Västmanlands tingsrätt.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska terroristerna

Unik rättegång – åtalas för att ha utbildat terrorister

I dag börjar rättegången mot en 20-årig man i Västerås som åtalats för rekrytering och utbildning avseende terroristbrott, rapporterar lokala medier. Ingen har tidigare dömts för brottet i Sverige.

Mannen har bland annat spelat in filmer där han på flera platser runt om i Västerås beskriver hur man kan utföra våldsbrott. I hans dator och mobil hittades också hundratals filmer med IS-propaganda och instruktionsfilmer på hur man gör bomber.

Mannens försvarsadvokat menar att han inte har haft avsikten att begå något brott.

Tidigare

Toppnyheter

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Sveriges historiska BNP-fall blev en världsnyhet

Den svenska BNP-siffran för det andra kvartalet har fått stor uppmärksamhet i internationella affärsmedier under onsdagen.

Amerikanska CNBC noterar att BNP-fallet på 8,6 procent var det värsta i Sverige under modern tid, men betonar att rasen var ännu större i många andra europeiska länder. Även Financial Times och Reuters rubriker handlar om att den svenska ekonomin krympte mindre än eurozonens under pandemins värsta period.

Nyhetsbyråerna AFP och Bloomberg konstaterar samtidigt att Sverige inte lyckades undkomma pandemins ekonomiska förödelse, trots Europas ”mjukaste” virusstrategi utan några nedstängningar.

2 tim
Svensk pendlare under coronapandemin Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skakig exportmarknad bakom större BNP-ras

En skakig exportmarknad tyngde BNP mer än väntat i andra kvartalet. Det är flera analytikers kommentar till det historiska BNP-raset, skriver Direkt.

Även om raset var värre än marknadens prognoser var den mindre omskakande än vad Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet hade förutspått. Dessutom visar det sig att Sverige klarat sig bättre än andra länder i Europa så här långt. Flera analytiker beskriver det som att vara bäst i ett dåligt gäng.

– En helt annan liga än skräckshowen i resten av Europa, säger David Oxley, ekonom på Londonbaserade Capital Economics, till Financial Times.

Enligt Swedbank pekar mycket på att botten är nådd och att återhämtningen som kunnat ses under sommaren kommer att fortsätta. Men de spåra att den återgången kommer ta tid, skriver Direkt.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid IFN, varnar för TT att siffrorna ännu är osäkra och väntas bli reviderade – och att helårsutfallet hänger på hur smittospridningn utvecklar sig till hösten.

– BNP-siffrorna ska tolkas med försiktighet, de revideras ofta ganska mycket i efterhand, säger han till TT.

4 tim
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: ”Återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

4 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Provtagningscenter i Tromsø. Rune Stoltz Bertinussen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Smittan i Norge ökar första gången sedan i mars

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Norge för första gången sedan slutet av mars. Det rapporterar NRK.

De två senaste veckorna har 290 nya fall av covid-19 konstaterats i landet enligt en rapport från norska folkhälsomyndigheten, FHI. Av dessa har 196 rapporterats senaste veckan i 37 kommuner.

I rapporten konstateras att smittspridningen i landet är fortsatt lågt. Många av de nya fallen kopplas till coronasmittan på hurtigrutens fartyg MS Roald Amundsen samt lokala klusterutbrott i Moss och Haugesund, skriver VG.

1 tim
Asanka Brendon Ratnayake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Värsta dagen i Australien – första döda under 40

725 nya coronasmittade har rapporterats i den australiska delstaten Victoria. Det är den hittills högsta dygnssiffran, skriver TT. Det senaste dygnet har 15 personer i delstaten avlidit i covid-19. En av dem är en man i 30-årsåldern, vilket är den första person under 40 år som dör i pandemin i landet.

– Det borde inte komma som en överraskning att det här är ett virus som drabbar alla, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews.

Smittspridningen har ökat trots långtgående restriktioner. Delstatens största stad Melbourne har varit under kraftig nedstängning i nästan en månad. Fler åtgärder förbereds, som att stänga de flesta förskolor i regionen.

Idag 04:52
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Ann Linde/Arkivbild. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Ann Linde: Sverige är redo att hjälpa Libanon

Det finns ännu inga uppgifter om drabbade svenskar efter explosionen i Libanon, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Enligt henne har det under natten pågått ett intensivt arbete på EU-nivå.

”Sverige är redo att hjälpa Libanon efter explosionerna i Beirut och vi bad omedelbart EU att samordna eventuella insatser”, skriver hon.

Även flera länder har erbjudit stöd till Libanon efter den gigantiska explosionen i går eftermiddag.

3 tim
Bilder på saknade publicerade på Instagram/Två kvinnor samlar in donationer till personer som förlorat sina hem  Instagram/TT
undefined

Beiruts invånare i desperat jakt efter saknade anhöriga

Dagen efter explosionerna i Beirut söker stadens invånare febrilt efter saknade bland rasmassorna och i sociala medier, rapporterar flera medier.

På radio läser presentatörer upp namnen på saknade och på Instagram har en särskild sida skapats för att publicera namn och bild på saknade personer, skriver AP.

Många invånare spenderade natten med att gå från sjukhus till sjukhus i sökandet efter saknade anhöriga, rapporterar Sky News. Tidningen The Guardian har pratat med en av dem, Elie, som gått genom staden med en bild på sin far hela natten.

– Det var det som var vår natt. Vi försökte hitta honom och sprida ordet, säger han.

14 min
Abbas Hassan i en bild från 2012. Hamnen i Beirut efter explosionen.  TT
undefined

Allsvenske profilen skakad: ”Kusiner jobbar i hamnen”

Explosionen i Beirut är tragisk för folket i Libanon. Det säger Elfsborgs tidigare målvakt Abbas Hassan, som har rötter i landet, till Fotbollskanalen.

Hassan säger också att han har påverkats starkt av händelsen personligt.

– Jag har kusiner som jobbar i själva hamnen. Min morbror och min morbrors son jobbar där, men de slutade klockan tre… Och smällen kom klockan sex, säger han.

Målvakten, som också har spelat för Örgryte och för Libanons landslag, säger att han nu ringer runt till alla han känner för att försäkra sig om att de är i säkerhet.

– Just nu är det ingen jag känner som har gått bort, men det är fortfarande tragiskt. Det är många, många som är försvunna, av trycket, säger han.

1 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon
Hans Pennink / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Modernas vaccin kommer kosta 32–37 dollar per dos

Den amerikanska läkemedelsjätten Moderna, en av de ledande aktörerna i framtagningen av ett covid-19-vaccin, flaggar nu för att prislappen på ett kommande vaccin kommer att landa på mellan 32–37 dollar per dos, rapporterar CNBC. Beloppet motsvarar omkring 277–329 kronor och kommer gälla för en del – men de understryker att priserna kan variera beroende på köpare.

– Vi arbetar med regeringar runt om i världen för att se till att ett vaccin är tillgängligt oavsett betalningsförmåga, säger Modernas vd Stephane Bancel i ett uttalande i samband med bolagets kvartalsrapport under onsdagen.

Priset är klart över konkurrenterna Pfizers och tyska Biontechs vaccin, som väntas landa på 19,50 dollar per dos.

Bolaget rapporterade under onsdagen ett femfaldigt omsättningslyft under sitt andra kvartal, som härleds till engagemanget runt vaccinframtagningen. Förlusten per aktie uppgick dock till 31 cent.

1 tim
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer