En turkisk militärkonvoj kör nära den syriska staden Kefraya, på samma motorväg som kopplar ihop den syriska provinsen Idlib med det turkiska gränsområdet Bab al-Hawa. AHMAD AL-ATRASH / TT NYHETSBYRÅN
Erdoğans Turkiet

”Turkiet backar inte från hämnd om eldupphör bryts”

Turkiet kommer inte att tveka inför att vidta ytterligare militära åtgärder om eldupphöret i syriska Idlib-provinsen inte upprätthålls av den ryska sidan. Det framhöll president Recep Tayyip Erdogan vid ett tal i parlamentet på onsdagen, rapporterar Reuters.

Ryssland och Turkiet kom förra veckan överens om ett eldupphör i Idlib, men enligt Erdogan har flera rapporter kommit om att det har brutits.

– Det är visserligen bara små incidenter här och där, men man har börjat bryta mot eldupphöret. Vi delar denna utveckling med Ryssland och förväntar oss att åtgärder vidtas, sa Erdogan i talet enligt AFP.

Toppnyheter

5G-nätet

Expert: Den svenska 5G-linjen påminner om coronahanteringen

5G rycker närmare i Sverige. Och med det är steget till självkörande bilar på gatorna och smarta fabriker plötsligt väldigt nära i tid. Den nya tekniken innebär stora möjligheter men medför också en annan sårbarhet och behov av riskbedömningar. Sveriges sätt att förhålla sig till 5G går att jämföra med hur man agerar i coronakrisen, menar 5G-experten och professor i telekommunikation Per Ödling.

4 min
Allison Kirkby, vd och koncernchef Telia Company invigningstalade tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman har inga invändningar mot Huawei-samarbete

Telia lanserade i dag sin 5G-satsning ihop med Ericsson. Konkurrenten Tele2 aktiverade sitt 5G-nät under söndagen. Detta gjorde Tele2 med Huawei som är en av flera utav deras leverantörer.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman ser inga problem med samarbetet med kinesiska Huawei, som har anklagats för spionage åt den kinesiska staten.

– Operatörerna måste kunna visa att de är säkra och pålitliga, säger han till TT.

25 maj
Läs mer om 5G-nätet
Demonstrationståg i USA:s huvudstad Washington i går kväll. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Massprotester i hela USA: ”Ett historiskt skeende”

Tiotusentals personer hade samlats i städer över hela USA när protesterna mot rasism och polisbrutalitet i går antog en ny dimension, rapporterar flera medier.

Fredliga massdemonstrationer hölls bland annat i New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston och Miami – och i huvudstaden Washington arrangerades den hittills största demonstrationen efter George Floyds död.

– Det känns som att jag får vara en del av ett historiskt skeende och en del av en grupp människor som försöker förändra världen för allas bästa, säger Jamilah Muahyman till Reuters vid en demonstration i närheten av Vita huset.

2 tim
Demonstrationer utanför Vita huset.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Washington DC förbereder sig för massiva protester

Washington DC förbereder sig för en dag av massiva Black Lives Matter-protester, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter i lokala medier räknar man med att tiotusentals demonstranter ska samlas i staden. Samtidigt finns uppgifter från aktivister på sociala medier om att en miljon människor komma att delta på olika sätt.

– Vi har information som pekar på att evenemangen den här lördagen kan bli något av det största som vi någonsin haft, säger polischefen Peter Newsham på en presskonferens inför lördagens demonstration.

Igår 17:48
Läs mer om Polisvåldet i USA
Arkivbild. En person står i begrepp att ta ett blodprov för att se om denne bär antikroppar efter covid-19.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Stor prisskillnad mellan marknadens coronatester

En rad e-läkartjänster och nätapotek erbjuder tester för covid-19-antikroppar. Intresset för dem är stort – skillnaden i prislapp och kvalitet likaså, skriver SvD Näringsliv.

Det dyraste testet kostar 1199 kronor och är ett snabbtest som privatpersoner själv kan ta hemma, genom att ta en bloddroppe från fingret. Det billigaste testet är ett laboratorietest som kostar 419 kronor.

Testerna har generellt kritiserats för att inte vara tillräckligt säkra, speciellt snabbtesterna, skriver tidningen.

2 tim
Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi. TT
undefined

Experter oeniga om ökad smittspårning: Inte görbart

Läkare och vårdpersonal måste i högre grad testas för covid-19. Det säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus till SvD. I veckan kom beskedet att Sverige ska skruva upp testningen.

Ekonomen Lars Calmfors säger att det inte går att beräkna de exakta vinsterna men att dessa kan vara väldigt stora om man kan få ner smittspridningen med hjälp av uppskalad testning.

Men alla experter är inte eniga om behovet av utökad smittspårning.

– Jag tror inte att det är görbart i dag, säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, till tidningen.

Hon menar att det är svårare i dag när antalet nysmittade i sjukdomen ligger runt 1 000 om dagen.

Igår 12:57
Räddningsdykare.  KARIN NLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter coronautbrott – dykare kvar på land

Flera räddningsdykare på en brandstation i Stockholm har fått dykförbud, rapporterar Sveriges Radio.

19 av 40 räddningsdykare från Storstockholms brandförsvar har blivit smittade av corona, vilket lett till lungförändringar hos en del av de smittade.

– Det finns en risk när man är så många meter under vattnet som gör att lungfunktionen kan sluta fungera, säger Peter Arnevall, tillförordnad förbundsdirektör på Storstockholms brandförsvar, till P4 Stockholm.

Igår 13:47
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer