Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Tunga ekonomer rasar: ”Småpillande inte vad Sverige behöver i det här läget”

Småförslag som inte gör skillnad och brist på nödvändiga reformer. Flera experter är kritiska till innehållet i regeringens höstbudget. ”Småpillande är inte vad Sverige behöver i det här läget. Bensinen blir lite dyrare och landsbygden får små sänkningar som kompensation”, säger Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi. Christian Ekström, Skattebetalarna, oroas för höjda kapitalskatter längre fram. ”Det kan bli riktigt läskigt, en tumskruv för företagen”, säger han

Årets höstbudget presenteras i ett läge där Sverige står inför en tydlig nedgång i ekonomin. Världshandeln har stagnerat och tillväxten i omvärlden pekar nedåt, vilket är dåliga nyheter för ett litet exportberoende land som Sverige. Och inte sedan 2012 har företagen varit så pessimistiska som nu när det gäller försäljning och produktion, enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel med drygt 3 000 företag.

Samtidigt kryper arbetslöshetssiffrorna uppåt, vilket enligt många ekonomer är en allvarlig varningssignal om vad som komma skall.

– Arbetsförmedlingens statistik från förra veckan visar att vi nu har 350 000 arbetslösa, en ökning med 8 000 jämfört med samma period förra året. Och det är första gången som det är övervägande kvinnor som är arbetslösa. I synnerhet är utrikes födda kvinnor kraftigt överrepresenterade, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv till fPlus.

Att Sverige kommer från en lång högkonjunktur där företag och offentlig sektor har skrikit, och fortfarande skriker, efter arbetskraft, belyser allvaret i siffrorna. Sverige är nu det land i Europa som har den absolut största skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda, berättar Bettina Kashefi.

– Gapet är drygt 15 procent. Har dessa människor inte kommit in på arbetsmarknaden i högkonjunktur har jag svårt att se hur de med dagens strukturer ska komma in när konjunkturen vänder. Sverige sticker verkligen ut när det gäller att vara dålig på att tillvarata utrikesfödda på arbetsmarknaden, säger hon.

Det är med den fonden som Bettina Kashefi bedömer förslagen i höstbudgeten.

– Det är många småförslag, och det finns en stor avsaknad av helhetsgrepp och förståelse om vilka som bygger välståndet. Kan vi inte vara konkurrenskraftiga på de internationella marknaderna, så kommer vi inte heller att skapa resurser för vård, skola och omsorg. Vi kommer inte att ha råd, säger hon.  

Professor: Inte tillräckligt stor åtgärd

Även Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi och forskningschef vid Handelns forskningsinstitut, HFI, tycker att det är för mycket duttande hit och dit med förändringar som varken gör till eller från. Till exempel menar han att sänkta arbetsgivaravgifter från 31 till 10 procent för personer långt från arbetsmarknaden inte kommer att räcka långt för att lösa problemen i Sverige.

– Visst, det är en åtgärd i rätt riktning, men är den tillräckligt stor? Nej, jag tror inte det. Det är riskfyllda grupper vi pratar om. Då tror jag mer på etableringsjobben som parterna har förhandlat fram och ordentliga strukturreformer på stora områden som skatter, bostadsmarknad och arbetsmarknad och reformer som på riktigt gör det enklare för de som ska anställa, nämligen företagen, säger han.

– Småpillande är inte vad Sverige behöver i det här läget. Bensinen blir lite dyrare och landsbygden får små sänkningar som kompensation, säger han.

På sätt och vis är det tur att skattereduktionen på 137 kronor i månaden som 80 kommuner ska få är så pass liten, enligt Christan Ekström, vd på Skattebetalarna. För han är minst sagt kritisk till upplägget.

– Det är märkligt att designa nedsättningar för geografiska områden, det kan få icke önskvärda effekter. Geografiska undantag kan snedvrida konkurrensen mellan kommuner. Detaljnivån är för hög. Det märks att det har varit mycket trixande i Januariöverenskommelsen. Det saknas tydliga idéer i de förslag som har presenterats. Konsekvensen är småputtrande effekter när vi behöver breda penseldrag, säger han.

Bettina Kashefi ondgör sig över förslag som ”familjevecka” och ”det nya friåret”, som hon menar kommer att krympa kakan som alla ska dela på, och göra att människor kommer ännu längre från arbetsmarknaden.

– Vi har en av världens mest förmånliga föräldraförsäkringar och den vill man förlänga ytterligare, trots att vi vet att det är en fälla för till exempel utrikes födda kvinnor. Sedan har vi det så kallade friåret. Det här är exempel på dyra åtgärder som bygger på att vi ska betala för att folk ska vara hemma. Det är oansvarigt, säger hon. 

– Återigen, vi behöver reformer som stimulerar människor att arbeta, eftersom vi behöver varenda individ för att klara välfärden, säger hon.

”Skönt att värnskatten försvinner”

Däremot är de alla positiva till att värnskatten nu verkar försvinna.

– Det är viktigt för att attrahera utländsk arbetskraft, och för att skicka signaler att det är värt att utbilda sig och att ta chefsansvar. Sverige har den högsta marginalskatten i världen och spegelbilden av det är att vi har en väldigt låg utbildningspremie. Människor skippar att utbilda sig när så mycket försvinner i skatt. Det gläder mig att även regeringen har insett att borttagandet av värnskatten är självfinansierande på sikt, säger Bettina Kashefi.

Inte en dag för sent, enligt Sven-Olov Daunfeldt som menar att Alliansen borde ha vågat ta bort skatten när de satt vid ratten.

– De var för fega. Men värnskatten har varit politiskt laddad och har i många fall felaktigt setts som ett bra fördelningsinstrument. Skönt att den försvinner, för den skapar bara skadliga effekter utan att dra in pengar, säger han.

Under tisdagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen satsar nära 1,3 miljarder för att fler ska få arbete. Bland annat vill man bygga ut kunskapslyftet med 220 miljoner och satsa 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjob

– Vi föreslår en kursändring med en flertal satsningar inom arbetsmarknadspolitiken, sa Magdalena Andersson under en pressträff.

”Finns inte pengar för att finansiera den här typen av utgifter”

Skatter på arbete och företagande måste sänkas ytterligare för att vi ska kunna möta lågkonjunkturen, enligt Christian Ekström. Ett borttagande av värnskatten är ett bra första steg. På sikt bör statliga inkomstskatten avskaffas, så en halvering är ett bra nästa steg, menar han. Samtidigt är han orolig för att debatten kring höjda kapitalskatter ska slå igenom i budgeten, eller längre fram.

– Det kan bli riktigt läskigt, en tumskruv för företagen, säger han och menar att bara debatten kring skadliga skatter påverkar företagen beslut.

– Titta på exitskatten, arvsskatten och bankskatten. Bara folk pratar om dem så får de effekt. Det vara ju bland annat det här som fick Nordea att flytta till Finland, fortsätter han.

Bettina Kashefi menar att finansminister Magdalena Andersson bör vara försiktig med att spendera för mycket pengar i det här läget. Det finns andra sätt att tackla lågkonjunkturen än att använda det finanspolitiska stimulansvapnet, menar hon.

– Inte minst när det gäller existerande välfärdstjänster går det att effektivisera jättemycket. På toppen av allt annat säger ju regeringen att det behövs ett tillskott på 90 miljarder till kommunsektorn till 2025. Men det finns inte pengar att finansiera den här typen av utgifter med, och även om det fanns det så finns det inte människor att anställa trots att både privat och offentlig sektor bokstavligen skriker efter arbetskraft, säger hon.

– Så att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och bidra till en bättre kompetensförsörjning är jätteviktigt. Till exempel kan man snegla på hur bemanningsbranschen jobbar med att få in personer på arbetsmarknaden. Det är sådant som borde prioriteras i det här läget snarare än att spendera en massa pengar på fel saker, säger Bettina Kashefi.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg under attack – kallad ”arrogant miljardär”

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare, stod i centrum när han i natt deltog i sin första demokratdebatt.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sa Massachusettssenatorn Elizabeth Warren från scenen i Las Vegas och syftade på president Donald Trump.

En annan fråga där det hettade till var när hon lyfte anklagelserna om sexism som riktats mot Bloomberg. Warren krävde, tillsammans med Joe Biden, att företagsledaren ska riva upp de tystnadsavtal som slutits med flera kvinnor i hans bolag.

Bloomberg avfärdade kritiken och höll en relativt låg profil under debatten. På lördag är det dags för Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

40 min
Bernie Sanders och hans supportrar. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders i klar ledning för att bli presidentkandidat

Vermontsenatorn Bernie Sanders har nu en klar ledning över sina rivaler i kampen om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA. Detta enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Washington Post.

Stödet för Bernie Sanders på nationell nivå ligger nu på 32 procent. Förre vicepresidenten Joe Biden har 16 procents stöd, miljardären Michael Bloomberg ligger på 14 procent och Elizabeth Warren på 12 procent.

Pete Buttigieg, som legat hack i häl med Bernie Sanders i nomineringsvalet i Iowa och primärvalet i New Hampshire, ligger nationellt på femte plats.

Igår 15:04
Elizabeth Warren. Matt York / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots motståndet – Warren får pengar från ”super pac”

Inför nomineringsvalet i delstaten Nevada kommer Elizabeth Warren att få ekonomiskt bidrag från en så kallad ”super pac”, trots att hon tidigare sagt sig vara emot insamlingar av det slaget. Det skriver Reuters.

Elizabeth Warrens kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat i höst har bland annat kretsat kring motstånd mot pengars inflytande över amerikansk politik. Hon har anklagat miljardären Michael Bloomberg för att försöka köpa sig en plats i primärvalet.

”Super pacs” fungerar dock som självständiga organisationer. Dessa får samla in och spendera hur mycket pengar de vill – så länge som man inte direkt samarbetar med en kandidats kampanj.

Igår 18:47
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Spretigt i Asien – Softbank stiger på nyhet om lån

Asienbörserna handlas spretigt på torsdagen. Analytikerna ser de gröna siffrorna i Japan och Fastlandskina som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.

• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: -0,8%
• Kospi: -0,8%

Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den 5-åriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg nästan 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

1 tim
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

Igår 15:21
Läs mer om Dagens börs
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer