MANDEL NGAN / AFP
Handelskonflikten Kina-USA

”USA gör handelspolitiken till djungelns lag”

När USA väljer att lösa sina tvister utanför gemensamma institutioner gör de handelspolitiken till djungelns lag, skriver Emanuel Örtengren, projektledare på Timbro, på SvD Debatt.

Robert Lighthizer, USA:s handelsrepresentant, är redo att offra de avtal och regler som styr internationell handel för att säkerställa att USA fortsätter vara världens mäktigaste land ekonomiskt, teknologiskt, militärt och politiskt. I USA:s förhandlingar med Kina blir det tydligt, då de inte drivit processen i Världshandelsorganisationen WTO:s skiljedomstol utan gått utanför WTO-systemet.

”Innehållet i avtalet bryter också sannolikt mot mest gynnad nation-regeln, en av handelspolitikens viktigaste principer, genom att Kina lovar att köpa fler amerikanska produkter”, skriver Östergren. Genom att frångå regelverket ökar riskerna för att den öppenhet som frihandeln bidragit till gås om intet, menar Örtengren.

När frihandelns framtid står på spel under 2019 får de framstegen inte tas för givna”, avslutar Örtengren.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer