Brotten mot företagen

Undersökning: Var femte handlare utsatt för bedrägerier

Var femte handlare har utsatt för bedrägerier den senaste månaden, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande. Organisationen hänvisar till sin återkommande Trygghetsbarometern där brottsligheten som drabbar handlare undersöks.

Enligt undersökningen har fyra av tio handlare har utsatts för brott den senaste tiden, vilket är en minskning med 3 procentenheter jämfört med den förra Trygghetsbarometern. Färre handlare som utsatts för hotfullt beteende har också minskat samtidigt som stölderna ökat något.

Var femte handlare varit utsatt för bedrägerier den senaste månaden. Byte av en varas prismärkning, återköp med manipulerade eller felaktiga kvitton och kortbedrägerier är de vanligaste formerna av bedrägerier.

– Bedrägerier är den brottstyp som ökar snabbast i omfattning.
De kriminella söker sig dit där mest pengar finns att hämta till lägsta möjliga risk. Rättsväsendet ligger långt efter de kriminella på det här området och de kan operera förhållandevis riskfritt, säger Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, i pressmeddelandet.

Toppnyheter

Skärmdump på Justin Trudeau. Global News
Anklagelserna mot Trudeau

Trudeau: ”Att måla ansiktet mörkt är aldrig okej”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau mötte på torsdagen medier efter kritiken mot att han vid tre tillfällen målat sitt ansikte mörkt när han klätt ut sig.

– Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa han.

Trudeau menar att hans privilegier gjorde att han som ung inte kunde förstå att ”blackface” var en rasistisk handling.

När en reporter frågade om hur många gånger han målat sitt ansikte mörkt så kunde han inte svara på frågan. Det finns hittills tre kända fall, samtliga har bekräftats av Trudeaus liberala parti.

2 tim
Skrämdump från videon. På bilden syns Justin Trudeau i mörk ansiktsfärg. Global News.
undefined

Trudeau pressad – tredje fallet av mörk sminkning

En video visar ett tredje fall då Kanadas premiärminister Justin Trudeau har mörkt smink i ansiktet. Videon är från tidigt nittiotal, skriver Global News.

Videon är det tredje fallet på mindre än 24 timmar, bara fem veckor före valet. Tidigare i dag uppmärksammade Time Magazine ett foto på premiärministern från en fest för 18 år sedan där han syns med mörkt smink i ansiktet och en turban. Trudeau medger själv till tidskriften att han vid ytterligare ett tillfälle, under skoltiden, använt liknande mörk sminkning.

–Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau till Time Magazine.

Bildernas äkthet har även bekräftats av Trudeaus liberala parti.

6 tim
Bilden är tagen på en fest på en skola där Trudeau arbetade som lärare. Time.com
undefined

”Trudeau är definitivt den största hycklaren i landet”

Kritiken strömmar in mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter att en bild från 2001 där han är utklädd i turban och bär mörkt smink har fått spridning.

Trudeau befinner sig mitt i valrörelsen och flera av kritikerna är andra politiker. Maxime Bernier, partiledare för Folkpartiet i Kanada, säger att han inte tänker anklaga Trudeau för rasism men tillägger:

– Han är mästaren av identitetspolitik och Liberalerna (Trudeaus parti) har just lagt månader på att anklaga alla för att vara högerextrema. Han är definitivt den största hycklaren i landet, säger han enligt Reuters.

Nya demokratiska partiets partiledare Jagmeet Singh har publicerat en känslosam video på Youtube där han berättar om egna erfarenheter av rasism.

– Rasism är på riktigt. Människor här i rummet har upplevt det [...] Jag har upplevt det hela mitt liv, säger Singh som kräver en förklaring av Trudeau.

Premiärministern har bett om ursäkt för bilden och säger att han vid tidpunkten inte ”ansåg att det var rasistiskt” men att han vet bättre nu.

Idag 06:13
Läs mer om Anklagelserna mot Trudeau
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Juncker optimistisk om brexit: ”Vi kan nå ett avtal”

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tror att det går att få till ett avtal med britterna innan utträdet den 31 oktober.

– Vi kan nå ett avtal, säger han till Sky News.

Han anser att ett avtalslöst utträde skulle få ”katastrofala konsekvenser” och berättar att han gör allt i sin makt för att få till en överenskommelse.

Juncker säger även att han kan tänka sig ett alternativ till backstop-planen som britterna försöker att förhandla bort.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer för unionen.

2 tim
Boris Johnson. Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien: Kommer inte stressa fram förslag

EU pressar Storbritannien att lägga fram en ny brexit-plan inom tolv dagar. Men det kommer inte att ske, säger en talesperson för premiärminister Boris Johnson till AFP.

– Vi kommer att visa en skriftlig plan när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidsfrist.

Det var efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron som Antti Rinne, Finlands statsminister och ordförande i EU:s ministerråd, sa att Storbritannien måste visa en skriftlig plan inom tolv dagar.

Storbritannien har under torsdagen skickat över delar av ett förslag på hur ett utträde skulle kunna gå till.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som hanterar de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en talesperson för regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Idag 11:31
Finlands Antti Rinne och Storbritanniens Boris Johnson. TT
undefined

Johnson har tolv dagar på sig att visa brexit-lösning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer. Det sa Finlands statsminister Antti Rinne i samband med ett besök i Frankrike under onsdagen, rapporterar brittiska medier.

Rinne, som just nu sitter på den roterande posten som ordförande i EU:s ministerråd, säger att både han och Frankrikes Emmanuel Macron är överens om att Storbritannien måste komma med skriftliga förslag på en lösning innan månadens slut, annars ”är det över”.

Boris Johnson har hela tiden lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Idag 09:45
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Stålaktier kan straffas i börshandeln på torsdagen.  Jay Reeves / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street svagt upp – US Steel faller på vinstvarning

Wall Street-börsen stiger svagt på torsdagen efter att ha stängt sidledes på onsdagen. Vid 21-tiden svensk tid låg ledande index som följer:
• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: +/-0%
• Dow Jones: -0,2%
På onsdagen föll börsen först på räntebeskedet från Fed, där centralbanken sänkte räntan, för att sedan vända upp efter när direktionen utvecklat sin syn på ekonomin. Fed-chefen Jerome Powell sa bland annat att man inte ser en recession framför sig och att arbetsmarknaden ser ut att förbli stark.

Som den tredje amerikanska ståljätten den här veckan har US Steel vinstvarnat, bland annat med hänvisning till den svaga europeiska marknaden. Aktien är ner över 11 procent.

Bland vinnarna fanns Microsoft vars aktie handlades upp 1,6 procent sedan bolaget höjt utdelningen och godkänt återköp av egna aktier för upp till 40 miljarder dollar.

Under dagen har oljepriset stigit på nyheter om minskad saudisk produktion efter helgens drönarattack. Wall Street Journal skrev att Saudiarabien vänt sig till Irak för att köpa in olja, en uppgift som sedan dementerades – vilket bromsade uppgången.

19 min
Arkivbild. Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm slog rekord – vinstvarning fällde SSAB

Stockholmsbörsen följde upp gårdagens uppgång med nya gröna siffror och vid stängning såg indexen ut så här:
• OMXS: +0,4 procent
• OMXS30: +0,6 procent
Det innebär att Stockholmsbörsens breda OMXSPI stängde på nytt rekord, med 630,41 punkter, den högsta nivån sedan i april.

Federal Reserve sänkte som väntat räntan men signalerade inga fler räntesänkningar i år, vilket fick Wall Street att backa. Men efter Fed-chefen Jerome Powells tal hämtade sig indexen och New York stängde platt.

Morgonens svenska nyhetsflöde var tunt. Finska verkstadsjätten Wärtsiläs vinstvarning i går beskriver Handelsbanken beskriver som ”hemsk”. Alfa Laval föll nästan 5 procent efter beskedet, men hämtade sig en aning på torsdagen och stängde 0,5 procent upp.

Även SSAB:s konkurrent US Steel vinstvarnade i går kväll. Som skäl angavs bland annat en svag Europamarknad. US Steel är det tredje amerikanska stålbolaget att vinstvarna på lika många dagar. SSAB:s aktie föll 3,4 procent och var sämst på storbolagslistan.

I botten fanns även Hexagon, Getinge, Assa Abloy, SKF och Boliden.

Stor vinnare på OMXS30 blev Astra Zeneca som lyfte 2,4 procent. Under dagen meddelade läkemedelsjätten att de inleder ett samarbete med om digital sjukvård i Indien.

Swedbank steg 1,7 procent och även övriga storbanker hade en bra dag.

Starbreezes utbombade aktie rasade som mest drygt 20 procent efter att Universal Games slutat som förläggare för mobilspelet Payday: Crime War. Aktien hämtade sig dock och stängde på minus 3,6 procent.

Idag 07:14
TT.
undefined

Asien handlas mestadels upp – Hongkong tyngs

Börserna i Asien öppnade något uppåt efter Feds väntade räntehöjning i går, skriver TT. Men vid 05.20 svensk tid har Hongkong vänt klart ner. Ledande index noteras då enligt följande:
• Nikkei: +1,0 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hongkong: –1,0 %
• Kospi: +0,4 %
Det är försäkringsbolaget AIA som tynger index i Hongkong, skriver CNBC, och noterar att aktien är ner 1,65 procent.

Oljepriset steg marginellt i den tidiga handeln i Asien, terminerna för brentoljan handlades strax över 63,6 dollar per fat, noterar CNBC.

På morgonen, svensk tid, har Bank of Japan haft policymöte och besutat att lämna depositräntan oförändrad på minus 0,1 procent, rapporterar Reuters. Yenen stiger på beskedet.

Idag 03:35
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild. TT.
undefined

KPIF-inflationen enligt SCB överraskande låg i augusti

KPIF-inflationen i augusti kom in på 1,3 procent, klart under analytikernas förväntningar.

Infront Datas prognosenkät pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i augusti, samma som enligt Riksbankens senaste prognosbana, som den 5 september pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i augusti.

När facit publicerades på tisdagsförmiddagen kan det ses som ett bakslag för Ingves vars räntepolitik bygger på att inflationen ska höjas. Kronan backar 8 respektive 9 öre mot euron och dollarn på nyheten

I juli sjönk KPIF-inflationen till 1,5 procent, från 1,7 procent i juni, vilket var i 0,1 procentenhet över Infront Datas konsensusprognos och 0,2 procentenheter över Riksbankens prognosbana från i juli.

10 sep
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska centralbanken höjer räntan till 1,5 procent

Norges Bank höjer styrräntan till 1,50 procent från tidigare 1,25 procent. Analytikerkåren var splittrad inför beskedet och fyra av nio analytiker i TDN:s enkät spådde en höjning med 25 punkter medan övriga trodde på oförändrad ränta.

Norges Bank växlar samtidigt in på ett liknande spår som Riksbanken. Samtidigt som räntan höjs sänks den så kallade räntebanan längre ut på kurvan och några ytterligare räntehöjningar de närmaste tre åren ska inte ske enligt prognosen. Riksbanken spådde i sitt senaste räntebesked att reporäntan ska upp runt årsskiftet för att sedan ligga kvar på låga nivåer längre.

Den svenska reporäntan är i dagsläget minus 0,25 procent.

Idag 08:31
Läs mer om Räntan och inflationen
Telenor och Huaweis lansering av Mate 30.  TT
Anklagelserna mot Huawei

Huawei tillåts övervaka drift av svenska nät

Svenska teleoperatörer har avtal med kinesiska Huawei och låter bolaget sköta övervakningen av driften av svenska nät, skriver DI. Upplägget kan komma att bli problematiskt med den nya lag som kan införas i december. Med lagen ska Sverige kunna neka telekombolags tillgång till svenska nät om det utgör en säkerhetsrisk.

Enligt tidningen är det Tre och Telenor som har tecknat ett avtal med Huawei genom ett samägt bolag.

– Driften där handlar om övervakning av generell nätkvalitet och tillhörande parametrar, så som tillgänglighet på basstation, att dessa inte är nere eller har problem, skriver Telenors nätexpert Andres Suazo i en kommentar till DI.

Telenors nätexpert säger att Huawei inte kan spåra svenska mobilanvändare.

2 tim
Donald Trump/Stefan Löfven. TT.
undefined

Trump ringde Löfven – snackade om Ericsson

När Donald Trump ringde Stefan Löfven i somras var det viktigaste ämnet Ericsson. Det avslöjar PM Nilsson i en ledare i DI. Bakgrunden till USA:s intresse för Ericsson är kritiken mot kinesiska telekombolaget Huawei som har anklagats för att ägna sig åt spioneri.

”Det viktigaste var Ericssons roll i det framtida 5G-nätet. Om USA gör allvar av hotet att helt blockera kinesiska företag från att leverera teknologi till 5G innebär det i praktiken att USA blir tungt beroende av Ericsson, och delvis Nokia”, skriver han.

PM Nilsson skriver samtidigt att han inte vet vad samtalet handlade om, men kort efter telefonsamtalet gjorde regering Löfven ”två snabba initiativ för att säkra svensk teknologi och därmed göra Sverige mindre osäkert för USA”.

15 sep
undefined

Otydligt om Android när Huawei visade ny mobil

Huawei offentliggjorde sina nya flaggskeppsmobiler i Mate 30-serien i samband med ett event i München på torsdagseftermiddagen. Men något tydligt besked om hur man tänkt kring situationen med Android och Googles tjänster kom Huawei inte med under själva presentationen, ej heller några uppgifter om vilka marknader telefonerna därmed blir aktuella på.

Exakt hur den amerikanska svartlistningen av Huawei påverkar lanseringen av de nya telefonmodellerna är med andra ord fortsatt oklart. I nuläget kör telefonerna en olicensierad specialversion av Android och kan inte levereras med Googles tjänster. Men vad som händer längre fram är desto mer ovisst, speciellt med tanke på att Huawei inte presenterade något lanseringsdatum för de nya enheterna. Telefonerna ska enligt färska rykten inte vara aktuella för den europeiska marknaden, men det var inget som bekräftades. Huawei presenterade dessutom europriser för telefonerna. Möjligen så har man helt enkelt inte bestämt hur man ska göra ännu.

När det gäller hårdvaran så blev det inga direkta överraskningar, då det mesta läckt ut på förhand. Den mest intressanta av de nya telefonerna – toppmodellen Mate 30 Pro – får en 6,53-tumsskärm, Huaweis nya toppchipp Kirin 990, stöd för 5G-nät och är rustad med en rund kamera-ö på bakstycket som hyser tre kameror med en upplösning på 40+40+8 megapixlar. Telefonen får även mer effektiv snabbladdning än föregångaren Mate 20 Pro.

Idag 13:38
Läs mer om Anklagelserna mot Huawei
Nyamko Sabuni, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. TT
Bindefelds 60-årsfest

Analyser: Partiledarna kan festa vidare med Bindefeld

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis resa till Tel Aviv för Micael Bindefelds 60-årsdag är en uppvisning i omdömeslöshet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.

Mellin skriver att partiledarna har viktigare saker för sig och att det är hyckleri att resa bort när de predikar att alla ska jobba.

”Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation.”

Expressens Fredrik Sjöshult skriver att partiledarna inte har gjort något olagligt, och att spekulationerna om misstänkt mutbrott är ogrundade. Enligt honom finns det för det första inget som tyder på att partiledarna kan fatta beslut som gynnar Bindefeld, för det andra kan det inte utgöra något brott om partiledarna är vän med festfixaren.

”Svensk mutlagstiftning kan anklagas för att vara tandlös men rättspraxis visar tydligt att Micael Bindefeld och partiledarna kan festa vidare i lugn och ro i Tel Aviv”.

3 tim
Tel Aviv. Arkivbild. Wikimedia
undefined

Professor: En åklagare bör titta på partiledarnas resa

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis deltagande på Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv bör utredas av åklagare. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Aftonbladet.

Knäckfrågorna är om partiledarna betalar för resorna själva, och om de är vänner till Bindefeld, enligt Lundin. Samtliga partiledare säger att de är nära vänner med Bindefeld. Kristersson betalar för resan ner men bjuds på allt annat. Busch Thor får kostnaderna betalda, säger hennes pressekreterare till DN. Det är oklart hur det är med Sabuni.

– Är man personlig vän får man alltid ge varandra grejer. Men vet vi att de är det? Bindefeld verkar ha en stor vänkrets, men det kan man ju å andra sidan ha, säger Lundin till tidningen.

5 tim
Läs mer om Bindefelds 60-årsfest

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Medlingsinstitutets nya gd: Ylva Johansson och jag är oense

Ylva Johansson var positiv till EU-lagstiftningen kring arbetsrätten, via den sociala pelaren. Det var däremot inte Irene Wennemo, som nu lämnat regeringskansliet för att bli generaldirektör för Medlingsinstitutet.

– Alltså, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera det här. Men där är jag och Ylva Johansson inte överens. Det är svårt för mig att nu rangordna en person, alltså Ylva. Men jag tillhör dem som är mer bekymrad över EU:s inflytande över den svenska arbetsmarknadsmodellen. Och jag vet att jag har rätt. Det är viktigt att vi tillsammans från parterna agerar för att värna den modell vi har i Sverige.

Det säger hon i en stort uppslagen intervju på Arbetsmarknadsnytt.

Hon berättar att hon har suttit i väldigt många samtal med EU-kommissionen i arbetsrättsfrågorna men även fört samtal med andra i parlamentet.

– De tycker att vår modell är problematisk, men de kan samtidigt inte peka ut att den leder till några dåliga resultat. Den levererar på alla punkter, men det stör dem. De vill heller inte ge Sverige några undantag, eftersom det kan öppna upp för andra länder som inte alls har samma goda resultat, säger Irene Wennemo.

När hon blickar framåt i sin nya roll som generaldirektör så ser hon att de viktigaste uppdragen är att bidra till fred på arbetsmarknaden och en löneutveckling som behåller konkurrenskraften globalt.

– En konkurrenskraftig lönenivå är oerhört viktigt just nu i tider av globala orosmoln. Vi har en stor industrisektor i Sverige och vi måste ha en fungerande lönebildning så vi inte prisar ut oss, säger Irene Wennemo.

4 tim