Frode Berg till vänster och hans ryska advokat Ilja Novikov. Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Putins Ryssland

Uppgifter: Tre länder inblandade i spionutväxling

Ett eventuellt frisläppande av den spiondömde norrmannen Frode Berg kan vara en del i en spionutväxling mellan Norge, Ryssland och Litauen, rapporterar BBC.

Litauen uppger att landet har förhandlat med Ryssland om att byta två ryssar som sitter i litauiskt fängelse mot Berg och två litauer som i sin tur är fängslade i Ryssland. Uppgifterna är inte bekräftade från officiellt håll.

Bergs advokat Brynjulf Risnes säger till NTB att han bedömer att uppgifterna om att Berg är på gång att släppas faktiskt stämmer.

– Det bekräftar det vi hört om att det finns ett avtal, vilket det rapporterats om den senaste veckan, säger Risnes.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer