Mostphotos
Företagarjouren

Uppdaterad: Allt du behöver veta om corona som företagare

fPlus har samlat allt du som företagare behöver veta om coronakrisen. Hur kan du få anstånd med skatten? Hur ska du hantera en coronasjuk? Hur tar du del av krisåtgärder? Artikeln uppdateras dagligen.

Lista: Krisåtgärderna för företagen i coronakrisen

Det nya coronavirusets utbrott har slagit hårt mot näringslivet. För att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige har regeringen presenterat en rad krispaket. fPlus listar alla krisförslag.

Experten: Då är konkurs rätt och rekonstruktion fel

Rekonstruera eller gå i konkurs? Det är en av många svåra frågor som företagare runt om i Sverige ställer sig efter coronakrisens framfart. Affärsjuristen Hans Andersson, vd på Advokatbyrån Kaiding och ordförande för rikstäckande yrkesorganisationen REKON, reder ut vilken som är den lämpligaste vägen.

Allt du behöver veta när du tvingas varsla

Hur går det till när man ska varsla personal? Och vad borde man som arbetsgivare tänka på när man ska varsla? Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv reder ut.

Experten: Detta gäller när dina medarbetare blir coronasjuka

Har du en medarbetare som är coronasjuk eller är du som företagare själv sjuk. Vad gäller angående sjuklön, karensavdrag, läkarintyg och smittbärarpenning? Experten Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare för sjukförsäkring på Försäkringskassan, ger uppdaterade svar.

Hur funkar det att ordna korttidsarbete/korttidspermittering?

Ett av förslagen i regeringens krispaket för företagen handlar om korttidsarbete/korttidspermittering. Här listar fPlus den viktigaste informationen från myndigheterna och regeringen.

Skatteexperten: Så tar du del av regeringens nya krispaket

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade nyligen ett nytt krispaket för små och medelstora svenska företag. Men hur kan du som företagare ta del av stöden? Annika Svanfeldt, skatterådgivare på PwC reder ut.

Så kan du stresstesta ditt företag i corona-tider

I takt med coronavirusets spridning kan det vara läge för många företag att se över riskerna och minimera potentiella smällar mot verksamheten. Företagarekonomen Johan Kreicbergs reder ut vad du behöver veta i dessa tider och vad du kan göra för att stresstesta bolaget.

Så går det till när företaget får anstånd för skatter

Coronakrisen innebär ett rejält slag mot en rad företag just nu. Vad gäller kring anstånd med skatten? Och vad händer med skatten när anställda jobbar i grannländer och inte kan resa hem? Skatteexperten Cecilia Arrhenius på PWC reder ut läget.

Skatteverket mjukar upp reglerna kring företrädaransvaret

Skatteverket mjukar upp reglerna kring företrädaransvaret för att hjälpa företagare i kris.

Experten: Så jobbar du hemma med barnen utan att bli galen

Jobbar du isolerad hemma med barnen i coronakarantän? Då gäller det att behålla husfriden och få ihop den nya vardagen. Psykologen Liv Svirsky, en av experterna i podden Barnpsykologerna, ger sina bästa tips till föräldrar som måste arbeta och samtidigt hålla barnen sysselsatta.

Så kan kommuner hjälpa företagen i coronakrisen

Myndigheter, kommuner och regioner måste hjälpa till att mildra effekterna av coronaviruset. Svenskt Näringslivs regionverksamhet lanserar därför ett åtgärdspaket för att öka förståelsen för var hjälpen till företagen behöver sättas in.

Tips: Så ordnar du en bra arbetsplats åt din personal

När allt fler jobbar hemifrån blir det än viktigare att man får struktur på arbetet. Här listar fPlus några samlade tips som kan vara bra att tänka på om du jobbar hemifrån.

Experten: Så håller du it-bedragare borta när du jobbar hemma

Allt fler företag låter medarbetarna jobba hemifrån på grund av coronakrisen. Samtidigt utnyttjar it-bedragare situationen. ”Vad ska du tänka på när du tar med jobbdatorn hem?” och ”Vad måste du som företagsledare tänka på när du skickar hem dina medarbetare?”. Säkerhetsspecialisten Carl Önne på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, reder ut.

Så tar du del av Riksbankens 500 miljarder

Riksbanken viker 500 miljarder kronor till att hjälpa krisande företag. Så här går det till att få ta del av pengarna.

Så minskar företaget säkerhetsriskerna vid hemarbete

När personalen skickas hem för att jobba ökar riskerna för att ett virus slår ut företagens datorsystem. Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis, ger tips på hur man kan skydda sig.

Detta innebär den uppskjutna avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen skjuts upp. fPlus reder ut vad det innebär för dig som företagare.

Allmänna råd, tips och länkar

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: Äldre bör vara försiktiga

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

Igår 19:21
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

Igår 15:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

Igår 15:21
En kvinna med ansiktsmask på Heathrows flygplats i London.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien passerar 40 000 döda i covid-19

Under det senaste dygnet har ytterligare 357 dödsfall i covid-19 registrerats i Storbritannien vilket har fått dödssiffran i landet att passera 40 000. Det uppger brittiska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffran är en ”fruktansvärd milstolpe” enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Vi måste komma ihåg att varenda en av de döda påverkar familjer som aldrig blir desamma igen. Mina tankar går till alla dem, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 17:33
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

Igår 16:05
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt