Utrikes

Sarah Huckabee Sanders. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Rysskontakterna

Vita huset: Trumps ”nej” var inget svar om rysspåverkan

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders pressades på onsdagskvällen kring om Donald Trump tror att Rysslands påverkansförsök riktade mot USA fortfarande pågår. Presidenten svarade på onsdagen ”nej” när reportrar ställde frågan till honom, vilket går emot den amerikanska underrättelsetjänstens bedömning.
Enligt Huckabee Sanders syftade Trumps ”nej” inte på frågan om rysk påverkan. Det framgår inte vad han i stället skulle ha avsett att kommentera. Huckabee Sanders sa att hotet mot USA:s valsystem fortfarande existerar och att man vidtar åtgärder för att skydda det.
Det är andra gången på två dagar som ett förtydligande kring vad Trump menat med ett utspel tvingas fram.

Igår 21:18
Donald Trump. NICHOLAS KAMM / AFP
Rysskontakterna

Går på nytt emot USA:s bedömning: Tror inte att Ryssland försöker påverka

USA:s president Donald Trump tror inte att Rysslands påverkansförsök mot USA är pågående.
– Nej, sa Trump och skakade på huvudet när han fick frågan av reportrar i dag.
Uttalandet motsäger den amerikanska säkerhetstjänstens bedömning om att de ryska försöken att påverka inte var begränsade till presidentvalet 2016 – utan nu riktar in sig mot höstens mellanårsval till kongressen. Den nationelle underrättelsechefen Dan Coats sa förra veckan att ”varningslamporna blinkar rött”.
Trump har de senaste dagarna försökt minska skadorna av uttalandet han gjorde under en pressträff med Vladimir Putin i måndags, skriver Reuters. Där tonade han ner den egna säkerhetstjänstens slutsatser och fäste stor vikt vid Putins nekande.

Igår 17:30
Anna Chapman och Maria Butina. TT
Rysskontakterna

Poserade med konservativa – jämförs med kändisspion

Ryskan Maria Butina har på sociala medier setts posera på bilder ihop med republikanska profiler som senatorn Rick Santorum och NRA-toppen Wayne LaPierre. AFP skriver att hon på senare år tycks ha dykt upp varhelst konservativa makthavare samlats. Redan 2015 ska FBI ansett att hon utgjort ett hot om spionage.
Butina greps i helgen och misstänks ha försökt infiltrera den mäktiga vapenlobbyn NRA och det republikanska partiet. Enligt åklagare ska hon vid minst ett tillfälle ha använt sig av sex i utbyte mot en position i en ”specifik intresseorganisation”.
Butina kopplas till Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank, som tidigare varit politiker. I ett meddelande till Butina ska han förra året ha skrivit att hon ”överträffar” den ryska spionen Anna Chapman som greps i New York 2010 och sedermera blev en kändis hemma i Ryssland.

Igår 17:09
Läs mer om Rysskontakterna
En kvinna håller sitt barn, i bakgrunden paramilitärer i området Monimbo. MARVIN RECINOS / AFP
Krisen i Nicaragua

”Flyende jagas av polis och paramilitär med hundar”

Styrkor lojala med Nicaraguas president Daniel Ortega tog kontroll över den oppositionella staden Masaya i dag – efter långa strider som väckt internationell kritik och fördömanden.
AFP skriver att beväpnade paramilitärer kört genom stadens centrum med tutande fordon. Ortegas partiflagga hissades på ett stort torg.
Alvaro Leiva, chef för Nicaraguas förbund för mänskliga rättigheter, säger att omkring 200 människor flytt från Masaya och ”jagas av polis och paramilitärer som använder hundar för att spåra dem”.
Samtidigt skriver Reuters att oppositionen förnekar nederlag och att företrädare uppger att man planerar demonstrationer.

Igår 20:15
Systern till en man som dödades av polisen i Masaya sörjer vid hans begravning. Cristobal Venegas / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Nicaragua

Ärkebiskop: Ortega måste stoppa massakern

Regeringstrogna styrkor i Nicaragua attackerade i går en förort till staden Masaya som kontrollerats av de regimkritiska demonstranterna. Det uppger företrädare för en katolsk kyrka i staden.
Ärkebiskopen Silvio Baez skriver på Twitter att kulorna ”når fram till kyrkan Maria Magdalena” där präster tagit skydd.
”President Daniel Ortega måste stoppa massakern!”, vädjar Baez.
Konflikten har pågått i tre månader och nära 300 personer har dödats. Protesterna handlade inledningsvis om en reform av landets pensionssystem som sedan skrotades men har växt till att kräva Ortegas avgång.

Igår 05:36
Poliser på patrull efter sammandrabbningar i Nicaragua under tisdagen. OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Nicaragua

Nicaraguas styre: Vi har slagit ned ”kuppen”

Nicaraguas regering har lyckats med att slå ner ”kuppen”, säger ministern Paul Oquist, en av president Daniel Ortegas närmaste män, till AFP.
– Försöken att utföra en statskupp i Nicaragua har misslyckats, säger han.
Omkring 280 personer har dödats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och poliser sedan protesterna inleddes i april. Under helgen dödades enligt FN tolv personer när regeringsstyrkor skulle tömma demonstranternas barrikader i flera olika städer.
FN har uttryckt oro över det dödliga våldet och försvinnanden i samband med protesterna och EU erbjöd under ett möte i Bryssel i tisdags att hjälpa till för att nå en ”fredlig lösning”.

Igår 04:25
Läs mer om Krisen i Nicaragua
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps Amerika

Trump: Hatarna ville se en boxningsmatch med Putin

USA:s president Donald Trump hävdar att hans resa till Europa förra veckan var en ”enorm framgång”, skriver AP. Presidenten har fått hård kritik för hur han hanterade mötet med Rysslands president Vladimir Putin. Kritiken har hörts även inom det republikanska partiet och bland konservativa profiler.
I en rad inlägg på Twitter utvecklar Trump sitt försvar.
”Vi kom bra överens vilket verkligen har stört många ’hatare’ som hade velat se en boxningsmatch [...] En del HATAR faktumet att jag kommer bra överens med president Putin i Ryssland. De skulle hellre gå i krig än att se det här”‚ skriver Trump.
Trump har bland annat fått backa om sitt ordval i samband med mötet med Putin. Trump sa att han inte såg någon anledning till att Ryssland skulle ha försökt påverka presidentvalet 2016. Senare hävdade Trump att han menat motsatsen.

Igår 16:08
Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Toppdemokrater hävdar att Putin har hållhake på Trump

Under pressträffen efter måndagens presidentmöte fick Vladimir Putin frågan om han hade något komprometterande material på Donald Trump. Frågan syftade på uppgifterna om en film som ska ha spelats in i Ryssland 2013 där Trump ska ha befunnit sig på ett hotellrum med prostituerade som han hyrt in för att kissa på en hotellsäng där Barack och Michelle Obama tidigare sovit.
Putin förnekade inte uttalat att det skulle finnas en film men svarade att han hade hört sådana rykten. Själv säger sig Putin inte ha känt till att Trump var i landet vid det tillfället och tillägger att med tanke på hur många affärsmän som besöker landet har de knappast möjlighet att samla in komprometterande material om alla.
Trump svarade i sin tur att något sådant ”borde ha kommit ut för länge sedan”. Amerikanska medier noterar att ingen av dem svarade nej på frågan.
Flera demokrater har efter toppmötet gett uttryck för att Trumps beteende under pressträffen tyder på att Ryssland har någon hållhake på Trump, skriver Washington Post.
– President Trumps vekhet inför Putin var pinsam och bevisar att ryssarna har något på presidenten, något personligt, finansiellt eller politiskt, säger Nancy Pelosi, minoritetsledare i representanthuset.
Även Chuck Schumer, demokraternas minoritetsledare i senaten, ifrågasatte Trumps undfallenhet mot Putin och säger i ett uttalande att ”en stor fråga hänger över Vita huset – vad kan rimligen ha fått Trump att sätta ryska intressen över amerikanska?”.

17 jul
Donald Trump/Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Trumps Amerika

Analyser: Trumps agerande kan ge stora konsekvenser

USA:s president Donald Trumps pressträff med Rysslands president Vladimir Putin i går kan vara det ögonblick som tillslut bekräftade att Trump värdesätter sina egna intressen före landets, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
Och det kommer att leda till konsekvenser framöver, menar han.
Enligt Collinson fick presskonferensen Trump att se svag ut och i sådana lägen brukar presidenten slå tillbaka. Dessutom blev Europa allt mer nervöst efteråt vilket gör att EU-länderna sannolikt kommer ta omvägar i Washington för att slippa involvera Vita huset. Putin kan även ha fått mersmak efter att han sett hur lätt det är att manipulera USA:s president och kan tänkas göra nya försök till valpåverkan, skriver Collinson.
NBC News Jonathan Allen skriver i en analys att Trump skapade en oreda när han tog Putins parti och dessutom på utländsk mark. Men man bör inte förvänta sig att Trump ska försöka iordningställa allt för att han får höra att han agerade tvärt emot Amerikas intresse, skriver Allen.
”I sin egen hjärna har han inte gjort några misstag”.

17 jul
Läs mer om Trumps Amerika
Passagerare bjuds på Champagne på väg till Eritrea. MAHEDER HAILESELASSIE TADESE / AFP
Freden mellan Etiopien och Eritrea

Champagne och rosor när flygplan landade i Eritrea

Sång, hurrarop, skålande och blommor. Stämningen var på topp bland passagerarna när två flygplan från Etiopien – de första kommersiella på 20 år – landade i Eritreas huvudstad Asmara i dag. Relationen mellan de båda länderna har tinat upp märkbart den sista tiden och krigstillståndet är officiellt över.
En AFP-reporter ombord på ett av planen berättar att passagerare i alla klasser bjöds på Champagne. Leende flygvärdinnor delade ut rosor.
Medborgare i Etiopien och Eritrea kommer nu att kunna få ett visum utfärdat vid ankomst när de besöker grannen, skriver CNBC.

Igår 14:11
Ethiopian Airlines första flyg till Eritrea. Ethiopian Airlines
Freden mellan Etiopien och Eritrea

Första passagerarflyget på 20 år mellan ärkefienderna

För första gången på 20 år lyfte ett passagerarflygplan från Etiopien till Eritrea nu på onsdagsmorgonen. Den höga efterfrågan på biljetterna fick bolaget Ethiopian Airlines att sätta in två flyg med bara 15 minuter mellan avgångarna.
– Att vi fått sätta in två flyg är ett tecken på hur ivriga folk är, säger flygbolagets vd Tewolde GebreMariam vid en ceremoni.
Ledarna för de två länderna undertecknade tidigare i somras ett fredsavtal som betyder slutet på den gränskonflikt som pågått mellan Etiopien till Eritrea sedan 1998.

Igår 08:26
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed kramar om Eritreas president Isaias Afwerki på  Asmaras flygplats den 8 juli.  TT / NTB Scanpix
Freden mellan Etiopien och Eritrea

Teleglädjen: Etiopier ringer upp främlingar i Eritrea

Frehiwot Negash från Addis Abeba i Etiopien tog upp telefonen och slog in ett slumpvist utvalt telefonnummer. Hon ville testa om det verkligen gick att ringa till Eritrea.
Och en person svarade på andra sidan linjen – det var ett hotell, skriver CNN.
”Det här gjorde min kväll. Jag ringde Crystal Hotel i Eritrea och pratade med receptionen. Vi är väldigt glada”, skriver den 33-åriga ekonomichefen på Twitter.
I måndags skickade Etiopiens största telekombolag, Ethio, ett sms till sina 57 miljoner kunder om att telefonlinjerna skulle återupptas till följd av fredsuppgörelsen. Det var många som ville testa om det verkligen stämde.
”Herregud, jag är så glad över det här med Etiopien och Eritrea. Jag ringde precis ett slumpmässigt nummer i Asmara och hade en fin pratstund med en kvinna som heter Frtuna”, skriver Twitteranvändaren Henok.

11 jul
Läs mer om Freden mellan Etiopien och Eritrea
SOE ZEYA TUN / TT NYHETSBYRÅN
Pojkarna i thailändska grottan

Försökte gräva sig ut – hörde hur vattnet steg

Många har undrat hur det kom sig att pojkarna gick in i grottan i norra Thailand den 23 juni och hur de kunde bli instängda flera kilometer in.
På dagens pressträff sa ett av barnen, som kallas ”Ake”, att de var nyfikna eftersom de aldrig tidigare hade varit där inne. Efter en timme i grottsystemet försökte de ta sig tillbaka till utgången men vattenmassor satte stopp. I stället fick de ta sin tillflykt längre in i grottan.
Enligt ”Ake” kom de så småningom till torrare mark men ljudet av strömmande, stigande, vatten oroade dem. Gruppen ska bland annat ha försökt gräva sig ut, i jakt på en alternativ utgång.

Igår 13:05
Alla tolv pojkarna och tränaren är med på pressträffen. SOE ZEYA TUN / TT NYHETSBYRÅN
Pojkarna i thailändska grottan

Pojkarna om när dykaren nådde fram: ”Magiskt”

De tolv fotbollspojkarna och deras tränare höll pressträff efter att ha skrivits ut från sjukhuset i dag.
En liten fotbollsplan hade ställts i ordning intill den plats där presskonferensen hölls och det hela inleddes med att pojkarna dribblade.
En pojke som kallas ”Dul” berättade om hur det var när den första dykaren nådde fram till gruppen inne i grottan, efter att de hade varit instängda i nära två veckor.
– Det var ett magiskt ögonblick, säger 14-åringen.
Enligt läkare och psykiatriker som medverkade på pressträffen bedöms pojkarnas fysiska och psykiska hälsa som god efter omständigheterna.
– De pratade inte så mycket till en början. Men det lossnade när de fick mat i sig, säger en läkare enligt SVT.

Igår 10:14
YE AUNG THU / AFP
Pojkarna i thailändska grottan

Första bilderna av pojkarna på sjukhuset har släppts

Första bilderna har släppts från det sjukhus där pojkfotbollslaget vårdas efter tiden i grottan, skriver CNN. Bilderna kommer från ett videoklipp som visats på en pressträff. På de korniga bilderna ser man pojkarna, som är mellan 11 och 16 år gamla, i munskydd och sjukhuskläder. En pojke gör ett segertecken med fingrarna.
Pojkarnas hälsotillstånd har beskrivits som gott och de flesta väntas bli utskrivna inom en vecka. Några vårdas för lunginflammation.
Samtidigt publicerar Thailands marin, Thai Navy Seals, ett fem minuter långt videoinslag från räddningsarbetet, på sin Facebooksida.

11 jul
Läs mer om Pojkarna i thailändska grottan