Utrikes

REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Historiskt nej till Theresa Mays Brexitavtal

Det brittiska parlamentet röstar som väntat nej till Theresa Mays brexitförslag. 202 av ledamöterna röstade ja till Mays förslag medan hela 432 röstade nej. 118 av Mays partikollegor röstade emot hennes avtal, rapporterar The Guardian.

Det har på förhand beskrivits som ett historiskt nederlag för den brittiska premiärministern.

Direkt efter att utfallet presenterats höll Theresa May ett kort anförande där hon bland annat sa att hon inte tänker avgå. Det följdes av att Labour-ledaren Jeremy Corbyn begärde en misstroendeomröstning mot Mays regering. Enligt The Guardian ska en omröstning hållas redan i morgon, onsdag.

May har nu tre dagar på sig att återkomma till parlamentet med vad regeringen avser göra, det vill säga plan B.

4 tim
Heiko Maas. Arkivbild.  Clodagh Kilcoyne / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Tysk utrikesminister: EU vill samtala vid brexitnej

EU står redo att fortsätta samtala med Storbritannien om parlamentsledamöterna röstar ner brexitavtalet i kväll, uppger Tysklands utrikesminister Heiko Maas, skriver Reuters.

Maas utesluter däremot att EU kommer att gå med på betydande förändringar i avtalet.

– Avtalet gäller som det är. Jag tvivlar väldigt starkt på att avtalet kommer att omförhandlas helt. Om det fanns en bättre lösning skulle den redan ha lagts fram, säger han i ett tal i EU-parlamentet enligt nyhetsbyrån.

Ledamöterna i det brittiska parlamentet väntas inleda omröstningen om avtalet senare i kväll.

Idag 15:56
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
En övervakningsfilm visar gärningsmänenn utanför hotellkomplexet. TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Nairobi

Självmordbombare sprängde sig i hotellobbyn

Med hjälp av bilbomber sprängde sig gärningsmännen in genom entrén till hotell- och kontorskomplexet i Nairobi, Kenya. Väl inne i hotellet ska en självmordsbombare ha sprängt sig själv innan andra gärningsmän öppnade eld med automatvapen, rapporterar Reuters. Enligt vittnesuppgifter var minst sex gärningsmän inblandade.

– Huvudentrén var bortsprängd och det låg en människoarm på gatan, avsliten från axeln, berättar Serge Medic, en schweizare som driver ett säkerhetsföretag med kontor i närheten av hotellet, för Reuters.

Minst 14 personer ska enligt obekräftade uppgifter ha dödats och ytterligare många ha skadats.

1 tim
BAZ RATNER / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Nairobi

Hotellet uppges vara säkrat – rapporter om 14 döda

Kenyas inrikesminister Fred Matiang’i uppgav på tisdagskvällen att antiterrorstyrkor efter flera timmar hade lyckats ta kontroll över det hotellkomplex som utsattes för ett attentat under tisdagen, rapportar The Guardian. Enligt Matiang’i hade alla byggnader säkrats.

– Säkerhetsstyrkor har evakuerat massor av kenyaner och människor av andra nationaliteter från byggnaden. Vi är nu i slutfasen av arbetet med att rensa upp och säkra bevis, sa Matiang’i i ett kort tv-framträdande.

Flera medier rapporterade dock om fortsatt skottlossning även efter ministerns uttalande.

Ännu finns ingen officiell dödssiffra. Reuters rapporterar om minst 14 döda, men siffrorna är osäkra, bland annat eftersom skadade har förts till flera olika sjukhus. Reuters rapporterar att en amerikansk och en brittisk man ska finnas bland de döda.

3 tim
Civila evakueras från hotellet. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Nairobi

Svenska Jessica: Först kom två smällar, sedan skott

Svenska Jessica Axberg, 30, bor i närheten av hotellkomplexet som attackerades i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Först kom två smällar och sedan många skott. Det lät väldigt nära, säger hon till TT.

Hon berättar att hon inte känner någon som drabbades i attacken, men att två kompisar som jobbar på Finlands ambassad som ligger i närheten av komplexet håller sig inomhus av rädsla för att gå ut.

Minst sex personer uppges ha dödats i attentatet och extremiströrelsen al-Shabaab har tagit på sig ansvaret. Skadade förts till flera olika sjukhus, rapporterar TT med hänvisning till lokala medier.

5 tim
Läs mer om Explosionen i Nairobi
Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

Svenska EU-ministern: Avtalet förblir bästa vägen

Flera svenska politiker var snabbt ute på Twitter för att kommentera det nedröstade brittiska brexit-avtalet.

”Beklagar att det brittiska parlamentet inte godkände utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU ikväll. Avtalet förblir den bästa vägen till en ordnad brexit”, skrev EU- och handelsminister Ann Linde (S).

L-ledaren Jan Björklund riktade en känga mot Sverigedemokraterna som vill att Sverige röstar om EU-medlemskapet.

”Kaos i Storbritannien efter att Brexit-avtalet underkänts i parlamentet. Verkar ju vara en bra idé från SD att Sverige borde lämna EU”, skriver Björklund.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley gav uttryck för en förhoppning om en inställd brexit:

”Vägen framåt är ytterst oklar men jag välkomnar om UK ångrat sig om brexit.”

3 tim
Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - reaktionerna

Tusk: Britterna borde kanske strunta i brexit

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, manar brittiska ledare att tänka till om den fortsatta brexit-strategin, efter att Theresa Mays brexit-avtal röstats ner, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Om ett avtal är omöjligt, och ingen vill att det inte blir något avtal alls, vem har då slutligen modet att säga vilken som är den enda rätta lösningen?” skriver Tusk på Twitter och antyder att Storbritannien borde överväga att inte lämna EU.

3 tim
Läs mer om Brexit - reaktionerna
William Barr. CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps Amerika

Nye ministern: Muellers utredning är ingen häxjakt

Donald Trumps föreslagna kandidat som ny amerikansk justitieminister, William Barr, anser att det är av ”yttersta vikt” att särskilde åklagaren Robert Mueller får slutföra utredningen om rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet. Det sa han när han i dag frågades ut av senaten, rapporterar amerikanska medier.

– Jag anser inte att Mr Mueller ägnar sig åt någon häxjakt, sa Barr också, och tog därmed avstånd från Trump som vid upprepade tillfällen kallat utredningen för just ”häxjakt”.

Barr väntas få grön ljus av senaten, där republikanerna har majoritet. Men Demokraterna utnyttjade ändå utfrågningen till att få honom att lova att Rysslandsutredningen ska slutföras och att resultaten av den ska bli offentliggjorda, skriver AFP.

Idag 16:51
Donald Trump.  JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump bjöd fotbollslag på snabbmat i Vita Huset

USA:s president Donald Trump bjöd collegelaget Clemson Tigers på snabbmat från McDonald’s och Burger King på måndagen, skriver Washington Post.

Laget skulle fira att de vunnit ligan, inne i Vita Huset – men den pågående nedstängningen av statsapparaten påverkade lagets firande. Anledningen är att personalen, däribland de ordinarie kockarna i Vita Huset, inte jobbar på grund av nedstängningen.

– Vi har allt som jag tycker om här, allt som ni tycker om, sa Trump.

Nedstängningen av USA:s statsapparat är den längsta i landets historia.

Idag 07:16
Donald Trump vid ett väljarmöte. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps Amerika

Analys: Nedstängingen kan skrämma bort Trumpväljare

I takt med att nedstängningen av delar av USA:s statsapparat drar ut på tiden ökar risken att Donald Trumps kärnväljare, den vita arbetarklassen, vänder sig emot honom, skriver Washington Posts Eugene Scott i en analys. Han konstaterar att flera mätningar visar att stödet i den väljargruppen redan har minskat och att många amerikaner, även ur Trumps väljarbas, anser att Trump är skyldig till nedstängningen.

”Lyckas Trump inte vända utvecklingen kan det bli svårt för honom att bli omvald med den kampanj som lanserats under parollen ’Promises Kept’ (Löftena har hållits)”, konstaterar Scott.

CNN:s Chris Cillizza skriver att Trumps hårdföra linje angående nedstängningen och gränsmuren mot Mexiko måste vara oerhört frustrerande för övriga republikanska politiker.

”Du vet att för varje dag nedstängningen pågår skadas ditt parti på det politiska planet. Men du vet också att om du säger något till Trump kommer han bara att gräva sig djupare ner i skyttegraven”, skriver Cillizza.

Igår 23:20
Läs mer om Trumps Amerika