Utrikes

Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Analys: En jämn men ack så förutsägbar valdebatt

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

1 tim
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

3 tim
Labours hemsida. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour använder billigt cyberskydd – trots attack

När brittiska Labours digitala plattformar utsattes för en ”sofistikerad och storskalig” cyberattack förra veckan använde partiet ett billigt cyberskydd för motsvarande 250 kronor i månaden. Enligt internmejl som Reuters tagit del av kommer Labour inte att uppgradera tjänsten, trots att nivån på dagens skydd inte rekommenderas till organisationer som löper stor risk att utsättas för attacker.

Ett par dagar efter cyberattacken tog den ökända hackergruppen Lizard Squad på sig ansvaret för den.

3 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

4 tim
Donald Trump, Jennifer Williams överst tv, Timothy Morrison överst th, Alexander Vindman under tv och Gordon Sondland under th.  TT/AP
undefined

Analys: Häpnadsväckande vittnesmål kan avgöra allt

Riksrättsprocessen går in i den mest kritiska fasen i och med de nya vittnesmål som ska höras offentligt nu i veckan, skriver Stephen Collinson i en analys. Det gäller både för demokrater som vill peta Donald Trump från sitt ämbete, och för republikaner som vill rädda presidenten. TV-sändningarna under de kommande tre dagarna väntas visa på häpnadsväckande vittnesmål – vilka kan avgöra om Trump missbrukade sin makt för att pressa Ukraina, skriver han.

Riksrättsprocessen handlar varken om sanning eller rättvisa, säger Fox News Sean Hannity i sitt program. Demokrater som driver på tillsammans med mediamobben kan inte inse att de förlorade valet 2016. ”Ända sedan dess har de varit ute efter hämnd”, säger han.

Idag 13:15
Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till Mike Pence, ska höras i riksrättsutredningen.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två nyckelfigurer vittnar om Ukrainasamtalen i dag

Två av Donald Trumps säkerhetsrådgivare som lyssnade på det så kallade Ukrainasamtalet ska vittna i riksrättsutredningen i dag, skriver AP. Förhören är offentliga.

Den ena är överstelöjtnant Alexander Vindman som var säkerhetsrådgivare till den amerikanska presidenten. Dessutom hörs Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till vicepresident Mike Pence. De båda uppges ha uttryckt oro angående Trumps samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, där presidenten ska ha uppmanat till utredning av den politiska rivalen Joe Bidens son.

Ytterligare två personer vittnar senare under dagen: USA: specialsändebud till Ukraina, Kurt Volkner, och Timothy Morrison på USA:s säkerhetsråd.

Idag 05:51
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
En demonstrant försöker fly genom en avloppstunnel. TT
Demokratirörelsen i Hongkong

Flera studenter försökte fly genom avloppstunnlar

Efter mer än två dagars sammandrabbningar med polis på polytekniska universitetets campus i Hongkong, har ett dussin studenter som varit fast i området försökt ta sig ut bland annat genom avloppstunnlar, skriver Reuters.

Iklädda gasmasker och plastpåsar försökte de vira ner sig, men tunnlarna ska ha varit för smala. Enligt rykten ska några andra studenter tidigare ha lyckats ta sig ut genom samma väg.

6 tim
Demonstranter vid det polytekniska universitetet.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN fördömer det ”extrema våldet” – uppmanar till lugn

Hongkongdemonstranternas ”extrema våld” är djupt beklagligt och kan inte tolereras. Det säger FN:s talesperson Rupert Colville enligt Reuters. Människorättsorganisationen oroar sig över att läget kan förvärras ytterligare.

Samtidigt uppmanar FN myndigheterna i Hongkong att lugna ner den upptrappade situationen vid det polytekniska universitetet, där sammandrabbningar inträffat sedan i helgen. Den humanitära situationen ”förvärras tydligt” för de demonstranter som är fast inne på campus.

Idag 11:56
Carrie Lam och polis som griper en demonstrant i tårgasröken i Hongkong.  TT/AP
undefined

Lam om krisen: Ge upp om ni vill se ett fredligt slut

Hongkongs ledare Carrie Lam manar de demonstranter som befinner sig i det barrikaderade polytekniska universitetet i regionen att ge upp om en fredlig lösning ska kunna nås. Det är Lams första offentliga uttalande sedan campuset förvandlats till en våldsam hotspot för protesterna i helgen, skriver AFP.

– Målet kan bara uppnås med fullt samarbete med demonstranterna, vilket förstås innebär att upprorsmakarna måste stoppa våldet, lägga ned sina vapen och komma ut fredligt för att följa polisens instruktioner, säger Lam på en presskonferens.

Universitetet intogs av hundratals demonstranter i helgen och sammandrabbningar har skett mellan dem och polisen.

Idag 04:28
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Hanan Ashrawi/Saeb Erekat. TT
Israel – Palestinakonflikten

USA:s beslut fördöms och kritiseras: ”Djungelns lag”

Föga förvånande har palestinska företrädare fördömt USA:s beslut att inte längre se israeliska bosättningar på Västbanken som brott mot internationell lag. Chefsförhandlare Saeb Erekat menar att risken nu är stor att det blir ”djungelns lag” som gäller i området, skriver BBC.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo gav beskedet i går på en presskonferens. Efteråt kallade den palestinska politikern Hanan Ashrawi utspelet för ”ytterligare en attack mot internationell rätt av en biblisk absolutist som väntar på hänryckningen”, skriver Ekot.

Israels premiärminister välkomnar beslutet och säger att det ”korrigerar ett historiskt misstag”.

Idag 16:19
Ett byggprojekt tidigare i år i den israeliska bosättningen Naale på Västbanken.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Oväntat av Trump – men en konsekvent policy

Beskedet att USA inte längre anser att Israels bosättningar på Västbanken är ett brott mot internationell lag var väldigt oväntat. Det menar Mellanösternforskaren och statsvetaren Anders Persson som Ekot har talat med.

– Men sedan när man ser tillbaka är det en konsekvent policy som Trump fört, där det varit en rad slag i ansiktet på palestinierna och där USA har tagit Israels anspråk i allt större beaktande, säger Persson.

Det var i går som USA:s utrikesminister Mike Pompeo meddelade landets nya hållning gällande israeliska bosättningar. EU betraktar dem fortfarande som illegala.

Idag 09:01
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Sydkoreanska soldater i en övning.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA uppmanas att ställa in alla övningar med Sydkorea

Nordkorea uppmanar USA att avsluta sina gemensamma militärövningar med Sydkorea ”en gång för alla”, rapporterar AFP. Uttalandet kommer efter att de två länderna i söndags sköt upp sina övningar, som ett tecken på god vilja. Nordkorea menar dock att landet inte vill samtala med det ”krångliga” USA förrän övningarna är helt inställda.

Läget mellan Nordkorea och USA har varit låst sedan samtalen i Stockholm kollapsade i oktober.

Idag 08:13
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea: Sverige – sluta medla i konflikten med USA

Sverige behöver inte längre jobba för en dialog mellan Nordkorea och USA. Det menar Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong Gil, skriver AFP.

– Den svenska sidan gör klokt i att förstå situationen och uppföra sig, säger han till statliga nyhetskanalen KCNA.

Nordkoreas replik till Sverige kommer efter att samtalen med USA i Stockholm kollapsade i oktober.

Nordkorea uppmanar samtidigt USA att avsluta sina gemensamma övningar med Sydkorea ”en gång för alla”. Uttalandet kommer efter att de två länderna i söndags sköt upp sina övningar. Nordkorea menar dock att landet inte vill samtala med det ”krångliga” USA förrän övningarna är helt inställda.

Idag 07:35
Läs mer om Nordkoreakrisen