Kraftverk i USA. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

USA eskalerar – placerar skadlig kod i ryska kraftnät

USA trappar upp sin cyberkrigsföring mot Rysslands kraftnät och har placerat skadlig kod i de ryska systemen, uppger myndighetspersonal för New York Times. USA har aldrig tidigare försökt placera skadlig kod så djupt in i systemen.

President Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton sa tidigare i veckan att landet breddar urvalet av potentiella mål i syfte att avskräcka länder att genomföra cyberattacker.

Men samtidigt ska presidenten inte ha fått några detaljer om åtgärderna på grund av oro över hur han skulle reagera – och möjligheten att han skulle kunna prata med utländsk makt, enligt två källor inom administrationen.

Upptrappningen är en del i insatsen mot Rysslands spridning av desinformation.

Toppnyheter

En fabrik i södra Israel fattade eld efter en raketattack under tisdagen. Tsafrir Abayov / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Upptrappning i Gaza efter dödandet av jihadistledare

Våldet trappas upp i Gaza efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Atta dödades i en israelisk attack under tisdagsmorgonen. Raketattacker som vedergällning har skakat Gaza under dagen, rapporterar flera medier.

I Tel Aviv och i andra städer har den israeliska armén beordrat folk att stanna hemma om man inte jobbar med samhällsviktiga funktioner som till exempel inom vården, skriver AFP.

1 min
En raket avfyras från Gaza med riktning mot Israel tidigare i dag. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vårt svar till detta brott kommer att vara gränslöst”

Den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad utlovar hämnd efter att Israel dödat den högt uppsatta ledaren Baha Abu Al-Atta. I ett uttalande bekräftar gruppen att Al-Atta har dödats och skriver att det är en ”krigsförklaring mot det palestinska folket”, enligt New York Times.

”Vårt svar till det här brottet kommer att vara gränslöst”, skriver gruppen i uttalandet.

Även Hamas, som styr Gazaremsan, har kommenterat attacken mot Al-Atta. Israel ”bär det fulla ansvaret för alla konsekvenser” som följer, säger Hamas enligt Reuters, och utlovar också vedergällning.

Idag 07:16
Bild på det skadade huset efter attacken från Israel. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Israel har dödat palestinsk jihadistledare – raketsvar

Israel har dödat en högt uppsatt palestinsk jihadistledare i en riktad attack på Gazaremsan, skriver Reuters. Det är Baha Abu Al-Atta från den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad som har dödats. Israel menar att han har legat bakom många av de senaste attackerna mot israeliska mål.

Efter händelsen svarade palestinska militanta grupper med omfattande raketattacker från Gaza, enligt AFP. Varningssignaler har ljudit över storstaden Tel Aviv, men det finns ännu inga rapporter om att staden har träffats av raketer.

– Vi förbereder för flera dagars strider, säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels armé, till nyhetsbyrån.

Idag 06:58
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordlåg framtidstro bland svenska hushåll

Den senaste Stockholmsbarometern, som läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll visar på en rekordlåg framtidstro. Barometern faller för andra kvartalet i rad och landar på sin lägsta nivå på fem år, enligt ett pressmeddelande.

Enligt barometern tror 48 procentenheter fler hushåll på en ökad arbetslöshet. En syn som bekräftas av Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

– De negativa tankegångarna visar sig vara välgrundade då de sammanfaller med att vi ser en övervikt av företag som drar ner på sina anställningar och att allt fler företag har negativa förväntningar på framtida anställningar, säger Westerberg.

Även om barometern riktar in sig på Stockholm kan det ses som representativt för landet eftersom staden de senaste tio åren har stått för 40 procent av landets BNP.

2 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

Idag 06:01
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

Idag 05:54
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Polisens tekniker arbetar vid busshållplatsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget mycket kritiskt efter misshandel vid busskur

Läget för den kvinna som misshandlades vid en busshållplats i Malmö är fortsatt kritiskt.

”Den mycket svårt skadade kvinnan vårdas på sjukhus med livshotande skador”, skriver polisen på sin hemsida.

Gärningsmannen gick till angrepp mot kvinnan med en planka, men avbröt misshandeln när vittnen upptäckte vad som pågick. Han har erkänt brottet och ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt Aftonbladet dömdes mannen nyligen till psykiatrisk tvångsvård.

1 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter skjutningarna – fler poliser syns nu i Malmö

Fler poliser patrullerar nu på gatorna i Malmö efter den senaste tidens våldsvåg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Två tonårspojkar skadades i går i en ny skjutning i Malmö och i helgen sköts två 15-åringar vid en pizzeria, en av dem dog.

Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger till Ekot att det är svårt att säga just nu om det finns någon koppling mellan de senaste dagarnas skjutningar.

– Vi måste gå djupare in i var och en av utredningarna, men det är klart att allt på något sätt hänger allt ihop, eftersom Malmö är så litet, säger hon.

Malmöpolisen har fått stärkta resurser från nationell nivå och polisen har även utlyst en nationell särskild händelsen som innebär att polisen går upp i stabsläge.

3 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer