Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Undersökning: Var fjärde får ångest över sin ekonomi

28 procent av svenskarna känner oro, ångest eller frustration när de tänker på sin egen privatekonomi, enligt en färsk Sifo-undersökning som beställts av Sparbanken Syd.

Samtidigt svarar nästan varannan i enkäten att de inte har någon känsla för hur deras sparkapital kommer att se ut om 10 år.

Det finns vissa skillnader mellan män och kvinnor i undersökningen. Kvinnor oroas mest över sin framtida ekonomiska situationen medan den vanligaste oron bland män är oförutsedda kostnader.

Läs också

Toppnyheter

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.  SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Albert: Spårning effektiv vid begränsad smitta

Island har arbetat aktivt med smittspårning för att försöka bekämpa coronapandemin. Strategin har fungerat och landet har drygt 1 800 konstaterat smittade och bara 10 personer som har dött.

Men Jan Albert, som är professor i smittskydd vid Karolinska institutet, tycker inte att Sverige borde gå över till den isländska modellen med smittspårning i nuläget.

– I bästa fall, och förhoppningsvis, fortsätter kurvan neråt och då kanske man kan övergå till en strategi som Island, med smittspårning, när smittan är mycket mer begränsad än vad har varit, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

Igår 21:35
Arkivbild på människor i Tantolunden, Stockholm.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Aktiv smittspårning kan bromsa spridningen

En mer aktiv smittspårning skulle kunna bromsa antalet nya fall av covid-19. Det menar Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det absolut viktigaste här är att titta på kontakterna – vem kan ha smittats av den här personen, säger hon till tidningen.

Folkhälsomyndigheten övergav strategin med att smittspåra när spridningen blev utbredd i Stockholm och Västra Götaland, men enligt Fall är varje bruten smittkedja intressant att studera.

Igår 21:18
Anders W Jonsson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Centern: Regeringen måste ändra coronastrategin

Centerpartiet vill se en bredare testning för covid-19 och återuppta den aktiva smittspårningen i samhället. Det skriver den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson på DN Debatt.

Partiet vill även säkerställa att smittkedjan bryts, genom att personer med symptom stannar hemma tills dess att man vet att de inte drabbats av covid-19, samt öka möjligheten för regionala insatser utifrån den sammanhållande nationella strategin.

”När vi nu ser i vår omvärld att det åtminstone tillfälligt är möjligt att trycka tillbaka smittan och därmed minska antalet döda bör vi dra lärdom av det och ändra den svenska coronastrategin. Ytterst är det regeringens ansvar”, skriver han i debattartikeln.

Igår 19:12
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Donald Trump vill ändra i sociala medier-lagarna

Donald Trump har skrivit under en presidentorder om sociala medier rapporterar Reuters.

Ordern går ut på att sociala medier-bolagen inte ska ha något skydd mot rättsliga påföljder – vilket betyder att de skulle bli juridiskt ansvariga för vad användarna publicerar på deras plattformar.

Detta efter att Twitter faktagranskat president Donald Trumps twitterinlägg. Presidenten har kallat faktakollen som techjätten gjort för ”politisk aktivism”.

Igår 20:32
En tidigare presidentorder som Trump utfärdat. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utfärdar presidentorder efter bråket med Twitter

Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder som handlar om sociala medier, uppger Vita huset. Flera medier uppger att presidentordern ska undertecknas redan i dag.

Enligt Wall Street Journals källor vill Trump häva vissa juridiska rättigheter för sociala medieföretag i landet. Bland annat ska det bli lättare att stämma företag som Facebook och Twitter för den som fått sina konton avstängda eller inlägg raderade, enligt källorna.

I går gick presidenten till angrepp mot Twitter efter att företaget ”faktakontrollerat” två inlägg han gjort och markerat dem som potentiellt vilseledande.

Trump hotade med att stänga ner sociala medier och hävdade att konservativa röster tystas på sociala plattformar.

Igår 04:46
Donald Trump, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hotar att stänga ner sociala medier: ”Tystar konservativa röster”

Donald Trump reagerar med ilska på att Twitter för första gången ”faktakontrollerat” två inlägg från presidenten. Enligt företaget innehåller inläggen ”potentiellt vilseledande uppgifter”.

Nu hotar Trump med att stänga ner sociala medier.

”Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster. Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, innan vi låter detta ske”, twittrar presidenten.

27 maj
Läs mer om Trumps Amerika
En kvinna med mask. Alvaro Barrientos / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Spanien går in i ny fas – lättar på regler

De spanska myndigheterna har meddelat att det från och med måndag kommer det i vissa delar av landet vara tillåtet att besöka restauranger, pooler och varhus rapporterar AFP.

Spanien har haft strikta karantänsregler, men började mjuka upp restriktionerna 11 maj och kommer att fortsätta öppna upp samhället mer och mer.

De nya reglerna som träder ikraft på måndag gäller ungefär 70 procent av den spanska befolkningen.

Igår 21:31
Människor på stranden Orchard Beach i New York.  Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskat antal smittade i New York: ”Väldigt bra dag”

Andelen New York-bor som bekräftats smittade med coronaviruset minskar, rapporterar CNBC News.

Enligt stadens borgmästare Bill de Blasio var sex procent av de invånare som testats för covid-19 på tisdagen smittade, vilket är den lägsta siffran sedan virusutbrottet startade i mars.

– Det här är en väldigt bra dag, sa de Blasio och la till att stadens mål är att hålla sig under 15 procent dagliga positiva testsvar.

Enligt honom kommer New York troligtvis att börja öppna upp under de kommande veckorna.

Igår 17:50
Boris Johnson under en av sina dagliga presskonferenser. Arkivfoto. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsons besked: Sex kan träffas ute från måndag

Från och med måndag kan sex personer i Storbritannien träffas utomhus, både på offentliga platser och i trädgårdar, meddelar premiärminister Boris Johnson på torsdagen.

– Man kan få träffa sina nära och kära igen. Familjer och vänner har påverkats av att inte kunna träffa varandra, säger han vid sin dagliga presskonferens enligt BBC.

Vidare meddelar Johnson att vissa butiker får öppna på måndag och fler tar vid i mitten av juni.

Igår 17:04
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Den svenska konjunkturen

Nu kan du följa krisens utveckling i näringslivet

Coronapandemin har slagit hårt mot svenska företag och jobb. Nu har Svenskt Näringsliv lanserat en faktasida där du i realtid kan följa krisens utveckling i det svenska näringslivet.

Den listar bland annat antal korttidspermitterade, antal konkurser och rekonstruktioner och antalet anställda som berörs utav dessa, varsel om uppsägning och inskrivna arbetslösa.

På sidan kan du även välja om du vill se siffrorna för hela riket eller i ditt län.

Igår 13:51
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statens underskott i april: 39 miljarder kronor

Underskottet i statsbudgeten uppgick till 38,8 miljarder kronor i april. Framför allt är det företagens permitteringar och minskade skatteintäkter som ligger bakom underskottet, enligt Ekonomistyrningsverkets beräkningar.

De total inkomsterna minskade med 26,4 miljarder kronor till 49,3 miljarder kronor jämfört med samma period i fjol.

I år räknar Riksgälden med att staten går back drygt 400 miljarder kronor på grund av viruseffekter.

Igår 08:18
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gotlandföretagare: Fortsatt isolering skulle slå hårt

En fortsatt isolering av Gotland är inte en tillräcklig plan. Det skulle få långtgående konsekvenser, skriver Destination Gotlands chef Christer Bruzelius, tillsammans med fyra andra författare från Gotlands näringsliv, i ett debattinlägg på Dagens Industri.

Enligt debattartikeln kommer de besked om resor inom Sverige som ska komma i juni att bli avgörande för hela Gotlands ekonomi, arbetsmarknad och framtida skattekraft.

”Om sjukvården skulle se tecken på en ökad belastning står Destination Gotland redo att strypa resandet från fastlandet”, skriver de.

Igår 03:26
Läs mer om Den svenska konjunkturen
FN:s generalsekreterare António Guterres (mitten) i panelsamtal under klimattoppmötet i Madrid förra året. Paul White / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Klimattoppmötet i Glasgow skjuts upp till hösten 2021

Det internationella klimattoppmötet som skulle hållits i Glasgow i november skjuts upp ett år på grund av coronapandemin, meddelar Storbritanniens regering på sin hemsida.

Värdlandet skickade in en ansökan på onsdagen om att få skjuta upp mötet och nu har ansökan godkänts av FN:s ramverk för klimatförändringar UNFCCC.

– Om det görs på rätt sätt kan återhämtningen från coronakrisen styra oss i en mer hållbar väg, säger generalsekreteraren för UNFCCC Patricia Espinosa till BBC.

Igår 19:54
Guteland. arkiv. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslag på klimatlag läggs fram: ”Tuff politisk fajt”

S-politikern Jytte Guteland är Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag. Under torsdagen kommer hon att lägga fram sin rapport inför parlamentets miljöutskott.

I en debattartikel i GP lägger Guteland fram det hon beskriver som de viktigaste förslagen: höj målsättningen till 65 procent utsläppsminskning till 2030, inför en koldioxidbudget på EU-nivå, inrätta ett vetenskapligt klimatråd, att samtliga medlemsländer måste ta ansvar för omställningen och att EU ska sträva efter negativa utsläpp efter 2050.

”Det kommer fortfarande att finnas klimatutsläpp och de utsläpp som redan genererats behöver fångas upp för att minska de negativa effekter de fortsatt har på klimatet”, skriver Guteland som konstaterar att arbetet med klimatlagen kommer att bli ”en tuff politisk fajt”.

Igår 09:43
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer