vi har uträttat”. Här och nu, i september 2018, tror jag att han har rätt. Men lita inte på mig om jag upprepar det på valnatten 2020.

Igår 12:12
Läs mer om Trumps Amerika
Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbråket Kina-USA

Linde: Svenska företag hamnar i kläm i handelskriget

När USA och Kina nu går in i en ny fas i handelskriget riskerar det svenska näringslivet att hamna i korselden, hävdar handelsminister Ann Linde (S) för TT.
Detta eftersom globala värdekedjor, som bland annat företag runt om i världen har byggt upp sina affärsmodeller på, också kommer att påverkas av de nya tullarna.
– Det är därför vi påverkas även om vi inte har de här tullarna riktade direkt mot oss, säger Linde till nyhetsbyrån.
De tydligaste effekterna av Trumps nya tullar blir ett hårdare internationellt handelsklimat och en smäll för Kinas ekonomi, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på halvstatliga Business Sweden, som hjälper svenska företag öka försäljningen globalt.
"Men skulle det här bli större, med fler länder inblandade, då är vi i ett annat läge", varnar hon, enligt nyhetsbyrån.
För svenska företag med produktion i Kina räknar Lena Sellgren med att motiven för att flytta ut produktion från Kina nu ökar. Här pekas Vietnam ut som ett alternativ.
Sellgren menar dock att Trump har en poäng med att rådande handelssystem -som är baserat på ett 20-årigt regelverk inom Världshandelsorganisationen  WTO - bör reformeras.
"Det behövs göras en översyn, förändringar och rättas till. Sedan är Trumpregeringens metod varken ett bra eller trevligt sätt: Det är oerhört oförutsägbart att gå fram som han gör nu."

Igår 14:51
POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbråket Kina-USA

Kina svarar på nya USA-tullar

Handelskriget mellan världens två största ekonomier har trappats upp ytterligare.
Nu meddelar Kina att de ser ingen annan möjlighet än att sätta hårt mot hårt efter president Donald Trumps senaste beslut om tullar på varor för 200 miljarder dollar från Kina, skriver TT.
Från och med måndagen den 24 september kommer de att införa tullar på amerikanska varor för 60 miljarder dollar, motsvarande 534 miljarder kronor.
Det uppger Kinas finansdepartement i ett uttalande på tisdagen, enligt Reuters.

Igår 13:16
Handelsbråket Kina-USA

Expert: Europa kan bli stora förloraren i handelskriget

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp och Europa kan bli den stora förloraren, enligt Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, skriver DI.
SEB tror precis som många andra bedömare att parterna löser konflikten på sikt. Storbanken varnar ändå för följderna om konflikten fortsätter att eskalera, när det skulle ske är svårt att svara på.
SEB anser att Europa skulle drabbas hårt av ett handelskrig. Hittills har de införda tullarna inte märkts särskilt mycket men läget har försämrats kraftigt den senaste tiden.
– Vi rör oss ju i fel riktning och det kommer fler dåliga nyheter än bra nyheter, säger Johan Javeus till DI.

Igår 11:11
Läs mer om Handelsbråket Kina-USA
Angela Merkel. Arkivbild. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Omplaceringen av Maasen

Analys: En kompromiss som räddar regeringen

Beslutet att omplacera underrättelsechefen Hans-Georg Maassen räddar den bräckliga tyska regeringskoalitionen, skriver Die Welts Torsten Krauel i en analys.
Socialdemokratiska SPD och förbundskansler Angela Merkel ville ha bort Maassen medan inrikesminister Horst Seehofer satte sig på tvären. Krauel skriver att det inte hade varit värdigt om främlingsfientliga protester hade sänkt regeringen och att alla sidor kan vara hyfsat nöjda med uppgörelsen.
”SPD får som de vill. Seehofer kan åka till Bayern och hävda att han inte svek en av Merkels kritiker. Och Angela Merkel kan säga att en myndighetspersons tveksamma uttalanden fick konsekvenser. Koalitionen kan regera vidare”, skriver han.

Igår 17:48
Hans-Georg Maassen på dagens krismöte. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Omplaceringen av Maasen

Tyske underrättelsechefen avsätts efter krismötet

Hans-Georg Maassen, chef för den tyska underrättelsetjänsten BFV, får lämna sin post efter konflikten med delar av regeringen, skriver AFP. Beslutet fattades under ett krismöte i dag.
Maassen får i stället en hög post inom inrikesdepartementet, något som ses som en kompromisslösning, skriver TT.
Bakgrunden till konflikten är spionchefens uttalanden efter de främlingsfientliga demonstrationerna i Chemnitz i augusti. Hans framtid har splittrat regeringen: Konservativa CSU och inrikesminister Horst Seehofer har försvarat honom medan Angela Merkel och socialdemokratiska SPD ville ha bort honom.

Igår 16:09
Läs mer om Omplaceringen av Maasen
Vladimir Putin och Benjamin Netanyahu. Arkivbild. Maxim Shipenkov / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kriget i Syrien

Israel förnekar skuld i nedskjutning av ryskt plan

Det var inte Israels fel att det ryska militärflygplanet sköts ner i Syrien i går. Det säger den israeliska militären i ett uttalande enligt AFP.
Ryssland hävdar att de israeliska stridsplan som genomförde en attack mot Syrien tog skydd av det ryska planet när Syrien svarade med luftvärnsrobotar. Enligt Israel var det först långt senare som det ryska planet sköts ner.
”När den syriska armén avfyrade robotarna som träffade det ryska planet så var de israeliska planen redan på Israels luftrum”, skriver den israeliska militären.

Igår 13:01
Arkivbild. Syrisk soldat vid kontroll när rysk militärpolispasserar. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kriget i Syrien

Ryssland beskyller Israel för nedskjutet plan i Syrien

Ett ryskt militärflygplan med 15 personer ombord har av misstag skjutits ner av syriska luftvärnsrobotar efter att syriska anläggningar besköts av Israel, uppger Moskva enligt CNN. Ryska försvarsdepartementet anklagar de israeliska flygplanen för att ha ”tvingat ut” det ryska planet i skottlinjen, rapporterar AP.
Även Washington tror att spaningsplanet oavsiktligt skjutits ned av den syriska regeringens luftvärn, uppger en högt uppsatt amerikansk tjänsteman som vill vara anonym för Reuters.
Det ryska försvarsdepartementet uppger enligt ryska nyhetsbyrån Tass att robotar avfyrades från ett franskt fartyg i regionen vid ungefär samma tidpunkt – men Frankrike förnekar inblandning i det ryska planets försvinnande.
Ryssland gick in i konflikten i Syrien 2015 efter att president Bashar al-Assad bett om stöd.

Igår 07:48
Läs mer om Kriget i Syrien