Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Uppgifter: Trakasserier på Zalandos lager i Stockholm

Anställda på Zalandos lager utanför Stockholm vittnar om sexuella trakasserier som inte tas på allvar av ledningen, skriver Aftonbladet.

Enligt uppgiftslämnarna består trakasserierna bland annat av tafsande och närgånget beteende mot kvinnliga anställda. En tidigare arbetsledare uppges dessutom ha visat upp en film för sina kollegor på när han hade sex med en anställd.

Lagret drivs av företaget Ingram Micro för Zalandos räkning.

”Vi har diskuterat anklagelserna noggrant med Ingram och vi har begärt att de agerar omedelbart i enlighet med sitt ansvar som arbetsgivare på plats”, skriver Zalando.

Tidigare

Toppnyheter

Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Lågprisbutikerna slår försäljningsrekord under coronakrisen

Coronakrisen har fått konsumenterna att rusa till lågpriskedjorna och efter en försäljningsdipp i våras har butiksjätten Jula nu slagit försäljningsrekord för maj och juni, rapporterar Di.

Efter den första hamstringsfasen har kunderna gått över till att handla produkter till semestern, gör det själv-projekt och heminredning. Med inställda resplaner har man istället fått mer över för hemmet, och det bedöms att trenden kan innebära en långsiktig boost för lågprishandeln.

För handeln i stort att det positiva nyheter, då lågprishandelns snabba tillväxt de senaste åren motverkat butiksdöden.

– När den ekonomiska verkligheten kommer ikapp oss blir lågpris ett nödvändigt val för många, säger Göran Westerberg, vd på Rusta, till Di.

6 min
Illustrationsbild. Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boende oroliga över att inte klara hyran i pandemin

Mellan 150 och 250 personer hör varje vecka av sig till Hyresgästföreningen eftersom de är oroliga för att inte kunna betala hyran, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många av de som ringer har inte kunskap om att man måste betala hyran, det är jätteviktigt att göra det annars riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt, säger förbundsordförande Marie Lindner till Ekot.

Hon poängterar att hyresvärden inte behöver acceptera en försenad betalning, men att det bästa rådet är att ta kontakt med sin hyresvärd för att se om det går att lösa.

Idag 03:46
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Ann Linde.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ann Linde: Beklagligt att USA lämnar WHO

Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att det är beklagligt att USA lämnar Världshälsoorganisationen WHO.

”Vår relation till USA förändras inte av det amerikanska beskedet men Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre – för att bekämpa gränsöverskridande hot mot människors hälsa”, skriver hon i en kommentar till TT.

Det var i slutet av maj som USA:s president Donald Trump meddelade att USA drar sig ur allt samarbete med Världshälsoorganisationen. Beskedet om utträdet har nu officiellt lämnats över till FN.

1 tim
 Inrikesminister Maria Ohisalo (i mitten). Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finland hoppas öppna för svenskar inom kort

I dag förhandlar den finska regeringen om landets reserestriktioner och från vilka länder besökare välkomnas. Svenskar kommer troligtvis inte vara bland dem – men regeringen hoppas att så snart som möjligt kunna öppna för Sverige, enligt inrikesminister Maria Ohisalo.

– Vi har haft möten med de nordiska ministrarna. Alla förstår att man måste följa med coronaläget och ta beslut enligt det, säger hon till Hufvudstadsbladet.

30 min
Exempel på ett digitalt coronapass / passagerare på Kastrups flygplats  Danska polisen/ TT
undefined

Danmark inför ”coronapass” för utlandsresor

Danmark vill utfärda officiella ”coronapass” till medborgare som ska resa utomlands. Det uppger landets hälso- och äldredepartement i ett pressmeddelande.

Danskar ska kunna testa sig för covid-19 och sedan logga in på en hemsida och ladda ner sitt kostnadsfria pass.

– På flera platser måste man kunna visa upp ett negativt covid-19-test och med det här passet kan danskarna ha med sig en officiell dokumentation på resan, säger hälso- och äldreminister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Morgan Johansson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Johanssons svar om SVT-intervjun: ”Inget konstigt”

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han inte ville debattera migrationskommitténs arbete i SVT eftersom han inte sitter i kommittén. Det skriver han på Twitter.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet Moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår - ’debatten om debatten’”, skriver han.

Johansson har fått kritik för att han inte ville ställa upp på en debatt mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de gästade SVT:s Morgonstudion i går morse.

31 min
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson.  TT
undefined

Kritik mot att Johansson vägrade debattera i SVT

Justitieminister Morgan Johansson (S) ville inte debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de båda gästade SVT:s Morgonstudion på tisdagen, skriver Aftonbladet.

Malmer Stenergard menar att det kändes ”bisarrt” att sitta mittemot varandra utan att få debattera. Hon riktar även kritik mot att Johansson fick sista ordet och att hon inte fick bemöta hans uttalanden.

På Twitter skriver Morgan Johansson att anledningen till att han inte ville debattera är att han inte sitter i migrationskommittén.

Judit Ek som är ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter säger att man i efterhand diskuterat situationen.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade, säger hon till tidningen.

3 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Illustrationsbilder (Munskydden på bilden är inte av samma modell som de som texten handlar om).  TT
undefined

Underkända skydd spreds av Socialstyrelsen: ”Ska kanske kassera skiten”

Hundratusentals skyddsmasker, som underkänts i två av tre tester, dras nu tillbaka av Socialstyrelsen, rapporterar SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Trots testresultaten har modellen använts i vården, sedan Socialstyrelsen köpt in och spridit maskerna.

Sedan SVT konfronterat Socialstyrelsen rekommenderar myndigheten att den inte längre används.

– Som en extra försiktighetsåtgärd bromsar vi användningen av den. Så får vi väl besluta om vi bara ska testa igen eller om vi bara ska kassera skiten, säger myndighetens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

3 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Företag fuskar med sjuklön – 300 ärenden stoppas

Försäkringskassan har hittills under coronakrisen stoppat 300 ärenden om sjuklöner, rapporterar SVT. Det handlar om både misstänkt fusk och felaktiga uppgifter i bolag inom restaurang-, hotell- och taxibranschen.

– Några exempel är att man inte haft några löneutbetalningar tidigare under året, utan de uppstår helt plötsligt under april och maj, säger Thomas Falk som är nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.

Man har också sett att chefer höjt sina löner i mars – precis innan staten tog över sjuklönekostnaderna.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer