Utrikes

Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU:s nya toppskikt

von der Leyen får stöd av S-gruppen – ser ut att bli ny kommissionsordförande

Ursula von der Leyen får stöd av S-gruppen i EU-parlamentet, uppger gruppen på Twitter. Därmed ser tyskan ut att bli vald till ny ordförande för EU-kommissionen i kväll.

”Vi kommer dock att vara vaksamma för att se till att hon levererar de progressiva löften som hon har givit tack vare pressen från oss”, skriver gruppen i inlägget.

Den socialdemokratiska gruppen S&D har tidigare varit splittrad, men gruppens 153 röster räcker för att leda von der Leyen till toppjobbet. Eftersom några stolar står tomma i parlamentet som i vanliga fall rymmer 751 politiker behöver hon 374 röster för att väljas. Hon kan sedan tidigare räkna in 182 röster från EPP-familjen och ytterligare 104 från den liberala gruppen Förnya Europa, skriver Politico.

Det italienska Femstjärnerörelsen har också öppnat för att stötta den tyska politikern med sina 14 röster. Omröstningen sker senare i kväll.

EU-kommissionsordföranden är en av unionens mest inflytelserika politiker.

30 min
Ursula von der Leyen Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ursula von der Leyen ger löfte om nytt klimatpaket

I dag röstar EU-parlamentet om Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande. Nu lanserar von der Leyen ett löfte om ett nytt klimatpaket som hon ska föreslå under sina första 100 dagar, om hon får posten.

Enligt von der Leyen ska förslaget leda till att Europa är en klimatneutral kontinent 2050.

– Jag kommer att lägga fram ett grönt avtal för Europa under mina första 100 dagar på posten. Jag kommer att lägga fram den första EU-klimatlagen någonsin som sätter målet för 2050 i en lag, sa hon i dag inför parlamentet.

Idag 07:59
Ursula von der Leyen talar inför EU-parlamentet. TT.
undefined

von der Leyen öppnar för förlängning av brexit

I sitt tal till EU-parlamentet på tisdagen öppnade Ursula von der Leyen, nominerad att ta över som ordförande för EU-kommissionen, för en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap bortom den 31 oktober.

– Jag är redo för ytterligare förlängning av det föreslagna datumet om mer tid skulle krävas av ett gott skäl, sa hon enligt AFP.

Senare i dag ska EU-parlamentet rösta om von der Leyens nominering till ordförande för EU-kommissionen.

Idag 10:18
Läs mer om EU:s nya toppskikt
Trump har bland annat riktat sina senaste attacker mot Ilhan Ohmar och Alexandira Ocasio-Cortez. TT
Amerikanska valet 2020

Trumps attacker fortsätter: ”Lämna om ni hatar USA”

USA:s president Donald Trump fortsätter sina verbala attacker på de fyra demokratiska kongresskvinnor som han uppmanat att ”åka hem” till sina hemländer. För tredje dagen i rad går han till attack mot politikerna – nu i en lång rad tweets.

”De demokratiska kongresskvinnorna har spytt ur sig några av de mest bedrövliga, hätska och vidriga saker som någonsin har sagts av en politiker i representanthuset eller senaten och ändå får de ett frikort och stöd av Demokraterna”, skriver Trump i ett inlägg.

Han säger att politikerna är antiisraeliska, antiamerikanska, stödjer terrorister och ropar ”F-ordet” i publika sammanhang. Trump menar också att Demokraterna är rädda för att utmana dem.

”Om ni hatar vårt land, eller om ni inte är lyckliga här, kan ni lämna!” skriver han i ett annat inlägg.

3 tim
Sean Hannity och Donald Trump.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Foxankare försvarar Trump: ”Pelosi är totalt maktlös”

Fox News-ankaret Sean Hannity försvarar Donald Trump efter hans twitterattacker mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

Hannity säger att representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi tappat kontrollen över ”sin radikala socialistiska bas” och är maktlös inför de kvinnliga ledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

– Det spelar ingen roll vad talman Pelosi säger eller gör. Det är radikalerna som styr [...], sa han på måndagskvällen efter att de demokratiska kongressledamöterna hållit en presskonferens där de meddelade att de inte tänkte låta sig tystas av presidenten.

Det var i helgen som Trump skrev på Twitter och uppmanade de fyra att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från.

5 tim
Trump under sin pressträff i går.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analyser: Republikanernas tystnad är öronbedövande

Donald Trumps attack där han uppmanade fyra demokratiska kongressledamöter att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från möts av en öronbedövande tystnad från Republikanerna. Det skriver David French i en analys för National Review.

”Förstår de inte meddelandet som deras partiledare sänder ut, framförallt för USA:s icke-vita medborgare?” frågar han sig.

Washington Posts Ishaan Tharoor skriver att Trumps retorik förändrar hur de republikanska väljarna ser på att vara republikaner.

”Vad det betyder att vara republikan är nu att tillhöra Västvärldens yttre höger”, skriver han.

CNN:s John Blake skriver att det finns två versioner av USA: det välkomnande och det som mördade ursprungsbefolkningen och förslavade människor från Afrika.

”I ett USA reagerar människor i chock när presidenten skickar rasistiska twitterinlägg till kvinnliga ledamöter. I det andra USA säger människor ingenting.”

Idag 06:00
Läs mer om Amerikanska valet 2020