Utrikes

Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Theresa May: Kommer inte lämna EU senare än 30 juni

Storbritannien har bett EU om att få skjuta upp brexit till 30 juni – men Theresa May är inte beredd att skjuta upp utträdet längre än så. Det sa hon i ett anförande vid 10 Downing Street i London i kväll.

– Jag kommer att fortsätta jobba natt och dag, sa hon under pressträffen.

Hon förstår att många britter är trötta på alla de politiska turerna kring EU-utträdet. Hon uppmanar nu landets parlamentariker att bestämma sig.

44 min
Juncker på onsdagen. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Läcka: EU är ”starkt emot” Theresa Mays förslag

EU kommer att starkt motsätta sig Mays begärda förlängning av det brittiska utträdet till den 30 juni. Det visar ett läckt dokument som Financial Times tagit del av. Pundet faller och är för dagen ner 13 öre mot kronan.

EU motsätter sig Mays valda datum. Antingen ska brexit vara klart före EU-parlamentsvalet inleds 23 maj eller så får Storbritannien lämna unionen under slutet av året eller senare. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska ha gett samma budskap till May, uppger en talesperson till FT.

Tidningen skriver att Mays nya vägval inte verkar ha gjort någon nöjd – förutom EU är alla falangerna i det brittiska parlamentet starkt kritiska.

Idag 13:32
Premiärminister Theresa May. Tim Ireland/AP/TT
Brexit - förhandlingarna

Källa: May vill skjuta brexit – men inte för länge

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer be EU om att få skjuta fram utträdesdagen ur unionen. Men bara för en kort tid. Det rapporterar BBC News på onsdagen.

– Det finns argument för att ge parlamentet lite mer tid för att enas om en väg framåt, men människorna i det här landet har väntat i snart tre år nu, säger en källa på Downing street till BBC.

Nu är det bara nio dagar kvar till att Storbritannien måste lämna EU och chefsförhandlare Michel Barnier har sagt att unionen inte kommer godkänna att senarelägga utträdet utan en ”konkret plan”.

Idag 08:46
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Viktor Orbán när han i dag anlände till EPP-mötet i Bryssel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Orbáns Ungern

Ungerska Fidesz stängs av från M- och KD-gruppen

Ungerns regeringsparti Fidesz stängs av från EPP-gruppen i EU-parlamentet, rapporterar NTB. Röstsiffrorna för en avstängning blev förkrossande 190 mot 3 bland EPP-medlemmarna.

Fidesz förlorar därmed rätten att delta i möten, att rösta och att föreslå kandidater till olika positioner. Om partiet framöver inte följer EPP:s grundläggande värderingar kommer partiet också att uteslutas, skriver DN.

– Det accepterar vi inte, sa Orbán under dagens möte enligt en källa till tidningen, som skriver att den ungerska ledaren nu själv väntas ta Fidesz ur partigruppen.

I EU-parlamentets konservativa grupp EPP återfinns de två svenska partierna KD och M. Båda partierna har drivit på för att Fidesz ska uteslutas ur gruppen. EPP är EU-parlamentets största partigrupp och sitter just nu på 217 av de 751 mandaten i parlamentet. Tolv av ledamöterna kommer från Fidesz.

3 tim
Ebba Busch Thor, Gunnar Hökmark och Sara Skyttedal. TT
Orbáns Ungern

M- och KD-glädje efter avstängning: ”Viktigt steg”

Flera moderata och kristdemokratiska politiker gläds över att det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från den konservativa EPP-gruppen med två månader till EU-valet. Både M och KD ingår själva i gruppen.

”Viktigt steg”, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Twitter.

”Stark enad markering”, tycker Sara Skyttedal, KD:s toppnamn inför valet.

Hon får medhåll av sin partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag är glad över att EPP har enats om beslut om tillfällig avstängning, även om Kristdemokraterna sedan vi initierade denna process hade velat gå längre, säger hon i ett pressmeddelande.

Moderaternas Tomas Tobé, som är ett av partiets toppnamn till parlamentet, konstaterar att EPP valde att stänga av Fidesz ”med stor majoritet”.

3 tim
Ulf Kristersson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

Fidesz kan uteslutas ur EPP – M och KD driver på

Den europeiska partigruppen EPP ska i dag avgöra om man ska utesluta det ungerska partiet Fidesz ur gruppen i EU-parlamentet.

Totalt tretton partier, bland dem de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, har ställt sig bakom ett krav på att partiet ska lämna EPP.

M-ledadren Ulf Kristersson kommenterade nyligen en invandrings- och EU-kritisk affischkampanj från Fidesz där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, sa M-ledaren då.

EPP-delegaterna möts för omröstning under eftermiddagen.

Idag 08:18
Läs mer om Orbáns Ungern
Erdogan och Ardern. TT
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Svaret på kritiken: Citaten tagna ur sitt sammanhang

Turkiets president Recep Tayyip Erdogans hårt kritiserade uttalande om moskéattackerna i Nya Zeeland är ”tagna ur sitt sammanhang”. Det säger presidentens stab enligt AFP.

Erdogan sa bland annat att antimuslimska australier som kommer till Turkiet skulle skickas tillbaka i kistor ”som deras far- och morföräldrar”, med hänvisning till slaget vid Gallipoli under första världskriget.

Samtidigt meddelar premiärminister Jacinda Ardern att landets utrikesminister Winston Peters kommer att resa till Turkiet för att möta Erdogan ”ansikte mot ansikte”.

– Vår vice premiärminister kommer att konfrontera de här kommentarerna i Turkiet, säger hon.

4 tim
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Pappa och son från Syrien första offren att begravas

I dag hölls de första begravningarna efter moskéattackerna i nyzeeländska Christchurch, rapporterar AP.

Två av offren som begravdes är 44-åriga Khalid Mustafa och hans 15-åriga son Hamza. Familjen kom till Nya Zeeland för ett år sedan efter att ha flytt från krigets Syrien.

Khalid Mustafas fru Salwa Mustafa säger till Radio New Zealand att familjen fått höra att Nya Zeeland var det tryggaste landet i världen att leva i.

– Det var det inte, säger hon.

Hundratals sörjande samlades på onsdagen för att ta farväl av dem.

– Det finns inga ord för hur fruktansvärt det här är. En familj kom hit för att komma i säkerhet och de borde ha fått vara trygga här, säger premiärminister Jacinda Ardern, som besökte Christchurch för andra gången sedan massakern.

Även Khalids andra son, 13-åriga Zaed skadades i dådet och kom till begravningen i rullstol, enligt AFP.

Idag 07:06
TT
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Ledig pilot räddade planet – dagen före dödsolyckan

Planet som störtade i Indonesien i oktober förra året var med om en identisk incident dagen före olyckan – men räddades då av en pilot som var ur tjänst men av en händelse reste med planet, rapporterar Bloomberg.

Dagen efter manövrerades Lion Air-planet av en helt ny besättning, som inte kunde slå av det felaktiga flygsystemet, varpå planet störtade och de 189 personerna ombord dog.

Enlig källor bad piloten som var ur tjänst, men som ändå befann sig i cockpit, piloterna att strypa motorn och därmed tvinga ned nosen. Den tidigare okända detaljen kring olyckan ger fler ledtrådar till hur en del 737 Max-piloter har lyckats undvika katastrofer och andra inte.

Samtidigt skriver Reuters att ljudupptagningar från cockpit avslöjar hur piloterna satt och bläddrade i en handbok för att förstå hur de skulle kunna räta upp planet igen.

Samma modell var inblandad i olyckan i Etiopien.

Idag 06:41
Läs mer om Moskéattackerna i Nya Zeeland