Johan Norberg, Från min horisont

”Utan näringslivets hjältar förlorar vi kriget mot pandemin”

Vodkafabriker tillverka handsprit, produktions- och logistikpersonal bygger respiratorer. Massor av företag kastar just nu allt annat åt sidan för att producera det vi har brist på. Det gör att samhället hålls uppe även i kris, skriver krönikören Johan Norberg.

I tider av kris höjs ropen på central kontroll. Hur många liv ska nyliberalism, konkurrens och vinstintresse egentligen få kosta? Vi befinner oss i krig mot corona-pandemin, och då måste vi gå över till krigsekonomi, där staten rekvirerar resurser och kommenderar företag till rätt plats.

Modellen som ofta nämns är den amerikanska statens förmåga att under andra världskriget mobilisera samhällets alla resurser och på nolltid skapa historiens största krigsmaskin.

Man ska vara försiktig med krigsmetaforer när man möter samhällsproblem som förutsätter svåra avvägningar snarare än total mobilisering mot en enda punkt, och där vi måste samarbeta med strategiska rivaler, inte slå ihjäl dem.

Men om vi nu ändå ska jämföra med krig bör vi inte göra det utifrån en felläsning av historien. Under första världskriget, när armén tog kommandot över industrier och järnvägar, var USA:s militära produktion ett fiasko. Det mesta krigsmateriel anlände till Frankrike först efter vapenstilleståndet.

Utnyttjade den fria företagsamhetens kunskap och innovation

Under andra världskriget valde USA en annan modell, inledningsvis under ledning av den danskfödde bilfabrikanten William Knudsen. Det enda sättet att mobilisera landets samtliga resurser var enligt Knudsen att utnyttja den kunskap och innovation som den fria företagsamheten kunde uppbåda.

Staten skulle beställa, men kunskapen om hur man kunde producera något bäst och till lägst kostnad, och vad man kunde sluta producera utan att skapa samhällsfarliga brister på andra håll, fanns bara ute i företag som i varje ögonblick tog emot signaler från från konsumenter och priser. I stället för att kommendera näringslivet borde staten släppa det fritt, genom att ta bort tillståndskrav och regleringar.

Dessutom var det enligt Knudsen centralt att den civila produktionen inte slogs ut, om USA:s ekonomi skulle orka bära mobiliseringen. USA flyttade över en mindre andel av sin ekonomi till krigsproduktion än de andra kombattanterna, men kunde just därför producera mer flygplan, krigsfartyg och stridsvagnar än alla andra tillsammans.

I boken Freedom’s Forge, om den amerikanska upprustningen, skriver historikern Arthur Herman: ”Det blev det kraftfullaste och mest flexibla systemet för krigstida produktion som någonsin utformats, just för att det inte utformades av någon… Utifrån det som från Washington kunde te sig som kaos och oordning, kom en explosion av innovation, anpassning och kreativitet”.

Miljontals företagare anpassar sig blixtsnabbt till ett nytt läge.

Det är här parallellen till dagens pandemi blir uppenbar. Det som ser ut som marknadsekonomins kaos är i själva verket miljontals företagare och organisationer som utnyttjar sin lokala kunskap till att blixtsnabbt anpassa sig efter ett helt nytt läge. Tänk särskilda öppettider i butiken för pensionärer, innovativa leveranslösningar till karantänen, fastighetsbolag som tillfälligt sänker hyran.

Massor av företag kastar just nu allt annat åt sidan för att börja producera det vi har fått brist på. Vodkafabriker och parfymtillverkare börjar tillverka handsprit och desinfektionsmedel, och hygienföretag ställer om från tvättlappar till munskydd och ansiktsmasker. Scania skickar produktions- och logistikpersonal till Getinge för att bygga fler respiratorer. Wallenbergstiftelserna finansierar kortutbildning för permitterad SAS-personal på Sophiahemmet så de kan avlasta en pressad sjukvård.

Och allt detta blir möjligt för att åter andra kämpar dygnet för att hålla igång produktionen av de insatsvaror industrin och vården kräver, och allt annat vi behöver – från ökad bredbandskapacitet till livsmedel och tja, toapapper, vilket gör att samhället hålls uppe även i kris. Precis som under andra världskriget förutsätter denna flexibilitet lokal kunskap och enskilda initiativ utifrån ständigt skiftande behov och priser.

Stalin höjde sitt glas för den amerikanska industrin

Till och med Josef Stalin insåg till slut att bara kapitalismen överlägsna produktion kunde ge Sovjetunionen det krigsmateriel landet behövde för att överleva andra världskriget. Vid sitt möte med Churchill och Roosevelt i Teheran 1943 höjde Stalin plötsligt sitt glas och skålade för den amerikanska industrin, ”utan vilken vi skulle förlora det här kriget”.

Jag tycker att vi i den anti-kapitalistiska diktatorns anda borde gå till våra nu kämpande favoritkrogar och – på behörigt avstånd från andra sällskap förstås – höjer ett glas för det svenska näringslivets hjältar, utan vilka vi skulle förlora kriget mot pandemin.

Johan Norberg, författare, liberal debattör. Skriver bland annat om globaliseringen.

Toppnyheter

Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

3 tim
Lena Hallengren (S). TT
undefined

Ministrar om mediebilden: ”Inte alls som vanligt här”

Den ”mjuka” svenska coronastrategin har blivit väl omtalad i tidningar och nyhetsinslag runt om i världen, men det är inte alls så att livet flyter på precis som vanligt här.

Det var budskapet när socialminister Lena Hallengren (S), utrikesminister Ann Linde (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) höll en pressträff för utländska medier under fredagen.

Nyhetsbyrån AFP skriver hur den svenska regeringen visserligen infört stopp för sammankomster på fler än 50 personer och nu senast ett förbud mot besök på äldreboenden, men att Stockholm inte är någon ”spökstad” på långa vägar.

Ministrarna försvarar strategin och säger att man sett hur den haft effekt för att stoppa smittspridningen.

1 tim
Vårdplats i Huddinge, Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IVA-anställda vittnar: Brist på personal det allra värsta

Det största problemet inom intensivvården är bristen på personal. Det säger vårdanställda som SVT Nyheter varit i kontakt med. Detta i ett skede då antalet platser utökas på många håll i landet.

– Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en anställd i Stockholm.

I en vanlig situation bemannas en IVA-plats av en sjuksköterska och en läkare på var tredje patient, men enligt vittnesmål till SVT kan en sköterska nu ta hand så många som sex patienter nattetid.

40 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

4 tim
Barn i Uganda. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afrikanska barn riskerar att drabbas när vården krisar

Fler barn i Afrikas fattiga länder riskerar att dö i sjukdomar som lunginflammation eller malaria när sjukvården nu måste fokusera på coronavirusets spridning. Det rapporterar Ekot.

Redan före coronapandemin dog hundratals barn i Uganda varje dag i bland annat ovan nämnda sjukdomar. Landet har också ett svagt hälsosystem – och vissa invånare saknar helt tillgång till tvål och vatten i hemmet.

– Just nu är allt fokus på covid-19 och det är panik bland befolkningen och bland dem som arbetar i vården, säger Peter Waiswa, professor och expert på barnadödlighet i Uganda.

1 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dagens börs

Volatilt Wall Street vänder till plus – Tesla rusar

Wall Street öppnade ner, vände upp för att sedan ta sats neråt igen. Veckans sista handelsdag ser ut att bli volatil. Vid strax efter 19 har rasen tilltagit och ledande index står som följer:

  • S&P 500: -1,9 procent
  • Nasdaq: -1,9 procent
  • Dow Jones: -2,0 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror, som pressar Wall Street. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt senaste statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000.

Samtidigt hoppas investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsätter upp då det finns indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusar Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien är upp 4 procent.

4 tim
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen slutade på minus – H&M vände ner

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagen. Vid stängning var indexen:
• OMXSPI: −1,0%
• OMXS30: −1,6%
Dagens stora börshändelse var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men stängde på minus 1 procent

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

På fredagsmorgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt under fredagen.

Idag 07:16
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stilla rörelser på Asiens börser efter oljerallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Idag 03:55
Läs mer om Dagens börs
Corona - tips och råd

Den nya Företagsakuten har öppnat för ansökningar

Regeringens nya Företagsakut, som innebär statliga garantier för lån till företag som drabbats av virusutbrottet, har nu öppnat för ansökningar.

Det meddelar Riksgälden i ett pressmeddelande. Företagsakuten innebär att staten tar huvuddelen av risken vid utlåning till företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset men som för övrigt är livskraftiga.

Att banker och andra kreditinstitut deltar i programmet och i vidare utsträckning beviljar lån till livskraftiga företag är nödvändigt för att stödet ska få effekt och bidra till att fler företag klarar krisen.

Från och med fredag är det möjligt för banker och andra kreditinstitut att ansöka om att få ta del av de statliga lånegarantierna.

– Företagsakuten kommer att vara en viktig pusselbit för att fler företag ska klara sig igenom pandemin, men det är bråttom om vi vill minska krisens långsiktiga effekter på ekonomin. Nu är det dags för bankerna att ansöka så att lån kan beviljas och pengarna kan komma till nytta, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i pressmeddelande.

4 tim
undefined

Så hjälper du dina leverantörer i coronakrisen

De företag som tar samhällsansvar kommer att belönas efter coronakrisen, skriver Driva Eget och bjuder på 8 tips för hur du kan göra rätt nu.

Det första är att betala fakturor till andra småföretagare så snart du kan så de undviker likviditetsproblem. Ett annat tips är att handla av småföretagare nu – även sådant du behöver senare. Det kan vara en ny grafisk profil, ny inredning till kontoret, hjärtstartare eller mässmontrar. Och boka julfesten redan nu och betala i förskott, skriver Driva Eget och påpekar att en stor vinst på bekostnad av andra 2020 är inte klädsamt.

Idag 11:53
Läs mer om Corona - tips och råd
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

Idag 06:12
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M:s försäljning rasade – spår förlust i Q2

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i andra kvartalet eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

Idag 06:01
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer