Entreprenörsskatten

Uppdaterad – här är den ultimata 3:12-guiden

Har du ett aktiebolag som går med vinst? I så fall kan du plocka ut en del med bara 20 procents skatt. Det är lite snårigt, men Entreprenör guidar dig genom 3:12-djungeln.

Varför bry sig om 3:12-reglerna?
Om du äger eller är delägare i ett onoterat aktiebolag (fåmansbolag) har du varje år möjligheten att plocka ut en del av vinsten mot en lägre skattesats. Hur mycket du kan ta ut styrs av det så kallade 3:12-reglerna, som i grund och botten är ganska enkla, men innehåller väldigt många om och men.

Kort sagt är fördelen att du bara behöver skatta 20 procent på denna del. Totalt sett blir det en skattesats på ca 37 procent (eftersom du oavsett måste betala bolagsskatt på vinsten), men jämfört med skatt på lön och sociala avgifter blir det en rejäl skillnad.

Din livssituation avgör
Att välja lågbeskattad utdelning, i stället för att ta ut pengarna som lön, snuvar dig dock på underlag för sjukpenning, föräldrapenning och pension. Enligt Ulrika Lundh Eriksson, som är expert på företagsbeskattning på PwC, bör du tänka på hur du vill prioritera.

– Du kanske behöver tjäna lite poäng i socialförsäkringssystemet och få pensionsgrundande inkomst, då kan det vara läge att ta ut pengarna som lön. Problemet är ju att det blir ganska dyrt, för pengarna ska ju räcka till både lön och sociala avgifter, så du får mindre kvar än om du tar det som utdelning.

Att välja utdelning är oftast ett bra alternativ om lönerna redan är höga, om du får lön någon annanstans ifrån, eller är passiv aktieägare. Är du nära pensionen höjs den inte nämnvärt av litet extra lön, så även där är utdelning att föredra.

Däremot kan det finnas en poäng med att komma upp i lön – för då kan även den lågbeskattade utdelningen bli högre. Låter det krångligt? Häng med till nästa punkt.

Räkna ut hur mycket du kan få
I 3:12-regelverket kallas den här lågbeskattade delen av vinsten för gränsbelopp. Tar du ut vinst utöver detta gränsbelopp beskattas det som lön.  

Alternativ ett är att utgå från ”förenklingsregeln” som ger dig ett schablonbelopp som staten beslutar om årligen. För 2020 ligger det på 177 100 kronor (2019: 171 875 kronor). Det förutsätter att du har gjort motsvarande vinst i bolaget förstås, ett slags minimum.

– Under uppstart eller när det går sämre i firman, så att du inte har råd att ta ut lön, och kanske när du håller på och stänger ner, då är schablonbeloppet bra, säger Ulrika Lundh Eriksson.

Alternativ två kallas för ”huvudregeln” och då baseras den lågbeskattade utdelningen på hälften av bolagets löner under året ifråga. Det här är ett bra alternativ för dig som har några anställda och har gjort en bra vinst. Säg att bolaget har betalat ut lön för fyra miljoner kronor, då kan man alltså ta ut två miljoner kronor i utdelning, såvida bolaget har gått med så pass mycket i vinst. För att kunna använda sig av huvudregeln ställs vissa krav. 

– Av den totala lönesumman, det vill säga din egen plus de anställdas lön, måste ägarens lön bestå av minst 6 inkomstbasbelopp, vilket i år motsvarar 386 400 kronor, plus fem procent av lönernas totala belopp. Alternativt 9,6 inkomstbasbelopp, vilket är 618 240 kronor. Om du driver ett stort bolag med många anställda, och vet att du brukar ligga på de där 9,6 basbeloppen, så behöver du ju inte räkna på det. Men säg att du har tre anställda, då tjänar du oftast på att ta det första alternativet.

Reglerna skiljer sig dock åt om bolaget är familjeägt eller om det ägs av flera oberoende ägare. I ett familjeägt bolag räcker det med att en i familjen uppfyller lönekravet, de andra kan ha noll i lön men ändå få utdelning baserat på huvudregeln. I annat fall måste alla delägare uppnå kravet.

Ingen vinst – men en bra sparbössa
Att spara pengarna har också sina fördelar. Du får en lägre skattekostnad totalt sett, för även om 20 procent skatt på utdelning är bra så kan det bli en ansenlig summa pengar att lägga ut. Du kan sedan plocka ut utdelningen längre fram när bolaget har större marginaler. Gränsbeloppet växer dessutom, tack vare något som kallas kapitalavkastning.

– Säg att du inte nyttjar ditt gränsbelopp just i år, utan sparar det till 2021. Nästkommande år får du chansen att ta ut ett nytt sådant belopp plus att du får litet drygt 3 procent i avkastning för att du sparat gränsbeloppet, säger Ulrika Lundh Eriksson.

Viktigt att veta före nyår
Om du ska göra extra löneutbetalningar måste det ske före den 31 december, annars kan du inte tillämpa huvudregeln för uträkningen av ditt gränsbelopp. Att se över årets siffror nu under hösten är därför en god idé. En annan viktig detalj är att om du har startat eller har köpt bolaget under 2019, och alltså inte ägde några aktier i bolaget den 1 januari i år, har du inte möjlighet att använda dig av 3:12-reglerna och ta ut lågbeskattad utdelning för detta år.

Om du funderar på att starta aktiebolag kan det alltså vara värt att göra det redan nu, innan årsskiftet.

Cecilia Burman

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Joe Biden möter väljare. Al Drago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Anklagelserna mot Trump

Biden vägrar vittna i utbyte mot Vita huset-toppar

Joe Biden går inte med på att bli en del av ett ”vittnesutbyte” med republikanerna under den pågående riksrättsprocessen mot Donald Trump. Det meddelande han på onsdagen, skriver Washington Post.

Det har tidigare spekulerats i att demokraterna skulle låta den tidigare amerikanske vicepresidenten och nuvarande demokratiske presidentkandidaten Biden vittna i utbyte mot att republikanerna låter någon tung företrädare från Vita huset göra det.

– Vi ska inte göra det här till en fars eller politisk teater. Jag tänker inte vara en del av något sådant, sa Biden vid ett framträdande i Iowa.

Igår 22:16
Adam Schiff inför dagens förhandlingar.  Mary Calvert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schiff: Trump kan fuska i nästa presidentval

Donald Trump missbrukade sin makt som president när han försökte få Ukraina att påverka det amerikanska presidentvalet – och när han blev påkommen försökte han stoppa utredningen av sina egna handlingar. Det var budskapet från Adam Schiff, som leder Demokraternas riksrättsåtal mot Trump, när han i dag började lägga fram sin sak i senaten.

Schiff avfärdade också republikanernas argument att saken borde avgöras av det amerikanska folket i det kommande valet istället för genom riksrätt.

– Presidentens misskötsel kan inte avgöras vid valurnan eftersom vi inte kan vara säkra på att valet kommer att avgöras på ett ärligt sätt, sa Schiff.

Igår 19:50
Frida Stranne. TT
undefined

Expert: Politisk dragkamp mer än juridisk process

Efter gårdagens omröstningar om ramverk och regler är det slutligen dags för riksrättsprocessen mot Donald Trump att dra igång på riktigt. De demokratiska ”åklagarna” kommer nu under tre dagar att lägga fram sina argument för varför presidenten gjort sig skyldig till bland annat maktmissbruk, skriver TT.

Att Trump slutligen fälls är dock osannolikt eftersom det skulle kräva att två tredjedelar av senaten, som domineras av hans eget republikanska parti, röstar för att fälla honom.

Statsvetare Frida Stranne säger att det i stället handlar om att fläcka ner bilden av presidenten.

– Det här är en politisk dragkamp mer än en genuin juridisk process, säger hon.

Igår 18:31
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Biologiskt avfall fraktas bort från Wuhans medicinska behandlingscenter. Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lungviruset tros ha spridits från ormar till människor

Det coronavirus som just nu sprids i Kina och som även nått andra asiatiska länder samt USA kan ha sitt ursprung hos ormar. Det skriver forskare som studerat viruset i tidskriften Journal of Medical Virology, rapporterar Science Daily. Det är första gången just ormar pekas ut som den mest sannolika källan.

Virusutbrottet började på en matmarknad där bland annat ormar säljs, och studier av virusets dna visar att det sannolikt normalt förekommer hos ormar, skriver forskarna.

Hittills har viruset, som WHO tills vidare gett namnet 2019-nCoV, orsakat 17 personers död och gjort över 440 personer sjuka.

Igår 20:40
WHO
undefined

WHO väntar med att utlysa nödläge efter utbrottet

Det för tidigt att utlysa ett internationellt nödläge efter virusutbrottet i Kina som hittills tagit 17 personers liv. Det sa Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på onsdagen.

– Jag tar inte lätt på att utropa ett sådant nödläge, sa Ghebreyesus.

I stället ska WHO fortsätta att utvärdera situationen ytterligare ett dygn. Ghebreyesus meddelade också att WHO:s experter är på plats i Kina för att följa situationen. Han berömde också Kina för hur landet hanterat utbrottet.

Igår 20:02
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Riksdagen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Analys: Käbblet skadar folks tilltro till demokratin

Onsdagens besked att M, KD, V och SD är överens om att tillföra 7,5 miljarder kronor till kommuner och regioner betyder att det politiska landskapet fortsätter att ombildas. Det skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys.

Centerns satsning på slopade arbetsgivaravgifter för enklare jobb har fått strykas från januariavtalet, bara en månad efter att regeringen tvingats skjuta fram reformen av Arbetsförmedlingen. Trots detta menar Stenberg att samarbetet ser ut att överleva – men det kommer bli fortsatt svårt för januaripartierna.

Lena Mellin på Aftonbladet skräder inte orden när hon kallar riksdagen för ”rena lekstugan”. Hon menar att partiledarna beter sig som barnrumpor – och värst är Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V).

I värsta fall kan det fortsatta käbblet skada ”tilltron till demokratin som den är organiserad i Sverige, parlamentarism baserad på allmän och lika rösträtt”, skriver hon.

Igår 18:48
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringslivet rasar mot M:s och V:s budgetuppgörelse

Budgetuppgörelsen mellan M, KD och V får nu hård kritik från näringslivet, som menar att det är företagen som får ta största smällen vid räddningen av de krisande kommunerna. ”Inte seriöst” säger Företagarnas vd Günther Mårder till Di.

Totalt ska nu 1,7 miljarder kronor gå till kommunerna, pengar avsedda att gå till sänkta arbetsgivaravgifter. Enligt Svenskt Näringsliv får resultatet av uppgörelsen bakvänd effekt, då den kommer leda till färre arbetade timmar och lägre skatteintäkter för kommunerna.

– Att skrota ingångsavdraget kommer att drabba de arbetslösa och företagen som skulle ha använt det här stödet, säger Johan Lidefelt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, till Di.

Günther Mårder, vd på Företagarna, menar att samarbetet mellan de tre partierna inte är seriöst och en del av ett större politiskt spel för att förstöra Socialdemokraternas regeringsduglighet, hellre än att föra landet framåt.

Igår 16:57
Magdalena Andersson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S svar: ”Kommer bli väldigt krångligt för kommunerna”

Socialdemokraterna är inte imponerat av att M, KD, SD och V har enats om ett utökat tillskott till kommunerna. Partierna vill skjuta till 7,5 miljarder i stället för de fem miljarder som regeringen aviserat.

– Vi kunde enas om fem, de här partierna har enats om två miljarder, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon menar att partierna i själva verket tar tillbaka pengar som kommunerna skulle använda till att anställa lärarassistenter.

– Det kommer att bli väldigt krångligt för kommunerna som planerat att anställa lärarassistenter, säger Andersson.

Igår 13:25
Läs mer om Vårbudgeten