Demonstranter i Barcelona. PAU BARRENA / AFP
Kataloniens framtid

Unga revolutionära uppges ligga bakom våldsvågen

Bakom de våldsamma protester som präglat Barcelona gator sedan i söndags ligger en grupp med en kärna på omkring 500 unga anarkister och revolutionärer som får uppbackning av 1 500 till, skriver El País.

– Vi har aldrig upplevt ett sådant våld mot oss, säger en källa inom den katalanska poliskåren till tidningen.

Dagtid är protesterna fredliga och deltar gör självständighetsivrare som i många år velat att Katalonien bryter sig loss från Spanien, men nu har protesterna delvis bytt skepnad, skriver The Guardian.

Organisationen ”Tsunami Democràtico”, demokratiska tsunamin, hör till de som kräver självständighet och beskrev sig på följande sätt på sociala medier den 2 september:

”Vi kan slå tillbaka. Det finns en strategi. En ny våg börjar och du är huvudpersonen. Du är tsunamin”.

Läs också (19 oktober)

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen