Sveriges OS-satsning

Tunga näringslivstoppar stöder OS i Stockholm

Nu ställer sig tunga företrädare för näringslivet bakom satsningen på ett vinter-OS i Stockholm. I en debattartikel i DN skriver bland andra Spotifys grundare Daniel Ek, Cristina Stenbeck, Petter Stordalen och Jacob och Marcus Wallberg att ett OS kan bidra till ett mer sammanhållet samhälle.

”Att vara värd för ett av världens största evenemang kommer att skapa positiva avtryck i många år framöver. De största vinsterna med ett värdskap ser vi i de möjligheter som kan skapas för yngre generationer, där några av de största samhällsutmaningarna finns”, skriver näringslivstopparna.

I debattartikeln uppger de att idrotten spelar en viktig roll för en framgångsrik integration och att näringslivet kan och vill spela en större roll i detta avseende. Höjdarna menar att OS-satsningens nya finansieringsupplägg gör att riskerna minskar för att notan skulle bli för dyr för skattebetalarna.

De listar också flera fördelar som ett OS i Stockholm, Åre och Falun för med sig. Bland annat skulle ungas möjligheter att utöva sport öka, Sveriges lyskraft som varumärke skulle stärkas, besöksnäringen skulle få en injektion och handeln med omvärlden skulle främjas.

Debattörerna

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan och integrationsexpert Stockholms Handelskammare

Urban Edenström, ordförande Stockholms Handelskammare

Natalia Brzezinski, vd Brilliant minds

Daniel Ek, grundare av Spotify

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms handelskammare

Johan Oljeqvist, vd Fryshuset och styrelseledamot Stockholms Handels­kammare

Cristina Stenbeck, företagsledare

Petter Stordalen, ägare av företagsgruppen Strawberry

Bengt Thorsson, vd Permobil group

Jacob Wallenberg, företagsledare

Marcus Wallenberg, företagsledare

Toppnyheter

Pat Cipollone. TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trumps försvarare: Gjorde absolut inte något fel

Trots tre dagar av anklagelser har Demokraterna inte kommit i närheten av att bevisa att Donald Trump gjort något fel. Det var budskapet när Pat Cipollone som leder presidentens försvar i den pågående rättegången på lördagen intog senaten.

– Tvärt om tror vi att när ni får höra fakta så kommer det stå klart för er att presidenten absolut inte gjorde någonting fel, sa han till de samlade senatorerna, skriver TT.

Han målade också upp bilden av att hela processen är ett sätt för Demokraterna att svartmåla presidenten inför det kommande valet. Att avsätta Trump genom riksrätt under ett valår skulle kunna skapa ett ”mycket farligt” prejudikat, varnade Cipollone, enligt Reuters.

3 tim
Senaten samlas i Capitolium i Washington. ERIN SCOTT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dags för försvaret att bemöta anklagelserna

Senatens rättegång i riksrättsåtalet mot Donald Trump går under lördagen in i nästa fas. Efter att den demokratiska åklagarsidan under 24 timmar fördelade på tre dagar lagt fram sina anklagelser mot Trump ska Trumps advokater ägna lika lång tid åt att försvara honom, skriver Reuters.

Under lördagen kommer dock bara ett kortare anförande att hållas, de tyngsta argument kommer att sparas till i början av nästa vecka.

Samtidigt visar tittarundersökningar att intresset bland tv-publiken svalnat. Under torsdagen följde 7,8 miljoner tittare rättegången, en nedgång med 29 procent jämfört med tisdag eftermiddag då den inleddes.

4 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
 Aida Hadzialic (S). Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Aida Hadzialic: ”Svenonius duckar för situationen”

Förslaget från Stockholms finansborgarråd om en nationell kommission för att minska köerna inom vården räcker inte. Det menar Aida Hadzialic (S), oppositionsjukvårdsråd i Region Stockholm.

– Iréne Svenonius duckar för situationen i Region Stockholm här och nu, säger Hadzialic i Expressen TV och påpekar att Svenonius och den blågröna majoriteten har sagt nej till S förslag om ett räddningspaket för sjukvården.

I en debattartikel i Dagens Medicin under lördagen riktar sig Iréne Svenonius till regeringen och ställer krav på en nationell kommission för att korta köerna.

”I stället för att svartmåla svensk sjukvård borde regeringen jobba dag och natt för att vårdens medarbetare ska få chansen att göra sina jobb”, skriver hon.

2 tim
Irené Svenonius Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iréne Svenonius: ”Jag hatar alla former av köer”

Sjukvården måste byggas ut ännu mer, säger finansborgarrådet i Stockholm, Iréne Svenonius (M), när hon gästar Ekots lördagsintervju.

– Jag hatar alla former av köer, oavsett om det är väntetider på en akutmottagning eller väntan på specialistvård för att få en operation, säger hon.

I programmet lyfter Svenonius fram att hon vill se se en utbyggd primärvård som kan avlasta akutmottagningar. Hon öppnar också upp för mer privatiserad vård, likt de system som finns i Nederländerna och Schweiz. Det är en inspel till Moderaternas idédebatt säger hon i lördagsintervjun.

Idag 12:29
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer