Johan Norberg, Från min horisont

”Utan näringslivets hjältar förlorar vi kriget mot pandemin”

Vodkafabriker tillverka handsprit, produktions- och logistikpersonal bygger respiratorer. Massor av företag kastar just nu allt annat åt sidan för att producera det vi har brist på. Det gör att samhället hålls uppe även i kris, skriver krönikören Johan Norberg.

I tider av kris höjs ropen på central kontroll. Hur många liv ska nyliberalism, konkurrens och vinstintresse egentligen få kosta? Vi befinner oss i krig mot corona-pandemin, och då måste vi gå över till krigsekonomi, där staten rekvirerar resurser och kommenderar företag till rätt plats.

Modellen som ofta nämns är den amerikanska statens förmåga att under andra världskriget mobilisera samhällets alla resurser och på nolltid skapa historiens största krigsmaskin.

Man ska vara försiktig med krigsmetaforer när man möter samhällsproblem som förutsätter svåra avvägningar snarare än total mobilisering mot en enda punkt, och där vi måste samarbeta med strategiska rivaler, inte slå ihjäl dem.

Men om vi nu ändå ska jämföra med krig bör vi inte göra det utifrån en felläsning av historien. Under första världskriget, när armén tog kommandot över industrier och järnvägar, var USA:s militära produktion ett fiasko. Det mesta krigsmateriel anlände till Frankrike först efter vapenstilleståndet.

Utnyttjade den fria företagsamhetens kunskap och innovation

Under andra världskriget valde USA en annan modell, inledningsvis under ledning av den danskfödde bilfabrikanten William Knudsen. Det enda sättet att mobilisera landets samtliga resurser var enligt Knudsen att utnyttja den kunskap och innovation som den fria företagsamheten kunde uppbåda.

Staten skulle beställa, men kunskapen om hur man kunde producera något bäst och till lägst kostnad, och vad man kunde sluta producera utan att skapa samhällsfarliga brister på andra håll, fanns bara ute i företag som i varje ögonblick tog emot signaler från från konsumenter och priser. I stället för att kommendera näringslivet borde staten släppa det fritt, genom att ta bort tillståndskrav och regleringar.

Dessutom var det enligt Knudsen centralt att den civila produktionen inte slogs ut, om USA:s ekonomi skulle orka bära mobiliseringen. USA flyttade över en mindre andel av sin ekonomi till krigsproduktion än de andra kombattanterna, men kunde just därför producera mer flygplan, krigsfartyg och stridsvagnar än alla andra tillsammans.

I boken Freedom’s Forge, om den amerikanska upprustningen, skriver historikern Arthur Herman: ”Det blev det kraftfullaste och mest flexibla systemet för krigstida produktion som någonsin utformats, just för att det inte utformades av någon… Utifrån det som från Washington kunde te sig som kaos och oordning, kom en explosion av innovation, anpassning och kreativitet”.

Miljontals företagare anpassar sig blixtsnabbt till ett nytt läge.

Det är här parallellen till dagens pandemi blir uppenbar. Det som ser ut som marknadsekonomins kaos är i själva verket miljontals företagare och organisationer som utnyttjar sin lokala kunskap till att blixtsnabbt anpassa sig efter ett helt nytt läge. Tänk särskilda öppettider i butiken för pensionärer, innovativa leveranslösningar till karantänen, fastighetsbolag som tillfälligt sänker hyran.

Massor av företag kastar just nu allt annat åt sidan för att börja producera det vi har fått brist på. Vodkafabriker och parfymtillverkare börjar tillverka handsprit och desinfektionsmedel, och hygienföretag ställer om från tvättlappar till munskydd och ansiktsmasker. Scania skickar produktions- och logistikpersonal till Getinge för att bygga fler respiratorer. Wallenbergstiftelserna finansierar kortutbildning för permitterad SAS-personal på Sophiahemmet så de kan avlasta en pressad sjukvård.

Och allt detta blir möjligt för att åter andra kämpar dygnet för att hålla igång produktionen av de insatsvaror industrin och vården kräver, och allt annat vi behöver – från ökad bredbandskapacitet till livsmedel och tja, toapapper, vilket gör att samhället hålls uppe även i kris. Precis som under andra världskriget förutsätter denna flexibilitet lokal kunskap och enskilda initiativ utifrån ständigt skiftande behov och priser.

Stalin höjde sitt glas för den amerikanska industrin

Till och med Josef Stalin insåg till slut att bara kapitalismen överlägsna produktion kunde ge Sovjetunionen det krigsmateriel landet behövde för att överleva andra världskriget. Vid sitt möte med Churchill och Roosevelt i Teheran 1943 höjde Stalin plötsligt sitt glas och skålade för den amerikanska industrin, ”utan vilken vi skulle förlora det här kriget”.

Jag tycker att vi i den anti-kapitalistiska diktatorns anda borde gå till våra nu kämpande favoritkrogar och – på behörigt avstånd från andra sällskap förstås – höjer ett glas för det svenska näringslivets hjältar, utan vilka vi skulle förlora kriget mot pandemin.

Johan Norberg, författare, liberal debattör. Skriver bland annat om globaliseringen.

Toppnyheter

Stefan Löfven/Bilväg.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Uppgifter: Besked i dag om hävda reserestriktioner

Regeringen kommer att häva reserestriktionerna i Sverige inom kort, erfar DN. Senast helgen den 13–14 juni kommer de att hävas, enligt tidningen.

Statsminister Stefan Löfven kommer att presentera flera nya riktlinjer för sommaren under en pressträff i eftermiddag, enligt uppgifter till Aftonbladet och TT. Regeringen har nu kallat till pressträff klockan 15.20.

Från början utlovades besked om restriktionerna i slutet av maj, men det har skjutits upp. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på gårdagens presskonferens att det ”ibland tar längre tid än vad man hoppats” att fatta beslut.

1 tim
Per Bolund och Lena Hallengren.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alla med symptom ska kunna coronatestas gratis med ny miljardsatsning

Regeringen utlovar totalt 6,9 miljarder till coronatestning, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en pressträff. Alla personer med symptom ska kunna testa sig för covid-19 gratis.

– Kostnaden ska inte vara ett hinder, säger Bolund.

Regionerna ska också få ersättning för antikroppstestning.

– Pandemin är inte över, det krävs fortsatt uthållighet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

1 tim
Björn Eriksson/Älvsjö sjukhus. TT
undefined

Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklas – aldrig använt

Fältsjukhuset i Stockholm avvecklas, meddelar Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en pressträff.

– Vi har upplevt en unik ökning på akutsjukhusen som har överträffat alla våra förväntningar. Vi har inte på två månader behövt ta emot en enda patient i Älvsjö.

Sjukhuset var tänkt att avlasta vården under coronakrisen men har alltså aldrig använts. Beslutet att avveckla sjukhuset omedelbart togs i dag.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ribersborgsstranden/bild från demonstrationen i Stockholm.  TT
Polisvåldet i USA

Ny manifestation i Malmö kan locka tusental ikväll

En ny Black lives matter-demonstration planeras i Malmö under torsdagskvällen, ett dygn efter att en annan protest med tusentals deltagare urartat i Stockholm.

Flera tusen har redan anmält på Facebook att de tänker komma – trots att myndigheterna satt en maxgräns på 50 personer för att minska risken för coronavirusets spridning, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Flera politiker har reagerat efter scenerna i centrala Stockholm och inrikesminister Mikael Damberg har uppmanat svenskar som vill manifestera att göra det via sociala medier.

2 tim
Donald Trump och Mark Esper. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump lyfte Espers lämplighet efter kritik

Donald Trump konfronterade försvarsminister Mark Esper efter att denne motsatte sig idén att militär ska sättas in mot människor som demonstrerar runt om i USA, skriver Bloomberg med hänvisning till ”källor nära de inblandade”.

Samtidigt ska Trump ha hört sig för bland sina topprådgivare om Espers lämplighet i rollen som försvarsminister.

Det var på onsdagen som Esper offentligt hävdade att militär bara ska användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

2 tim
Platsen i Brooklyn där flera poliser skadades vid ett ingripande. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Poliser skadade under fortsatta protester i USA

Två poliser fick skottskador och en tredje knivhöggs i halsen när de försökte stoppa en pågående plundring i Brooklyn, skriver New York Post.

– Det tycks röra sig om en otroligt feg, avskyvärd och meningslös attack på en försvarslös polis, säger New York-polisens Dermot Shea.

Tidigare i veckan förlängdes det nattliga utegångsförbudet i storstaden veckan ut, men trots det har protesterna mot polisvåldet efter George Floyds död fortsatt.

Amerikanska medier rapporterar dock att det mestadels varit fredliga och lugna protester i landet under natten.

3 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
TT SWEDEN / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Las-kritiken: "Myten lever än idag"

”Att reglera anställningsskyddet i lag var en gång kontroversiellt även inom arbetarrörelsen. Nu vore det bättre att återgå till läget innan 1973 och sedan utforma nya regler grundade i det gemensamma behovet”.

Det skriver Svante Nycander, tidigare politisk chefredaktör på DN, på Arbetets debattsida där han ger en historisk tillbakablick på hur LAS kom till.

Han menar bland annat att statsministern Olof Palme fick samhällsforskare och medier och att tro att facket hade fått Socialdemokraterna att lagfästa anställningsskyddet.

”Den myten lever än idag. Ingen påminner om det skydd som var en del av Saltsjöbadsavtalet”, skriver han.

3 tim
Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Om S vill ha kvar makten blir förslaget lag

Bråket om förslaget till förändrad arbetsrätt intensifieras och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vägrar vika sig. I en intervju med Dagens Industri säger Sabuni att hon inte vet hur Socialdemokraterna ska hantera kritiken från LO, som kallat det hela för ett ”skitförslag”.

– Men om Socialdemokraterna vill ha fortsatt regeringsmakt, då blir det här verklighet, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har tidigare sagt att hon inte tror att konflikten kommer att spräcka samarbetet med C och L. Hon har tvärtom hävdat att det finns ”goda förutsättningar” att nå en slutprodukt att enas kring.

Idag 06:14
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Madeleine McCann, arkivfoto. Uncredited / TT / NTB Scanpix
Försvunna Madeleine McCann

Tysk åklagare om fallet McCann: Utreds som mord

Fallet Madeleine McCann utreds som mord. Det säger den tyske åklagaren Hans Christian Wolters som leder utredningen av försvinnandet, rapporterar tyska ZDF.

Madeleine försvann från ett hotell i Algarve i Portugal i maj 2007 medan hennes föräldrar var ute och åt middag. Under onsdagen pekades en fängslad tysk pedofil ut som huvudspår i utredningen, vilket åklagaren bekräftar på torsdagen.

Mannen är fängslad och dömd för flera sexualbrott. Han misstänks nu ha mördat Madeleine McCann.

1 tim
Madeleine McCanns föräldrar Kate och Gerry McCann i en intervju 2017. TT
undefined

Madeleine McCanns familj: ”Aldrig gett upp hoppet”

Madeleine McCanns familj har aldrig gett upp hoppet om att hitta henne vid liv, säger en talesperson för familjen till Sky News. Samtidigt är de ”realistiska” kring sannolikheten att det verkligen skulle ske.

Det var på onsdagen som brittisk polis pekade ut en tysk man som sedan länge avtjänar ett fängelsestraff för andra brott som huvudmisstänkt i fallet med försvunna Madeleine McCann.

Polisen har beslagtagit en bil som tillhört mannen, som just nu undersöks. Enligt Sky News registrerade den misstänkte bilen i en annans namn dagen efter Madeleines försvinnande den 3 maj 2007.

5 tim
Madeleine McCann Uncredited / TT / NTB Scanpix
undefined

Tysk man pekas ut som intressant i McCann-fallet

Brittisk polis pekar ut en tysk man som sedan länge avtjänar ett fängelsestraff för andra brott som huvudmisstänkt i fallet med försvunna Madeleine McCann, skriver Sky News.

Mannen bodde på Algarvekusten i Portugal, i närheten av platsen där Madeleine McCann försvann 2007.

Mannen ska ha övergivit bostaden han hyrde ungefär ett år före försvinnandet, men polisen misstänker att han hållit sig kvar i området. Polisen har beslagtagit en bil som tillhört mannen, som just nu undersöks.

Igår 18:31
Läs mer om Försvunna Madeleine McCann