MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Handelskonflikten Kina-USA

USA:s förhandlare: Vår export till Kina fördubblas

Den första delen av handelsavtalet kommer att nära fördubbla den amerikanska exporten till Kina på två år, säger handelsförhandlaren Robert Lighthizer i en intervju med CBS under söndagen. Han tillägger att det första avtalet nu är ”helt klart”.

Men många detaljer är alltjämt oklara. Avtalet innehåller överenskommelser om förändringar gällande immaterialrätt, teknik och finansiella tjänster. Kina har också åtagit sig att öka sin import av jordbruksprodukter från USA men har inte specificerat med hur mycket.

Lighthizer hävdar att det är Kina som kommer att avgöra hur avtalet faller ut.

– Om de mer hårdföra fattar besluten kommer vi att få ett resultat. Om det är reformisterna som tar besluten, vilket vi hoppas, så kommer vi att få ett annat resultat, säger han i intervjun.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer