Will Smith i ”Gemini Man”. TT NYHETSBYRÅN
Kultur

Tunt manus och knappt godkänd actionfilm

Själva handlingen i ”Gemini Man”, där Will Smith spelar en yrkesmördare som måste slåss mot en yngre kopia av sig själv, tycker DN:s recensent Jacob Lundström inte är mycket att hurra för. Han tycker det märks att manuset är 20 år gammalt, men filmen är trots detta rolig som metaberättelse om filmstjärnors åldrande.

Regissören Ang Lee har väntat i två decennier på att göra ”Gemini Man” för att tekniken ska hinna ikapp. Filmen är inspelad i 3D med högre bildhastighet, som enligt Aftonbladets recensent Stefan Hedmark i bästa fall får en att känna det som att man stigit in i filmen – och i sämsta fall som att ”titta på tv i en elektronikbutik där fabriksinställningarna är uppskruvade till max”.

Mats Jonsson på GP går så långt som att kalla ”Gemini Man” för en heltöntig film som under sina två timmar får publiken att helt tappa intresset för hur det går för hjälten.

Snittbetyg: 2 av 5

Trailern

Toppnyheter

Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

39 min
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

1 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stort trendbrott: Antalet långtidsarbetslösa ökar

Långtidsarbetslösheten i Sverige ökar för första gången på 16 månader, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

148 000 personer hade varit utan jobb i över ett års tid i slutet av oktober. Det är 2 000 fler än i oktober förra året.

- Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Totalt var drygt 358 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av oktober.

1 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Donald och Melania Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trump: Utskriften för andra samtal släpps denna vecka

En ny utskrift från ett annat telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att släppas den här veckan, skriver Trump på Twitter.

”För att fortsätta att vara den mest transparenta presidenten i historien kommer jag någon gång den här veckan att släppa utskriften från det första, och därför viktigaste, telefonsamtalet jag hade med Ukrainas president”, skriver han i inlägget.

Den amerikanska presidenten öppnade för att släppa den nya utskriften förra veckan. Då sa han att den troligtvis skulle släppas i dag tisdag.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj från i juli ligger till grund för riksrättsprocessen.

2 tim
Laura Cooper innan vittnesmålet 30 oktober. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Pentagontopp: Trump gav order om att frysa bistånd

Donald Trump beordrade berörda avdelningar på Pentagon att frysa biståndet till Ukraina under sommaren. Det framgår när vittnesförhöret från Pentagontoppen Laura Cooper blivit officiellt under måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Cooper, som är högsta ansvariga tjänsteman på Pentagon för USA:s Ukrainapolicy, gav uppgifterna under sitt vittnesmål inför kongressen förra månaden, i samband med riksrättsprocessen som pågår mot president Donald Trump.

Så mycket som 400 miljoner dollar till Ukraina ska ha frusit inne, enligt Coopers vittnesmål. Uppgifterna kommer bara dagar innan riksrättsprocessen mot Trump går in i en ny fas. På onsdag och torsdag kommer förhör att hållas med fokus på Trumps förfrågan till Ukrainas president om att utreda rivalen Joe Bidens son.

Igår 22:55
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Trumps vänner vill lägga ut en rökridå

Donald Trump och hans republikanska vänner försöker lägga ut en rökridå med två dagar kvar till de tv-sända riksrättsförhören, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Genom att kräva att andra vittnen kallas in till förhör, och sedan högljutt klaga när det inte sker, hoppas partiet skapa förvirring kring anklagelserna mot presidenten.

Republikanerna befinner sig nu i en svår sits, skriver New York Times i en analyserande text. Landets politiker har svurit att i enlighet med konstitutionen granska att presidenten följer lagen, men tycks nu snarare skydda honom av ren reflex.

”Inte en enkel uppgift med tanke på de starka bevisen om oförlåtligt beteende”, tycker tidningen.

Fox News Andy Puzder håller inte med. Han lyfter i stället Trumps framgångar kring jobben och ekonomin, och menar att Demokraterna desperat försöker smutskasta honom.

”Det här handlar bara om att försöka skapa dålig publicitet för presidenten inför valet 2020. Punkt”, skriver han.

Igår 13:40
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Ljus har tänts vid mordplatsen där 15-åringen sköts ihjäl och den andra 15-åringen skadades. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Pappan till 15-årige pojken: ”Min son var inte kriminell”

Människor som kände den 15-åring som sköts ihjäl vid en pizzeria i Malmö i helgen och hans kompis som skadades allvarligt, delar inte polisens bild av att tonåringarna är ”kända i kriminella sammanhang”, skriver Kvällsposten.

En fritidsledare till den 15-åring som vårdas på sjukhus berättar att pojkarna var som vilka som helst och hade drömmar.

Även anhöriga till den avlidna 15-åring delar samma bild. De berättar att han ville plugga, hjälpte till hemma och höll på med fritidsaktiviteter.

– Min son var inte kriminell, han var ett barn, säger 15-åringens pappa.

10 min
Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Carl Bildt.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gränskontrollerna

Bildt om gränskontrollerna: ”Ett tragiskt nederlag”

Carl Bildt (M) är kritisk till gränskontroller på Öresundsbron eftersom detta hindrar den fria rörligheten i Norden.

”Detta är ytterligare ett tragiskt nederlag för arbetet med ett Norden som växer samman. Dock skall det sägas att det var Sverige som började bygga hinder. Mycket bättre hade varit att söka gemensamma lösningar”, skriver den före detta statsministern och utrikesministern.

Från och med i dag genomför Danmark gränskontroller mot Sverige. Syftet är att göra det svårare för kriminella att röra sig fritt över sundet.

16 min
Öresundsbron och färjor på vattnet mellan Danmark och Sverige. TT
undefined

I dag börjar kontroller gälla: ”Tar terroristerna tåget?”

Danmarks gränskontroller mot Sverige börjar gälla från och med i dag, skriver flera medier. Det handlar om stickprov med id-kontroller några dagar i veckan. Kontrollerna kommer att ske både vid Öresundsbron, på tågen och på färjorna.

Eftersom Sverige också har gränskontroller kommer kontroller att ske på båda sidorna om sundet. Något som oroar pendlarna.

– Jag hoppas man kan göra det på ett vis som inte stör pendlarna för mycket, säger pendlaren Troels Tingvold Aaberg till Ekot.

Karin Angus som bor i Malmö har inte så hög tilltro till kontrollerna, säger hon till Svenska Yle.

– Jag kan inte tänka mig att de skulle ta tågen, det här med sprängningsdåden, att terrorister skulle ta tågen?

2 tim
Läs mer om Gränskontrollerna
Evo Morales på flygplanet på väg mot Mexiko. Bilden har släppts av Mexikos utrikesminister. Till höger sammandrabbningar i Bolivia. TT
Valet i Bolivia

Morales efter Mexikoflykt: ”Återvänder med ny kraft”

Det gör ont att lämna Bolivia av politiska skäl, skriver avgående president Evo Morales på Twitter, efter att han fått asyl i Mexiko.

”Snart kommer jag tillbaka med mer styrka och energi”, skriver han i inlägget.

Morales har tvingats bort från posten till följd av de omfattande protesterna som har följt valet den 20 oktober. Både oppositionspolitiker och internationella observatörer ifrågasatte om valresultatet var legitimt.

Evo Morales har varit president i Bolivia sedan januari 2006.

1 tim
Jeanine Anez Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oppositionspolitikern kan bli ny övergångspresident

Oppositionspolitikern Jeanine Áñez kan tillfälligt ta över presidentposten i Bolivia, skriver AFP. I samband med att Evo Morales lämnade presidentposten avgick även samtliga tre möjliga efterträdare. I det maktvakuum Bolivia hamnat i står Áñez, som är senatens vice talman, näst på tur enligt konstitutionen och hon lovade på måndagen att nya val ska hållas senast den 22 januari.

På tisdagen ska landets folkvalda samlas för att inleda samtal om en övergångsregering.

Igår 21:08
Läs mer om Valet i Bolivia
Aida Hadzialic. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Hadzialic: Moderaterna bär ansvaret för Karolinska

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i Stockholm, riktar hård kritik mot finansregionsrådet Irene Svenonius (M) för att en tjänsteman får ta ansvaret för vad som händer på Karolinska universitetssjukhuset, skriver DN.

– När ska Moderaterna, som har styrt regionen i 13 år, ta ansvar för situationen? säger hon till tidningen med anledning av beskedet om varslet på sjukhuset.

Svenonius har tidigare sagt till DN att det är sjukhusledningens ansvar att leda den operativa verksamheten – inte politikernas. Hadzialic tycker det är ett ”orimligt” resonemang då de högst ansvariga har mer makt än någon annan att påverka både verksamheten och den ekonomiska politiken i regionen.

2 tim
Håkan Sörman. TT
undefined

Kritik mot Karolinska: ”Man tror det kommer pengar”

Det har funnits en kultur på Karolinska sjukhuset att strunta i ekonomiska ramar och i stället lita på att politikerna tillför extra pengar när ekonomin kärvar. Det säger flera personer till SvD.

En av de som är kritiska är Håkan Sörman, ordförande i Karolinskas styrelse.

– Man tror att det blåser över, att det kommer pengar så man klarar sig. Men nu gör det inte det, säger han.

Sörman är bland annat kritisk till att sjukhuset inte tidigare anpassat personalstyrkan till det nya uppdraget.

9 nov
Karolinska sjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljarder i lokalhyror för krisande Karolinska

Samtidigt som Karolinska sjukhuset nu ska varsla 600 vårdtjänster läggs stora summor på lokalhyror, rapporterar SVT Nyheter. För 2018 uppgick hyreskostnaderna för sjukhusen i Huddinge och Solna till cirka 2,1 miljarder.

Kommunals förhandlingsansvariga Catarina Häggbom säger att region Stockholms fastighetsbolag har ett rejält överskott.

– Vi ska gneta och så plockar man ut pengar i andra änden, säger Häggbom till SVT.

Situationen grundar sig i ett feltänk gällande administrativa lokaler anser Yvonne Dellmark, ordförande för sjukhusets läkarförening. Det har lett till dyra lösningar.

Sjukhuschefen menar dock att det är svårt att dra en rak linje mellan det stora underskottet och de höga lokalhyrorna.

7 nov
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Små rörelser i Asien – handelskriget är i fokus

Det var mestadels små rörelser på Asiens ledande börser under tisdagsmorgonen. Vid 05.10, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,2 %
• Shanghai: −0,4 %
• Shenzhen: –0,8 %
• Hongkong: +0,1 %
• Kospi: +0,1 %


Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina, där det är oklart vad de två stormakterna egentligen kommit överens om, skriver CNBC.

Marknaden reagerar varenda gång Donald Trump twittrar eller uttalar sig om saken, säger Mitul Kotecha, TD Securities seniora strateg med inriktning på tillväxtmarknader.

– Verkligheten är den att båda sidor vill få till ett avtal. Det ser ut som att vi får åtminstone ett fas 1-avtal någon gång i december, säger Kotecha.

Investerarna kommer också ha koll på utvecklingen kring oroligheterna i Hongkong, skriver CNBC.

De förvärrade våldsamheterna på gatorna i Hongkong utlöste börsfall under gårdagen och skapar en fortsatt börsnervositet, enligt TT.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing lyfte Dow till nytt rekord på trumpen börs

New York-börserna föll överlag på måndagen efter att ha avslutat förra veckan på nya rekordnivåer. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Enligt CNBC var det återigen Donald Trump som la sordin på stämningen. I fredags tillbakavisade presidenten kinesiska påståenden om att de två supermakterna enats om att avveckla de nya tarifferna igen.

En eskalering av konflikten i Hongkong uppgavs också bidra till ett negativare sentiment. Två demonstranter ska ha skadats allvarligt efter att ha blivit utsatta för polisvåld under måndagen.

På bolagsfronten handlades apotekskedjan Walgreens 5,1 procent. Enligt uppgifter till Bloomberg har det amerikanska riskkapitalbolaget KKR uppvaktat Walgreens för ett möjligt utköp. Med ett börsvärde på 53 miljarder dollar skulle det bli det största utköpet hittills.

Boeing meddelade att man räknar med att återuppta leveranserna av olycksplanet 737 Max redan i december, efter att modellen haft globalt flygförbud sedan i mars. Tillverkaren spådde också att flygbolagen ska kunna återuppta flygningarna i januari. Aktien lyfte 4,6 procent och hjälpte Dow att klättra upp över nollan till plus 0,04 procent – och därmed ännu en rekordnivå för indexet.

Teslas aktie steg 2,4 procent sedan analyshuset Jefferies höjt riktkursen till 400 från 300 dollar, med motiveringen att elbilstillverkarens bruttomarginaler möjliggör för uthållig lönsamhet.

Ubers grundare och tidigare vd Travis Kalanick har sålt 20 procent av sina aktier i bolaget för drygt 5 miljarder kronor. Efter ett inledande tapp på ett par procent stängde aktien på plus 0,1 procent.

T-Mobiles aktie tappade 1,6 procent efter att Wall Street Journal rapporterat om att vd:n John Legere kan vara på väg att ta över som chef på krisande Wework.

Nvidia vände upp ett par tiondelar efter höjda riktkurser från Danske Bank och UBS.

Igår 14:36
Läs mer om Dagens börs