Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fackens framtid

Unga sviker facken - ”Borde vara väldigt oroliga”

På bara tretton år har den fackliga organisationsgraden sjunkit från 77 till 67 procent, men enligt en rapport från Arena Idé är organisationsgraden bland anställda i åldern 16–24 år bara 35 procent.

– Många unga är positiva till facket men de upplever inte att vi är så moderna som de förväntar sig, säger Johan Ingelskog, värvningschef på Kommunal, till Arbetsmarknadsnytt.

Arbetarnas organisering har sjunkit mer än tjänstemännens. En förklaring till att skillnaden ökar mellan grupperna är att tjänstemannafacken erbjuder sina medlemmar en inkomstförsäkring, vilket är mycket attraktivt för de många tjänstemän som tjänar över a-kassetaket, förklarar Johan Ingelskog. Men inkomstförsäkringen är en av få förmåner som kräver fackligt medlemskap. Löneökningar, arbetsvillkor och annat i kollektivavtalen gäller för alla.

Riskerar att hamna i en nedåtgående spiral

Framöver spås anslutningsgraden sjunka ytterligare. German Bender, doktorand vid Handelshögskolan och programchef för arbetsmarknad på tankesmedjan Arena Idé, menar att det till viss del beror på facken själva om prognoserna slår in. Vissa grupper är viktiga att attrahera för att få upp siffrorna.

– Främst handlar det om unga och utrikesfödda som ofta finns i branscher som restaurang, detaljhandel och städ – grupper som växer på arbetsmarknaden framåt.
– Vissa fackförbund borde vara väldigt oroliga och vidta åtgärder. Den som väntar för länge riskerar att hamna i en nedåtgående spiral som blir nästan omöjlig att bryta. Blir facken för svaga kan de inte leverera bra resultat till sina medlemmar, och anslutningsgraden sjunker ännu mer, säger German Bender till Arbetsmarknadsnytt.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Fackens framtid

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer