Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas framtid

Ulf Kristersson: S har kidnappats politiskt – lamslår Sverige

Moderatledaren Ulf Kristersson ser ett oroväckande mönster. På område efter område menar han att förutsättningar för rejäla reformer lamslås av politiskt spel. S och Löfven får en ordentlig känga. ”Självklart måste man kompromissa, men det är en väldig skillnad på det och att bli kidnappad politiskt”, säger han i en längre intervju med fPlus.

Drygt ett år efter valet berättar Ulf Kristersson i en fPlus-intervju om vad han menar är ett Sverige som har har lamslagits av politiskt ”omöjliga” processer.

– Jag ser ett mönster som är oroväckande. Inte minst handlar det om gängkriminaliteten, effektbristen, och låsningarna i migrationspolitiken. På område efter område ser man att det egentligen finns förutsättningar för rejäla reformer och rationell politik, men de lamslås av att regeringen har ett så konstigt underlag för sin regeringsmakt. Kombinationen S och MP är extra problematisk, och jag tror att även socialdemokraterna internt har en del bekymmer och synpunkter, säger han. 

Ser färre och färre områden där S är möjliga att göra upp med, eftersom de är helt inlåsta.

Ulf Kristersson pratar mycket brott och beskriver en situation där människor oroar sig för att bli rånade och har tröttnat på att leva i ett samhälle där människor skjuter ihjäl varandra varje vecka. Han menar också att politiken misslyckas med att ge den grundläggande tryggheten som krävs för att stärka företagsklimatet. Gäng som rånar, vandaliserar och hotar personal har blivit vardag för många företagare, konstaterar han.

– Företagare vill som alla andra människor ha ett samhälle som funkar. Men när jag pratar med livsmedelshandlare i förorten blir det väldigt konkret, de blir rånade och jag har till och med fått höra exempel på företagare som får bilar inkörda genom skyltfönstret för att de inte gör som de kriminella personerna vill, säger han.

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt en färsk undersökning av Svenskt Näringsliv, med omkring 1 000 företagarintervjuer, uppger nästan 75 procent att den ökade brottsligheten påverkar företaget negativt, och drygt 80 procent menar att oron har ökat de senaste två åren. Över 60 procent är oroliga för att kostnaden för brottsförebyggande åtgärder kommer att öka de kommande fem åren. Ulf Kristersson känner igen utvecklingen och lägger till att många brott inte längre prioriteras av polisen.

– Företagen anmäler som de ska, men polisen tvingas ärligt talat prioritera ned brotten. Det måste vara enormt frustrerande. Jag pratade nyligen med ett lantbruksföretag som får diesel stulen gång på gång, utan att få chans till hjälp, säger han.

Situationen har lett till ett slags privatisering av hela rättsväsendet, menar han. Företag betalar lagligt andra företag för skydd, övervakningskameror och så vidare. I vissa fall känner sig företagare till och med tvungna att ta saken i egna händer eftersom polisen har gett upp. Den här frustrationen är otroligt vanlig, hävdar Ulf Kristersson och ger fler exempel.

– Jag pratade med en företagare i Huddinge som har slutat att anmäla till polisen för att han inte längre vågar. Repressalierisken är helt enkelt för stor, säger han.

Så vad behöver göras och vad kan du göra åt saken?

– Det stora mönstret som vi ser i politiken just nu är orsaken till att vi inte tänker vara kvar i kafferepssamtalen om gängkriminaliteten. Jag menar, vi ser en kombination av grov organiserad kriminalitet och mindre grov brottslighet med ligor som härjar. Det kan vara stöldligor som får ut och in saker ur landet, men också gäng, framför allt i förorten som bara stjäl så till den milda grad. Gå in i en livsmedelsbutik och alla chokladkakor är borttagna eftersom de har blivit ett slags betalmedel för tiokronor. Det är helt absurt, säger han och kommer in på nödvändiga åtgärder.

”När S och MP inte är överens, då gör politiken ingenting”

Bland annat pekar han på att rusta hela rättskedjan, vilket till exempel innebär mer poliser och mer teknisk övervakning så att risken att åka fast är större. Även mindre brott ska kunna ge rejäla straff eftersom mängdrabatt på brott gör att unga människor blir bulvaner för grövre brottslighet, resonerar han och pekar på ett åtgärdspaket med tio punkter som Moderaterna presenterade för några veckor sedan.

– Alla dessa punkter skulle behöva göras samtidigt. Men det går inte för den här regeringen är inte kapabel att fatta beslut. De kan inte ens enas internt och när S och MP inte är överens, då gör politiken ingenting, säger han.

Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men vad säger du till företagare som känner att åtgärderna mest riktas för att hjälpa privatpersoner? Har företagen fog att känna sig bortglömda?

– Om upptäcktsrisken är större och straffen längre för de som begår brott, då gäller det både rån av privatpersoner och rån av butiker. Möjligen kan bedrägeririsken drabba företagen extra mycket. Vi ser fler och fler kortbedrägerier och då gäller det att arbetet följer tekniken. Bland annat har vi krävt att man ska slopa gränser för att följa dataavläsning och för att fysiskt beslagta och låsa upp telefoner. Det är en ständig avvägning mellan integritet och att lösa brott, men min bedömning är att vi har varit så oroade för integriteten att det har blivit för lätt att begå brott, säger han.

”Tittar på hur vi kan kringgå regeringen” – kräver drastiska metoder

Hade regeringen tittat på vad majoriteten av svenska folket, eller riksdagen, velat så hade man kunnat se lösningar, menar Ulf Kristersson.

– Men idag går ingenting att genomföra eftersom det bygger på att regeringen kan lägga fram förslag, vilket den inte är kapabel till, säger han och menar att situationen faktiskt kräver drastiska metoder.

– Vi tittar just nu på hur vi kan kringgå detta och istället lägga skarp lagstiftning i riksdagen. Om inte regeringen klarar sin uppgift så måste ju riksdagen ta över. Det är inte så lätt som det låter, men på vissa områden kan man fatta beslut direkt i riksdagen, och den möjligheten kommer vi att använda oss av, säger han.

Är det verkligen bara den vägen som finns kvar?

– Ja, det är det faktiskt. Men det är frustrerande, för i längden kan vi inte ha det så här. Man ser problemen och är egentligen överens om vad som borde göras men det är politiskt omöjligt att genomföra. I längden kan ju inte ett land styras på det här sättet, säger han.

Elkrisen allvarligare än de flesta tror

En annan stor fråga som ger Ulf Kristersson huvudbry är el- och energifrågan. Effekt- och kapacitetsbrist i elnäten hotar företagsetableringar och stoppar tillväxtplaner. Elbolagen har fått ransonera påkoppling av nya verksamheter. Brödjätten Pågen har larmat liksom en rad andra aktörer, inte minst i södra Sverige.

– Vi måste omgående på alla de här processerna som gör att vi kan bygga ut distributionsnäten ordentligt så att den el som finns kommer dit den behövs. Det låter trivialt men är helt avgörande. Men vi har alldeles för långa ledtider, det ska överklagas och allt tar för lång tid helt enkelt, säger han.

Elkrisen är allvarligare än de flesta tror, menar han och ger ett exempel.

– Jag var i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm häromdagen och ett sådant bostadsområde skulle vi inte kunna bygga idag. Eller vi skulle kunna bygga det, men inte elförsörja det. Det finns helt enkelt inte el så att det räcker. Det här är ju tecken på problem som vi trodde att vi hade lämnat bakom oss från 1800-talet, men som plötsligt är tillbaka, säger han.

”Kärnkraften helt avgörande”

Det andra problemet är att vi behöver öka elkapaciteten med ungefär ett helt Danmark om vi ska klara elektrifieringen och klimatmålen, konstaterar han.

– Då måste vi säkerställa att det finns trovärdighet i detta och då är kärnkraften helt avgörande. De som säger att vindkraften kan ersätta kärnkraften har möjligen rätt vissa dagar, när det blåser. Men det gör det inte alltid och sammantaget skapar vindkraften inte tillräckligt med elenergi i Sverige för att det ska vara meningsfullt att göra de investeringar som krävs, säger han.

Han talar om ett scenario i framtiden där bara SSAB vill använda ungefär tio procent av Sveriges samlade elkonsumtion bara för att elektrifiera sina industriprocesser.

– Då pratar vi för första gången någonsin om att öka elenergianvändningen, inte minska den. Om det ska vara trovärdigt och miljövänligt så är det uppenbart att vi snarare måste bygga ut kärnkraften än att fortsätta avveckla den, säger han.

Så hur går egentligen samtalen om en bred lösning kring det här? Det finns ju lite olika ingångsvärden minst sagt.

– Det är svårt att säga. Vi har sagt att vi har bråttom, men har fortfarande tålamod. Om den nuvarande energiöverenskommelsen kan uppdateras så att den entydigt står bakom svensk kärnkraft under lång tid framåt och därmed löser de problem som vi nu ser. Då är vi beredda att vara med i sådana samtal, och då tror vi även att de partier som idag står utanför, i praktiken Liberalerna och Sverigedemokraterna, är intresserade, säger han.

– Men om överenskommelsen bara ska vara till för att värna en överenskommelse utan vettigt innehåll, till exempel att hålla fast vid 100 procent förnyelsebart istället för 100 procent fossilfritt som det borde vara, då har vi sagt att vi hellre för nya samtal och sluter en överenskommelse med de partier som vill ha kärnkraft, fortsätter han.

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kokar ned till att S måste välja väg

Återigen landar frågan i en svårsnitslad politisk labyrint, där Löfven måste välja väg.

– Socialdemokraterna har sagt att de gärna vill höra våra krav, men Centerpartiet och Miljöpartiet har sagt att det inte tänker ändra någonting. Det hela kokar ned till att S måste välja: Vill de ha en överenskommelse med partier som värnar kärnkraften och långsiktig elkapacitet eller vill de ha en överenskommelse med MP och C, säger han.

Och han låter inte särskilt hoppfull om vad S ska välja.

– Historiskt kunde Moderaterna och Socialdemokraterna ibland finna varandra i rationella politiska lösningar som var lite obekväma. Men jag ser färre och färre områden där S är möjliga att göra upp med, eftersom de är helt inlåsta. Det är ett dåligt tecken i tiden, att man inte gör långsiktiga saker som är bra för svensk industri och sådana saker. Det är en helt ny spelplan, säger han.

Och när det gäller Alliansens framtid är den också komplicerad. Ulf Kristersson vill inte sia för mycket kring ett återförenande.

– Jag gissar inte, utan tittar på realiteten. Så länge två borgerliga partier vill ha en socialdemokratisk regering, som ju bara finns på grund av Sverigedemokraterna, så ser jag inga förutsättningar. Då finns inte Alliansen på nationell nivå. Å andra sidan tror jag inte att borgerliga väljare vill ha det på det här sättet, men det är ett beslut som bara de själva kan fatta, säger han.

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur ser du på att Nyamko Sabuni, L, ser sig som statsministerkandidat?

– Det ska väl alla partiledare med självaktning göra. Det jag tycker att hon gör bra är att hon är inriktad på sakfrågor och hur de ska stöpas och lösas. Det är mindre spel och mindre dans runt SD och mer sakpolitik, det är ett förhållningssätt som jag uppskattar. Men sedan måste Liberalerna fatta sina beslut själva, säger han.

”Skillnad på att kompromissa och att bli kidnappad”

Rent generellt efterfrågar han mindre spel i politiken. Mindre ”vem tar vem” och mer allvar. Men idag går det mesta syret åt till sidofrågor och kompromisser som går överstyr och sedan läggs på is, tycker han och syftar på Socialdemokraterna med Löfven i spetsen.

– Självklart måste man kompromissa, men det är en väldig skillnad på det och att bli kidnappad politiskt så att man inte kan driva den inriktning som man i grund och botten tror är bra för landet. Det är något helt annat, det är något ansvarslöst över det, säger han.

Alltså hur kan man devalvera en viktig fråga så snabbt till politiskt spel? Det är ovärdigt när det finns stora problem i samhället.

Han återkommer till gängkriminaliteten och relationen till Socialdemokraterna.

– Det blev nästan komiskt när jag la fram våra tio punkter och sa att om vi kan enas om åtgärder mot gängkriminaliteten så tror jag att vi kan komma en bit på väg. Då svarade Socialdemokraterna att ”låt oss prata om detta allihop, utom Sverigedemokraterna”. Alltså hur kan man devalvera en viktig fråga så snabbt till politiskt spel? Det är ovärdigt när det finns stora problem i samhället, säger han.

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson menar att Socialdemokraternas oförmåga att hantera Sverigedemokraterna har skapat orimliga låsningar i politiken och även gjort att SD har växt i styrka på bekostnad av till exempel S.

– Den stora lärdomen av det ser vi i opinionen. Just nu drabbar det ganska hårt och rättvist S som har byggt hela sin regeringsbildning på låsa ut SD. Så kan man inte göra i en demokrati, och det tycker jag visar sig ganska tydligt nu, säger han.

”Ett makalöst löftesbrott”

Han har även synpunkter på Stefan Löfvens tidigare löften om att nå EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020 – ett mål som begravdes för några år sedan. På senare tid har arbetslöshetssiffrorna klättrat uppåt, inte minst bland utrikes födda kvinnor. Och istället för att prestera bäst i klassen har Sverige haft en sämre utveckling än de allra flesta länder.

– Ett makalöst löftesbrott. Först sätter man upp ett mål om lägst arbetslöshet och så går man helt åt andra hållet och lägger ned målet. Det antyder vilket lättsinne man har på den här typen av stora frågor, säger han.

Men kanske ännu allvarligare är att arbetslösheten är hög trots många års högkonjunktur, menar han.

– Vi har många lågt utbildade utan jobb. Om vi får samma utveckling som vid tidigare lågkonjunkturer så kommer vi att få en drastisk ökning av arbetslöshet hos just lågutbildade. Och då är jag rädd för att det som idag blir mer tillfällig arbetslöshet istället blir livslångt bidragsberoende, säger han och menar att högkonjunkturens sista år måste utnyttjas för att systematiskt få in människor i jobb och begränsa möjligheten att leva på bidrag.

– Konjunkturväxlingar brukar inte vara odramatiska i Sverige. Om vi skulle få samma effekt som vid tidigare lågkonjunkturer så kommer ungefär hälften av alla invandrade kvinnor från afrikanska och asiatiska länder att bli arbetslösa. Det är rejäla siffror, fortsätter han.

Och redan nu larmar kommuner om skenande skulder och problem. Ulf Kristersson menar att många kommuner fick överta ansvaret för den misslyckade integrationen efter flyktingvågen 2015. Han menar att staten accepterade att många kom hit och sökte asyl och sedan tog ansvaret ekonomiskt i två år. Men därefter överlämnades problemen i kommunernas knän.

– Det är därför så många kommunalråd av olika politisk färg är så oroliga idag, de går ju på knäna. Därför har vi nu lagt mycket större belopp till kommunerna så att de får en chans att klara uppgiften utan att skära ned på helt vanlig välfärd, som de som bor i kommunerna förväntar sig. Men det kommer också att krävas att alla kommuner blir som de bästa, och ser till att människor inte lever på bidrag när det finns möjlighet att arbeta. På den punkten finns det mycket mer att göra, säger han.

För att kunna lösa problemen kring jobben och utanförskapet krävs insatser från två ändar av ekonomin, menar Ulf Kristersson. Dels måste lågutbildade som inte talar bra svenska få en chans att komma in på arbetsmarknaden, till exempel genom att det blir mer lönsamt och lätt att gå från bidrag till jobb.

– Det är viktigt att människor kommer in i något slags arbete istället för att de står utanför. Men på lite sikt måste vi också ta hand om den andra änden av ekonomin och komma tillrätta med kompetensförsörjningen. Matematik, programmering och naturvetenskap är idag kompetenser som man ofta måste leta utomlands för att hitta. Det håller inte om vi ska ha världsledande företag i Sverige, säger han.

Toppnyheter

Magdalena Andersson (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Regeringen öppnar för lagändring av coronastöd

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för en lagändring som ska möjliggöra insyn i vilka företag som får det statliga stödet som betalas ut under coronakrisen, skriver SVT Nyheter.

I dag råder hård sekretess för att skydda företag från att uppgifter som skulle kunna skada dem ska komma ut. Men om stödet förlängs eller om det behövs liknande stöd i framtiden kommer frågan att ses över, menar hon.

– Jag kan förstå om man tycker att det verkar konstigt att inte till exempel journalister ska kunna granska företag som har fått det här stödet.

Notan för stödpaketen till företag väntas landa på 188 miljarder kronor. Störst del, 95 miljarder kronor, väntas gå till stödet för korttidsarbete.

3 min
Chalmers tekniska högskola/Illustrationsbild TT
undefined

Inspark på flera håll i landet trots coronapandemin

Många av studentkårerna på universitet och högskolor kommer att genomföra insparkar, eller så kallad nollning, trots coronapandemin. Det rapporterar TT, som varit i kontakt med ett dussintal studentkårer.

Fyra av dem har valt att ställa in. Bland de övriga planerar man att genomföra insparkarna, men på ett smittsäkert sätt.

– Syftet med mottagningen är att alla nyantagna ska skaffa sin första vän och känna sig hemma på Chalmers, säger David Welander, ordförande för Chalmers studentkår.

Liknande arrangemang planeras även i bland annat Uppsala och Luleå.

1 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varning för ökad trängsel i kollektivtrafiken

Trängseln i kollektivtrafiken tros öka nästa vecka och trots att bolagen förstärker, kan de inte garantera att det kan bli trängsel. Det skriver TT.

Storstockholms Lokaltrafik, SL, har än så länge inte fått in några rapporter om någon större trängsel och jämfört med i fjol har resandet minskat med ungefär 40 procent de senaste veckorna.

Västtrafik, som sett en minskning med cirka 35 procent tror också att det kommer att bli ökad trängsel nästa vecka.

– Varje år de första veckorna när skolorna startar och jobben drar i gång brukar det alltid uppstå lite trängsel, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krångliga EU-regler bromsar svenska företag”

”Europas regler för e-handel är för krångliga och måste förenklas”, skriver Erik Olofsson, Nordenchef för Stripe, på sajten Realtid. Han menar att kraven på regelefterlevnad kraftigt hämmar bolagens tillväxt.

Då många e-handelsföretag befinner sig på en global marknad, skulle det underlätta om regelverken var mer enhetliga på EU-nivå.

”Reglerna blir allt fler och mer detaljerade och präglas dessutom av en mängd undantag. Många länder har sina egna regler. Det är svåröverskådligt, krångligt och skapar osäkerhet”.

Enligt en färsk studie, utförd av B2B International på uppdrag av Stripe, anser tre fjärdedelar av EU:s onlineföretag att regelefterlevnad är ett hinder för deras tillväxt.

”Sveriges många techföretag är beroende av en harmoniserad och stark global marknad med förutsägbara villkor. Lagstiftare och teknikföretag kan tillsammans öppna nya möjligheter för både företag och konsumenter”, skriver Erik Olofsson på Realtid.

Igår 11:40
Läs mer om Regelkrånglet
Amanda Lind (MP). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets kris

MP-politiker försvarar Lind – skyller kulturkrisen på Damberg

Socialdemokraterna bör ta kulturens villkor under coronakrisen på allvar – och se till att det går att ha fler smittsäkra kulturevenemang, skriver 51 miljöpartistiska kulturpolitiker från hela landet på SvD Debatt.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har ovärdigt fått skulden för den uppkomna situationen, skriver de och framhåller att hon agerade snabbt och resolut när hon drev igenom fyra omfattande stödpaket till kulturlivet. Däremot är det inrikesminister Mikael Damberg (S) som ansvarar för ordningslagen och därmed har ansvaret att rätta till problemen.

”Det är rimligt att 50 eller fler personer kan samlas så länge åtgärder för att minska smittspridning kan upprätthållas”, skriver de och menar att det är brist på logik att inte låta folk uppleva en konsert när de får trängas i köpcentret.

”Så socialdemokrater, kroka arm med Amanda Lind och bidra till att kulturen får det stöd den behöver!”

1 tim
Isabella Lövin och Per Bolund. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Interna kritiken: ”Når inte folks magar och känslor”

Flera miljöpartister runt om i landet riktar kritik mot språkrören Per Bolund och Isabella Lövin, skriver Expressen.

Tidningen har pratat med ett tjugotal personer om partiets förtroendekris och många landar i språkrörens brist på kommunikationsförmåga.

– De når inte folks magar och känslor. De väcker vissa negativa känslor, men inte motsvarande när det gäller positivt engagemang, säger en anonym riksdagsledamot.

Alla är inte missnöjda med språkrören. En tjänsteman säger att det kanske är tråkigt i debatten, ”men man vet att det inte kommer några grodor från Per och Isabella.”

25 apr
Läs mer om Miljöpartiets kris
Kamala Harris. Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Harris svårhanterlig för Trumpadministrationen

Det är svårt för republikanerna och Donald Trumps stab att veta hur de ska kritisera och bemöta valet av Kamala Harris som vicepresidentskandidat. Under onsdagen kom flera tvetydiga budskap från Trumpadministrationen. Det rapporterar flera medier.

Kort efter offentliggörandet kritiserade en av Trumps topprådgivare, Katrina Pierson, att Harris både kommer att försöka ”begrava sin tid som åklagare” samtidigt som hon också kommer att tillfredsställa ”anti-polisextremister.”

– Det här sätter Trumpadministrationen i ett hörn, om man ska utmåla henne som pro-polis, eller anti-polis, säger republikanske donatorn Dan Eberhardt till NBC News.

2 tim
undefined

Harris – stabil personlighet men svängig i sakfrågorna

En pappa från Jamaica och en mamma från Indien. Men Kalifornien-senatorn Kamala Harris kallar sig själv helt enkelt för ”en stolt amerikan”.

– Jag är den jag är. Jag är nöjd med det, har Harris tidigare sagt.

Flera medier berättar i detalj om Harris liv sedan Joe Biden gjort henne till vicepresidentkandidat inför höstens USA-val. Hon blir den första svarta kvinnan som kandiderar till ämbetet, och Vox påtalar att 55-åringen skrivit ny historia varje gång hon har valts till en position.

Politiskt beskrivs hon som progressiv, men ändå något av en mittenkandidat, långt ifrån en utpräglad vänsterpolitiker. Enligt New York Times handlar mycket av hennes politik om att lyfta marginaliserade grupper som kvinnor, icke-vita och låginkomsttagare, utan att för den sakens skull vända upp och ner på ekonomin.

Hennes personlighet och debattinsatser brukar lyftas som styrkor. Ibland har Harris dock skapat förvirring genom att svänga mellan olika politiska positioner – och hon har kritiserats för att hon som praktiserande åklagare vid olika tillfällen kämpat för uppenbara politiska motsägelser.

2 tim
Kamala Harris. Alexander Drago / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Harris kan ge Biden de svartas röster”

Demokraternas Joe Biden valde en kvinna med ett viktigt representationsvärde när han valde Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat, skriver CNN:s Brandon Tensley i en analys. En svart och asiatisk kvinna signalerar att tiderna förändras – och det är inget att avfärda.

Men hennes makt kommer inte bara handla om representation. Om Biden vinner i november får hon verka i ett land med flera avgörande problem: en pandemi som Donald Trump gjort värre, en lågkonjunktur värre än under den stora depressionen och systematisk rasism inom polisen, skriver han.

”Vilket betyder att Harris, också, förmodligen får mycket ansvar i Vita huset.”

Biden har, genom att välja Harris, skrivit in svarta kvinnor i USA:s historia, skriver NBC News Jonathan Allen i en analys. De svarta kvinnorna har varit partiets ryggrad, ändå har de inte synts.

Men samtidigt handlar allt om att vinna: ”Han behöver deras röster – deras aktivism – i vågmästarstater”, skriver Allen.

BBC:s Anthony Zurcher listar styrkor och svagheter. En av styrkorna är mångfald då hon blir både första svarta kvinnan och första asiaten att kandidera till posten. Till svagheterna nämner Zurcher bland annat att hon, åtminstone under tiden hon var inriktad på presidentposten, vände kappan efter vinden.

5 tim
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Utrikesminister Ann Linde (S). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Linde: ”Vi kräver att man släpper de som fängslats”

Belarus presidentval var varken ”fritt eller rättvist”, menar EU och de nordiska utrikesministrarna som varnar för att åtgärder kommer att vidtas. Enligt utrikesminister Ann Linde (S) handlar det om riktade sanktioner såvida de som fängslats inte släpps, rapporterar Ekot.

– Det gäller mot dem som bär ansvaret för våldet mot demonstranterna, för valfusket och som har varit involverade i att valprocessen och valet inte har blivit fritt och rättvist, säger Linde.

Samtidigt meddelar utrikesministern att ett extrainsatt EU-utrikesmöte om Belarus är planerat på fredag.

2 tim
undefined

Tichanovskaja i ny video: Jag var orolig för mina barn

Oron för sina barns säkerhet fick oppositionsledaren i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, att fly landet för Litauen. Det säger hon i en ny video som publicerats på hennes privata Youtube-konto, enligt BBC.

Tidigare på tisdagen publicerades en video där Tichanovskaja, enligt uppgift efter påtryckningar från Aleksandr Lukasjenkos regim, bad sina anhängare att godta resultatet i valet – som kraftigt har ifrågasatts av omvärlden och observatörer.

I den nya videon säger hon att beslutet att lämna landet var hennes eget.

– Många kommer att förstå mig, många kommer att fördöma mig, många kommer att hata mig. Gud förbjude att någon av er ställs inför samma val som jag.

Igår 15:40
Gustaf Göthberg när han var  i Minsk och bild från demonstrationerna.  Privat/TT
undefined

Svensk politiker greps i Minsk – filmade vallokal

Göteborgspolitikern Gustaf Göthberg (M) greps när han filmade utanför en vallokal i Belarus under söndagen, rapporterar SVT.

– Jag ägnade mig åt "störande av allmän ordning" påstod polismannen, säger Göthberg, som släpptes några timmar senare.

Han hade rest till Belarus för att stötta vänner som är en del av oppositionen i landet. Nu är Göthberg tillbaka i Sverige men oroas över våldsamheterna i Belarus som han tror kommer att bli blodiga om inte EU markerar.

Han skriver på Twitter att han själv sett hur en polisbil medvetet körde på en kvinna under demonstrationerna mot regimen efter presidentvalet.

Igår 19:36
Läs mer om Valet i Belarus
Rysslands hälsominister Mikhail Murashko. Alexander Astafyev / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Ryssland kallar vaccinkritik för grundlös och osäker

Ryssland dementerar att deras coronavaccin skulle vara osäkert. Det skriver Reuters och hänvisar till nyhetsbyrån Interfax.

På onsdagsmorgonen gick landets hälsominister Michail Murasjko ut och sa att sådana uttalande var osäkra och grundlösa och drivna av tävlingsinriktning.

Flera västerländska experter har uttryckt oro över hur snabbt Ryssland har fått fram ett vaccin och att de kan ha tagit genvägar i sin framställan av vaccinet.

1 tim
Vladimir Putin. Alexei Druzhinin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Västs experter skeptiska: Hänsynslöst och dåraktigt

Att Ryssland hävdar att de tagit fram världens första coronavaccin, och låter testningen gå in i fas tre, får forskare över hela världen att höja på ögonbrynen. Västerländska forskare oroas över hur snabbt det gått för Ryssland att utveckla sitt vaccin och antyder att de ryska forskarna tar genvägar, skriver AFP.

– Det ryska vaccin-spelet är hänsynslöst och dåraktigt, oavsett om ”det fungerar eller inte”, säger Francois Balloux, biolog vid University College Londons genetikinstitut, till NBC News.

Tysklands hälsominister Jens Spahn säger att det inte handlar om att vara först, utan att vaccinet ska vara effektivt, testat och säkert.

Enligt WHO, som har nära kontakt med ryska hälsomyndigheter”, är det alldeles för tidigt för att ge vaccinet WHO:s godkännande.

2 tim
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norsk läkare: Viruset kan finnas även efter vaccin

Preben Aavitsland, överläkare på norska folkhälsomyndigheten FHI, varnar för att det nya coronaviruset kan fortsätta att finnas även efter att ett vaccin har tagits fram. Det rapporterar Dagbladet.

Bland annat råder det frågetecken för hur länge ett vaccin skyddar och hur många som kommer att vaccinera sig runtom i världen. Samtidigt menar Aavitsland att ”allt hjälper” i försöken att minimera virusets påverkan.

Aavitsland pekar på svininfluensan, som efter sitt utbrott 2009–2010 blivit en av de vanligaste säsongsinfluensorna i landet, och menar att något liknande kan hända med coronaviruset.

Vissa delar av befolkningen, som gamla och svårt sjuka, löper då fortsatt stor risk att dö av viruset.

3 tim
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Storbritannien i recession – värsta BNP-raset på 40 år

Storbritanniens ekonomi krympte med en femtedel under årets coronadrabbade andra kvartal, jämfört med det föregående. Det visar preliminära siffror från önationens statistikmyndighet. Det är andra kvartalet av tillbakagång och innebär att ekonomin nu officiellt gått in i recession, för första gången på elva år, rapporterar BBC.

BNP-raset är det största sedan man 1955 började mäta utvecklingen, enligt Trading Economics.

Jämfört med fjolårets motsvarande period hade BNP minskat med 22 procent. Utfallet var i linje med analytikernas förväntan enligt Trading Economics konsensusprognos.

Lägre konsumtion svarar för 70 procent av raset, enligt statistikmyndigheten.

3 tim
Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jobbkris i Storbritannien – största sedan finanskrisen

Sysselsättningen i Storbritannien föll med nästan en kvarts miljon under coronakvartalet, från nivåerna i början av året. Det är det högsta raset sedan finanskrisen, rapporterar BBC och CNBC.

Arbetslösheten låg på 3,9 procent under andra kvartalet.

Siffrorna är samtidigt förrädiskt milda, skriver CNBC, och syftar till att Storbritanniens stödåtgärder än så länge har skyddat arbetstagare från den verkliga smällen mot arbetskraften. En smäll som ekonomer oroar sig kommer kännas hårdare när stödet ändras i oktober, skriver BBC.

2,7 miljoner personer ansökte om a-kassa under juli, en ökning med 117 procent från i mars, visar färska siffror från Storbritanniens statistikmyndighet.

Igår 08:06
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer