Ulf Kristersson (M). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas framtid

Ulf Kristersson: Vi är det ledande oppositionspartiet

Moderaterna ligger på 18 procent efter senaste SVT/Novus-mätningen, medan Sverigedemokraterna har 23,9 procents stöd. Trots opinionsläget menar M-ledaren Ulf Kristersson att man är det ledande oppositionspartiet – och kommer förbli det, skriver DI.

– Alla bryr sig om opinionsmätningar men det är valresultatet som gäller och som pekar ut vad som händer på riktigt i parlamentet, säger han.

Kristersson menar också att Moderaterna är ett samlingsparti som kan ”prata med Jonas Sjöstedt enda dagen” och ”Jimmie Åkesson andra dagen”.

– Har vi gemensamma ståndpunkter så kan vi göra något av dem, det tycker jag är en viktig egenskap hos den som pretenderar på att också leda landet, säger han.

Läs mer

Toppnyheter

Kvinna med ansiktsmask på tunnelbanan i Los Angeles. MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Uppgift: Vita huset ändrar riktlinjer – väntas uppmana alla att bära ansiktsskydd

Vita huset väntas inom kort att ändra sina riktlinjer till allmänheten och uppmana alla amerikaner att skydda sina ansikten när de rör sig på offentliga platser, uppger en regeringskälla för Washington Post.

I handlingar som tidningen tagit del av står det att det inte handlar om masker som behövs inom sjukvården, eftersom det råder stor brist på dessa. Istället handlar det om till exempel masker av tyg eller andra typer av ansiktsskydd.

Beslutet grundas på uppgifterna om att det finns tecken på att smitta kan spridas även av personer som inte visar tydliga symptom.

Även New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar nu folk att bära ansiktsskydd, skriver Reuters.

Över 230 000 amerikaner har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, enligt de senaste siffrorna på torsdagen.

Igår 20:59
Tequandra Rozier, uppsagd från Starbucks. JOE RAEDLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny extrem siffra från USA: Över 6 miljoner anmälde sig arbetslösa förra veckan

Hisnande 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, enligt färsk statistik.

Analytikerkåren hade på förhand väntat sig 3,1 miljoner nyanmälda arbetslösa, enligt CNBC.

Förra veckan var samma siffra 3,3 miljoner. Det i sig var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Enligt Daco kommer det att bli än värre. Allt fler delstater är på väg att stängas ner. Och många stater har fortfarande inte hunnit registrera alla inkomna anmälningar om arbetslöshet, säger han.

Igår 12:36
Läs mer om Trumps Amerika
Sjukvårdspersonal vid Maimonides Medical Center i Brooklyn, New York. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flotta av mobila bårhus ska avlasta i New York

I New York har man ordnat med 45 mobila bårhus för att avlasta sjuhus och krematorier, rapporterar New York Times. Coronapandemin i USA är just nu som värst i New York och för vårdpersonal som hanterar döda kroppar är situationen ansträngd, med brist på liksäckar och utrymme i kylrummen. Även begravningsbyråer och krematorier belastas hårt.

De mobila bårhusen ska avlasta samtliga fem stadsdelar i New York.

– När systemet överbelastas så överbelastas också systemet för att hantera döda, säger Patrick J. Kearns, fjärde generationens begravningsentreprenör i New York, till tidningen.

Igår 19:11
Volontärer leverar mat till fattiga i EL Chorillo i Panama City. LUIS ACOSTA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Panama och Peru delar upp utegångsförbudet efter kön

Från och med onsdagen gäller utegångsförbud i Panama för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Landet har valt en annorlunda väg när man nu begränsar medborgarnas rörlighet, skriver CNN. Kvinnor får lämna hemmet för att göra ärenden under måndagar, onsdagar och fredagar medan män tillåts gå ut under tisdagar, torsdagar och lördagar.

Samma beslut har tagits i Peru, rapporterar Reuters. Där gäller dock omvända dagar jämfört med Panama.

På söndagar görs inga undantag i Panama, då ska alla stanna hemma. Utegångsförbudet gäller i åtminstone 15 dagar framöver. Panamas president Laurentino Cortizo skriver på Twitter att beslutet om att dela upp veckans dagar tagits eftersom det fortfarande rör sig mycket folk utomhus, trots det nationella påbudet om att stanna hemma.

Igår 19:55
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Taha Alexandersson. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Sverige saknar hundratals platser inom intensivvården

På flera håll i landet håller intensivvårdplatserna på att ta slut, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos över antalet patienter som kan komma att behöva intensivvård räcker inte platserna som det ser ut just nu.

Bedömningen är att det kommer behövas mellan 900 och 1 300 platser när coronapandemin når sin topp. I nuläget saknas mellan 100 och 400 platser, detta trots att man på flera håll skalat upp IVA-platserna.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson säger att man än så länge har expanderat med drygt 250 platser, om man inte räknar med fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm.

– Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt.

Igår 19:13
Matilda Nygren. Privat.
undefined

Glädje bland vårdpersonal: ”Måste ha Sverige i ryggen”

Sjuksköterskan Matilda Nygren, som i flera medier uttalat sig kritiskt om att Region Stockholm inte velat aktivera krislägesavtalet, är glad över att regionen nu har vänt i frågan.

I en intervju med Aftonbladet säger hon att personalen på intensivvården är lättad över det nya beskedet. Inte främst för att lönerna nu kan bli högre utan snarare för det symboliska värdet.

– Vi måste ha hela Sverige i ryggen.

Under en pressträff på torsdagen meddelade Region Stockholm att man lämnat in en begäran om att aktivera avtalet. Nu ligger frågan hos Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Igår 21:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Forskningens betydelse

Första vaccinstudien på människor siktar mot fas 2

Den första studien av corona-vaccin på människor kan gå vidare till nästa steg redan i vår. Det uppger bioteknikbolaget Moderna, där Astra Zeneca är storägare, rapporterar CNBC.

– Vi kommer förhoppningsvis att gå vidare till en fas 2-studie och vi räknar med att det sker i vår eller kanske tidig sommar, säger bolagets grundare Noubar Afeyan.

Moderna samarbetar med amerikanska forskningsinstitut i arbetet för att ta fram en vaccinkandidat. De första testerna på människor påbörjades i Seattle i mitten av mars.

Igår 20:40
Coronavirus. Illustration. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lovande resultat från studie på lungsjukdomsläkemedel

En forskningsstudie visar att ett läkemedel som redan testats mot lungsjukdom kan hämma covid-19 genom att minska virusmängden som tar sig in i lungor och andra vävnader. Det uppger Karolinska institutet i ett pressmeddelande. De står tillsammans med forskare vid University of British Columbia (UBC) i Kanada bakom studien.

Enligt forskarna är resultaten lovande för behandling av covid-19-patienter som är i ett tidigt skede av infektionen.

– Vår förhoppning är att dessa resultat kan bidra till utvecklingen av en ny läkemedelsbehandling som kan hjälpa patienter med covid-19, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet och en av studiens korresponderande författare.

Igår 18:52
Läs mer om Forskningens betydelse
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Analyser: Andersson skulle kunna låna 100 miljarder till

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle kunna låna ytterligare 100 miljarder för att lindra coronavirusets effekter – om hon bara vill. Det skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys, samma dag som Andersson konstaterat att man ”spränger 100-miljardersvallen”.

Lagerström skriver att den svenska statsskulden är den lägsta sedan 1977, och att tunga ekonomer länge menat att Sverige borde låna mer för att investera. Men nu i kristider är läget ett annat – pengarna ska snarare gå till betalningar än till investeringar.

”Det är såklart inte lika hållbart”, skriver hon.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson skriver på Facebook att dagens stödpaket till kommunerna har möjliggjorts tack vare att både blåa och röda regeringar länge fokuserat på stabila statsfinanser.

I ett historiskt perspektiv är Sveriges skuld mycket låg, skriver Oscarsson.

Igår 18:32
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”I ett krigsliknande läge hjälper inte stimulanspolitik”

Istället för att föra stimulanspolitik bör regeringen satsa på inkomstbortfallsstöd till företag och stöd för heltidspermitteringar, skriver nationalekonomerna John Hassler och Per Krusell, på DN debatt.

Med rätt politik kan vi undvika att åtgärderna mot coronaviruset leder till en ekonomisk depression i Sverige, skriver debattörerna. Bland annat bör regeringen inrätta ett samordningskansli med representanter för myndigheter både med smittskyddskompetens och med ekonomisk kompetens, förbereda ett direkt inkomstbortfallsstöd till företag i nedstängda branscher och göra sig redo att kickstarta ekonomin när åtgärderna som stänger ned ekonomin kan lyftas.

”Ökade statliga utgifter i behövlig omfattning kan öka statsskulden med många hundra miljarder kronor. Tack vare många år med välskötta offentliga finanser är detta inte något problem”, skriver John Hassler och Per Krusell.

Igår 19:36
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Arkivbild: Anställd på Volvo Cars fabrik i Torslanda. Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Permitterade på Volvo gör skyddsvisir åt vården

AB Volvo planerar att tillverka 1 000 visir om dagen vid sin lastbilsfabrik i Tuve. Det är en del av den omställning flera fordonsfabriker gör när den ordinarie produktionen står still under pandemin, skriver TT.

– Vi har tagit fram en prototyp som blivit godkänd av sjukvården, säger presschefen Claes Eliasson till nyhetsbyrån.

Visiren ska 3D-printas i ett konferensrum på fabriken och görs av frivilliga anställda som är permitterade och annars skulle gå hemma.

Samtidigt skriver GP att även Volvo Cars har börjat tillverka skyddsvisir på fabriken i Torslanda.

Igår 15:36
Läs mer om Företagarhjältarna under coronakrisen
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Stor minskning av utsläppen från svenska företag

För första gången på flera år sjönk utsläppen från stora svenska företag förra året. Minskningen på fem procent från föregående år är i linje med det som krävs för att nå klimatmålen, rapporterar DN.

Sedan 2013 har utsläppssiffrorna sett i stort sett likadana ut. Minskningen med fem procent från föregående år är därmed ett stort steg i rätt riktning. Framförallt skedde den största minskningen inom raffinaderier som gick ned 21 procent, medan el- och fjärrvärme samt livsmedelsindustrin minskade med 11 procent.

Det är ännu inte klart vad som lett till den stora minskningen, eller om det är en trend som kommer hålla i sig.

– Det är en utsläppsminskning vi inte har sett tidigare. Det är uppenbart att priset på utsläppsrätter har betydelse, säger Fredrik Hannerz,  chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, till DN.

Igår 18:37
Bild från Arlanda under coronakrisen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin kan ge tuffare klimatavtal för flyget

De minskade flygutsläpp som coronapandemin har orsakat kan få en positiv effekt på klimatet på längre sikt, rapporterar DN.

Enligt uppgifter som tidningen tagit del av har flyget globalt minskat med cirka 60 procent under virusutbrottet. Det påverkar i sin tur klimatkompensationsprogrammet Corsia som träder i kraft nästa år – som baseras på baslinjen av genomsnittet för utsläppen under 2019 och 2020.

– Utsläpp över det ska kompenseras. Om flygandet hade fortsatt som vanligt i år hade baslinjen legat högre, säger Olle Palmqvist, handläggare på Naturvårdsverket.

29 mar
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

Därför måste även unga hålla avstånd under coronakrisen

För att minska spridningen av covid-19 måste vi även ta hänsyn till hur ofta och var vi utsätts för viruset, något som kan ha avgörande konsekvenser för folkhälsan, skriver kemiprofessor Joshua D. Rabinowitz och forskaren Caroline R. Bartman i ett debattinlägg i New York Times.

Utifrån både tidigare virusutbrott och initiala rapporter från coronapandemin kan vi se att det inte bara är ålder och hälsa som spelar roll vid insjuknandet och dödligheten av covid-19. Det är minst lika viktigt att ta hänsyn till hur ofta och i vilka doser människor utsätts, menar debattörerna.

Detta gör att sjukvårdspersonal är i störst risk då de varje dag under långa arbetspass möter viruset. Från ett policyperspektiv är det livsviktigt att det investeras i korrekt skyddsutrustning för vårdpersonal samtidigt som man i andra situationer håller hårt vid sexmeters-regeln. I omgivningar med risk för höga doser måste man hålla avstånd och göra interaktionerna så korta som möjligt.

Dessa åtgärder är minst lika viktiga för unga som personer i riskgrupp, menar Joshua D. Rabinowitz och Caroline R. Bartman. Nu om någonsin är det läge att stanna hemma. Friska människor har en bättre möjlighet att stå emot viruset, men bara om doserna hålls låga och alla tar till de möjliga säkerhetsåtgärderna.

Igår 16:15
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 anledningar att starta eget under coronakrisen

Den oförutsedda coronapandemin kan vara ett guldläge för dig som vill starta eget. GnosjöRegion.se listar 10 anledningar varför du bör starta eget företag under coronakrisen.

Även om man i kristider oftast är fokuserad på problem finns det lika många möjligheter att se:

 1. Nytt konkurrensläge: Som lättrörlig och flexibel egenföretagare har du goda möjligheter att konkurrera med storföretag som har stora overheadkostnader.
 2. Ny marknad: Du kan bli först på en ny marknad och du är uppmärksam och söker efter kunder med nya behov.
 3. Välj en tillväxtbransch: Under lågkonjunktur kan företag som erbjuder sina kunder billigare alternativ växa.
 4. Köp en befintlig verksamhet: Lär dig varför verksamheten säljs och av den tidigare ägarens misstag. Dessutom kan dina startkostnader bli lägre.
 5. Smarta samarbeten: I kristider ökar samarbetsviljan och nöden kräver ofta kreativa lösningar. Pröva något nytt tillsammans!
 6. Goda möjligheter till finansiering: Perfekt läge att söka bidrag och i regeringens stödpaket finns möjlighet till olika former av skattelättnader.
 7. Möjlighet till en stark affärsidé: Kristider prövar olika affärsidéer hårt, och kunderna ställer tuffa krav, något som du drar nytta av när du formulerar din affärsidé.
 8. God tidsfrist: I lågkonjunktur dras tempot ner och du har möjlighet att växa och utvecklas i lagom takt, tills affärerna tar fart på riktigt.
 9. Stort personalutbud: En fördel av coronakrisen är att många kompetenta kommer tvingas söka nya jobb och ta sig ut på arbetsmarknaden, något som är till din fördel när du ska bygga upp din verksamhet.
 10. Dra nytta av din egen situation: Kanske har du själv blivit uppsagd eller fått utrymme för att uppfylla din dröm under coronakrisen. Ta tillfället i akt och förverkliga din idé.
Igår 15:00
undefined

Så lyckas du samarbeta med dina anställda på distans

Företagande.se har tagit fram 7 tips som gör att du som chef ska lyckas samarbeta med dina anställda på distans.

Den första punkten är att visa respekt för andra människors tid. Vid ett onlinemöte är det viktigt att mötet fungerar så produktivt som möjligt och därför bör den som planerar ett distansmöte vara väl förberedd.

Den andra punkten gäller att tekniken måste fungera och att man använder rätt sorts teknik. Se till att arbetsgruppen använder produkter som uppfyller gruppens specifika behov.

En annan viktig punkt är att undvika kommunikativa missförstånd. Det är väldigt lätt att missförstå varandra vid distansarbete. Var särskilt uppmärksam på formuleringar, fraser, stavning, ton, tider och datum.

En fjärde punkt är att se till att dela med dig av nyheter om branschen och företaget, skriver Företagande.se.

1 apr
Läs mer om Corona - tips och råd