Den svenska konjunkturen

Ulf Kristersson: ”Kan inte bara titta på när företagen stängs ned”

Stänger man ned delar av ekonomin helt och hållet, så får det enorma följdverkningar, varnar M-ledaren Ulf Kristersson. Nu gäller det att riktiga pengar kommer in till de mest utsatta företagen, säger han till fPlus. ”Man måste börja agera och inte bara titta på när företagen stängs ned”.

De senaste dagarna har präglats av larm från olika håll om att den ekonomiska kraschen inte är långt borta. Branscher blöder, småföretagen går på knäna och varslen ligger på högre nivåer än vid finanskrisen. fPlus har pratat med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som nu analyserar läget dag för dag, timme för timme.

Hur illa är läget?

– Det är mycket illa, det är helt uppenbart. De signaler vi nu får pekar på att det kommer att gå väldigt illa för näringslivet och stora sektorer om vi inte gör ganska rejäla saker. Allting talar för det, och det är inget gnäll utan ett faktiskt konstaterande. Stänger man ned delar av ekonomin helt och hållet, så får det enorma följdverkningar, säger Ulf Kristersson.

Enligt honom gäller det att ha två tankar i huvudet samtidigt i det här läget.  

– Det ena fokuset ska fortsatt ligga på smittspridningen och sjukvårdskapaciteten och det har vi ju pratat om i några veckor. Men vi måste också ha fokus på alla följdverkningar som detta får för många i grund och botten välskötta företag som nu får hela sin marknad undandragen, säger han.

Ekvationen ”hålla nere sjuk- och dödstal och samtidigt rädda ekonomin” är inte enkel att få ihop, men att stänga ned allt för att minska smittspridningen är förmodligen inte lösningen, menar Ulf Kristersson. En ekonomisk krasch, med massutslagning av företag, rusande arbetslöshet och personliga tragedier är också förknippad med allvarliga kostnader för samhället. Det gäller att hitta en balans, anser han.

– Jag tycker inte att man ska ställa problemen emot varandra. Alla förstår att vi måste begränsa smittspridningen och att vi måste ha sjukvårdskapacitet som klarar av att många blir sjuka. Men alla förstår nog att detta får stora följdkonsekvenser. Därför måste man börja agera och inte bara titta på när företagen stängs ned, säger han.

Ulf Kristersson menar att regeringen var någorlunda snabba på bollen i några frågor, till exempel med permitteringsregler som framför allt stora och viktiga industriföretag har nytta av. Däremot tycker han att regeringen har varit mycket långsammare och mindre intresserad av att hjälpa breda tjänstesektorer och branscher där den inhemska efterfrågan har minskat dramatiskt. Även mindre företag som snabbt drabbas av följdverkningar när andra branscher stänger ned har glömts bort, menar han.

– Där tycker jag att det har funnits en långsamhet.

Småföretagen larmar om att det inte får hjälp av regeringens krispaket. Många menar till exempel att det mest handlar om dyra lån och om lån som många företag inte kan få. Till exempel riskerade företag med många familjemedlemmar till stor del att stängas ute från hjälpen med kortidspermitteringar. Många företag kan tvingas lägga ner om ny hjälp inte kommer snart.

– Precis. Det som regeringen har gjort har inte varit uppenbart fel, men det har varit alldeles för lite och träffat för få företag. Det har varit för många undantag, till exempel när det gäller familjeföretagare och egenanställda. Väldigt många har ju inte kunnat dra nytta av hjälpen överhuvudtaget, säger Ulf Kristersson.

Han tycker att regeringen har tänkt fel när så mycket av hjälpen till företagen har handlat om lån och krediter. Hjälpen har framför allt inriktats mot storföretag med tillgångar, menar han.

– Men även för större företag har lånen varit förknippade med höga räntor. Att i detaljer göra fel när man försöker göra stora saker tycker jag är synd, det är bara är dumt. Det är uppenbart att det hade varit mycket bättre att göra stora insatser tidigt som också träffar företagen som inte kan använda lån, säger Ulf Kristersson.

Nu vill han att regeringens åtgärder justeras, kompletteras och inriktas mycket mer på att det kommer reda pengar in i företagen, så att de slipper konkurs och att säga upp mer än nödvändigt. Och det är bråttom.

Så vad är viktigast att göra just nu?

– Det handlar om att riktiga pengar kommer in i företagen, det är det absolut viktigaste just nu. Det skulle också vara en trovärdighetssignal om att vi inte tänker låta livskraftiga företag gå i konkurs på grund av något som de överhuvudtaget inte råder över, säger Ulf Kristersson.

– Det snabbaste sättet är att tillfälligt slopa arbetsgivaravgifterna, som ju är en välkänd stor utgift direkt kopplad till antal anställda. Dessutom borde staten nu gå in och ta hälften av hyreskostnaderna för många av de företag som finns inom tjänstesektorerna. Det skulle vara de snabbaste sätten att minska kostnadsbelastningen på företagen, utan att de behöver ta lån som är svåra att överblicka, säger han. 

Ulf Kristersson menar att de insatser som görs nu, eller inte görs nu, kommer att vara avgörande för hur 2020-talet blir. Nu handlar det om vilken signal som regeringen vill skicka, anser han.

– Skulle det här gå så illa som man skulle kunna befara, så skickar det en signal genom hela systemet att den som jobbar med företagande i branscher som har vuxit snabbt lämnas helt åt sitt eget öde när något går allvarligt åt skogen. Sådana signaler är ju helt förfärliga att skicka. Förutom att många människor förlorar sin försörjning så kommer ju företagen att gå omkull, säger han.

Ulf Kristersson trycker på vikten av att regering, riksdag och partierna tillsammans hjälps åt i det här läget.

– Regeringen har sin roll och vi i riksdagen har vår roll, och vi gör allt för att fatta snabba beslut. Men då måste man också se vilka beslut som måste fattas och när det gäller de mest utsatta företagen så tycker jag att regeringen har varit för långsam och inte riktigt förstått allvaret, säger han.

Skulle man kunna tänka sig en tillfällig samlingsregering? Är det något som är möjligt i detta läge?

– Den frågan växer ju alltid fram när det är en större kris, och jag förstår det. Men jag skulle säga att just den organisatoriska frågan inte är den allra viktigaste, utan förmågan att snabbt kunna fatta de beslut som behövs. Regeringen måste lägga propositioner och riksdagen måste se till att man för igenom politik som man tror på.

– Och där krävs det samarbetsvilja och att vi är konstruktiva. Men det krävs också insikter om att regeringen inte bestämmer själv. Jag är mest bekymrad över de beslut som nu måste fattas, vi pratar ju om dagar och veckor, säger han.

Ulf Kristersson hade ett inbokat möte med Stefan Löfven under tisdagen för att prata om de mest akuta åtgärderna, berättar han för fPlus.

– Det regeringen har gjort hittills har varit bra saker, men en del måste justeras för att fungera. Och så har de gjort alldeles för lite för landets mindre företag och de som befinner sig i de mest utsatta sektorerna. Nu krävs kraftfulla insatser, och det ska vi prata om, säger han.

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Igår 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt