Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hälsolarmen

Upptäckten: Sömnproblem kan ärvas från föräldrarna

Sömnbesvär kan vara ärftliga. Det är en av slutsatserna i en nordeuropeisk forskningsrapport som publicerats i tidskriften Sleep Medicine, och som Upsala Nya Tidning rapporterar om.

Uppsalaprofessorn Eva Lindberg säger till UNT att studien ger ”starkt stöd” för att faktorer som är ärftliga och genetiska spelar stor roll vid flera olika typer av sömnbesvär.

Deltagarna i studien är omkring 6 000 personer i 50-årsåldern och deras vuxna barn. De kommer bland annat från Uppsala, Umeå och Göteborg.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

5 tim
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Igår 11:35
Läs mer om Den globala konjunkturen
Demonstranter i London.  Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Demonstrant i London: ”Floyds död tände gnistan”

Tusentals människor har trotsat myndigheternas uppmaning om social distansering och samlats för en fredlig Black Lives Matter-demonstration i centrala London, rapporterar BBC.

Demonstranterna vill visa solidaritet med de amerikanska protesterna som uppstått efter att George Floyd dödades i ett brutalt polisingripande för snart två veckor sedan.

– Jag känner att det som hände i USA bara var en gnista som spred sig överallt. Jag tror att George Floyds död tände gnistan som spreds över världen och det är fantastiskt, säger en demonstrant till CNN.

22 min
Bilder från Storbritannien och Brasilien.
undefined

Tiotusentals trotsar förbud – protester världen över

Världen över går tusentals människor ut på gatorna i dag i solidaritet med USA:s svarta befolkning och i protest mot George Floyds död. I Australien ska tiotusentals ha deltagit i protesterna som också pekar på lokala problem med rasism mot landets ursprungsbefolkning.

I flera länder tas lokala händelser upp: i Mexico City har våldsamma protester brutit ut mot polisens våld mot en man som dog i arresten. Och i Brasilien riktas protesterna mot en händelse där en femårig svart pojke föll från ett niovåningshus, rapporterar TT.

Stora protester hålls även i Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

1 tim
Protesten på Sergels torg. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hakelius: Knäböjande polisen ville inte vara trist

Coronaepidemin tycktes ha avslöjat en ung generation ”ivriga medlöpare”, menar Expressens Johan Hakelius i en krönika och skriver att han därför blev lättad över de stora protesterna i Stockholm.

”Om revolutionärer skulle låta sig hejdas av ett simpelt virus så vore allt hopp om den här kulturen ute”, skriver han.

Mitt i den arga protestmassan steg en polis ut och ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd för Black lives matter. Hakelius skriver att han tror att polisen inte ville vara en tråkig myndighetsperson.

Det är begripligt skriver Hakelius – men nedslående att det fungerade:

”På någon minut förvandlades ett gryende upplopp till ett kramkalas där alla älskade alla.”

Aftonbladets Oisín Cantwell skriver att det skulle ”gå åt helvete” om alla poliser gjorde som hon gjorde – men att polisen som myndighet vinner mer än den förlorar på kvinnans agerande.

Idag 07:48
Läs mer om Polisvåldet i USA
Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Experter oeniga om ökad smittspårning: Inte görbart

Läkare och vårdpersonal måste i högre grad testas för covid-19. Det säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus till SvD. I veckan kom beskedet att Sverige ska skruva upp testningen.

Ekonomen Lars Calmfors säger att det inte går att beräkna de exakta vinsterna men att dessa kan vara väldigt stora om man kan få ner smittspridningen med hjälp av uppskalad testning.

Men alla experter är inte eniga om behovet av utökad smittspårning.

– Jag tror inte att det är görbart i dag, säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, till tidningen.

Hon menar att det är svårare i dag när antalet nysmittade i sjukdomen ligger runt 1 000 om dagen.

2 tim
Räddningsdykare.  KARIN NLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter coronautbrott – dykare kvar på land

Flera räddningsdykare på en brandstation i Stockholm har fått dykförbud, rapporterar Sveriges Radio.

19 av 40 räddningsdykare från Storstockholms brandförsvar har blivit smittade av corona, vilket lett till lungförändringar hos en del av de smittade.

– Det finns en risk när man är så många meter under vattnet som gör att lungfunktionen kan sluta fungera, säger Peter Arnevall, tillförordnad förbundsdirektör på Storstockholms brandförsvar, till P4 Stockholm.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer