Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Uppgifter: Nya skattesmällen för bilägare nära lösning

Frågan om den nya metoden att mäta bränsleförbrukning för fordon, WLTP, har hamnat på högsta politiska nivå efter kritiken mot att det leder till en skattesmäll för fordonsägare. Centerpartiet bekräftar för fPlus att det är en sak för budgetförhandlingarna.

WLTP-systemet är tänkt att ge mer realistiska siffror över förbrukning och de faktiska co2-utsläppen än den gamla cykeln, NEDC. Systemet har blivit en het potatis eftersom personbilar och lätta lastbilar som inhandlas efter årsskiftet kan komma att få kraftigt förhöjd så kallad malus, det vill säga förhöjd skatt de tre första åren, än om de hade inhandlats före årsskiftet.

Problemet är alltså att WLTP frontalkrockar med bonus-malus-systemet som infördes förra sommaren. Orsaken är att bonus-malus är konstruerat efter principen att fordon med låga utsläpp belönas, bonus, medan fordon med höga utsläpp bestraffas, malus.

I många fall handlar det om mer än en fördubbling av malusen efter årsskiftet. Dessutom riskerar många laddhybrider som idag omfattas av bonus inte att göra det från 1 januari 2020 (läs mer i faktaruta).

Politisk strid

Frågan har hamnat på högsta politiska nivå. Det finns en insikt om att man måste justera skattenivåerna för att hindra att skatten skenar i regeringen, men partierna är inte eniga. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska stå mot varandra, erfar fPlus, vilket också motorjournalisten Håkan Mattsson har bekräftat tidigare (se artikel nedan).

Samtidigt sprids uppgifter från en sajt, BytBil, som är kopplad till Blocket, om att en uppgörelse ligger nära i tiden. Sajten talar om att höjningen ska dämpas. De skriver vidare att de exakta detaljerna i överenskommelsen troligen kommer att bli officiella under nästa vecka och att det blir en höjning, men mycket mindre än vad som tidigare har uppgetts.

Centerpartiet, ett av partierna som står bakom Januariavtalet, sitter nu i hårda förhandlingar med bland andra de två regeringspartierna S och MP. Rickard Nordin som är klimatpolitisk talesman för Centerpartiet vill inte kommentera vad som kommer att göras för att mildra skattesmällen för fordonsägare.

– Det jag kan säga är att det är en sak för budgetförhandlingarna och att vi inte kan kommentera det förrän förhandlingarna är klara.

Vad vill C i frågan?

– Det blir svårt att förhandla om vi berättar vår förhandlingsposition.

Enligt experter som fPlus har talat med är just det faktum att det är en del av budgetförhandlingarna ett tecken på att det handlar om justeringar i Malus-delen, det vill säga någon form av justering av skattenivåerna.

”Vi vet att man jobbar för högtryck”

Bil Sweden följer utvecklingen, men vet inte i dagsläget hur regeringen kommer att agera.

– Vi vet att man jobbar för högtryck, men vi vet inte hur det kommer att bli, säger Anders Norén, Teknisk chef på Bil Sweden.

Istället för att justera skatterna vid årsskiftet förordar Bil Sweden att man skjuter upp införandet av WLTP. 

– Bil Sweden vill att bonus och malus justeras fullt ut för ökningen av koldioxidvärdena i och med den nya körcykeln WLTP. Bilarnas miljöbelastning är ju precis densamma den 31 december som den 1 januari. Det klokaste är att man skjuter upp WLTP ett år och istället använder de framräknade NEDC-värdena som finns parallellt, säger Anders Norén.

– Det är viktigt att ökningen av antalet nya klimatbonusbilar och bilar med lägre koldioxidutsläpp fortsätter och inte bromsas upp, vilket blir fallet om WLTP införs utan justeringar.

Anders Norén anser att en fördel med att skjuta upp införandet av ett WLTP-baserat bonus-malus-system är att det undviker ryckigheten i systemet. Dessutom menar han att är det klokt att samordna förändringen med andra förslag till förändringar av bonus-malus-systemet som är aviserade i 73-punktsprogrammet i Januariöverenskommelsen och troligen kommer att träda i kraft den 1 januari 2021.

– Att förändra systemet två gånger på kort tid är inte bra för vare sig branschen eller kunden som behöver tydlighet och framförhållning. Vi har haft nog av ryckighet på detta område. För det andra får vi mer erfarenhet om hur mycket högre Co2-värdena blir med WLTP. Speciellt för lätta lastbilar där WLTP blir obligatoriskt först den 1 september 2019 är det viktigt.

Så funkar det

  • Den nya mät- och körcykeln WLTP som införs den 1 september 2019 för lätta lastbilar och redan införts 1 september förra året för personbilar, ska ge mer realistiska siffror över förbrukning och de faktiska co2-utsläppen än den gamla cykeln, NEDC.
  • I regelverket för bonus-malus som infördes förra sommaren kommer en övergång till WLTP-baserad beskattning att ske utan hänsyn till de högre koldioxidvärdena om inte någonting görs nu. Det är det som det nu förhandlas om.
  • Eftersom WLTP leder till ca 20-25% högre utsläpp kommer i princip alla nyregistrerade personbilar och lätta lastbilar att beskattas mycket hårdare efter den 1 januari.

Toppnyheter

Anonymous / TT NYHETSBYRÅN
Drönarattacken i Saudiarabien

Största enskilda rusningen någonsin för råoljan: ”Allt som produceras påverkas”

Råoljepriserna rusade över 19 procent i den tidiga handeln i Asien efter helgens drönarattacker mot två oljeanläggningar i Saudiarabien. Enligt Bloomberg är det den största prisökningen under en enskild dag någonsin.

Drönarattackerna har lett till ett produktionsbortfall på 5,7 miljoner fat per dag, skriver nyhetsbyrån. Det går att jämföra med Norges totala oljeproduktion på 1,3 miljoner fat per dag, säger Nordeas norska oljeanalytiker Thina Saltvedt till SvD Näringsliv.

– Oljepriset påverkar allt som produceras och fraktas runt världen, säger hon till tidningen och tillägger att det i slutändan brukar vara konsumenten som betalar.

Rusningen har dämpats något under måndagsmorgonen.

13 min
Trump/bild som släppts av USA:s regering som visar skadorna på oljeanläggningen i Buqyaq. TT
undefined

Trump antyder militärt svar mot Iran: ”Laddad och klar”

USA:s president Donald Trump antyder nu för första gången ett militärt svar mot Iran till följd av att två oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades i helgen, skriver AFP.

”Saudiarabiens oljetillförsel attackerades. Det finns anledning att tro att vi känner till den skyldige, är laddade och klara beroende på verifiering, men väntar på att höra från kungariket om vem de tror orsakade den här attacken, och under vilka villkor vi ska fortsätta!” skriver presidenten på Twitter.

I ett annat inlägg från natten skriver han att det inte stämmer att han är redo att möta Iran under vilka omständigheter som helst.

De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen tog på sig attacken på lördagen, men USA har anklagat Iran för att ligga bakom attackerna mot landets ärkefiende Saudiarabien. Iran nekar till anklagelserna.

3 tim
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien
Karin Johansson, Svensk Handel.
Handeln i siffror

Ljusare – men handeln tvekar om lönsamheten

Framtidstron hos landets handlare stiger men fortfarande släpar förväntningarna på lönsamheten efter, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

E-handlarnas Framtidsindikator som kartlägger tron på försäljning, anställningsvilja och lönsamhet ökar i september.Handlarnas förväntningar på försäljning och antalet anställda stiger men däremot tvekar e-handlarna när det gäller lönsamheten.

– Tillväxten inom e-handeln är stark och butikerna känner optimism inför hösten. Att få lönsamhet på nätet är dock ett huvudbry för många butiker. Internationella aktörer, pressade priser och hårfina marginaler gör att konkurrensen är tuff, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i pressmeddelandet.

Framtidstron hos de fysiska butikerna är ännu större och här är det dagligvaruhandlarna som drar upp siffrorna.

– Dagligvaruhandeln går fortsatt starkare än sällanköpshandeln. En viktig förklaring är att sällanköpshandeln har digitaliserats i större utsträckning. Hemelektronik-, sport- och modehandeln är utsatta för en hård internationell konkurrens som inte nått dagligvaruhandeln än, säger Karin Johansson, i pressmeddelandet.

1 tim
Messmör. TT
undefined

Messmör saknas på flera butikshyllor i landet

I flera av landets butiker, bland annat i Örebro, saknas pålägget Fjällbrynts messmör på hyllorna, skriver NA.

Problemet beror på att Norrmejerier inte har kunnat leverera vasslepulver till Haninge i Stockholm där messmöret tillverkas.

– Vi sattes lite på pottkanten och var tvungna att hitta leverantörer med kort varsel, säger Andreas Millbourn, vd för Foodmarks där Fjällbrynt ingår.

Den nya leverantören, estniska mejeriet Epiim, har sedan dess haft problem att leverera vassle som har rätt kvalité.

4 sep
Läs mer om Handeln i siffror
Finansminister Magdalena Andersson, S.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Budgeten ger mer klirr i kassan till de allra flesta

”Det ser ut att bli lite mer klirr i kassan för de allra flesta”. Så säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till TT inför att regeringen presenterar sin höstbudget på onsdag.

Regeringens största reform är den slopade värnskatten. Den förändringen beräknas kosta 5 miljarder kronor per år.

– I kronor och ören kommer den som har en hög lön att få betydligt mer i plånboken, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till TT.

Pensionärer med en pension på över 17 000 i månaden kommer att få sänkt skatt, skriver TT.

I helgen sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till SvD att det ser ut som att fyra miljoner svenskar inte får någon skattesänkning av regeringen nästa år.

2 tim
Per Bolund  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund: En del hyresrätter ska gå till utsatta

Regeringen föreslår i höstbudgeten att investeringsstödet för fler hyresrätter successivt ska återgå till tre miljarder årligen, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt bostadsminister Per Bolund (MP) kommer dock stödet förändras så att en viss del av av hyresrätterna öronmärks för ”särskilt utsatta personer”.

I nyproduktioner ska minst fem procent sociala kontrakt ingå.

– Det gäller att få en blandad stad. Det ger positiva sociala effekter, säger Bolund till tidningen.

Det förändrade investeringsstödet är ett resultat av januariavtalet mellan regeringen C och L. Enligt Bolund är förslaget med en viss andel sociala lägenheter väl förankrat.

1 tim
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Fyra miljoner svenskar blir utan skattesänkningar

Att värnskatten slopas och att skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer minskar är bra – men för få människor kommer att få skattesänkningar i regeringens budget. Det menar Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, i en intervju med SvD Näringsliv.

Svantesson säger att det i nuläget ser ut som att fyra miljoner svenskar inte får någon skattesänkning av regeringen nästa år. Det kommer ”med stor sannolikhet bli annorlunda” i Moderaternas skuggbudget, säger hon.

Igår 11:01
Läs mer om Höstbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
Brexit - förhandlingarna

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

1 tim
Liberaldemokraternas partikongress på söndagen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberaldemokrater: Brexit avbryts om vi får makten

Liberaldemokraterna skärpte på söndagen sin hållning i brexitfrågan genom att formellt anta en partilinje om att göra allt för att stoppa EU-utträdet, skriver Reuters.

På en partikongress röstade en majoritet igenom att Liberaldemokraterna ska avbryta brexitprocessen om partiet får makten vid nästa val.

Enligt Reuters understryker beslutet hur brexit har omformat Storbritanniens politiska landskap, när Liberaldemokraterna och Tories nu befinner sig i varsin ände av spektrumet. Mellan 2010 och 2015 formade de två partierna en koalitionsregering.

Igår 21:01
Läs mer om Brexit - förhandlingarna