Laila Anita Bertheussen/polisen vid deras hem. VG/TT
Utrikes

Uppgift: Misstankarna mot ministerns sambo stärkta

Misstankarna mot Laila Anita Bertheussen, sambo till Norges justitieinister Tor Mikkel Wara, har stärkts, enligt uppgifter till NRK.

Den norska säkerhetspolisen PST har gjort tekniska fynd som tyder på att Bertheussen tände på parets bil för att ge sken av en upptrappad hotbild mot paret. Tidningen VG skriver att PST i hemlighet installerade en kamera utanför parets hem när de började misstänka att hon låg bakom branden.

Bertheussen har förnekat anklagelserna.

Toppnyheter

Brexit - förhandlingarna

Tårögd Theresa May avgår: Jag är inte landets sista kvinnliga premiärminister

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare för Tories den 7 juni. Det bekräftade en tårögd May i ett tal under fredagsförmiddagen.

– Jag har varit Storbritanniens andra men definitivt inte sista kvinnliga premiärminister, sa hon med en röst som bröts.

I sitt avskedstal sa hon också att hon alltid kommer att beklaga att hon inte lyckats leverera ett brexit-avtal.

May kommer att fortsätta som premiärminister till dess att en ny partiledare är på plats, rapporterar Sky News.

2 tim
Theresa May går in genom dörren till 10 Downing Street efter sitt avskedstal.  TT
Brexit - förhandlingarna

Analys: Ödesdigra misstag präglade Mays ledarskap

Theresa May kommer att bli ihågkommen som premiärministern som besegrades av brexit, skriver The Guardians Dan Sabbagh i en analys.

May framstod till att börja med som den enda vuxna i rummet, då hon tog sig an uppdraget att driva igenom utträdet ur EU med en bister beslutsamhet. Men i slutet hade hon svårt att upprätthålla lojaliteten, även hos sina närmaste allierade, skriver han.

May lovade också att kämpa mot ”brinnande orättvisor” i det brittiska samhället, men enligt Sabbagh hann hon bara driva igenom ett fåtal sociala reformer under sitt ledarskap, som helt dominerades av brexit.

The Telegraphs Christopher Hope och Camilla Timoney skriver att May misslyckades med båda sina löften – att driva igenom brexit och att ta sig an orättvisorna i samhället.

”I stället kommer hennes ledarskap bli ihågkommet för en serie ödesdigra misstag, 36 ministeravgångar och ett konservativt parti som är mer splittrat än någonsin tidigare”, skriver de.

1 tim
Angela Merkel och Emmanuel Macron.  TT
Brexit - förhandlingarna

Macron och Merkel hyllar May – vill se brexitbesked

Frankrikes president Emmanuel Macron vill se ett ”snabbt förtydligande” från Storbritannien om brexit efter beskedet att Theresa May kommer att avgå den 7 juni. Det säger han i ett uttalande, enligt AFP.

Macron hyllar också May för hennes ”modiga arbete” med försöken att driva igenom utträdet ur EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett uttalande att Tyskland hoppas kunna ”upprätthålla ett nära samarbete och en nära relation med den brittiska regeringen”.

39 min
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Illustrationsbild. TT
EU-valet 2019

Stor spridning för falska budskap inför EU-valet

Falska budskap har fått stor spridning i Europa inför EU-parlamentsvalet, rapporterar Ekot och hänvisar till en granskning av twitterinlägg som flera europeiska public service-bolag har gjort.

I det videoklipp som är ett av de mest delade uppges en muslimsk man vandalisera en staty av en kvinna i Italien men det visar i själva verket en händelse i Algeriet. Fler twitterinlägg kommer också från konton som sprider rysk statlig propaganda.

Finska Yle, Sveriges radio och public service-bolag i Storbritannien, Nederländerna och Österrike har sammanställt materialet tillsammans med dataanalysföretaget F-secure.

2 tim
Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ledare: Stefan Löfvens EU-retorik är populistisk

Dagens ledarsidor domineras av olika aspekter av det kommande EU-valet.

Aftonbladets Ingvar Persson kopplar söndagens val till att det i dag är exakt hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. ”Ändå återstår fortfarande så mycket politiskt arbete för att skapa ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter”, skriver han.

Svenska Dagbladets Lydia Wålsten uppmanar väljare att inte rösta på dem som förespråkar protektionism inom EU.

”S driver på för mindre tillväxt i unionen samtidigt som partiet undergräver den frihet som de allra flesta svenskar ser som EU:s existensberättigande” skriver hon.

Norrköpings-Tidningars Hans Stigsson menar att Stefan Löfven står för en dubbelmoral i sin EU-retorik. Han är kritisk till att Löfven både vill tvinga EU:s medlemsländer att ta emot flyktingar, samtidigt som han hyllar gemensamma beslut inom andra politikområden som i praktiken inte är bindande.

”Så talar en ärkepopulist” skriver han.

4 tim
Pedro Sánchez i samband med valet i april.  Andrea Comas / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet 2019

”Socialisternas stora hopp i EU är Pedro Sánchez”

Spanien ser ut att bli det enda av EU:s större medlemsländer där ett socialistiskt parti tar hem störst andel av rösterna i EU-parlamentsvalet. Partiledaren Pedro Sánchez framstår alltmer som de europeiska socialdemokraternas stora hopp, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sánchez socialistiska parti, PSOE, kan enligt opinionsundersökningar få runt 30 procent av väljarstödet. Det är 10 procentenheter mer än vad den närmaste rivalen, liberalkonservativa Partido Popular tros få.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Thunberg, XXL. Arkivbilder. TT
Klimathotet

XXL-chef får lämna efter hån mot Greta Thunberg

XXL:s Sverige-vd Per Sigvardsson lämnar jobbet. Det framgår av ett pressmeddelande från sportkedjan. För några veckor sedan framkom att flera opassande inlägg skrivits på Sigvardssons Facebookkonto, bland annat om Greta Thunberg. Sigvardsson har tidigare nekat till att han själv skulle ha skrivit kommentarerna.

I pressmeddelandet skriver XXL att företaget har granskat händelseförloppet med hjälp av ett oberoende företag och att deras rapport varken kan bekräfta eller dementera Sigvardssons version. Han har själv valt att lämna sin anställning med omedelbar verkan.

1 tim
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Global klimatstrejk inledd i Australien: ”Vi kommer att fortsätta tills vi vinner”

Tusentals unga i Nya Zeeland och Australien har inlett dagens stora globala klimatstrejk, rapporterar BBC.

Organisatörerna förväntar sig att över en miljon unga kommer att delta i evenemang i 110 länder under dagen.

I Melbourne marcherade tusentals unga genom staden, skriver Herald Sun.

– Vi kommer att fortsätta kämpa tills vi vinner. Vi kommer visa vårt parlament att vi bryr och och vi kommer inte sluta förrän vi har vunnit, ropade demonstranterna.

3 tim
Sjöstedt. Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Kravet på regeringen: ”Plan för fossilfritt Sverige”

Vänsterpartiet kräver att regeringen tar fram en plan för ett fossilfritt Sverige. Det skriver partiet i ett pressmeddelande. Regeringens ojämlikhet äventyrar klimatomställningen, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt:

– Det måste vara de med mest pengar som gör mest. Den som flyger mest ska betala mest. Då duger det inte att regeringen väljer att sänka värnskatten, lägga ned statlig verksamhet i glesbygden och inte värnar om att vanligt folk får anständiga villkor när de blir sjuka, arbetslösa eller går i pension, säger Sjöstedt till TT.

V menar bland annat att ett viktigt steg på vägen är att göra om det kommunala utjämningssystemet.

1 tim
Läs mer om Klimathotet
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

Energibolag sågar regeringsförslag – varnar för elbrist

Energijättarna Eon, Vattenfall och Ellevio är kritiska till ett nytt lagförslag från regeringen som de anser strider mot rättsliga principer. Bolagen varnar för att nödvändiga investeringar uteblir och att risken för elbrist ökar, skriver DI.

– Vi uppmanar regeringen att tänka om och skrota förslaget, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution, som är en av Sveriges största elnätsägare.

Enligt honom kan förslaget förvärra det redan allvarliga läget för elförsörjningen.

– Både vi och många andra elnätsbolag kan tvingas sänka investeringstakten. Det i ett läge när elnäten i stället behöver förstärkas, moderniseras och byggas ut i en historisk omfattning, säger Johan Mörnstam till DI.

Bakgrunden är att regeringen i förra årets valrörelse lovade ett tuffare regelverk för landets elnätsbolag för att sätta stopp för fler prishöjningar.

21 maj
Läs mer om Den akuta elbristen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vänster: Utsikt över Baltimore med stadshuset i fonden. Höger: En lapp med informationen att it-systemen ligger nere på en dörr nära stadshuset. TT
Cyberattackerna

Expert: Tidsfråga innan Sverige drabbas av attack

Frågan är inte om, utan när, en svensk storstad drabbas av en liknande attack som den amerikanska staden Baltimore. Det säger it-säkerhetsexperten Fredrik Blix till TT.

– Inom de närmaste åren så kommer vi att se något liknande i en större svensk stad.

En framgångsrik attack skulle kunna få stora konsekvenser, enligt Blix. Det gäller bland annat vattenrening, elförsörjning och inpassering till lokaltrafiken.

– På ett sätt är det bra att det här händer i Baltimore, för då kan vi analysera den här händelsen och lära oss av den.

Hackarna som sedan början av maj blockerat flera av Baltimores system kräver betalning i Bitcoin för att låsa upp systemen.

5 tim
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Domen: Sverige chanslöst mot cyberattacker

Svenska storbolag ger tummen ned till den svenska it-säkerheten, skriver PWC, som har intervjuat chefer i 100 av Sveriges största bolag. Domen från företagen är hård.

Ungefär hälften av bolagen, 49 procent, uppger i undersökningen att de har varit utsatta för cyberattacker under 2018.

Inte nog med det. Företagen räknar med att det blir värre framöver. 65 procent av bolagen räknar med att 2019 blir ett år då attackerna kommer att öka ytterligare.

– Undersökningen visar att våra beslutsfattare måste gå från ord till handling och bli mer tydliga och konkreta när det gäller lösningar. Annars riskerar vi att stora värden går förlorade och i värsta fall hotas även viktig samhällsstruktur, säger Jakob Bundgaard ansvarig för cybersäkerhet på PWC Sverige, i pressmeddelande.

5 tim
Läs mer om Cyberattackerna
Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fackens framtid

”Stödet till S skrämmer bort arbetare från LO”

Allt färre arbetstagare i Sverige är med i ett fackförbund. Och den största minskningen har skett inom LO-förbunden, enligt en ny rapport publicerad av tankesmedjan Arena idé.

Rapporten ger flera förklaringar till utvecklingen men avfärdar det som är uppenbart. Det vill säga att LO:s koppling till Socialdemokraterna skrämmer bort potentiella medlemmar.

Det skriver Mikael Sandström, tidigare chefsekonom på TCO och före detta moderat statssekreterare, i en replik på en debattartikel av German Bender, Arena Idé, och Anders Kjellberg, professor i sociologi, på SvD:s debattsida.

”Om LO ska vända trenden, så måste organisationen fokusera på medlemmarnas bästa, och inte på Socialdemokraternas bästa. LO måste sluta skylla sina egna misslyckanden på yttre omständigheter. Annars riskerar partsmodellen att gå under. Det vore beklagligt”, skriver han.

3 tim
Stefan Löfven (S), Jimmie Åkesson (SD). Arkivbilder. TT
Fackens framtid

Färre LO-medlemmar röstar på S – SD ökar

Endast 32 procent av LO:s medlemmar uppger att man kommer att rösta på Socialdemokraterna, vilket är ett historiskt lågt väljarstöd. Det visar en intern mätning från LO som Expressen tagit del av.

Mätningen visar samtidigt att Sverigedemokraterna endast ligger några procentenheter efter S. Enligt tidningen skapar siffrorna oro inom LO som har satsat stenhårt inför årets EU-val i ett försök att lyfta S i opinionen.

– När det är så pass lågt valdeltagande och bara omkring hälften som röstar går det inte att mäta tillförlitligt. Ingen vet vad som kommer hända på söndag, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Expressen och vill tona ner den interna mätningens betydelse.

Igår 19:19
HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Fackens framtid

Fler ratar facket – LO-förbunden drabbas hårdast

Allt färre arbetstagare i Sverige är med i ett fackförbund. Och den största minskningen har skett inom LO-förbunden, enligt en ny rapport publicerad av tankesmedjan Arena idé.

Under 2006 var 77 procent av arbetstagarna med i ett fackförbund. Fördelningen mellan arbetare och tjänstemän låg på samma nivå.

Men 2018 har den fackliga organisationsgraden sjunkit till 67 procent, visar rapporten. Och nu är skillnaden mellan arbetare och tjänstemän stor. Bland arbetare är organisationsgraden 59 procent medan den är 72 procent för tjänstemän.

Att organisationsgraden minskat förklaras bland annat med höjningen av avgifterna till a-kassorna och försämringar av villkoren i arbetslöshetsförsäkringen under 2007 och 2008.

– Tjänstemannasidan kunde återhämta sig. Deras organisationer kan erbjuda en inkomstförsäkring som många LO-anslutna fack inte kan göra, säger rapportförfattaren Anders Kjellberg, professor i sociologi, till Dagens Arena.

Om trenden håller i sig kommer organisationsgraden att sjunka till 63 procent 2023. För arbetare skulle den då ligga på 52 procent och för tjänstemän på 67 procent.

22 maj
Läs mer om Fackens framtid
undefined