Utrikes

Brexit
Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentet på tisdagen FREDERICK FLORIN / AFP
Brexit

Juncker: Inget utrymme kvar för omförhandling

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upprepade på tisdagen att det inte finns ”något som helst utrymme för omförhandling” av brexitavtalet, rapporterar The Guardian.

– Men självklart finns det utrymme om det används intelligent. Det finns utrymme för att ge ytterligare förtydliganden och ytterligare tolkningar utan att öppna utträdesavtalet.

Han fortsätter: – Detta kommer inte att hända: Alla måste notera att utträdesavtalet inte kommer att öppnas på nytt.

1 tim
Theresa May PARBUL / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit

”May undvek förnedring – men landet är kvar i limbo”

Premiärminister Theresa May sköt inte upp voteringen av brexitomröstningen för att hon ville, utan för att hon och hennes team försöker undvika ett fasansfullt nederlag, skriver BBC:s Laura Kuenssberg.

May köper sig lite mer tid, men beslutet att skjuta upp omröstningen leder till ytterligare en törn i hennes trovärdighet. Samtidigt hänger den stora frågan i luften – hur kunde hon någonsin tillåta att det fick gå så här långt, fortsätter Kuenssberg.

Premiärministerns beslut bekräftar det alla redan visste, skriver Jen Kirby i en analys i Vox. May saknar stöd för sitt utträdesavtal och omröstningen skulle leda till ett sådant förnedrande nederlag att hela hennes regering skulle kunna äventyras.

Storbritannien är nu kvar i limbo i ytterligare en tid och då May verkar sakna en plan B vet ingen vad som kommer hända härnäst, konstaterar både Kuenssberg och Kirby.

4 tim
Arkivbild: Theresa May (till vänster) och Angela Merkel Lisi Niesner / TT NYHETSBYRÅN
Brexit

Mays krisplan: Träffar Merkel för att rädda avtalet

Efter gårdagens besked att den avgörande omröstningen om brexitavtalet skjuts upp rusar nu Theresa May till Europa för att försöka få till eftergifter och förhandlingar som kan göra hennes avtal mer aptitligt för parlamentet i London.

I dag åker hon först till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel i ett försök att få till ”ytterligare försäkringar” att den så kallade backstop-lösningen på Irland inte kommer att träda i kraft, rapporterar The Guardian. Därefter flyger hon till Haag för att träffa Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Hon väntas också träffa EU:s Donald Tusk och Jean-Claude Juncker.

4 tim
Läs mer om Brexit
Demonstranter följer Macrons tal. PASCAL ROSSIGNOL / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Paris

Analys: EU bör kollektivt hålla tummarna för Macron

Inte bara Emmanuel Macron utan liberala ledare över hela Europa bör hålla tummarna för att den franske presidentens löften om höjda minimilöner och skattelättnader lyckas blidka protesterna på gatorna, skriver The Guardians Jon Henley i en analys.

I sin valkampanj talade Macron om att han ville blåsa nytt liv i EU-projektet och den europeiska sammanhållningen, skriver Henley. Gula västarna å sin sida hejas ivrigt på av högerpopulister och nationalister som Italiens Matteo Salvini och tidigare Trump-medarbetaren Steve Bannon, konstaterar han.

”Fyra månader före EU-valet, som spås bli en framgång för nationalistiska krafter är en försvagad Macron som har fullt upp med ett kaotiskt och upproriskt Frankrike det sista Europa behöver”, skriver Henley.

Igår 21:07
Bland annat ministrar, fack och näringsliv deltog i mötet. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Paris

Macron i flera timmars krismöten inför viktigt tal

Den franske presidenten Emmanuel Macron har suttit i krissamtal i fyra timmar under måndagen, tillsammans med bland annat ministrar och företrädare för fack och näringsliv, skriver AFP.

– Inga åtgärder presenterades, han bara lyssnade på oss. Men det sägs att vi kan se fram emot något konkret och stabilt, sa Herve Morin, ledare för en regionsamordningsorganisation och tidigare försvarsminister, efter mötet.

Macron är hårt pressad efter veckor av våldsamma demonstrationer och protester. Under måndagskvällen kommer han att tala till nationen, ett tal som utmålas som det viktigaste under hans tid som president.

Igår 17:34
Demonstranter från Gula västarna följer talet PHILIPPE WOJAZER / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Paris

”En del av er har blivit sårade av mina ord”

Under sitt tal till fransmännen under måndagskvällen medgav presidenten Macron att det fanns många som är missnöjda med sin livssituation men inte har blivit hörda.

Han sa att det under de senaste 40 åren har byggts upp ett missnöje i byar och bostadsområden där servicen från det offentliga successivt har försämrats.

– Jag erkänner min del av den uppkomna situationen. Det kan ha framstått som att jag har andra prioriteringar och jag vet att en del av er har blivit sårade av mina ord, sa Macron.

Igår 19:50
Läs mer om Protesterna i Paris