Najah al-Shammari, till höger.  Hadi Mizban / TT NYHETSBYRÅN
Avslöjandet om irakiske ministern

UD kände till den irakiske ministern – sa inget till försvarsminister Hultqvist

Utrikesdepartementet informerades av svensk polis när Iraks försvarsminister Najah al-Shammari började utredas. Men UD informerade inte försvarsminister Peter Hultqvist (S) och försvarsdepartementet, rapporterade Aftonbladet under torsdagen.

Senare under dagen förtydligar dock UD i ett mejl till Omni och till Aftonbladet att UD har delgett försvarsdepartementet på tjänstepersonnivå.

”Det skedde som en del i det normala informationsutbytet inom regeringskansliet, men formerna för det är inget UD går in på”, skriver Ann Lindes pressekreterare Mikael Lindström.

Den uteblivna informationen kan ha lett till risker för svenska soldater eftersom Sverige har en insats i Irak, menar försvarspolitiker.

– Om det visar sig att UD inte fullt ut har informerat försvarsdepartementet är det jätteallvarligt, säger Joar Forssell (L).

Den irakiska ministern fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och är svensk medborgare sedan 2015. Han misstänks för bland annat bidragsbrott och utreds för brott mot mänskligheten.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer