Vladimir Putin med Oleg Deripaska.  Foto: Mikhail Klimentyev/TT.
Sanktionerna mot Ryssland

Upphävda sanktioner glädjer Sundsvall

USA har lyft sanktionerna mot bland andra Rusal, det ryska företag som äger aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall där drygt 400 människor jobbar. Men Sundsvall gör klokt i att pusta ut försiktigt, relationerna mellan USA och Ryssland kan försämras snabbt igen, uppger SR:s korrespondent Jesper Lindau.

USA har tagit bort sanktionerna mot företag som kontrollerats av den ryske oligarken Oleg Deripaska. Han är inte längre den allra rikaste ryske miljardären, men kanske en av den ryska ekonomins mäktigaste. Han har en nära relation med Putin och Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort.

Om inte sanktionerna lyfts hade Kubals fabrik i Sundsvall troligen fått stänga. Men i den amerikanska kongressen har det funnits en opinion mot att lyfta sanktionerna.

”Så kanske ska man pusta ut lite försiktigt i Sundsvall, för i USA är frågan om förhållandet till Ryssland alls inte avgjort”, menar Jesper Lindau.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT
Framtidens arbetsmarknad

Ekonomer: SCB:s siffermiss sänkte svenska kronan

Det uppmärksammade felet i SCB:s arbetslöshetsstatistik kan ha fått en rad olika konsekvenser, säger två ekonomer till TT.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf pekar på att de överdrivna arbetslöshetssiffrorna bidrog till kronförsvagningar när de presenterades. Den skenbart höga arbetslösheten har också använts som slagträ i upptakten till årets löneförhandlingar, enligt Löf.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje.

– Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger han till TT.

Igår 19:45
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen bär ansvar för missen – snålat för länge”

Regeringen kan inte bara skylla på SCB utan bär själv en del av ansvaret för den uppmärksammade statistikmissen. Det säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till SvD Näringsliv.

Enligt Winsth har det länge varit tydligt att SCB behöver mer resurser.

– Om man snålar med osthyvelprincipen under lång tid riskerar man att hamna i det här resultatet, säger hon.

Chefekonomen hoppas nu att frågan om myndighetens resurser blir föremål för diskussion.

Hon tror vidare att den nedjusterade arbetslöshetssiffran ökar sannolikheten för en räntehöjning i december.

Igår 20:34
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

Igår 11:49
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad