Annie Lööf.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre - analyser

Unga väljarna ser Lööf som vinnaren i regeringsspelet

Stefan Löfven drog det längsta strået av partiledarna i det politiska tumultet i höstas och i början av året. 38 procent av väljarna anser att han är vinnaren efter den utdragna regeringsprocessen, enligt Inizios mätning som gjorts på uppdrag av Omni. Annie Lööf, Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor kommer därefter på 29, 28 respektive 27 procent.

Men bland unga väljare upp till 29 år är ordningen en annan. Då anser hela 45 procent att Lööf är vinnare, följd av Busch Thor (35 procent). Först på tredje plats kommer statsminister Löfven (33 procent).

– Annie Lööf är stark bland yngre väljare. Många som röstar på S, MP och V ser även henne som vinnare i regeringsfrågan, säger Karin Nelsson, som är analyschef på Inizio.

Trots att Miljöpartiet sitter i regeringen ser varken unga eller befolkningen i stort partiet som en vinnare och språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin hamnar längst ned på listan.

– Det kan bero på att partiet har varit dåligt på att kommunicera sin politik. I samband med januariöverenskommelsen har det varit mycket fokus på S och C – L och MP har hamnat lite i skuggan, säger Karin Nelsson.

Frågan som ställdes

Vi har ett turbulent politiskt år bakom oss. Vem eller vilka av nedanstående partiföreträdare uppfattar du som vinnare i den utdragna regeringsprocessen?

Så fördelades rösterna (unga upp till 29 år inom parentes)

Stefan Löfven (S) 38 procent (33)

Annie Lööf (C) 29 procent (45)

Jimmie Åkesson (SD) 28 procent (27)

Ebba Busch Thor (KD ) 27 procent (35)

Jonas Sjöstedt (V) 11 procent (14)

Ulf Kristersson (M) 7 procent (10)

Jan Björklund (L) 6 procent (12)

Isabella Lövin (MP) 6 procent (7)

Gustav Fridolin (MP) 3 procent (7)

Ingen av ovanstående 9 procent (7)

Tveksam, vet ej 5 procent (7)

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Omni inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 039 intervjuer mellan 27 juni och 1 juli, 2019 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Omnis politikpoddar från Almedalsveckan

Gå med i Inizios opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket