Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Tusentals jobb riskerar att försvinna – för alltid

Fyra av tio jobb riskerar att försvinna, för alltid. Det varnar en ny amerikansk rapport. Även i Sverige väntas effekterna av coronakrisen bli stora, skriver SvD Näringsliv.

– Ju längre tid det här tar med företag som dör och köpvanor och resmönster som förändras, desto större är sannolikheten att förändringarna blir mer bestående, säger Anders Forslund, på myndigheten Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Oskar Nordström Skans, nationalekonom vid Uppsala universitet menar att pandemin kan ge bestående effekter.

– En del branscher kanske bli långsiktigt påverkade av det här, som flygbranschen och resebranschen. Det kan vara så att folks resande långsiktigt förändras och att jobben inte kommer tillbaka, säger han.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen kan 200 000 personer komma att vara långtidsarbetslösa år 2020 och 2021. Det är en ökning med 60 000 jämfört med förra året.

Men trots att många jobb kommer att försvinna, tror Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, att nya jobb kommer att skapas i vissa branscher.

– Det är klart att det kommer att komma nya jobb, men det är väldigt vanskligt att sia om hur det kommer att se ut i framtiden. Det gäller att trimma till kompetensen hos dem som förlorat jobbet, säger hon till SvD Näringsliv.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer