Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Uppsving för svensk stålindustri

Den svenska stålproduktionen steg i augusti med hela 14 procent jämfört med samma månad förra året, visar statistik från Jernkontoret, enligt branschtidningen Metal Supply.

Hittills i år har det producerats 3 244 tusen ton råstål. Den ackumulerade produktionen har därmed ökat 2,4 procent under samma period.

− Det är positivt att stålproduktionen har ökat i år. Den kraftiga ökningen under augusti månad beror dock delvis på hur stålverken lagt underhållsarbeten i år jämfört med förra året, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, enligt ett pressmeddelande.

Produktionsstatistiken sammanställs med siffror från elva svenska ståltillverkare

Toppnyheter

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbråket Kina-USA

Svarta moln över bilbranschen

Handelskrig mellan USA och Kina, hot om amerikanska tullar på europeiska bilar och Brexit. Molnen hopar sig över den globala bilbranschen.

– Om det blir biltullar och om fri global handel ifrågasätts kan det mycket väl trigga en lågkonjunktur, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, till TT.

För Volvo Cars har handelskriget mellan USA och Kina så här långt resulterat i att den nyöppnade fabriken i North Carolina inte kommer att expandera så snabbt som tidigare planerats.

Håkan Samuelsson ser dock ljusglimtar i mörkret. Volvo Cars slår försäljningsrekord i år igen och skulle det värsta hända under 2019 så kan hans bolag tjäna på att vara en av de mindre tillverkarna av premiumbilar, påpekar han.

1 tim
Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelsbråket Kina-USA

Volvo dras in i handelskriget

Politiskt påverkade beslut får allt större betydelse för svenska storbolag som Volvo Cars och AB Volvo. De båda bolagen som har kinesiskt ägande tvingas nu parera de tvära kasten i handelskriget mellan USA och Kina.

– Det är ingen optimal situation att behöva fatta beslut om långsiktiga miljardinvesteringar i en miljö som präglas av lynniga politiker som driver ett avancerat maktspel, allra helst inte i teckenform på twitter, skriver Göteborgs-Postens ekonomikrönikör Torbjörn Isacson.

Volvo-bolagen måste inte bara hantera relationen mellan supermakterna, utan också den politiska scenen i Kina, osäkerheten i konjunkturen, och hur konkurrenterna manövrerar i det internationella maktspelet.

– Den stora osäkerheten påverkar den för tillfället inställda börsintroduktionen av Volvo Cars, som redan lider av oklar framtid för biltillverkare, skakiga finansmarknader och en ägare med uppenbart orimliga prisförväntningar, avslutar han.

6 dec
Läs mer om Handelsbråket Kina-USA
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Slasktratt-skatt döljer sig i arbetsgivaravgifterna

Enligt Statens Resultaträkning 2017 så betalar vi företagare ungefär 530 miljarder kronor i arbetsgivaravgift till statskassan. Det motsvarar 12 procent av BNP. Vad får vi egentligen för det? Det undrar välfärdsföretagaren Minna Fröjdholm i en debattartikel på sajten Företagande.se.

”Förutom att vi genom sociala avgifter betalar en del till allmänna pensionen och socialförsäkringarna, så betalar vi enorma belopp till okända utgifter som inte har någon koppling till arbete eller arbetstagare”, skriver hon.

Enligt Minna Fröjdholm utgörs 23 procent av den sociala avgifterna en okänd slasktratt-skatt, som inte allas är ”Sociala avgifter”.

Det borde därmed finnas utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna, menar debattören.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”De dolda skatterna ett demokratiskt problem”

Debatten om att den allmänna löneavgiften, som upptar en stor del av arbetsgivaravgiften egentligen är en ”dold” skatt, har fått nytt fäste på Blekinge Läns Tidningars opinionssida.

Där skriver ledarskribenten Anders Gustafsson att den allmänna löneavgiften inte ger löntagarna några som helst förmåner utan det är en ren skatt som arbetsgivaren betalar in till staten. Dessutom väntas den öka om den rödgröna övergångsbudgeten går igenom.

”Från att ha legat på 1,5 procent av den anställdes inkomst 1995, kommer den allmänna löneavgiften, om regeringens budgetförslag går igenom, att uppgå till 11,62 procent”, skriver han.

Gustafsson menar därmed att Sverige har ett icke-transparent skattesystem, där medborgarna tror att skattetrycket i själva verket är lägre än vad det faktiskt är.

”Att hundratals miljarder kronor benämns avgift när de i själva verket är skatt är givetvis ett demokratiskt problem.”

5 dec
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Elisabeth Svantesson (M). TT
Höstbudgeten

Budgetomröstning blir av i morgon som planerat

I morgon kommer riksdagen att rösta om Sveriges nästa budget. Det finns inga planer på att skjuta upp omröstningen, rapporterar TT.

– Finansutskottet har justerat sitt betänkande och det är det som ligger till grund för debatten i kammaren, säger riksdagens kammarsekreterare Johan Welander.

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation, som får stöd av Sverigedemokraterna, går mot seger. Både Centerpartiet och Liberalerna har meddelat att de kommer att lägga ned sina röster.

1 tim
Karolina Skog.  Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Skog (MP) kritisk: Flyget återigen ett skattefrälse

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ kommer troligen att röstas igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Partierna vill bland annat ta bort flygskatten.

Miljöminister Karolina Skog är mycket kritisk till flera förslag.

– Ett exempel är att de vill ta bort flygskatten, och då ser till att flyget återigen blir ett skattefrälse och det blir enklare för den delen att släppa ut. Och då minskar ju också det proaktiva klimatarbetet i Sverige, säger hon.

6 tim
Debatt mellan Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Ledare: C låter SD avgöra den ekonomiska politiken

Trots att Sverigedemokraterna stödjer M-KD-budgeten kommer Centerpartiet att släppa fram den.

”Annie Lööfs besked i går innebär nämligen att hon överlåter åt Jimmie Åkesson att avgöra Sveriges ekonomiska politik”, skriver Aftonbladets Anders Lindberg.

Frågan är varför samma princip inte gäller i statsministeromröstningen, skriver Lydia Wålsten i Svenska Dagbladet. Hon tycker att Centerpartiet ger ”sladdriga motiveringar” och att det är svårt att förstå vad som styr om Centerpartiet röstar ja eller nej.

”Uppdelningen mellan aktivt och passivt stöd är fiktiv”, skriver Wålsten.

5 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Brexit
Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentet på tisdagen FREDERICK FLORIN / AFP
Brexit

Juncker: Inget utrymme kvar för omförhandling

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upprepade på tisdagen att det inte finns ”något som helst utrymme för omförhandling” av brexitavtalet, rapporterar The Guardian.

– Men självklart finns det utrymme om det används intelligent. Det finns utrymme för att ge ytterligare förtydliganden och ytterligare tolkningar utan att öppna utträdesavtalet.

Han fortsätter: – Detta kommer inte att hända: Alla måste notera att utträdesavtalet inte kommer att öppnas på nytt.

1 tim
Theresa May PARBUL / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit

”May undvek förnedring – men landet är kvar i limbo”

Premiärminister Theresa May sköt inte upp voteringen av brexitomröstningen för att hon ville, utan för att hon och hennes team försöker undvika ett fasansfullt nederlag, skriver BBC:s Laura Kuenssberg.

May köper sig lite mer tid, men beslutet att skjuta upp omröstningen leder till ytterligare en törn i hennes trovärdighet. Samtidigt hänger den stora frågan i luften – hur kunde hon någonsin tillåta att det fick gå så här långt, fortsätter Kuenssberg.

Premiärministerns beslut bekräftar det alla redan visste, skriver Jen Kirby i en analys i Vox. May saknar stöd för sitt utträdesavtal och omröstningen skulle leda till ett sådant förnedrande nederlag att hela hennes regering skulle kunna äventyras.

Storbritannien är nu kvar i limbo i ytterligare en tid och då May verkar sakna en plan B vet ingen vad som kommer hända härnäst, konstaterar både Kuenssberg och Kirby.

4 tim
Arkivbild: Theresa May (till vänster) och Angela Merkel Lisi Niesner / TT NYHETSBYRÅN
Brexit

Mays krisplan: Träffar Merkel för att rädda avtalet

Efter gårdagens besked att den avgörande omröstningen om brexitavtalet skjuts upp rusar nu Theresa May till Europa för att försöka få till eftergifter och förhandlingar som kan göra hennes avtal mer aptitligt för parlamentet i London.

I dag åker hon först till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel i ett försök att få till ”ytterligare försäkringar” att den så kallade backstop-lösningen på Irland inte kommer att träda i kraft, rapporterar The Guardian. Därefter flyger hon till Haag för att träffa Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Hon väntas också träffa EU:s Donald Tusk och Jean-Claude Juncker.

5 tim
Läs mer om Brexit
Annie Lööf (C). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Lööfs självbild tyder på storhetsvansinne

Att förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet slutade i en kraschlandning har få svenska ledarskribenter missat. Värmlands folkblads Peter Franke funderar på vilka eftergifter Annie Lööf (C) egentligen gjorde i förhandlingarna.

”Lööfs självbild tyder på ett visst mått av storhetsvansinne. Vem tror hon att hon är?” frågar han sig.

Ett extra val och en M+KD-regering med stöd av SD är de två alternativ som nu återstår, tror Västerbotten-Kurirens Ola Nordebo.

”Det vore onekligen bedrövligt, om månaders sonderingar efter ett förutsägbart valresultat landar i någon av de två desperata nödlösningarna”, skriver han.

Oavsett vilket måste talman Andreas Norlén sluta prata och börja öppna för voteringar, även om det snabbare bidrar till det extra val som Norlén sagt att han vill undvika, skriver Fredrik Haage i Smålandsposten.

”Det finns ingen grundlagsparagraf som behandlar problemet med talmannens eftermäle.”

5 tim
Annie Lööf i dag. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Uppgifter: Stämningen blev sämre ju längre tiden gick

De fyra partier som förhandlade om ett regeringssamarbete står längre ifrån varandra nu än tidigare, enligt uppgifter till DN. De fem dygn långa förhandlingarna inleddes lovande men ju längre tiden gick desto sämre blev stämningen, enligt källorna.

Centerledaren Annie Lööfs agerande ifrågasätts av företrädare för de olika riksdagspartierna, efter dagens besked att hon säger nej till S-samarbete.

– Det är svårt att avgöra om det här är ett spel som ska landa i något annat eller inte, säger en källa.

Igår 22:14
Läs mer om Valet - regeringsbildningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Vändning på Wall Street lyfter Stockholmsbörsen

Efter att ha noterats nära dagslägsta när Stockholmsbörsen stängde vände Wall Street-börserna upp ordentligt på måndagskvällen. Det ger stöd till kurserna på Stockholmsbörsen som noteras klart högre efter en en timmes handel. • OMXS: +1,0 procent • OMXS30: +1,1 procent Oron för handelskonflikten mellan Kina och USA har lättat något efter att ländernas vice premiärminister respektive finansminister rapporteras ha diskuterat tidtabellen för fortsatta handelssamtal.

Efter bara två år på börsen lägger riskkapitalbolaget CVC ett kontantbud om 55 kronor per aktie i Ahlsell. Aktien stängde i går på 41,50 kronor och stiger 30 procent till strax under budnivån.

Atlas Copco ökar strax över 2 procent efter en köprekommendation från UBS.

3 tim
Urjit Patel.  TT
Dagens börs

Centralbankschefs avhopp sänker indiska aktier

Det var små rörelser på Asiens större börser under tisdagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, ser indexen ut som följer:

• Nikkei: –0,5 % • Shanghai: +0,3 % • Shenzhen: +0,6 % • Hongkong: –0,1 % • Kospi: +–0

Framåt kan det komma att bli större rörelser på börserna.

– Vi förväntar oss volatilitet och mer stora rörelser både uppåt och på nedsidan, säger Alicia Levine, BNY Mellon Investment Managements chefsstrateg, till Bloomberg.

Bloomberg skriver att investerare behöver stålsätta sig för att det kan bli så att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Indiska aktier har handlats ner sedan centralbankschefen Urjit Patel överraskande avgått, skriver Bloomberg.

Patel ska ha fått kritik av regeringen för sin hårdhänthet när det kommer till att städa upp Indiens banksektor, enligt CNBC.

Idag 04:27
Läs mer om Dagens börs