Illustrationsbild.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Börsfallet

Undersökning: Rekordlågt förtroende för börsen

Svenskarna har aldrig varit lika pessimistiska till börsen som de är just nu, skriver DN.

JP Morgan Asset Management har i 15 års tid mätt svenskarnas förtroende för börsen och nu har investerarindexet rasat från 63 till 42 – den lägsta siffran sedan mätningarna startade, skriver tidningen.

Resultatet kommer efter att kapitalförvaltaren frågat cirka 1 000 personer mellan 16 och 74 år om hur de tror börsen kommer se ut det kommande halvåret.

– Allt fler är oroliga för omvärlden, säger Alessandro Svensson, Nordenchef på JP Morgan Asset Management, till DN.

Läs också

Toppnyheter

Ulf Kristersson. SVT
Valet - regeringsbildningen

”Slöseri med en möjlighet att få en borgerlig regering”

Moderaternas ledare Ulf Kristersson menar att i dag är en dålig dag för Sverige och en dålig dag för borgerligheten, när han anländer till riksdagen inför statsministeromröstningen.

– Jag tycker att det är slöseri med en god möjlighet att få en borgerlig regering.

På en fråga om vad dagens omröstning kommer att betyda för framtida samarbete inom Alliansen svarar han:

– Det får framtiden utvisa. Vi kommer att ta tag i den borgerliga opinionsbildningen och gå i borgerlig opposition.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att det känns tungt.

Hon menar att V:s hot om att fälla regeringen visar på hur svag den tillträdande regeringen är.

– Jag kommer inte att bidra till att rädda kvar en S-regering.

13 min
Jonas Sjöstedt. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Sjöstedt: Vi är garanten mot den här högerpolitiken

Det känns bra att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson stoppas från makten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt inför statsministeromröstningen. Partiet kommer att rösta gult och släppa fram Löfven, men Sjöstedt skickar också en hälsning till Socialdemokraterna.

– Genomför inte de här dumheterna som Centerpartiet och Liberalerna har hittat på, säger han.

Annars kommer Vänsterpartiet att väcka en misstroendeomröstning mot Stefan Löfven.

– Det löftet gäller. De kan inte göra det. Vi är vågmästare. Det är vi som är garanten mot den här högerpolitiken, säger han.

18 min
Annie Lööf i riksdagen tidigare i veckan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Lööf om omröstningen: En ansvarstyngd dag

C-ledaren Annie Lööf kallar fredagen för en ansvarstyngd dag, när hon intervjuas inför statsministeromröstningen.

– Efter fyra månaders arbete kommer vi nu att få rösta om en ny regering.

Hon säger att partiet har fått välja väg.

– Vi har valt en väg som innebär att vi tolererar Stefan Löfven i statsministeromröstningen och ser till att varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får inflytande över budgeten.

24 min
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Partiledaren Ulf Kristersson (M) och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M). Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Statsvetare: ”Nya politiska klyvningar svåra för M”

Det råder politisk förvirring om vad som är huvudmotsättningen inom svensk politik, skriver statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren på Aftonbladet debatt. Frågan är om klyvningen fortfarande står mellan socialister och borgerliga eller mellan den liberala demokratin och mer auktoritära krafter.

Ljunggren tror att det kommer leda till en besvärlig situation för många moderater.

”De kommer att tvingas välja. Är det kampen mot socialismen som är prio ett, eller är det mer centralt att vara med och förnya Sverige?” skriver han.

43 min
Kjell-Olof Feldt. TT
Valet - analyser

Tidigare finansministern: Sjöstedts hot är ett muspip

Socialdemokraterna riskerar en ny strid med fackföreningsrörelsen sedan partiet gått med på flera symbolladdade förändringar i förhandlingarna med Centerpartiet, skriver den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt (S) i Expressen.

”I varje fall har det skapat förhoppningar hos Vänsterpartiet om inbrytningar i LO-leden. Jonas Sjöstedt lovar till och med att fälla regeringen om den rör Las, fast det är nog bara ett muspip”, skriver han.

Samtidigt ställer sig Feldt frågande till hur konstruktivt samarbetet kommer bli mellan regeringen och de två liberala partierna.

1 tim
Arkivbild: Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Tipset till M och KD: Dölj er besvikelse och håll gränsen

Visa återhållsamhet med er besvikelse och håll gränsen mot SD. Det tipset ger Sydsvenskans Sofia Nerbrand till Moderaterna på tidningens opinionssidor. Annars tror hon det kan bli svårt för Alliansen att återuppstå. De dolda bittra utfallen mot liberaler och centerpartister är varken klädsamma eller särskilt smarta, menar hon.

DN konstaterar att den besvikne Ulf Kristersson när han nu säger att V får veto över den tillträdande regeringen upprepar samma argument som tidigare framförts mot hans eget regeringsalternativ. ”Gisslan hos SD? Alls icke. Stämmer inte alls. Nix. Man skulle bara vara modig och köra ’allians­politik’ ända in i bassängkanten.”

KD-ledaren Ebba Busch Thor har varit än mer kategorisk än Ulf Kristersson i sina fördömanden av C och L, menar ÖP:s Reidar Carlsson. Det speglar partiernas position på den politiska skalan just nu. ”Kristdemokraterna, som för bara några år sedan kunde betecknas som ett mittenparti, ligger i dag till höger om Moderaterna”.

1 tim
Läs mer om Valet - analyser
Heiko Maas. Arkivbild.  Clodagh Kilcoyne / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Tyske ministern: EU måste överväga nytt brexitavtal

EU-länderna måste föra en diskussion huruvida man ska omförhandla Storbritanniens utträdesavtal som blev nedröstat i det brittiska parlamentet. Det säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas, enligt Reuters.

– I slutändan krävs alla 27 medlemsstaters godkännande för att avtalet ska återöppnas för förhandling. Det är det som måste diskuteras nu, säger Maas.

I onsdags ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel ha uteslutit en ny förhandlingsrunda, enligt Reuters källor.

20 min
Premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn.  TT
Brexit - förhandlingarna

May kan inte utesluta hård brexit: Kravet omöjligt

Labourledaren Jeremy Corbyns krav på att Theresa May ska utesluta en hård brexit innan samtal kan bli aktuella är ”omöjligt”. Det säger den brittiska premiärministern på torsdagen, rapporterar Sky News.

May menar att det inte ligger i regeringens makt att utesluta att Storbritannien kan komma att lämna EU utan ett avtal.

Enligt May finns det två sätt att undvika en hård brexit: Antingen röstar parlamentet igenom det avtal som landet kommit överens om med EU eller så upphäver man den så kallade artikel 50 och stannar i unionen.

”Jag anser att det vore fel att gå emot resultatet i folkomröstningen”, skriver May i ett brev till Corbyn enligt nyhetskanalen.

Igår 18:11
Theresa May på Världsekonomiskt forum i fjol. Arkivbild.  Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Theresa May ställer in Davos – för fokus på brexit

Den brittiska premiärministern Theresa May ställer in sitt besök till Världsekonomiskt forum i Davos nästa vecka, skriver AFP. I stället ska hon fokusera på brexit.

– Hon kommer att fokusera på ärenden på hemmaplan, säger Mays talesperson Alison Donnelly enligt nyhetsbyrån.

Donnelly säger att May fortsätter att samtala med oppositionsledare för att staka ut brexitvägen framåt, skriver Bloomberg.

Igår 17:16
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Michael Cohen.  Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Uppgift: Trump fick Cohen att ljuga om rysskontakter

Donald Trump uppmanade sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga för kongressen om omfattningen på hans planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva, enligt uppgifter till Buzzfeed.

Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen, ska även ha samlat bevis om styrker uppgifterna genom intern kommunikation och vittnesuppgifter. Cohen ska även ha erkänt för utredarna att han ljugit.

Trump och Cohen ska ha haft minst tio möten om Moskva-avtalet under presidentkampanjen och Cohen ska även regelbundet ha uppdaterat Trumps barn om hur planerna fortskred, uppger två tjänstemän som utrett ärendet till nyhetssajten.

1 tim
Michael Cohen tillsammans med sina två barn och sin fru. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Cohen tvekar om att vittna efter Trumps uttalande

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har börjat tveka om att vittna inför kongressen den 7 februari, säger Cohens advokat Lanny Davis till tv-kanalen MSNBC.

– Cohen känner uppriktig rädsla och det har gjort att han tvekar. Han har inte bestämt sig än, säger Davis.

Trump antydde i en tv-intervju med Fox News i söndags att han hade misskrediterande information on Cohens svärfar, skriver TT. Cohen räds nu att presidentens uttalande kommer att sätta familjen i fara, enligt Davis, som menar att Trump på så sätt försöker påverka ett vittne.

– Det är ett brott som ger 20 års fängelse. Idén att han försöker skrämma Michael Cohen från att vittna är inget annat än en skandal, säger han i sändningen.

4 tim
Läs mer om Rysskontakterna
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
E-handelsexplosionen

Experten: Så boostar du din e-handel:

Oavsett om Amazons ankomst i Sverige framkallar sömnlöshet eller axelryckningar hos svenska e-handlare är det värt att höja beredskapen, menar Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi.

Här är tips på hur e-handlare kan stärka sina marknadspositioner på nätet:

För det första bör du, liksom Amazon, tänka på att visa upp bra produktbilder. Det spelar ingen roll hur bra produkten är om du inte kan visa den med bilder.

Se över logistikkedjan och försök optimera leveranstiderna. Här tål det nämnas att 98 procent av Amazons produkter fram i tid.

Gör en inspirerande hemsida och försök bli expert på dina kunder så du kan ge mer personliga erbjudanden.

Prova att sälja dina produkter på Amazon och studera hur plattformen fungerar och hur din nisch hanteras.

Tänk ut en strategi som gör att dina produkter rankas högt i algoritm-drivna sajter som Google. Det innebär bland annat att ta fram rätt bilder och skriva bra produkttexter.

1 tim
Lucas Jackson / TT NYHETSBYRÅN
E-handelsexplosionen

En av fyra e-handlare oroas av Amazon

Är Amazons potentiella framfart i Sverige en välsignelse eller förbannelse? Åsikterna går isär enligt en undersökning som Payson har gjort i samarbete med Svea Ekonomi, enligt TT.

En av fyra tror e-handlare är oroliga att en sådan jätteetablering kommer att konkurrera ut de sajter som säljer produkter av mindre storlek som är lätta att skicka och som många andra aktörer också säljer.

Men Amazon kan också innebära en möjlighet eftersom det sätter press på e-handlare att bli bättre och att ligga i framkant i digitaliseringen, hävdar Emma Lindgren, e-handelsexpert hos Svea Ekonomi

16 jan
Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
E-handelsexplosionen

Så kommer butikshandeln att omvandlas av e-handeln

E-handelns framfart lägger en våt filt över den traditionella shoppingkulturen. Inom de närmaste två åren beräknas ny- och tillbyggnadsinvesteringar inom privata lokaler att sjunka med 20 procent, skriver analysföretaget Industrifakta.

Det ska dock inte ses som spiken i kistan för detaljhandlare. Men betydande förändringar är att vänta.

Till att börja med kommer detalj- och servicelokaler bli mer upplevelsebaserade framöver, vilket innebär att vi kommer att se mer showrooms, pop-up butiker, café och restauranger.

Dessutom kommer vi se en trend av kortare lokalkontrakt, omflyttningar och ombyggnader av lokaler.

15 jan
Läs mer om E-handelsexplosionen
Martin Fayulu, mitten.  Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Kongo-Kinshasa

Uppgifter: Tvåan Fayulu fick 61 procent av rösterna

Kongo-Kinshasa står inför den extraordinära situationen att ett val har manipulerats till förmån för oppositionen, skriver The Guardian.

Oppositionskandidaten Martin Fayulu, som kom tvåa i valet, anklagar president Joseph Kabila som inte kunde bli omvald för att ha förfalskat resultatet till förmån för en annan oppositionspolitiker, Felix Tshisekedi.

Fayulu får stöd av den inflytelserika katolska kyrkan vars 40 000 valobservatörer kommit fram till att han vann 61 procent av rösterna. Även läckt data styrker uppgifterna om att Fayulu vann valet med en jordskredsseger.

Afrikanska unionen uppmanar nu Kongo-Kinshasa att tills vidare dra tillbaka det officiella resultatet från presidentvalet. AU uttrycker grava tvivel på resultatet och har skickat en delegation för att försöka lösa krisen.

2 tim
Den utpekade valvinnaren Felix Tshisekedi. OLIVIA ACLAND / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kongo-Kinshasa

AU: Stora tveksamheter kring Kongos valresultat

Afrikanska unionen uppmanar myndigheterna i Kongo-Kinshasa att vänta med att offentliggöra det slutgiltiga resultatet i det omtvistade presidentvalet i december, rapporterar Reuters.

Unionen säger i ett uttalande att det råder stora tveksamheter kring resultatet som enligt planen ska presenteras på fredagen.

Oppositionspolitikern Martin Fayulu som kom tvåa i valet har tidigare krävt omräkning av rösterna. Han menar att den sittande regeringen, ledd av president Joseph Kabila som inte kunde bli omvald, har manipulerat resultatet så att en annan oppositionspolitiker, Felix Tshisekedi, vann.

Igår 22:56
Läs mer om Valet i Kongo-Kinshasa

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer