Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Utredning tillsatt för förbud av nya av bensin- och dieselbilar

Under ett år ska en nyligen tillsatt utredning se över ett förbud mot all nyförsäljning av bensin- och dieseldrivna bilar, inte bara i Sverige utan i hela EU, skriver Aktuell Hållbarhet.

Anna Elofsson forskar vid Chalmers om klimatpolitiska styrmedel, och nu har hon fått uppdraget att vara huvudsekreterare för utredningen. Primärt är syftet att analysera förutsättningarna för att införa ett nationellt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och hur fordon som drivs på förnybara drivmedel eller som är elhybrider ska kunna undantas från ett sådant förbud.

Vidare förväntas man även analysera förbud kan tas vidare till att omfatta hela EU. Slutligen ska utredning lämna förslag på hur lagen kan författas och lägga fram årtal för när de fossila drivmedlen ska vara utfasade. Man vill även att detta görs utifrån ett så kostnadseffektivt perspektiv som möjligt.

– Det är förstås ingen liten uppgift, vi kommer definitivt behöva det år som står till vårt förfogande, säger Anna Elofsson till Aktuell Hållbarhet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Aleksei Navalnyj. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Putins Ryssland

Oppositionsledaren sågar resultatet: ”En stor lögn”

Det ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avfärdar resultatet i folkomröstningen om förändringar i grundlagen, rapporterar AFP.

”Det här ’resultatet’ som nyss presenterades är påhitt och en stor lögn. Det har ingenting att göra med opinionen hos det ryska folket”, skriver Navalnyj i ett uttalande.

Enligt omröstningen röstade över 70 procent av ryssarna för förändringarna som bland annat innebär att Vladimir Putin kan sitta kvar som president till 2036.

Igår 21:07
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Putin kan bli kvar till 2036 efter ryska omröstningen

Runt 74 procent av ryssarna ser ut att rösta ja till förslaget om förändrad grundlag som bland annat ger president Vladimir Putin möjligheten att sitta kvar vid makten till 2036. Det står klart med nära en tredjedel av rösterna räknade, skriver AFP.

Omröstningen har pågått under sju dagar och har bland annat skett digitalt. Det officiella resultatet väntas presenteras runt klockan 20 svensk tid.

Kritiker och oppositionspolitiker har kallat omröstningen en välregisserad "konstitutionell kupp" vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidentskap, skriver TT.

Igår 18:20
Viktor Tatarintsev. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadören: Det kan gå bättre än ett svenskt val

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, slår ifrån sig kritiken mot eventuellt valfusk i samband med den ryska folkomröstningen som bland annat väntas ge Vladimir Putin förlängd makt.

– Jag tror att det kan gå bättre än ett svenskt val, och mycket bättre än valet i till exempel Amerika, säger han till Sveriges Radios Studio Ett.

Han ser det inte heller som ett problem att förändringarna öppnar för att Putin kan sitta kvar till 2036.

– Det är hypotetiska beräkningar. Det är bara gamla gummor som kan sitta och diskutera på detta på detta sätt, säger han, och påpekar att Putin ännu inte sagt om han tänker ställa upp för omval.

Igår 17:24
Läs mer om Putins Ryssland