Entreprenörsskatten

Uppdaterad – här är den ultimata 3:12-guiden

Har du ett aktiebolag som går med vinst? I så fall kan du plocka ut en del med bara 20 procents skatt. Det är lite snårigt, men Entreprenör guidar dig genom 3:12-djungeln.

Varför bry sig om 3:12-reglerna?
Om du äger eller är delägare i ett onoterat aktiebolag (fåmansbolag) har du varje år möjligheten att plocka ut en del av vinsten mot en lägre skattesats. Hur mycket du kan ta ut styrs av det så kallade 3:12-reglerna, som i grund och botten är ganska enkla, men innehåller väldigt många om och men.

Kort sagt är fördelen att du bara behöver skatta 20 procent på denna del. Totalt sett blir det en skattesats på ca 37 procent (eftersom du oavsett måste betala bolagsskatt på vinsten), men jämfört med skatt på lön och sociala avgifter blir det en rejäl skillnad.

Din livssituation avgör
Att välja lågbeskattad utdelning, i stället för att ta ut pengarna som lön, snuvar dig dock på underlag för sjukpenning, föräldrapenning och pension. Enligt Ulrika Lundh Eriksson, som är expert på företagsbeskattning på PwC, bör du tänka på hur du vill prioritera.

– Du kanske behöver tjäna lite poäng i socialförsäkringssystemet och få pensionsgrundande inkomst, då kan det vara läge att ta ut pengarna som lön. Problemet är ju att det blir ganska dyrt, för pengarna ska ju räcka till både lön och sociala avgifter, så du får mindre kvar än om du tar det som utdelning.

Att välja utdelning är oftast ett bra alternativ om lönerna redan är höga, om du får lön någon annanstans ifrån, eller är passiv aktieägare. Är du nära pensionen höjs den inte nämnvärt av litet extra lön, så även där är utdelning att föredra.

Däremot kan det finnas en poäng med att komma upp i lön – för då kan även den lågbeskattade utdelningen bli högre. Låter det krångligt? Häng med till nästa punkt.

Räkna ut hur mycket du kan få
I 3:12-regelverket kallas den här lågbeskattade delen av vinsten för gränsbelopp. Tar du ut vinst utöver detta gränsbelopp beskattas det som lön.  

Alternativ ett är att utgå från ”förenklingsregeln” som ger dig ett schablonbelopp som staten beslutar om årligen. För 2020 ligger det på 177 100 kronor (2019: 171 875 kronor). Det förutsätter att du har gjort motsvarande vinst i bolaget förstås, ett slags minimum.

– Under uppstart eller när det går sämre i firman, så att du inte har råd att ta ut lön, och kanske när du håller på och stänger ner, då är schablonbeloppet bra, säger Ulrika Lundh Eriksson.

Alternativ två kallas för ”huvudregeln” och då baseras den lågbeskattade utdelningen på hälften av bolagets löner under året ifråga. Det här är ett bra alternativ för dig som har några anställda och har gjort en bra vinst. Säg att bolaget har betalat ut lön för fyra miljoner kronor, då kan man alltså ta ut två miljoner kronor i utdelning, såvida bolaget har gått med så pass mycket i vinst. För att kunna använda sig av huvudregeln ställs vissa krav. 

– Av den totala lönesumman, det vill säga din egen plus de anställdas lön, måste ägarens lön bestå av minst 6 inkomstbasbelopp, vilket i år motsvarar 386 400 kronor, plus fem procent av lönernas totala belopp. Alternativt 9,6 inkomstbasbelopp, vilket är 618 240 kronor. Om du driver ett stort bolag med många anställda, och vet att du brukar ligga på de där 9,6 basbeloppen, så behöver du ju inte räkna på det. Men säg att du har tre anställda, då tjänar du oftast på att ta det första alternativet.

Reglerna skiljer sig dock åt om bolaget är familjeägt eller om det ägs av flera oberoende ägare. I ett familjeägt bolag räcker det med att en i familjen uppfyller lönekravet, de andra kan ha noll i lön men ändå få utdelning baserat på huvudregeln. I annat fall måste alla delägare uppnå kravet.

Ingen vinst – men en bra sparbössa
Att spara pengarna har också sina fördelar. Du får en lägre skattekostnad totalt sett, för även om 20 procent skatt på utdelning är bra så kan det bli en ansenlig summa pengar att lägga ut. Du kan sedan plocka ut utdelningen längre fram när bolaget har större marginaler. Gränsbeloppet växer dessutom, tack vare något som kallas kapitalavkastning.

– Säg att du inte nyttjar ditt gränsbelopp just i år, utan sparar det till 2021. Nästkommande år får du chansen att ta ut ett nytt sådant belopp plus att du får litet drygt 3 procent i avkastning för att du sparat gränsbeloppet, säger Ulrika Lundh Eriksson.

Viktigt att veta före nyår
Om du ska göra extra löneutbetalningar måste det ske före den 31 december, annars kan du inte tillämpa huvudregeln för uträkningen av ditt gränsbelopp. Att se över årets siffror nu under hösten är därför en god idé. En annan viktig detalj är att om du har startat eller har köpt bolaget under 2019, och alltså inte ägde några aktier i bolaget den 1 januari i år, har du inte möjlighet att använda dig av 3:12-reglerna och ta ut lågbeskattad utdelning för detta år.

Om du funderar på att starta aktiebolag kan det alltså vara värt att göra det redan nu, innan årsskiftet.

Cecilia Burman

Toppnyheter

Sanna Marin. Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN
Den finska regeringskrisen

Marin: ”Nu behövs förutom ord också handling”

Direkt efter att Sanna Marin valts till de finska socialdemokraterna SDP:s statsministerkandidat och därmed i praktiken nästa statsminister uppmanade hon partikollegorna att blicka framåt.

– Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Marin enligt Hufvudstadsbladet.

Marin vann med endast tre rösters marginal före Antti Lindtman, som efter omröstningen meddelade att han trots förlusten sitter kvar som partiets gruppledare. Han sa också att han trodde att diskussionerna i samband med valet har gjort partiet gott.

3 tim
Sanna Marin. SDP.
undefined

Marin nära att bli världens yngsta statsminister

Sanna Marin har valts till statsministerkandidat för de finländska socialdemokraterna, SDP, uppger Ekot. Hon blir därmed med största sannolikhet landets nästa statsminister.

Marin, som var trafik- och kommunikationsminister i den förra regeringen, fick 32 av 61 röster i omröstningen, där hon ställdes mot partiets gruppledare i riksdagen Antti Lindtman.

Med sina 34 år skulle hon bli den yngsta statsministern i Finland genom tiderna och världens yngsta nu sittande statsminister.

Hennes företrädare Antti Rinne avgick förra veckan i kölvattnet av landets stora poststrejk.

4 tim
Finlands statsministerkandidater Antti Lindtman och Sanna Marin. SDP
undefined

Finland kan få sin nya regering redan på tisdag

Samtliga fem partier i den förra finska regeringen har sagt att de är redo att fortsätta att regera ihop under en ny statsminister från socialdemokratiska SDP, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det innebär att landet kan få en ny regering redan på tisdag, mindre än en vecka efter att Antti Rinne tvingats avgå som statsminister.

Under söndagen kommer SPD att meddela vem som blir partiets nya statsministerkandidat. Valet står mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och Antti Lindtman som leder partiets riksdagsgrupp.

Igår 20:51
Läs mer om Den finska regeringskrisen
Illustrationsbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Integrationens utmaningar

”Alla samordningsnummer borde makuleras”

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 som finns bedömer polisen och Skatteverket att hälften av dem getts till personer som inte styrkt sin identitet. KD anser att samtliga samordningsnummer bör återkallas, såvida inte man kan visa korrekta id-handlingar. Det skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

Svenska samordningsnummer går lätt att komma över för några tusenlappar och bidrar till upprätthållandet av dagens skuggsamhälle, menar debattörerna. KD anser också att samordningsnummer som utfärdas framöver ska tidsbegränsas.

3 tim
Magdalena Andersson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern varnades om systematiska fusket

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev varnad för två år sedan av antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om att kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

I samband med att de båda var gäster i TV4:s morgonstudio berättade han personligen för henne om 500 personer som var registrerade på en och samma adress. Finansministern ska enligt honom ha utbrustit ”herregud” – men sedan dess har inget hänt.

– Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

5 tim
Bild från Hässelby gård, förort till Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”.

Idag 07:23
Läs mer om Integrationens utmaningar
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Expert: Putin vill forma villkoren för en lösning

När Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj för första gången möts i Paris under måndagen är det två mycket olika presidenter som träffas för att diskutera konflikten mellan länderna. Det säger Rysslandsexperten Mark Galeotti till AFP.

Putin är en slipad veteran medan Zelenskyj är en tidigare komiker och skådespelare och en nykomling på den världspolitiska scenen.

– Vi vet vad vi får med Putin, medan vi hittills har sett ett flertal olika sidor av Zelenskyj. Det går inte säkert att säga vilken av dem vi kommer att se, säger Galeotti.

Konstantin Kalatjev, direktör vid Moskvabaserade forskningsinstitutet PIR, utesluter inte att samtalen faktiskt kommer att leda till konkreta resultat. Han menar att Putin inte har något intresse av att konflikten förvärras.

– Samtidigt vill han att varje lösning ska formas efter hans villkor.

2 tim
Tusentals människor demonstrerade i Kiev. VALENTYN OGIRENKO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på presidenten: Gå inte med på Putins villkor

Tusentals människor demonstrerade i dag i den ukrainska huvudstaden Kiev i samband med att landets president Volodymyr Zelenskyj i morgon ska träffa Rysslands Vladimir Putin i Paris, skriver Reuters.

Demonstranternas budskap är att Zelenskyj ska våga ställa krav på Putin och inte gå med på vilka fredsvillkor som helst.

– Vi är här för att vi inte är nöjda med fred till vilket pris som helst, fred till priset av kapitulation, säger Inna Sovsun, parlamentariker för oppositionspartiet Golos.

2 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om väljarraset: En mätning som gäller – valet

Stödet för Socialdemokraterna är enligt SCB:s mätning rekordlågt – 26,3 procent. Häromdagen visade också Expressen/Sifos mätning att Stefan Löfven rasat sex procentenheter i förtroende bland väljarna. Trots detta vill statsministern inte medge några misslyckanden, skriver TT.

Löfven menar att de flesta väljare som lämnat S enligt SCB:s mätning tillhör gruppen ”vet ej”.

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka, säger han.

Samtidigt understryker han att det egentligen bara finns en enda mätning som gäller: valet om tre år.

4 dec
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild från 2017. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist tipsar Löfven: ”Hantera klassamhället”

Socialdemokraterna måste ta tag i klasskillnaderna för att komma till rätta med de vikande opinionssiffrorna. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ger råd till sin partiledare i en intervju med Aftonbladet. Privatiseringar och avregleringar måste dras tillbaka menar han. Samtidigt måste klassklyftorna minska.

– Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen, säger Hultqvist till tidningen och menar att S måste göra tydligt vad som är deras partipolitik.

3 dec
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Ulf Kristersson/Hédi Fried. TT
M:s samtal med SD

Kristersson om kritiken: Landskapet har förändrats

Förintelseöverlevaren Hédi Fried är besviken på det som hon upplever som ett brutet löfte från Ulf Kristersson (M) om att aldrig ha något samröre med SD. Stefan Löfven (S) har sedan kallat detta ”bottenlöst omoraliskt”.

I ett inlägg på Facebook försvarar sig M-ledaren med att det politiska landskapet förändrats sedan han träffade Hédi Fried inför valet 2018.

”Inför valet 2018 var jag tydlig med att vi ville bilda en Alliansregering efter valet. Och att den inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver han.

Riksdagens åtta partier har olika ideologier, men det är rimligt att kunna diskutera och göra upp i sakfrågor, tycker M-ledaren. ”Sak, inte person eller parti, bör vara vägledande”, skriver han.

3 tim
Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven om Ulf Kristersson: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte som Förintelseöverlevaren Hédi Fried upplevde att M-ledaren Ulf Kristersson gav henne inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

Idag 11:39
Läs mer om M:s samtal med SD

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer