Andrea Nahles (arkivbild) MICHAEL KAPPELER / dpa
Merkels Tyskland

Tyska S-ledaren utesluter inte nyval: ”Väntar och ser”

Andrea Nahles, ledare för socialdemokraterna som sitter i den tyska koalitionsregeringen, utesluter inte nyval. Det säger hon i en intervju i tysk tv.

Hon kallar det för ”otillfredsställande” att man fortfarande inte nått ett genombrott i migrationssamtalen. På en direkt fråga om hon förbereder sig för nyval svarar hon.

– Jag vet inte ännu. Vi väntar och ser vad som händer.

Det är de två kristdemokratiska partierna i koalitionsregeringen, CSU och CDU, som är oense om migrationspolitiken.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer