Kearney Ferguson / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tungt avslut på börsveckan i New York – Boeing kollapsade

Efter en dittills kolossalt stark handelsvecka föll Wall Street tungt på fredagen. Vid stängning var utvecklingen:

S&P 500: -3,4 procent
Nasdaq: -3,8 procent
Dow Jones: -4,1 procent
Sentimentet tog stryk av rapporter om att USA nu är det land i världen med flest bekräftade fall av det nya coronaviruset, noterar CNBC. Samtidigt röstades det gigantiska stimulanspaketet igenom av representanthuset och är därmed redo att undertecknas av Donald Trump.

Boeing rasade 10 procent efter att USA:s finansminister Steven Mnuchin uttalat sig om ett tidigare aviserat stödpaket. I en intervju med Fox Business uppger Mnuchin att bolaget tackat nej till stöd, skriver Direkt.

Andra börsjättar som tyngde var Chevron och Exxon sedan oljepriserna fallit kraftigt.

Veckans facit fram till fredagen var en uppgång på 16 procent för S&P500. Dow Jones hade noterat den bästa tredagarsperioden sedan 1931, enligt CNBC.

– ”Fejkrallyn” inte ovanliga på björnmarknader, säger Barclays Maneesh Deshpande till sajten.

New York-börserna i går
S&P 500: +6,2 procent
Nasdaq: +5,6 procent
Dow Jones: +6,4 procent

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Guvernören Tim Walz/Kvinna grips under protesterna. TT
Polisvåldet i USA

Minnesota stämmer polisen och inleder jättegranskning

Minnesota stämmer delstatens poliskår efter George Floyds död och man ska nu undersöka om polisen har brutit mot USA:s medborgarrättslagar, skriver flera medier. Utredningen görs för att städa bort ”systematisk rasism som sträcker sig över generationerna”, säger guvernören Tim Walz enligt NBC.

– Undersökningen kommer att granska polisens regler, förfaranden och praxis under de senaste tio åren för att avgöra om avdelningen har använt sig av systematiskt diskriminerande metoder mot icke-vita, säger Walz.

Utredningen presenteras en vecka efter att Floyd dött i ett våldsamt polisingripande, som i sin tur lett till omfattande protester över hela USA.

Igår 21:53
Mark Zuckerberg.  Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Zuckerberg försvarar sig: Var rätt att inte markera

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg försvarar beslutet att inte markera mot president Donald Trumps inlägg med texten ”when the looting starts, the shooting starts”, rapporterar flera medier.

På måndagen arbetsvägrade flera Facebook-anställda i protest mot sin chefs beslut att låta inlägget ligga kvar på plattformen.

Enligt Reuters ska en talesperson för Zuckerberg ha sagt att Facebook gjort en grundlig undersökning av inlägget och kommit fram till att man gjorde rätt som lät det ligga kvar.

Igår 21:26
Aysha Jones under dagens manifestation. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

60 000 deltog digitalt när protester nådde Stockholm

Över 60 000 människor checkade i dag in vid den amerikanska ambassaden i Stockholm på sina sociala medier för att visa sitt stöd för protesterna i USA. Arrangörerna krävde rättvisa för alla de svarta amerikaner som dödats av polisen i USA, skriver TT.

Aktivisten och initiativtagaren Aysha Jones säger att världens svarta människor löper högre risk att dö genom våld eller mord.

– Flera mord sker mot svarta kroppar, kroppar som min. Det kunde varit jag, mina söner, min mamma och mina bröder, säger Jones.

Hon hoppas nu att uppslutningen kommer att hålla i sig även kommande tisdagar, då fler demonstrationer planeras.

Igår 21:21
Läs mer om Polisvåldet i USA
Två tomma begravningsplatser på begravningsplatsen Nueva Esperanza i utkanten av Lima. Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Minst 20 journalister döda i covid i hårt drabbade Peru

Minst 20 journalister i Peru har dött i covid-19 under pandemin. Det uppger landets journalistförbund enligt AFP.

Många av de döda har rapporterat om virusutbrottet. Utan tillräckligt skydd har de besökt sjukhus och marknader. Många var också frilansjournalister.

Peru har drabbats mycket hårt av coronaviruset. Med 170 000 konstaterade fall och 4 600 dödsfall har bara Brasilien fler fall i Latinamerika.

Igår 20:58
Lokalbon Lucia med sin hund Jujuba gick till stranden Arpoador i Rio de Janeiro när staden öppnade i dag. Silvia Izquierdo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folk fyllde promenadstråk när Rio de Janeiro öppnade

Brasilien lättade på flera av restriktionerna i sexmiljonersstaden Rio de Janeiro i dag, skriver CNN. Icke-samhällsviktiga företag, kyrkor och affärer fick alla tillåtelse att öppna. Dessutom fick människor träna längs strandpromenader och bada i havet.

Det är den första restriktionslättnaden av sex. När fas ett nu inleds har delstaten Rio de Janeiro konstaterat över 54 000 virusfall och 5 462 dödsfall.

Brasilien har näst flest konstaterade virusfall i hela världen.

Igår 20:24
Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vart fjärde norska företag utan statligt coronastöd

Norska regeringen har hittills godkänt ekonomiskt stöd till cirka 32 000 företag. Men närmare vart fjärde över 10 000 företag har fått avslag på sin ansökan. Det rapporterar dn.no

I dagsläget har det norska företagen fått 1,9 miljarder i ekonomisk kompensation för att klara den pågående coronakrisen. Hotell- och restaurangbranschen är hårt utsatt och får mest, följd av detaljhandeln och frisörerna. Sammantaget har 35 000 företag delat på pengarna.

Men av de drygt 40 000 som sökt ersättning för att täcka fasta kostnader, har drygt 11 000 fått avslag. Det innebär att närmare vart fjärde företag i Norge inte kan tillgodoräkna sig några statliga pengar.

Igår 19:06
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rothstein: Coronakris kan ändra välfärden i grunden

De stora brister i äldreomsorgen som coronakrisen har blottlagt riskerar att få stora följder för den svenska välfärdspolitiken, skriver professor Bo Rothstein på DN Debatt.

Han frågar sig om det sociala kontrakt baserat på tillit till myndigheterna som politiken vilar på kommer att överleva med tanke på det stora antalet dödsfall som beror på brister som ”relativt enkelt skulle kunna ha åtgärdats”.

Han spår att allt fler nu i stället kommer att välja att köpa privata vårdlösningar och att de därmed på sikt inte kommer att vara villiga att betala skatt som behövs för att upprätthålla välfärden.

Igår 20:01
En skulptur i Lund har försetts med munskydd. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD i Växjö vill göra munskydd obligatoriska

Sverigedemokraterna i Växjö vill att alla som bor i kommunen ska bära munskydd på offentliga platser, rapporterar P4 Kronoberg. Det framgår av en motion som partiet lagt i kommunfullmäktige.

Partiet vill också att alla ska få sin kroppstemperatur kontrollerad innan de går in i en butik och att alla som arbetar på en större arbetsplats ska kontrolleras för feber när de kommer till jobbet.

Enligt partiet bör Växjö ”visa på ett större ansvarstagande och gå fram som ett föredöme”, skriver Kvällsposten.

Igår 20:34
Sommarvädret har fått många att slarva med avstånd och restriktioner. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdchef: Behöver hårdare regler och fler kontroller

En ny coronavåg under sommaren kommer att slå hårt mot vården. Det säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala, till SvD. Han vill därför se hårdare regler och att polisen blir synligare.

– Vi måste tillgripa andra metoder och kanske hindra spontana sammankomster och ha fler inspektioner på uteserveringar och krogar, säger han.

Han tycker också att det är olyckligt att myndigheterna signalerar att Sverige tagit sig förbi den värsta smittperioden, när läget är mycket olika på olika platser. Han påpekar att det ger en felaktig bild när smittan tvärt om ökar på flera håll.

Igår 18:20
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Eva Nordmark. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Nordmark: Regeringen faller inte på las-bråket

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror inte att bråket om förslaget till förändrad arbetsrätt kommer att spräcka regeringens samarbete med C och L, säger hon till TT.

Hon säger att hon hoppas att arbetsmarknadens parter kan komma överens i sina förhandlingar så att politikerna slipper lagstifta i frågan. Om så inte blir fallet anser hon att utredningens förslag som presenterades i går måste förhandlas om.

– Vi (regeringen, C och L) har goda förutsättningar att få till stånd en slutprodukt som stämmer överens med det som vi enades om i januariavtalet och i direktiven till utredningen, säger Nordmark till TT.

Både C och L har dock tidigare meddelat att de inte är intresserade av att förhandla utan vill att utredningens förslag ska bli ny lag.

Igår 18:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Skamlöst fulspel av Socialdemokraterna”

I januariavtalets punkt 20 finns inget tolkningsutrymme. Att Socialdemokraterna nu försöker underminera Las-utredningen är maktens arrogans i dess mest nakna form, skriver Expressens ledarredaktion.

Efter las-utredningens slut menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att den inte följt direktiven, som januaripartierna tillsammans skrivit. En obehaglig anklagelse, menar ledarredaktionen, som pekar på skamlös arrogans i påståendet att en av Sveriges tyngsta domare, experter, sakkunniga från regeringskansliet och en extern referensgrupp skulle ha misslyckats med uppdraget.

Liknande kritik kommer från Tobias Wikström i en ledare i Di, som menar att regeringens avfärdande av förslagen i Las-utredningen sannolikt är en del av en långtgående strategi.

”Men om stödpartierna inte genomskådar Socialdemokraternas strategi och därmed låter lagstiftningsprocessen sjunka ihop, då försvinner trycket på parterna. Och den tudelade arbetsmarknaden består”, skriver Tobias Wikström.

Igår 18:39
Läs mer om Diskussionen om LAS