Utrikes

EU-parlamentet FREDERICK FLORIN / AFP
EU-valet 2019

Stora EU-grupper tappar: ”Livet blir annorlunda”

De två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser båda ut att tappa stort i valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman undersökningar från samtiga 28 EU-länder, skriver SvD.

Men grupperna kommer trots det att fortsätta vara störst, visar mätningen. Statsvetaren Göran von Sydow säger till SvD att mätningen kan tyda på att hela maktbalansen i parlamentet kan förskjutas. De stora vinnarna ser ut att bli liberala Alde samt Matteo Salvinis nya högerpopulistiska grupp EAPN, tidigare ENF.

– Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

5 tim
Viktor Orbán, Manfred Weber och Frans Timmermans. TT
EU-valet 2019

Orbán: Skillnaden mellan kandidaterna är utseendet

Det spelar ingen roll om toppnamnet för den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen S&D:s Frans Timmermans eller toppnamnet för den konservativa gruppen EPP:s Manfred Weber blir ny ordförande för EU-kommissionen. I alla fall om man får tro Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Bild.

– Enda skillnaden är hur de ser ut på utsidan, säger han.

Orbáns parti Fidesz ingår självt i EPP, men har varit avstängt sedan i mars. Han kallar Weber för ”en svag ledare” som ”inte längre är konservativ”.

Av de svenska partierna ingår Moderaterna och Kristdemokraterna i EPP, och Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ i S&D.

5 tim
Angela Merkel under en presskonferens den 23 maj.  BERND VON JUTRCZENKA / dpa
EU-valet 2019

Tyska storpartier kan tappa rejält – De Gröna framåt

De tyska regeringspartierna ser alla ut att gå mot ett historiskt dåligt resultat i helgens EU-val, skriver TT.

Den kristdemokratiska unionen CDU/CSU, som fram till i höstas leddes av förbundskansler Angela Merkel, får i en färsk opinionsmätning stöd av 28 procent av väljarna. Skulle den siffran stå sig vore det det sämsta valresultatet hittills för CDU/CSU i ett tyskt EU-val. Socialdemokraterna SPD ligger ännu sämre till med 17,5 procent i samma mätning. Det är nära tio procentenheter sämre än 2014 och även detta det hittills sämsta resultatet i ett EU-val.

Den stora vinnaren är miljöpartiet De Gröna, som med 18,5 procent kan knipa andraplatsen från SPD. Främlingsfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland (AFD) går också framåt, till 12 procent, jämfört med 7,1 i förra EU-valet.

Idag 13:19
Läs mer om EU-valet 2019
Boris Johnson, Jeremy Hunt och Sajid Javid.  TT.
Brexit - förhandlingarna

Här är hetaste namnen till att efterträda Theresa May

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson är favorittippad till att ta över efter Theresa May. Han har tidigare sagt att han ”självklart” vill bli ny partiledare och premiärminister om posterna blir lediga.

Andra namn som förekommer i spekulationerna är utrikesminister Jeremy Hunt och inrikesminister Sajid Javid, som båda har vänt i frågan om brexit och nu kan tänka sig att lämna unionen utan ett avtal, skriver TT.

Det pratas även om Andrea Leadsom, tidigare gruppledare i parlamentet för Tories, miljöminister Michael Gove och försvarsminister Penny Mordaunt.

6 tim
OLI SCARFF / AFP
Brexit - förhandlingarna

Johnson: Lämnar i oktober – med eller utan ett avtal

Boris Johnson är favorit att efterträda Theresa May som partiledare för Tories och premiärminister för Storbritannien, och han signalerar redan nu vilken hållning han kommer att ha gentemot EU.

– Vi kommer att lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal. Vi kommer att få ett bra avtal genom att förbereda oss för hård brexit, säger han enligt Reuters.

Johnson har annars hyllat May under fredagen, efter att hon meddelat sin avgång.

– Hon hade tålamod och agerade stoiskt trots alla svårigheter, säger han.

5 tim
Theresa May håller sitt avskedstal.  Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

EU: Theresa Mays avgång förändrar inget i samtalen

Det faktum att Theresa May lämnar sin post som Tory-ledare och Storbritanniens premiärminister innebär inga förändringar i EU:s hållning angående brexitavtalet, rapporterar AFP.

EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva har sagt att de 27 övriga medlemsländerna har godkänt det föreslagna brexitavtalet och att det inte finns några planer på att öppna upp ärendet igen.

Några av kandidaterna till posten som Mays efterträdare har sagt att de vill göra ändringar i det utträdesavtal som May förhandlat fram.

Idag 13:18
Läs mer om Brexit - förhandlingarna