Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Unionen: Minskat byggande kan leda till finanskris

Svensk ekonomi går på högvarv och optimismen på landets företag är fortsatt god. Men samtidigt växlar stämningsläget inom industrin ner jämfört med vårens undersökning, visar Unionens konjunkturprognos.
I fokus är bostadsbyggandet som väntas minska betydligt under nästa år. Om den globala konjunkturen dessutom försvagas mer än väntat, finns det en risk att det minskade byggandet drar ner Sverige in i en lågkonjunktur.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier, bekräftar bilden för Arbetsmarknadsnytt.
– Vi har varnat för det här. Enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos faller antalet påbörjade bostäder i flerbostads- och småhus från 64 000 i konjunkturtoppen 2017 till 42 500 nästa år. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år, säger hon.
Catharina Elmsäter-Svärd menar att utvecklingen är alarmerande.
– Byggbranschen har avgörande betydelse för Sveriges tillväxt. Nedgången i nyproduktion är tydligast i Stockholm. Det innebär en stor risk för spridningseffekter till övriga delar av landet och till övriga delar av ekonomin, säger hon.
Unionens prognos signalerar även trendbrott i fordonsindustrin. Tillväxten i orderingången har bromsat in markant och försäljningsutsikterna har skruvats ner i spåren av konjunkturoro och risk för handelskrig.
”Samtidigt sker stora teknikskiften inom fordonsbranschen och det kommer vara en utmaning för företagen att klara av omställning av både teknik och affärsmodeller”, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen i ett pressmeddelande.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Den svenska konjunkturen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer