TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Hela marknadsekonomin står och svajar när förbudet mot vinstutdelning för företag som får statligt krisstöd nu blir verklighet. Och inte bara det – regeringen bryter mot grundlagen och grundläggande mänskliga rättigheter genom att äganderätten kränks, menar en professor och en ledande jurist på området. Även före detta Volvo-vd:n Sören Gyll är upprörd över regeringens agerande.

Tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är oanständigt av regeringen att använda coronaframfarten som ursäkt för att urholka grundläggande kommersiella och mänskliga rättigheter. Äganderätten ska lämnas okränkt, säger Claes Sjölin, affärsjurist och debattör med lång erfarenhet inom äganderättsfrågor.

”Okunnigheten bottenlös”

Det var under måndagen den 18 maj som Tillväxtverket kom fram till att företag som har gjort aktieutdelningar under stödperioden eller i nära anslutning inte har rätt till statliga krisstöd. Och att regeringen, trots kritik från Lagrådet, fortsätter att driva på för åtstramande lagstiftning i frågan är häpnadsväckande, menar Claes Sjölin.

Vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel.

– Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna. Det finns ingen ansvarig jurist i regeringens ledning och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel, säger Claes Sjölin.

Han får medhåll av Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstad universitet, som forskar i insolvensrätt och juridik som behandlar frågor som uppstår när företag hamnar i obestånd.

– Regeringen är mycket svag på juridisk kunskap och även jag anser att en justitieminister behöver ha läst juridik. Men regeringen överlag har mycket dålig kontroll. De öser ut pengar men är svaga på konsekvensanalys. När finansmarknadsminister Per Bolund försöker lagstifta om att företag måste ha pengar i kassan inför globala kriser eller när regeringen vill inskränka äganderätten genom utdelningsstopp så avslöjas den totala okunskapen, säger hon.

Försöker runda lagen

Claes Sjölin anser att oavsett om förslaget blir verklighet eller inte så skickar regeringen en tydlig signal om att man inte kan ta den grundlagsskyddade äganderätten för given. Företagare har redan att förhålla sig till de tuffa krav som aktiebolagslagen stipulerar gällande utdelningar.

– Ett aktiebolag med fritt eget kapital har enligt aktiebolagslagen absolut rätt att dela ut, där försiktighetsregeln iakttas. Det är ett brott mot lagen om staten kräver utdelningsstopp. Men om det reses politiska krav att man inte får dela ut så har man snart inga aktieägare kvar. Och hur är det då tänkt att företagen med alla sina anställda ska kunna bidra med skattepengar till välfärden, undrar Claes Sjölin.

Han menar att om politikerna vill att lagen ändras så måste det ske genom riksdagen, enligt de demokratiska reglerna kring lagstiftning.

– Staten försöker runda aktiebolagslagen genom politisk utpressning, säger Claes Sjölin.

Han drar paralleller till de stödformer som fanns till företag redan innan krisen, bland annat presstödet eller det statliga rederistödet – och de oöverskådliga konsekvenser regeringens agerande skulle kunna få i förlängningen.  

– Vänsterargumenten är förrädiska. De förenklar och blandar fiffigt ihop begreppen så att de passar de egna politiska syftena. Tänk er att politikerna förbjuder Schibsted eller Stampen att göra utdelningar så länge de tar emot presstöd, säger Claes Sjölin.  

”Hela marknadsekonomin svajar”

Men inskränkningarna skulle kunna gå ännu längre, menar han, om man öppnar Pandoras ask och låter staten ta över mer och mer av kontrollen över företagandet.

– Låt oss ta bygglovsfrågan. Kommuner fördelar mark i storstäder till byggbolag i syfte att främja bostadsbygge. Låt oss säga att kommunen då skulle villkora detta genom att förbjuda byggbolagen att göra aktieutdelningar. Hela marknadsekonomin står och svajar med det här, säger Claes Sjölin.

Det är bedrövligt av regeringen. Hur kan man börja tillämpa en regel, som av allt att döma strider mot nuvarande lag och kan vara ett ingrepp i äganderätten?

Marie Karlsson Tuula är mycket bekymrad över att Tillväxtverket redan har börjat tillämpa en regel som inte har fått formellt stöd i riksdagen.

– Det är bedrövligt av regeringen. Hur kan man börja tillämpa en regel, som av allt att döma strider mot nuvarande lag och kan vara ett ingrepp i äganderätten, utan att den har fått stöd i riksdagen, undrar hon.

Farlig väg att gå

Hon är dessutom mycket förvånad över den handfallenhet som myndigheterna visar under coronakrisen. Framförallt den myndighet som borde vara mest förberedd för den kris som en pandemi innebär – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vad gör egentligen MSB? Detta borde vara deras stund i rampljuset. De borde redan vara inövade i denna typ av kriser. Generaldirektör Dan Eliasson borde ha en pärm på kontoret med namnet ”Pandemi” och sedan följa checklistan till punkt och pricka. Men det är oroväckande lite som kommer från dem, säger Marie Karlsson Tuula.

Samma kritik mot statens bristande kontroll över pengarna och klåfingrighet på näringslivet kommer från Sören Gyll, som tidigare har varit vd för några av Sveriges största bolag, bland annat Volvo och Procordia.

– Det gödslas med en väldig massa kapital från regeringen just nu men den praktiska kunskapen om management och om hur näringslivet fungerar lyser med sin frånvaro. Hur kan någon föreställa sig att staten skulle kunna sköta ett företag lika bra som en familjeföretagare i Småland med flera generationer bakom sig? Det är en farlig väg att gå och konsekvenserna kan bli svåra att överblicka, säger Sören Gyll.

”Horribla uttalanden”

Sören Gyll instämmer med juristerna och upprörs över den brist på kunskap som regeringen har inom både juridik och ekonomi. 

– De horribla uttalanden som bland annat Per Bolund och Morgan Johansson har gjort sig skyldiga till om buffertkrav och utdelningar blottar den brist på erfarenhet som finns. De vet ju inte vad utdelning är för något ens, eller vad utdelningar betyder för samhällsekonomin. Varifrån tror de till exempel att stora delar av vårt pensionskapital kommer från, undrar Sören Gyll. 

Det är tydligt att vår regering tar tillfället i akt att expandera sin makt över näringslivet.

Claes Sjölin, som föreläser och skriver om det svenska rättsväsendet för engelska jurister, möts ofta av förvåning från sina kollegor där. Han menar att bilden av Sverige som ett rättssäkert land att driva företag i ännu en gång får sig en rejäl törn.

– Det är tydligt att vår regering tar tillfället i akt att expandera sin makt över näringslivet. De motiverar detta genom att säga att staten nu behövs för företagen i kriser. Samtidigt kritiserar staten de bolag som vill ge sina ägare sin rättmätiga del. Därigenom negligerar man de mänskliga rättigheterna, säger Claes Sjölin.

Saknar motstycke

Han menar att detta saknar motstycke i den fria demokratiska världen och anser att om staten vill lindra konsekvenserna för ett bolags anställda så bör de låta ägarna få behålla bestämmandet och ägandet.

– Nu gäller det att få fart på investeringar så att hjulen börjar rulla igen. Staten belönar dock dem med ekonomiskt stöd som håller inne sina utdelningar medan de som bidrar till samhällsekonomin med utdelningar blir utan. Ett sådant resonemang blir en intellektuell härdsmälta, avslutar Claes Sjölin.

FOTNOT: Både finansmarknadsminister Per Bolund och justitieminister Morgan Johansson har fått chansen att kommentera artikeln i sin helhet, men de har ännu inte återkommit med kommentarer.

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

Igår 15:03
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

Igår 13:35
Läs mer om Amerikanska valet 2020