TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Hela marknadsekonomin står och svajar när förbudet mot vinstutdelning för företag som får statligt krisstöd nu blir verklighet. Och inte bara det – regeringen bryter mot grundlagen och grundläggande mänskliga rättigheter genom att äganderätten kränks, menar en professor och en ledande jurist på området. Även före detta Volvo-vd:n Sören Gyll är upprörd över regeringens agerande.

Tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är oanständigt av regeringen att använda coronaframfarten som ursäkt för att urholka grundläggande kommersiella och mänskliga rättigheter. Äganderätten ska lämnas okränkt, säger Claes Sjölin, affärsjurist och debattör med lång erfarenhet inom äganderättsfrågor.

”Okunnigheten bottenlös”

Det var under måndagen den 18 maj som Tillväxtverket kom fram till att företag som har gjort aktieutdelningar under stödperioden eller i nära anslutning inte har rätt till statliga krisstöd. Och att regeringen, trots kritik från Lagrådet, fortsätter att driva på för åtstramande lagstiftning i frågan är häpnadsväckande, menar Claes Sjölin.

Vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel.

– Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna. Det finns ingen ansvarig jurist i regeringens ledning och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel, säger Claes Sjölin.

Han får medhåll av Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstad universitet, som forskar i insolvensrätt och juridik som behandlar frågor som uppstår när företag hamnar i obestånd.

– Regeringen är mycket svag på juridisk kunskap och även jag anser att en justitieminister behöver ha läst juridik. Men regeringen överlag har mycket dålig kontroll. De öser ut pengar men är svaga på konsekvensanalys. När finansmarknadsminister Per Bolund försöker lagstifta om att företag måste ha pengar i kassan inför globala kriser eller när regeringen vill inskränka äganderätten genom utdelningsstopp så avslöjas den totala okunskapen, säger hon.

Försöker runda lagen

Claes Sjölin anser att oavsett om förslaget blir verklighet eller inte så skickar regeringen en tydlig signal om att man inte kan ta den grundlagsskyddade äganderätten för given. Företagare har redan att förhålla sig till de tuffa krav som aktiebolagslagen stipulerar gällande utdelningar.

– Ett aktiebolag med fritt eget kapital har enligt aktiebolagslagen absolut rätt att dela ut, där försiktighetsregeln iakttas. Det är ett brott mot lagen om staten kräver utdelningsstopp. Men om det reses politiska krav att man inte får dela ut så har man snart inga aktieägare kvar. Och hur är det då tänkt att företagen med alla sina anställda ska kunna bidra med skattepengar till välfärden, undrar Claes Sjölin.

Han menar att om politikerna vill att lagen ändras så måste det ske genom riksdagen, enligt de demokratiska reglerna kring lagstiftning.

– Staten försöker runda aktiebolagslagen genom politisk utpressning, säger Claes Sjölin.

Han drar paralleller till de stödformer som fanns till företag redan innan krisen, bland annat presstödet eller det statliga rederistödet – och de oöverskådliga konsekvenser regeringens agerande skulle kunna få i förlängningen.  

– Vänsterargumenten är förrädiska. De förenklar och blandar fiffigt ihop begreppen så att de passar de egna politiska syftena. Tänk er att politikerna förbjuder Schibsted eller Stampen att göra utdelningar så länge de tar emot presstöd, säger Claes Sjölin.  

”Hela marknadsekonomin svajar”

Men inskränkningarna skulle kunna gå ännu längre, menar han, om man öppnar Pandoras ask och låter staten ta över mer och mer av kontrollen över företagandet.

– Låt oss ta bygglovsfrågan. Kommuner fördelar mark i storstäder till byggbolag i syfte att främja bostadsbygge. Låt oss säga att kommunen då skulle villkora detta genom att förbjuda byggbolagen att göra aktieutdelningar. Hela marknadsekonomin står och svajar med det här, säger Claes Sjölin.

Det är bedrövligt av regeringen. Hur kan man börja tillämpa en regel, som av allt att döma strider mot nuvarande lag och kan vara ett ingrepp i äganderätten?

Marie Karlsson Tuula är mycket bekymrad över att Tillväxtverket redan har börjat tillämpa en regel som inte har fått formellt stöd i riksdagen.

– Det är bedrövligt av regeringen. Hur kan man börja tillämpa en regel, som av allt att döma strider mot nuvarande lag och kan vara ett ingrepp i äganderätten, utan att den har fått stöd i riksdagen, undrar hon.

Farlig väg att gå

Hon är dessutom mycket förvånad över den handfallenhet som myndigheterna visar under coronakrisen. Framförallt den myndighet som borde vara mest förberedd för den kris som en pandemi innebär – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vad gör egentligen MSB? Detta borde vara deras stund i rampljuset. De borde redan vara inövade i denna typ av kriser. Generaldirektör Dan Eliasson borde ha en pärm på kontoret med namnet ”Pandemi” och sedan följa checklistan till punkt och pricka. Men det är oroväckande lite som kommer från dem, säger Marie Karlsson Tuula.

Samma kritik mot statens bristande kontroll över pengarna och klåfingrighet på näringslivet kommer från Sören Gyll, som tidigare har varit vd för några av Sveriges största bolag, bland annat Volvo och Procordia.

– Det gödslas med en väldig massa kapital från regeringen just nu men den praktiska kunskapen om management och om hur näringslivet fungerar lyser med sin frånvaro. Hur kan någon föreställa sig att staten skulle kunna sköta ett företag lika bra som en familjeföretagare i Småland med flera generationer bakom sig? Det är en farlig väg att gå och konsekvenserna kan bli svåra att överblicka, säger Sören Gyll.

”Horribla uttalanden”

Sören Gyll instämmer med juristerna och upprörs över den brist på kunskap som regeringen har inom både juridik och ekonomi. 

– De horribla uttalanden som bland annat Per Bolund och Morgan Johansson har gjort sig skyldiga till om buffertkrav och utdelningar blottar den brist på erfarenhet som finns. De vet ju inte vad utdelning är för något ens, eller vad utdelningar betyder för samhällsekonomin. Varifrån tror de till exempel att stora delar av vårt pensionskapital kommer från, undrar Sören Gyll. 

Det är tydligt att vår regering tar tillfället i akt att expandera sin makt över näringslivet.

Claes Sjölin, som föreläser och skriver om det svenska rättsväsendet för engelska jurister, möts ofta av förvåning från sina kollegor där. Han menar att bilden av Sverige som ett rättssäkert land att driva företag i ännu en gång får sig en rejäl törn.

– Det är tydligt att vår regering tar tillfället i akt att expandera sin makt över näringslivet. De motiverar detta genom att säga att staten nu behövs för företagen i kriser. Samtidigt kritiserar staten de bolag som vill ge sina ägare sin rättmätiga del. Därigenom negligerar man de mänskliga rättigheterna, säger Claes Sjölin.

Saknar motstycke

Han menar att detta saknar motstycke i den fria demokratiska världen och anser att om staten vill lindra konsekvenserna för ett bolags anställda så bör de låta ägarna få behålla bestämmandet och ägandet.

– Nu gäller det att få fart på investeringar så att hjulen börjar rulla igen. Staten belönar dock dem med ekonomiskt stöd som håller inne sina utdelningar medan de som bidrar till samhällsekonomin med utdelningar blir utan. Ett sådant resonemang blir en intellektuell härdsmälta, avslutar Claes Sjölin.

FOTNOT: Både finansmarknadsminister Per Bolund och justitieminister Morgan Johansson har fått chansen att kommentera artikeln i sin helhet, men de har ännu inte återkommit med kommentarer.

Toppnyheter

Stefan Löfven och Pedro Sánchez. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Löfven: Håller fast vid Sveriges ståndpunkt om lån

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är på besök i Sverige för att försöka få Sverige att backa förslaget om EU:s stora coronakrisstöd. Tillsammans med statsminister Stefan Löfven höll han en pressträff på Harpsund.

Löfven säger att han förklarat att ökningen i budgeten kan bli problematisk även om det behövs en återhämtningsfond.

– Vi behöver en sådan men den ska baseras på lån, det är Sveriges ståndpunkt.

Sverige ingår i en formation som kallas frugala fyran. De fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – vill att alla de föreslagna 750 miljarder euro i återhämtningsfonden ska ges som lån. Som förslaget ser ut nu är 500 miljarder av stödet bidrag.

1 tim
Angela Merkel och Giuseppe Conte. Tobias Schwarz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland och Italien skärper tonen mot Sverige

Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktar ett varningens finger mot de fyra mer sparsamma länderna i den så kallade frugala fyran: Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.

Efter ett möte med Italiens ledare Giuseppe Conte i Berlin på fredagen sa Merkel att EU har ”lång väg kvar” innan man kan enas om ett återhämtningspaket för coronakrisen, skriver Politico. Hon öppnade också för att det kan krävas ytterligare ett möte efter helgens toppmöte i Bryssel för att komma i mål med förhandlingarna.

Merkel tycktes rikta sig till de fyra länderna som förespråkar lån framför bidrag när hon sa att hon kan godkänna små förändringar av det avtal som föreslagits, men tänker motarbeta alla försök att riva upp det.

Stödpaketet föreslås vara 750 miljarder euro, eller 8 000 miljarder svenska kronor. Bidragsdelen föreslås utgöra 500 miljarder.

Igår 09:49
Läs mer om EU:s stödfond
Flygplats.  TT
undefined

Januaripartierna överens om miljardpaket till flyget

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har kommit överens om ett miljardstöd till svenska flygplatser som påverkats av coronakrisen, rapporterar Ekot. Luftfartsverket får 900 miljoner och regionala flygplatser 100 miljoner kronor.

– Valet i de här kommunerna har varit att lägga ner ett äldreboende eller behålla den regionala flygplatsen. Nu behöver de inte fatta det beslutet, säger vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson.

Flygplatsstödet är beräknat att täcka förlusterna som det minskande flygandet i år innebär. Det motsvarar en fördubbling av det årliga stödet.

14 jun
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Så kan Arlanda bli en framtida mönsterflygplats”

För att möta framtidens efterfrågan på resor måste flyget bli hållbart, och för att Sverige och Arlanda ska klara det krävs satsningar, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare, på DN Debatt.

Under coronakrisen har flygresandet minskat väsentligt, men det är inte för alltid. Vi tar nu initiativ till en ny utredning om Arlandas framtid.

”Coronakrisen har stängt gränser och förstört globala värdekedjor. För att Sverige ska kunna exportera, attrahera investeringar samt lyckas samla fler globala huvudkontor är ett utvecklat och hållbart flyg avgörande”, skriver Andreas Hatzigeorgiou på DN Debatt.

7 jul
Läs mer om Flygbranschens framtid
EU-kommissionär Ylva Johansson. Olivier Hoslet / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ylva Johansson: ”Lyft gränshindren i EU nu”

EU-kommissionär Ylva Johansson (S) tryckte i SVT:s Aktuellt i går på att EU borde avskaffa inreseförbuden länderna emellan.

– Fri rörlighet är det som gör att vi känner oss som en familj. Vår rekommendation är lyft alla interna gränshinder nu.

Hon tog upp argumentet att läget i Sverige har förbättrats och att alla länder har gjort anpassningar för att minska smittspridningen av coronaviruset.

14 min
Mor och dotter på tur vid Ramsjøhytta. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I dag öppnar Norge gränsen för vissa turister

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge är från och med i dag välkomna att resa in i Norge utan att sätta sig i självkarantän, skriver TT.

Även turister från ett flertal Schengenländer har fått klartecken att resa in.

Svenskar från andra län måste däremot även i fortsättningen sätta sig i tio dagars inresekarantän. Samma gäller för resenärer från Schengenländerna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Intensivvårdsavdelning på Norrlands universitetssjukhus. Klas Sjöberg/Region Västerbotten
Coronavirusets spridning – Sverige

Prostatamedicin testas på svenska covidpatienter

Medicinen Enzalutamid som används för att behandla prostatacancer testas mot coronaviruset, skriver Region Västerbotten och Sahlgrenska akademin i ett gemensamt pressmeddelande.

Läkemedlet påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och covid-19.

– Målet är att läkemedlet ska minska mängden coronavirus som kan ta sig in i lungcellerna genom att det motverkar processen bakom ett enzym, säger Andreas Josefsson, som leder studien.

Förhoppningen är att medicinen ska förkorta sjukdomsförloppet samt minska behovet av intensivvård.

3 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Systembolagets försäljning ökade – mindre supande

Systembolaget ökade sin försäljning med 15 procent under det andra kvartalet. Totalt såldes 160 miljoner liter alkoholhaltig dryck, rapporterar TT.

Men anledningen är inte att svenskarna har börjat dricka mer, under de svåra månaderna som gått, utan att de gör det hemma i stället för på krogen. Alkoholkonsumtionen har till och med minskat under pandemin, visar en undersökning som Systembolaget beställt av Norstat som SVT rapporterar om.

– Det är fler som minskar sin konsumtion än som ökar den, säger Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskningsfrågor på Systembolaget, till SVT.

Monopolet plockade hem ett resultat på 169 miljoner kronor, vilket kan jämföras med fjolårets andra kvartal då de gick med 5 miljoner i förlust.

2 tim
Patienten Jennifer Haller får Modernas vaccin under försöket den 16 mars. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alla patienter i Modernas test utvecklade antikroppar

Alla 45 patienter som deltog i läkemedelsbolaget Modernas test med ett potentiellt coronavirusvaccin har utvecklat antikroppar, skriver CNBC.

Enligt det Astra Zeneca-delägda bolaget fick samtliga patienter ett ”robust” skydd. Moderna uppger att de deltagande personerna utvecklat ett fyra gånger starkare skydd än patienter som återhämtat sig från covid-19.

Över hälften av de deltagande patienterna fick också någon form av biverkningar, som illamående eller huvudvärk. Men symptomen var så pass milda att experimentet inte behövde avbrytas.

Datan har publicerats i New England Journal of Medicine. Resultaten är lovande men arbetet med vaccinet är ännu inne i ett tidigt stadium, konstaterar CNN.

Igår 21:30
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Stockholmsbörsen har återhämtat sig efter coronakrisen

Stockholmsbörsen inleder onsdagens handel med stigande index och återhämtar sig därmed från gårdagens minusstängning. Efter 20 minuters handel står indexen så här:
• OMXSPI: +0,6%
• OMXS30: +0,7%
Det innebär att Stockholmsbörsen nu står på samma nivå som vid årsskiftet. Sedan botten i mars har breda indexet OMXSPI stigit 42 procent men det är ännu inte riktigt uppe i årshögstanivåerna som var i mitten av februari.

Flera storbolag har släppt delårssiffror under morgonen. Bland annat Handelsbanken som överraskade positivt och redovisade betydligt lägre kreditförluster än väntat. SEB rapporterade däremot klart högre kreditförluster än förhandstipsen men hade trots det ett starkt resultat.

De båda bankerna handlades inledningsvis åt olika håll men efter tio minuters handel hade Handelsbanken följt med SEB ner i botten. Vid 09.20 är båda bankaktierna ner över 2 procent.

Även Swedbank och Nordea dras med i fallet och handlas på minus 0,9 respektive minus 0,5 procent.

Byggmax rapporterade sitt bästa kvartal någonsin, stärkta av en ”gör-det-själv-trend”. Aktien rusade över 10 procent i öppningen.

Tele2:s rapport kom in något högre än förväntningarna. Bolaget återinför också förslaget om extrautdelning på 3,50 kronor. Tele2 toppar storbolagsindexet med en ökning på över 4 procent.

Överlag lyster storbolagsindexet mestadels grönt. SKF flåsar Tele2 i nacken med en uppgång på 2,2 procent, tätt följt av Sandvik som stiger 1,8 procent.

Byggbolaget JM har fått flera riktkurshöjningar under morgonen efter gårdagens delårsrapport. JM:s aktie stiger drygt 7 procent.

Texten uppdateras.

2 tim