Illustrationsbild: Människor i Berlin deltar i den globala klimatstrejken som gick av stapeln på fredagen, på initiativ av Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future.  MICHAEL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Tysklands regering är överens om klimatstrategi

Skatt på utsläpp av koldioxid inom transportbranschen, handel med utsläppscertifikat och bensinskatt som återinvesteras i klimatskydd. Det är några av de åtgärder som ingår i den klimatstrategi som den tyska regeringen kommit överens om, skriver Reuters som har gått igenom paketet.

Dessutom väntar utökade skattelättnader för elbilsköpare fram till 2025. Regeringen siktar på att ha över en miljon laddstolpar för elbilar klara år 2030.

Den statligt ägda tågoperatören Deutsche Bahn kommer också att få ytterligare 1 miljard euro per år fram till 2030, för att rusta upp och bygga ut tågräls. Samtidigt ska momsen på tågbiljetter sänkas från 19 procent till 7 procent för att göra tågresorna billigare.

Läs tidigare

Toppnyheter

Illustrationsbild/Tedros Adhanom Ghebreyesus. TT
Coronavirusets spridning – globalt

WHO larmar: Över 100 000 nya smittade varje dag

Antalet nya smittade av coronaviruset världen över har de senaste fem dagarna legat på över 100 000 per dag, enligt rapporter till WHO som flera medier uppmärksammar. Utbrottet ökar i styrka i många regioner.

– Vi är särskilt oroliga över Central- och Sydamerika, där många länder nu ser accelererande epidemier, säger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Samtidigt fortsätter antalet nya covid-19-fall att minska i Europa. Under torsdagen registrerades den lägsta siffran över nya fall sedan den 22 mars.

2 tim
Illustrationsbild. JIM URQUHART / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina öppnar för USA:s flygbolag efter hämnden

Utländska flygbolag som portats från Kina under coronapandemin kommer att tillåtas flyga igen, meddelar Kinas luftfartsmyndighet enligt TT.

Det innebär att Kina häver det temporära förbudet även för amerikanska flygbolag – bara några dagar efter att USA förbjudit kinesiska flygbolag att verka i landet som hämnd för Kinas inskränkningar.

Kina säger nu att utländska flygbolag kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka. Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan.

38 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Astra Zeneca bland USA:s fem corona-finalister

Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Merck och Pfizer tillhör de fem läkemedelsbolag som Trump-administrationen utsett till vaccin-finalister. Bolagen kan därmed få tillgång till statliga medel, enligt källor inom Vita huset skriver New York Times.

De tre förstnämnda har redan fått 2,2 miljarder dollar av federala pengar i coronavaccinjakten men ytterligare tillskott kan vänta. Pengarna ska hjälpa till att genomföra kliniska tester och även till att bygga en tillverkningsbas innan det ens står klart vilken av läkemedelsjättarnas vaccin, om ens något, kommer att fungera.

Genom att utse fem toppkandidater hoppas Vita huset att snabbt kunna identifiera vilka som ligger i framkant, för att påskynda en massproduktion av ett coronavaccin, skriver tidningen.

Igår 20:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Demonstration.  Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Polisen: Fanns inga skäl att neka protesten tillstånd

Trots att det befarades att många fler än 50 personer skulle dyka upp på Black lives matter-demonstrationen i Stockholm i går kväll, såg polisen aldrig några skäl till att neka den tillstånd, rapporterar SVT.

– Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst, säger presstalesperson Mats Eriksson.

Han menar att demonstrationen sannolikt skulle ha genomförts oavsett.

25 min
Jim Mattis/protester i Los Angeles. TT
undefined

Förre försvarsministern: Trump splittrar folket

USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis går till hård attack mot landets president, enligt amerikanska medier. I ett sällsynt uttalande säger Mattis att Donald Trump är ”den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket” utan tvärtom söker splittring.

Han säger sig vara arg och bestört över hur presidenten hanterat den senaste tidens oroligheter i landet.

Kritiken beskrivs som anmärkningsvärd, särskilt eftersom Mattis hållit en låg profil sedan han lämnade sin post i december 2018 i protest mot Trumps Syrienstrategi.

1 tim
Kravallutrustad polis fick gripa in. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arrangören: ”Tar avstånd från det som hände efter”

Arrangörerna hade bara tillstånd för en demonstration för 50 personer till stöd för Black lives matter-rörelsen. Men runt 8 000 dök upp på Sergels torg i centrala Stockholm, enligt DN. När demonstrationen upplöstes spreds deltagarna över staden och vid Stockholms slott fick kravallpolis sättas in.

Arrangören Ibi Chune Jogestrand säger att hon själv gick hem när arrangemanget upplöstes.

– Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss att avsluta så gjorde vi det, säger hon till DN.

Smittskyddsexperten Björn Olsen är mycket kritisk till att demonstrationen över huvud taget arrangerades mitt under coronapandemin.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång, säger han till Aftonbladet.

Igår 21:49
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Anna Ekström (S). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ekström: Aldrig ”särskilt nära” att skolorna stängdes

Det var aldrig ”särskilt nära” att regeringen stängde grundskolorna i våras, men det var inget lätt beslut, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med DN. Hon har märkt att det fanns en stor förväntan på att så skulle bli.

– I takt med att beskedet kom och var väl motiverat (...) så uppfattar jag att det är en stor majoritet som tycker att det är bra att vi har hållit skolorna öppna, säger hon och betonar att hon lyssnat på experter och Folkhälsomyndigheten.

Sverige är ett av få länder i världen som hållit grundskolorna öppna genom pandemin.

1 tim
Harriet Wallberg. TT
undefined

Avhoppade koordinatorn: ”Hade inte något mandat”

Sveriges testkoordinator Harriet Wallberg ville se bredare testning och smittspårning av coronaviruset, men valde i helgen att hoppa av sitt uppdrag.

– Man måste ha ett beslutsmandat för att kunna åstadkomma något. Den rollen hade inte jag, säger hon till DN.

Wallbergs anställning löpte ut den 31 maj, men hon hade uppfattningen att både regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att hon skulle fortsätta. Efter att ha gjort en analys av vad hon kunde bidra med valde hon ändå att gå.

2 tim
Demonstranter på Sergels torg. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittskyddsexperten kritisk till demonstration

Smittskyddsexperten Björn Olsen säger till Expressen att demonstrationen i Stockholm, till stöd för Black lives matter, aldrig borde ha fått klartecken mitt under en pandemi.

– Jag blir djupt bestört av det där beteendet. Det är hemskt och ignorant, säger han till tidningen.

Arrangörerna hade tillstånd för en demonstration med 50 deltagare, men det dök upp tusentals demonstranter på Sergels torg.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång, säger Olsen till Aftonbladet.

Igår 18:44
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige