Angela Merkel och Giuseppe Conte. Tobias Schwarz / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Tyskland och Italien skärper tonen mot Sverige

Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktar ett varningens finger mot de fyra mer sparsamma länderna i den så kallade frugala fyran: Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.

Efter ett möte med Italiens ledare Giuseppe Conte i Berlin på fredagen sa Merkel att EU har ”lång väg kvar” innan man kan enas om ett återhämtningspaket för coronakrisen, skriver Politico. Hon öppnade också för att det kan krävas ytterligare ett möte efter helgens toppmöte i Bryssel för att komma i mål med förhandlingarna.

Merkel tycktes rikta sig till de fyra länderna som förespråkar lån framför bidrag när hon sa att hon kan godkänna små förändringar av det avtal som föreslagits, men tänker motarbeta alla försök att riva upp det.

Stödpaketet föreslås vara 750 miljarder euro, eller 8 000 miljarder svenska kronor. Bidragsdelen föreslås utgöra 500 miljarder.

Toppnyheter

Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

2 tim
Anders Tegnell.  Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell raderade mejl från myndigheter och experter

Statsepidemilog Anders Tegnell har raderat ett flertal mejl från myndigheter och experter, rapporterar Aftonbladet – som i våras begärde ut drygt 200 mejl från Tegnells mejllogg.

Folkhälsomyndigheten förklarar mejlen som saknas med att mejlloggar ”inte reflekterar vilka mejl som finns sparade på myndigheten och vad som kan lämnas ut”.

Enligt Tegnell var de saknade mejlen ”arbetsmaterial” och inget som enligt offentlighetsprincipen behöver diarieföras.

– Jag raderar väldigt mycket mejl över huvud taget som jag inte bedömer är relevanta på ett sätt som behöver diarieföras, säger han.

1 tim
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

9 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Leon Mutesa förklarar hur metoden fungerar. TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Flera tester kan analyseras samtidigt genom ny metod

Den rwandiske forskaren Wilfred Ndifon har tagit fram en metod för att analysera flera covid-19-prover på samma gång, skriver Africa News. I praktiken innebär det att fler tester kan hanteras på en kortare tid.

Nyhetssajten beskriver det som en ”livräddare” för länder eller hälsoinstitutioner med mindre resurser. Professorn Leon Mutesa, som är en del av Rwandas särskilda grupp i arbetet mot viruset, säger att processen att granska testerna går mycket fortare i och med att provresultaten blandas.

– Vi ger feedback till patienterna på en dag. Detta tillvägagångssätt kan också tillämpas i höginkomstländer, inte bara i låginkomstländer, säger han.

WHO har tidigare hyllat Rwanda för dess hantering av pandemin.

1 tim
Polis blockerar vägar i Auckland/Provtagning för covid-19.  TT
undefined

Smittan sprider sig utanför Auckland – 12 nya covidfall

Ytterligare 12 fall av covid-19 har bekräftats i Nya Zeeland, efter att smittan återupptäcktes i landet efter mer än 100 dagar utan ett enda nytt inhemskt fall.

Denna gång konstaterades två av fallen i Tokoroa, en stad drygt 200 kilometer söder om Auckland, där de andra nya fallen hittats. Det rapporterar AFP.

Men hälsominister Chris Hipkins säger att alla nya fall är del av samma kluster.

– Vi har inte sett några covidfall utanför Auckland som inte är relaterade till klustret i fråga, säger han.

Senare på dagen meddelade landets premiärminister Jacinda Ardern att nedstängningen av Auckland förlängs med tolv dagar.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Hadi Mizban / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Iran: ”Avtalet är en kniv i ryggen på muslimerna”

Irans utrikesdepartement kritiserar den överenskommelse som Israel och Förenade arabemiraten kom överens om under torsdagen, rapporterar AFP.

I ett uttalande i statstelevision under fredagen kallar Iran avtalet för ”skamligt” och att ”det är en kniv i ryggen på det palestinska folket och alla muslimer”.

Avtalet innebär att de diplomatiska relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten normaliseras.

Förenade aabemiraten blir det tredje arablandet och den första gulfstaten att ha en sådan överenskommelse med Israel. Sedan tidigare har Egypten och Jordanien kommit överens om liknande avtal.

1 tim
USA:s president Donald Trump, flankerad av USA:s Israelambassadör David Friedman berättar om avtalet på torsdagen.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Avtal överraskar – många frågor återstår

Fredsuppgörelsen mellan Förenade arabemiraten och Israel kom som en överraskning. Det säger Anders Persson, Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet, till TT. Men han menar att det återstår att se om effekten av avtalet blir så stor som det påstås.

– Det kallas för ett historiskt avtal och blåses upp som något stort, och det är klart det är första gången på 26 år som ett arabiskt land sluter fred med Israel, men å andra sidan så kan både Trump och Netanyahu ha goda skäl att visa upp det här som en seger.

BBC:s försvarskorrespondent Jonathan Marcus är inne på samma spår. I en analys skriver han att många frågor väntar på att få ett svar. Det är också viktigt att se vad avtalet inte är, skriver han. ”Det här är långt ifrån den omfattande fredsplan som ska lösa frågan om Palestina som president Trump länge talat om.”

Igår 17:28
Arkivbild: Hanan Ashrawi/Bosättningar på Västbanken TT
undefined

Palestinsk vrede: ”Svek” – ”Vi är ingens fikonlöv”

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas motsätter sig avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten. I ett uttalande kallar han överenskommelsen för ett svek, och den palestinska myndigheten kräver att Arabförbundet blixtsammankallas, enligt AFP.

Även Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, är besviken. Hon skriver på Twitter att Israel belönas för att inte ha talat öppet om vad landet gjort med Palestina. Hon är också kritisk mot Förenade arabemiraten, som hon menar nu öppet visar hur man i hemlighet normaliserat Israel. ”Snälla”, skriver hon. ”Gör oss ingen tjänst. Vi är inte någons fikonlöv.”

Igår 18:39
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer