Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas framtid

Ulf Kristersson: S har kidnappats politiskt – lamslår Sverige

Moderatledaren Ulf Kristersson ser ett oroväckande mönster. På område efter område menar han att förutsättningar för rejäla reformer lamslås av politiskt spel. S och Löfven får en ordentlig känga. ”Självklart måste man kompromissa, men det är en väldig skillnad på det och att bli kidnappad politiskt”, säger han i en längre intervju med fPlus.

Drygt ett år efter valet berättar Ulf Kristersson i en fPlus-intervju om vad han menar är ett Sverige som har har lamslagits av politiskt ”omöjliga” processer.

– Jag ser ett mönster som är oroväckande. Inte minst handlar det om gängkriminaliteten, effektbristen, och låsningarna i migrationspolitiken. På område efter område ser man att det egentligen finns förutsättningar för rejäla reformer och rationell politik, men de lamslås av att regeringen har ett så konstigt underlag för sin regeringsmakt. Kombinationen S och MP är extra problematisk, och jag tror att även socialdemokraterna internt har en del bekymmer och synpunkter, säger han. 

Ser färre och färre områden där S är möjliga att göra upp med, eftersom de är helt inlåsta.

Ulf Kristersson pratar mycket brott och beskriver en situation där människor oroar sig för att bli rånade och har tröttnat på att leva i ett samhälle där människor skjuter ihjäl varandra varje vecka. Han menar också att politiken misslyckas med att ge den grundläggande tryggheten som krävs för att stärka företagsklimatet. Gäng som rånar, vandaliserar och hotar personal har blivit vardag för många företagare, konstaterar han.

– Företagare vill som alla andra människor ha ett samhälle som funkar. Men när jag pratar med livsmedelshandlare i förorten blir det väldigt konkret, de blir rånade och jag har till och med fått höra exempel på företagare som får bilar inkörda genom skyltfönstret för att de inte gör som de kriminella personerna vill, säger han.

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt en färsk undersökning av Svenskt Näringsliv, med omkring 1 000 företagarintervjuer, uppger nästan 75 procent att den ökade brottsligheten påverkar företaget negativt, och drygt 80 procent menar att oron har ökat de senaste två åren. Över 60 procent är oroliga för att kostnaden för brottsförebyggande åtgärder kommer att öka de kommande fem åren. Ulf Kristersson känner igen utvecklingen och lägger till att många brott inte längre prioriteras av polisen.

– Företagen anmäler som de ska, men polisen tvingas ärligt talat prioritera ned brotten. Det måste vara enormt frustrerande. Jag pratade nyligen med ett lantbruksföretag som får diesel stulen gång på gång, utan att få chans till hjälp, säger han.

Situationen har lett till ett slags privatisering av hela rättsväsendet, menar han. Företag betalar lagligt andra företag för skydd, övervakningskameror och så vidare. I vissa fall känner sig företagare till och med tvungna att ta saken i egna händer eftersom polisen har gett upp. Den här frustrationen är otroligt vanlig, hävdar Ulf Kristersson och ger fler exempel.

– Jag pratade med en företagare i Huddinge som har slutat att anmäla till polisen för att han inte längre vågar. Repressalierisken är helt enkelt för stor, säger han.

Så vad behöver göras och vad kan du göra åt saken?

– Det stora mönstret som vi ser i politiken just nu är orsaken till att vi inte tänker vara kvar i kafferepssamtalen om gängkriminaliteten. Jag menar, vi ser en kombination av grov organiserad kriminalitet och mindre grov brottslighet med ligor som härjar. Det kan vara stöldligor som får ut och in saker ur landet, men också gäng, framför allt i förorten som bara stjäl så till den milda grad. Gå in i en livsmedelsbutik och alla chokladkakor är borttagna eftersom de har blivit ett slags betalmedel för tiokronor. Det är helt absurt, säger han och kommer in på nödvändiga åtgärder.

”När S och MP inte är överens, då gör politiken ingenting”

Bland annat pekar han på att rusta hela rättskedjan, vilket till exempel innebär mer poliser och mer teknisk övervakning så att risken att åka fast är större. Även mindre brott ska kunna ge rejäla straff eftersom mängdrabatt på brott gör att unga människor blir bulvaner för grövre brottslighet, resonerar han och pekar på ett åtgärdspaket med tio punkter som Moderaterna presenterade för några veckor sedan.

– Alla dessa punkter skulle behöva göras samtidigt. Men det går inte för den här regeringen är inte kapabel att fatta beslut. De kan inte ens enas internt och när S och MP inte är överens, då gör politiken ingenting, säger han.

Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men vad säger du till företagare som känner att åtgärderna mest riktas för att hjälpa privatpersoner? Har företagen fog att känna sig bortglömda?

– Om upptäcktsrisken är större och straffen längre för de som begår brott, då gäller det både rån av privatpersoner och rån av butiker. Möjligen kan bedrägeririsken drabba företagen extra mycket. Vi ser fler och fler kortbedrägerier och då gäller det att arbetet följer tekniken. Bland annat har vi krävt att man ska slopa gränser för att följa dataavläsning och för att fysiskt beslagta och låsa upp telefoner. Det är en ständig avvägning mellan integritet och att lösa brott, men min bedömning är att vi har varit så oroade för integriteten att det har blivit för lätt att begå brott, säger han.

”Tittar på hur vi kan kringgå regeringen” – kräver drastiska metoder

Hade regeringen tittat på vad majoriteten av svenska folket, eller riksdagen, velat så hade man kunnat se lösningar, menar Ulf Kristersson.

– Men idag går ingenting att genomföra eftersom det bygger på att regeringen kan lägga fram förslag, vilket den inte är kapabel till, säger han och menar att situationen faktiskt kräver drastiska metoder.

– Vi tittar just nu på hur vi kan kringgå detta och istället lägga skarp lagstiftning i riksdagen. Om inte regeringen klarar sin uppgift så måste ju riksdagen ta över. Det är inte så lätt som det låter, men på vissa områden kan man fatta beslut direkt i riksdagen, och den möjligheten kommer vi att använda oss av, säger han.

Är det verkligen bara den vägen som finns kvar?

– Ja, det är det faktiskt. Men det är frustrerande, för i längden kan vi inte ha det så här. Man ser problemen och är egentligen överens om vad som borde göras men det är politiskt omöjligt att genomföra. I längden kan ju inte ett land styras på det här sättet, säger han.

Elkrisen allvarligare än de flesta tror

En annan stor fråga som ger Ulf Kristersson huvudbry är el- och energifrågan. Effekt- och kapacitetsbrist i elnäten hotar företagsetableringar och stoppar tillväxtplaner. Elbolagen har fått ransonera påkoppling av nya verksamheter. Brödjätten Pågen har larmat liksom en rad andra aktörer, inte minst i södra Sverige.

– Vi måste omgående på alla de här processerna som gör att vi kan bygga ut distributionsnäten ordentligt så att den el som finns kommer dit den behövs. Det låter trivialt men är helt avgörande. Men vi har alldeles för långa ledtider, det ska överklagas och allt tar för lång tid helt enkelt, säger han.

Elkrisen är allvarligare än de flesta tror, menar han och ger ett exempel.

– Jag var i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm häromdagen och ett sådant bostadsområde skulle vi inte kunna bygga idag. Eller vi skulle kunna bygga det, men inte elförsörja det. Det finns helt enkelt inte el så att det räcker. Det här är ju tecken på problem som vi trodde att vi hade lämnat bakom oss från 1800-talet, men som plötsligt är tillbaka, säger han.

”Kärnkraften helt avgörande”

Det andra problemet är att vi behöver öka elkapaciteten med ungefär ett helt Danmark om vi ska klara elektrifieringen och klimatmålen, konstaterar han.

– Då måste vi säkerställa att det finns trovärdighet i detta och då är kärnkraften helt avgörande. De som säger att vindkraften kan ersätta kärnkraften har möjligen rätt vissa dagar, när det blåser. Men det gör det inte alltid och sammantaget skapar vindkraften inte tillräckligt med elenergi i Sverige för att det ska vara meningsfullt att göra de investeringar som krävs, säger han.

Han talar om ett scenario i framtiden där bara SSAB vill använda ungefär tio procent av Sveriges samlade elkonsumtion bara för att elektrifiera sina industriprocesser.

– Då pratar vi för första gången någonsin om att öka elenergianvändningen, inte minska den. Om det ska vara trovärdigt och miljövänligt så är det uppenbart att vi snarare måste bygga ut kärnkraften än att fortsätta avveckla den, säger han.

Så hur går egentligen samtalen om en bred lösning kring det här? Det finns ju lite olika ingångsvärden minst sagt.

– Det är svårt att säga. Vi har sagt att vi har bråttom, men har fortfarande tålamod. Om den nuvarande energiöverenskommelsen kan uppdateras så att den entydigt står bakom svensk kärnkraft under lång tid framåt och därmed löser de problem som vi nu ser. Då är vi beredda att vara med i sådana samtal, och då tror vi även att de partier som idag står utanför, i praktiken Liberalerna och Sverigedemokraterna, är intresserade, säger han.

– Men om överenskommelsen bara ska vara till för att värna en överenskommelse utan vettigt innehåll, till exempel att hålla fast vid 100 procent förnyelsebart istället för 100 procent fossilfritt som det borde vara, då har vi sagt att vi hellre för nya samtal och sluter en överenskommelse med de partier som vill ha kärnkraft, fortsätter han.

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kokar ned till att S måste välja väg

Återigen landar frågan i en svårsnitslad politisk labyrint, där Löfven måste välja väg.

– Socialdemokraterna har sagt att de gärna vill höra våra krav, men Centerpartiet och Miljöpartiet har sagt att det inte tänker ändra någonting. Det hela kokar ned till att S måste välja: Vill de ha en överenskommelse med partier som värnar kärnkraften och långsiktig elkapacitet eller vill de ha en överenskommelse med MP och C, säger han.

Och han låter inte särskilt hoppfull om vad S ska välja.

– Historiskt kunde Moderaterna och Socialdemokraterna ibland finna varandra i rationella politiska lösningar som var lite obekväma. Men jag ser färre och färre områden där S är möjliga att göra upp med, eftersom de är helt inlåsta. Det är ett dåligt tecken i tiden, att man inte gör långsiktiga saker som är bra för svensk industri och sådana saker. Det är en helt ny spelplan, säger han.

Och när det gäller Alliansens framtid är den också komplicerad. Ulf Kristersson vill inte sia för mycket kring ett återförenande.

– Jag gissar inte, utan tittar på realiteten. Så länge två borgerliga partier vill ha en socialdemokratisk regering, som ju bara finns på grund av Sverigedemokraterna, så ser jag inga förutsättningar. Då finns inte Alliansen på nationell nivå. Å andra sidan tror jag inte att borgerliga väljare vill ha det på det här sättet, men det är ett beslut som bara de själva kan fatta, säger han.

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur ser du på att Nyamko Sabuni, L, ser sig som statsministerkandidat?

– Det ska väl alla partiledare med självaktning göra. Det jag tycker att hon gör bra är att hon är inriktad på sakfrågor och hur de ska stöpas och lösas. Det är mindre spel och mindre dans runt SD och mer sakpolitik, det är ett förhållningssätt som jag uppskattar. Men sedan måste Liberalerna fatta sina beslut själva, säger han.

”Skillnad på att kompromissa och att bli kidnappad”

Rent generellt efterfrågar han mindre spel i politiken. Mindre ”vem tar vem” och mer allvar. Men idag går det mesta syret åt till sidofrågor och kompromisser som går överstyr och sedan läggs på is, tycker han och syftar på Socialdemokraterna med Löfven i spetsen.

– Självklart måste man kompromissa, men det är en väldig skillnad på det och att bli kidnappad politiskt så att man inte kan driva den inriktning som man i grund och botten tror är bra för landet. Det är något helt annat, det är något ansvarslöst över det, säger han.

Alltså hur kan man devalvera en viktig fråga så snabbt till politiskt spel? Det är ovärdigt när det finns stora problem i samhället.

Han återkommer till gängkriminaliteten och relationen till Socialdemokraterna.

– Det blev nästan komiskt när jag la fram våra tio punkter och sa att om vi kan enas om åtgärder mot gängkriminaliteten så tror jag att vi kan komma en bit på väg. Då svarade Socialdemokraterna att ”låt oss prata om detta allihop, utom Sverigedemokraterna”. Alltså hur kan man devalvera en viktig fråga så snabbt till politiskt spel? Det är ovärdigt när det finns stora problem i samhället, säger han.

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson menar att Socialdemokraternas oförmåga att hantera Sverigedemokraterna har skapat orimliga låsningar i politiken och även gjort att SD har växt i styrka på bekostnad av till exempel S.

– Den stora lärdomen av det ser vi i opinionen. Just nu drabbar det ganska hårt och rättvist S som har byggt hela sin regeringsbildning på låsa ut SD. Så kan man inte göra i en demokrati, och det tycker jag visar sig ganska tydligt nu, säger han.

”Ett makalöst löftesbrott”

Han har även synpunkter på Stefan Löfvens tidigare löften om att nå EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020 – ett mål som begravdes för några år sedan. På senare tid har arbetslöshetssiffrorna klättrat uppåt, inte minst bland utrikes födda kvinnor. Och istället för att prestera bäst i klassen har Sverige haft en sämre utveckling än de allra flesta länder.

– Ett makalöst löftesbrott. Först sätter man upp ett mål om lägst arbetslöshet och så går man helt åt andra hållet och lägger ned målet. Det antyder vilket lättsinne man har på den här typen av stora frågor, säger han.

Men kanske ännu allvarligare är att arbetslösheten är hög trots många års högkonjunktur, menar han.

– Vi har många lågt utbildade utan jobb. Om vi får samma utveckling som vid tidigare lågkonjunkturer så kommer vi att få en drastisk ökning av arbetslöshet hos just lågutbildade. Och då är jag rädd för att det som idag blir mer tillfällig arbetslöshet istället blir livslångt bidragsberoende, säger han och menar att högkonjunkturens sista år måste utnyttjas för att systematiskt få in människor i jobb och begränsa möjligheten att leva på bidrag.

– Konjunkturväxlingar brukar inte vara odramatiska i Sverige. Om vi skulle få samma effekt som vid tidigare lågkonjunkturer så kommer ungefär hälften av alla invandrade kvinnor från afrikanska och asiatiska länder att bli arbetslösa. Det är rejäla siffror, fortsätter han.

Och redan nu larmar kommuner om skenande skulder och problem. Ulf Kristersson menar att många kommuner fick överta ansvaret för den misslyckade integrationen efter flyktingvågen 2015. Han menar att staten accepterade att många kom hit och sökte asyl och sedan tog ansvaret ekonomiskt i två år. Men därefter överlämnades problemen i kommunernas knän.

– Det är därför så många kommunalråd av olika politisk färg är så oroliga idag, de går ju på knäna. Därför har vi nu lagt mycket större belopp till kommunerna så att de får en chans att klara uppgiften utan att skära ned på helt vanlig välfärd, som de som bor i kommunerna förväntar sig. Men det kommer också att krävas att alla kommuner blir som de bästa, och ser till att människor inte lever på bidrag när det finns möjlighet att arbeta. På den punkten finns det mycket mer att göra, säger han.

För att kunna lösa problemen kring jobben och utanförskapet krävs insatser från två ändar av ekonomin, menar Ulf Kristersson. Dels måste lågutbildade som inte talar bra svenska få en chans att komma in på arbetsmarknaden, till exempel genom att det blir mer lönsamt och lätt att gå från bidrag till jobb.

– Det är viktigt att människor kommer in i något slags arbete istället för att de står utanför. Men på lite sikt måste vi också ta hand om den andra änden av ekonomin och komma tillrätta med kompetensförsörjningen. Matematik, programmering och naturvetenskap är idag kompetenser som man ofta måste leta utomlands för att hitta. Det håller inte om vi ska ha världsledande företag i Sverige, säger han.

Toppnyheter

undefined

Statlig detaljstyrning snärjer kommunerna

Vägen är skakig, osäker och törnbeströdd för landets 290 kommuner, där ett 90-tal redan i år kan komma att gå med underskott.

Sammantaget ökar behoven av skola, vård och omsorg och det blir allt svårare att hitta arbetskraft med rätt kompetens, konstaterar Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, i en debattartikel i Västerbottens Kuriren.

Knape påminner om att regeringen har pekat på att om välfärden ska utvecklas i takt med befolkningsförändringarna, så behöver kommuner och regioner 90 miljarder kronor mer fram till 2026.

Trots det väljer regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att inte öka de generella statsbidragen i budgetförslaget för 2020. Istället ökar andelen riktade statsbidrag, där staten öronmärker vad pengarna ska användas till, menar SKL:s ordförande.

Utvecklingen oroar Knape, som menar att riktade statliga satsningar hindrar kommuner och regioner att använda resurser där behoven och utmaningarna är som störst.

”I en kommun kan ett ökat antal äldre kräva en större satsning på äldreomsorg medan det i en annan kommun kan finnas ett ökat behov av resurser inom förskolan eller socialtjänsten”, skriver han.

4 nov
Kommunhuset i Danderyd. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora brister i Danderyd – högsta chefen slutar

Allvarliga brister i hur Danderyds kommun skötte sin ekonomi har lett fram till kommunens ekonomiska kris. Det framgår av en rapport från revisionsbyrån EY som kommer att presenteras på kommunstyrelsens möte på torsdag, enligt DN.

I rapporten konstateras bland annat att riktlinjerna för ekonomistyrning inte tillämpades och att man inte följt kraven på åtgärder vid budgetavvikelser.

I går stod det klart att kommundirektören Åsa Heribertson får sluta.

– Vi behöver ett nytt ledarskap, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) till tidningen.

5 nov
Läs mer om De krisande kommunerna
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

5 tim
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

5 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stort trendbrott: Antalet långtidsarbetslösa ökar

Långtidsarbetslösheten i Sverige ökar för första gången på 16 månader, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

148 000 personer hade varit utan jobb i över ett års tid i slutet av oktober. Det är 2 000 fler än i oktober förra året.

- Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Totalt var drygt 358 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av oktober.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bedrägerierna på nätet

Varning för nya pensionsbluffen på nätet

Högre garantipension och bostadstillägg är saker som flera aktörer lockar pensionärer med på Facebook, ofta i Pensionsmyndighetens namn, skriver DN.

Men annonserna är en bluff och bara ett sätt för bedragare att samla in personuppgifter, varnar myndigheten.

– Det har pågått ett tag nu och de byter skepnad med jämna mellanrum, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten till DN.

City pension, Livia Pension, Pensionsförmedlingen och Pensionsföreningen är några exempel på bluffannonsörer, enligt honom.

Erik Fransson vill nu varna allmänheten för den här typen av upplägg i sociala medier.

– Det finns brutala skurkar även där, det får man vara medveten om. Förhoppningsvis kan vi få med oss andra myndigheter i någon sorts bredare folkbildning för att öka kunskapen för de som inte har den digitala mognaden och riskerar att drabbas, säger Erik Fransson.

1 tim
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

It-brotten ökar kraftigt

Var fjärde svensk har någon gång blivit utsatt för ett it–brott. Enligt polisen ökar brottsligheten hela tiden och bedragarna finns både i Sverige och utomlands.

För att undvika brotten bör du byta lösenord ofta, gärna en gång i månaden.

Välj gärna ett svårt lösenord och aldrig ett lösenord med ditt eget namn eller någon familjemedlems, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum, till SVT.

Hon fortsätter:

– Lagra aldrig dina kortuppgifter hos företagen även om de erbjuder det och det är ett bekvämt sätt att handla. Skriv istället in dina kortuppgifter vid varje köp. Följer du de här råden är risken liten att du skall drabbas av it-brott, säger Lotta Mauritzson.

25 okt
Läs mer om Bedrägerierna på nätet
Labours partiledare Jeremy Corbyn. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Labour: Vi har utsatts för en ”storskalig” cyberattack

Labourpartiet har utsatts för en ”sofistikerad och storskalig cyberattack” på sina digitala plattformar, uppger partiet enligt Sky News.

En talesperson för partiet säger att attacken misslyckades tack vare ett ”robust säkerhetssystem” – och menar att inget dataintrång skedde. Hon säger också att cyberattacken har rapporterats till berörda myndigheter.

Nyvalet i landet hålls den 12 december.

41 min
En skrattande Nigel Farage i EU-parlamentet i oktober. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Nigel Farage utför bara tjänster för Nigel Farage”

Att Brexitpartiet inte kommer att utmana Torypartiet i dess starkaste fästen får stort utrymme i brittiska medier.

Ett hårt slag för Labourledaren Jeremy Corbyn inför nyvalet, skriver Andrew Hawkins i en analys i The Daily Telegraph. Både Brexitpartiet och Torypartiet är för ett snabbt EU-utträde, och väljarna har tidigare varit relativt uppdelade mellan brexitmotståndare och brexitförespråkare.

”Fram till nu”, skriver han.

Många funderar nu på varför Farage backar från valet, skriver den politiska satirikern Tom Peck i The Independent. Men en sak är säker: Sannolikheten att han inte skulle ställa upp om han hade chans att vinna är lika med noll.

”Du behöver inte ha kollat på kalkylark och mätningar för att veta att den enda person Nigel Farage utför tjänster för är Nigel Farage.”

Farage hinner fortfarande ändra sig, skriver Darren Loucaides i The Guardian. Enligt reglerna får han lämna in valdokumenten fram till 14 november.

”Hans motståndare hinner då inte välja starka kandidater för att bekämpa honom”, skriver han.

1 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Dystra siffror för modehandeln

Den totala försäljningen i fysiska butiker och deras e-handel minskade med 1,4 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Även skoförsäljningen minskade med 0,7 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

– Om vi räknar på försäljningen i företagens fysiska butiker indikerar det en större nedgång runt 2 procent för både klädhandeln och skohandeln, säger Mikael Sandström, ordförande i Svensk Handel Stil, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Den här utvecklingen måste både fastighetsägarna och Handelsanställdas förbund ta till sig. De förstnämnda om de vill ha hyresgäster och facket i de kommande löneförhandlingarna.

3 tim
Brun, Thomas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik: Dåligt med reor i Sverige under singeldagen

Singeldagen brukar ses som världens största shoppingdag – men i Sverige har shoppingfenomenet inte slagit igenom, skriver TT.

Intresset för dagen växer visserligen men under singeldagen i fjol var rean inte speciellt stor. Priserna sjönk bara 0,27 procent, skriver TT och hänvisar till Prisjakt. Vissa produkter blev till och med dyrare under den 11 november förra året.

Det kan jämföras med ”Black friday” då priserna sänktes med drygt 7 procent i fjol.

Men i år kan rean på singeldagen bl större, spekulerar Prisjakts analytiker Oscar Hagman. Anledningen är att ”Black friday”-rean i år infaller närmare julhandeln än vanligt.

9 nov
Läs mer om Handeln i siffror
 Christian Sonesson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Sonesson om kritiken: ”Folk läser in för mycket”

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) slår ifrån sig kritiken mot reklamfilmen där kommunen marknadsförs som en tillflyktsort för dem som tröttnat på otryggheten i Malmö. Flera har reagerat på att alla som syns på reklamfilmens bilder från Staffanstorp är vita.

– Folk läser in för mycket. Vi registrerar inte etnicitet, vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, säger Sonesson till Kvällsposten.

10 min
Före detta utrikesminister Margot Wallström.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Margot Wallström skakad av våldet: Sprids en rädsla

Den före detta utrikesministern Margot Wallström (S) är skakad efter helgens våldsvåg i Malmö där en 15-årig pojke sköts ihjäl och en annan fick livshotande skador.

– Det sprids rädsla och osäkerhet i samhället som leder till bristande tilltro till politiken. Det urholkar på sikt vår demokrati, säger hon i en intervju med Kvällsposten.

Hon menar att det inte räcker med fler poliser utan efterlyser ett helhetstänk där hela samhället involveras för att vända utvecklingen.

1 tim
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD)  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: M och SD erbjuder bara populistiska utspel

Den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Malmö dominerar dagens ledarsidor.

Aftonbladets Jenny Wennberg är kritisk till att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) lägger fokus på en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson snarare än nationell samling för att lösa problemen. ”När Sverige behöver nationell enighet har de inget mer att erbjuda oss än populistiska utspel”, skriver hon.

Expressens ledarsida menar att det är rätt av oppositionen att utkräva ansvar för den ökande brottsligheten, men konstaterar samtidigt att få problem löses av att justitieministern får avgå.

Sydsvenskans ledare skriver att statens våldsmonopol är utmanat och att dess första och främsta uppgift att säkerställa medborgarnas trygghet vansköts. ”Det är ett misslyckande som i längden inte kommer att kunna pratas eller kommuniceras bort. Vare sig på politisk nivå eller på myndighetsnivå.”

4 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Donald och Melania Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trump: Utskriften för andra samtal släpps denna vecka

En ny utskrift från ett annat telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att släppas den här veckan, skriver Trump på Twitter.

”För att fortsätta att vara den mest transparenta presidenten i historien kommer jag någon gång den här veckan att släppa utskriften från det första, och därför viktigaste, telefonsamtalet jag hade med Ukrainas president”, skriver han i inlägget.

Den amerikanska presidenten öppnade för att släppa den nya utskriften förra veckan. Då sa han att den troligtvis skulle släppas i dag tisdag.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj från i juli ligger till grund för riksrättsprocessen.

6 tim
Laura Cooper innan vittnesmålet 30 oktober. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Pentagontopp: Trump gav order om att frysa bistånd

Donald Trump beordrade berörda avdelningar på Pentagon att frysa biståndet till Ukraina under sommaren. Det framgår när vittnesförhöret från Pentagontoppen Laura Cooper blivit officiellt under måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Cooper, som är högsta ansvariga tjänsteman på Pentagon för USA:s Ukrainapolicy, gav uppgifterna under sitt vittnesmål inför kongressen förra månaden, i samband med riksrättsprocessen som pågår mot president Donald Trump.

Så mycket som 400 miljoner dollar till Ukraina ska ha frusit inne, enligt Coopers vittnesmål. Uppgifterna kommer bara dagar innan riksrättsprocessen mot Trump går in i en ny fas. På onsdag och torsdag kommer förhör att hållas med fokus på Trumps förfrågan till Ukrainas president om att utreda rivalen Joe Bidens son.

Igår 22:55
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Trumps vänner vill lägga ut en rökridå

Donald Trump och hans republikanska vänner försöker lägga ut en rökridå med två dagar kvar till de tv-sända riksrättsförhören, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Genom att kräva att andra vittnen kallas in till förhör, och sedan högljutt klaga när det inte sker, hoppas partiet skapa förvirring kring anklagelserna mot presidenten.

Republikanerna befinner sig nu i en svår sits, skriver New York Times i en analyserande text. Landets politiker har svurit att i enlighet med konstitutionen granska att presidenten följer lagen, men tycks nu snarare skydda honom av ren reflex.

”Inte en enkel uppgift med tanke på de starka bevisen om oförlåtligt beteende”, tycker tidningen.

Fox News Andy Puzder håller inte med. Han lyfter i stället Trumps framgångar kring jobben och ekonomin, och menar att Demokraterna desperat försöker smutskasta honom.

”Det här handlar bara om att försöka skapa dålig publicitet för presidenten inför valet 2020. Punkt”, skriver han.

Igår 13:40
Läs mer om Anklagelserna mot Trump