TT
Vårbudgeten

Tung näringslivskritik mot krisbudgeten

Flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin budget. ”Deras huvudprognos är alldeles för optimistisk”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof jacke håller med och anser dessutom att det är fullt möjligt att korttidspermittera till 100 procent.

På onsdagsförmiddagen presenterade regeringen en vårbudget där utgiftstaket höjs med 350 miljarder kronor till 1 742 miljarder för att få utrymme för att spendera mer om det krävs för att hantera virusutbrottet.

Regeringens huvudbudskap är fortsatt att svensk BNP faller med 4 procent i år och sedan studsar upp 3,5 procent nästa år.

– Det senare har jag svårt att tro på. Deras huvudprognos är alldeles för optimistisk, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till TT och hänvisar till den egna bankens prognos som släpps i morgon och som är betydligt mer negativ.

Arbetslösheten bedöms enligt regeringens huvudscenario stiga till runt nio procent i år. Men det kan bli betydligt värre om coronaeffekten på ekonomin blir mer utdragen. Då rasar BNP med tio procent i år, och arbetslösheten stiger till hela 13,5 procent, där den i stort sett ligger kvar 2021, enligt regeringens värstascenario.

– Det är absolut inte osannolikt, säger Robert Boije till TT.

Enligt Marcus Widén, makroekonom på SEB, ska man vara något försiktig med prognoser gällande arbetslösheten.

– Vi är inne i en period av kontinuerliga nedrevideringar. Man måste vara medveten om att förutsättningarna för prognoser förändras nästintill på dagsbasis, säger Marcus Widén till TT.

Svenskt Näringsliv delar Boijes syn på ekonomin.

– Regeringen har ett optimistiskt scenario där tillväxten tar fart igen under andra halvåret i år. Det är långt ifrån säkert att återhämtningen blir snabb och kraftfull. Men sannolikheten för en snabb återhämtning ökar betydligt om kraftfulla krisåtgärder nu räddar företag och jobb, säger Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens vårproposition.

En av åtgärderna i budgeten är mer generösa regler för korttidspermittering. Med det tidigare förslaget kunde företagen låta personalen gå ned upp till 60 procent i arbetstid under perioden 16 mars till den sista december i år. Under tre av de månaderna blir det nu möjligt att korttidspermittera en anställd upp till 80 procent i maj, juni och juli.

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att det inte går att korttidspermittera till 100 procent. Motiveringen till det är att Sverige samtidigt har korttidspermittering och sänkta arbetsgivaravgifter. Om man skulle genomföra korttidspermittering på 100 procent skulle det innebära att företagen skulle gå ”med vinst”, menar hon och L:s ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

Men Svenskt Näringsliv håller inte med om den kritiken.

– Självklart ska det inte gå att göra vinst på detta, men den möjligheten går att stoppa genom en begränsningsregel. Målet måste vara att så många företag och jobb som möjligt ska överleva krisen, säger Jan-Olof Jacke.

Svenskt Näringsliv vill att Tillväxtverket tillsammans med Skatteverket inför en begränsningsregel som säkerställer att korttidsersättningen justeras, så att företag inte kan ”tjäna” pengar netto.

Transportföretagen efterlyser också att permitteringsstödet måste vara hundra procent samt kontantstöd till företagen.

– Vi är givetvis ödmjuka inför det ansträngda läge Sverige befinner sig i men samtidigt är det viktigt att det svenska näringslivet inte stängs ner. Ska vi ha en fungerande transportsektor efter krisen behöver åtgärderna ske snabbare och vara vassare, vi vill se kontantstöd direkt till företagen och att permitteringsstödet omfattar hundra procent, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

En av många näringar som har drabbats extra hårt under coronakrisen är taxibranschen. Svenska Taxiförbundet vill se ett kontantstöd kallat överbryggningsstöd direkt till företagen likt i Norge, Finland och Danmark.

– Ska Sverige efter coronakrisen fortsätta ha viktig samhällsservice i hela landet måste regeringens åtgärder bli enklare och snabbare, vi vill se ett överbryggningsstöd direkt till företagen likt i Norge, Danmark och Finland, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.

Kristdemokraterna vill ge mer stöd till företagen för att de ska klara krisen. Även Liberalerna, som har varit med och förhandlat fram de olika krispaketen, räknar med att mycket mer behöver göras för att rädda svenska jobb.

– Vi utesluter inte åtgärder som motsvarar det dubbla i förhållande till de åtgärder som vi redan har gjort, säger Mats Persson till TT.

Toppnyheter

Tegnell, illustrationsbil TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Dödshot mot Tegnell: ”Känns inte alls bra”

Sedan coronapandemin bröt ut har statsepidemiolog Anders Tegnell utsatts för upprepade hot, skriver Aftonbladet. Hoten ska ha framförts via mejl och brev. De ska ha kommit under andra halvan av mars. Via messenger ska det även ha riktats mot anhöriga till honom.

”Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag”, säger Tegnell i polisförhör.

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har utan framgång försökt spåra gärningsmännen.

”Ganska snart avfärdades en person då vi bedömde att det skickade materialet inte täckte brottsrekvisiten”, skriver Kristina Forsgren, polisens gruppchef för demokrati- och hatbrottsgruppen, till tidningen.

1 tim
Walberg och Hallengren Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Regeringen byter strategi för testerna

Socialminister Lena Hallengren kommer senare i eftermiddag att presentera en ny strategi för att öka coronatestningen, skriver Aftonbladet.

Tidigare har planen varit att regionerna ska sköta testning av sjuka, personer i riskgrupp och personer som arbetar inom vård och omsorg. Externa aktörer har haft i uppdrag att testa personer inom övrig samhällsviktig verksamhet, men nu får regionerna även ansvar för den gruppen, enligt tidningens uppgifter.

Just oklar ansvarsfördelning har varit en anledning till att färre tester än väntat har genomförts, säger testkoordinatorn Harriet Wallberg till DN.

– Det är en orsak till att det gått långsamt, säger hon.

6 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
EU-kommissionens ordförande Ursula von d - / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Hårt tryck mot ”sparsamma Sverige” från övriga EU

Frågorna är många inför dagens besked från EU-kommission, där man väntas presentera ett åtgärdspaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Frankrike och Tyskland har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som ska ges som bidrag till länderna. Detta har fått kritik från Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – kallade ”de sparsamma fyra” – som vill att pengarna ska ges ut som lån.

EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanade så sent som i går de fyra länderna att ge med sig.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest, sa han enligt TT.

3 tim
Illustrationsbild. ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avråder staten från infrastruktursatsningar

Satsningar på infrastruktur är klassisk krispolitik som ofta lyfts fram i debatten – inte minst när räntorna är låga. Men transportekonomiforskaren Disa Asplund varnar i en ny SNS-rapport för sådana åtgärder utan en genomtänkt analys där nyttan vägs mot kostnader. Det rapporterar DI.

Hon är tveksam till större infrastrukturprojekt som konjunkturåtgärd.

– Främst därför att de tar flera år, ibland årtionden, att planera, förankra och bygga, säger hon till tidningen.

3 tim
Fredric Alm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Höjda skatter – ett skott i foten”

Stats- och finansministerns utspel om höjda skatter för att minska statsskulden riskerar att bromsa återhämtingen, skriver Viktor Munkhammar i en DI-analys.

Bara en fingervisning om höjda skatter kan leda till en minskning i hushållens konsumtion och en svagare ekonomisk återhämtning.

Enligt Munkhammar finns det ingen anledning för sådana besparingar.

För det första för att en fördubbling av den svenska statsskulden fortfarande skulle vara lägre än statsskulden hos exempelvis storekonomin Tyskland.

För det andra för att Sveriges nominella tillväxt fortfarande kommer att vara högre än räntan på de svenska statsskulden, vilket visar på en hållbar situation i statsfinanserna.

”Ibland ger Magdalena Andersson intryck av att vara kvar i 2014 års valrörelse. Hon och Anders Borg tävlade då med varanda om vem som var mest finanspolitiskt ansvarsfull”, skriver Munkhammar.

4 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Idag 05:24
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaner, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor obesvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

Igår 12:24
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Statens stöd till företagen är felkonstruerat

”Systemet med korttidspermittering spelar en avgörande roll för Sveriges möjligheter att ta sig ur krisen. Därför är det viktigt att diskutera det”, skriver Nima Sanandaji i ett gästinlägg på SvD:s ledarsida.

Han menar bland annat att systemet är krångligt samt att regeringen ”bestraffar” framgångsrika verksamheter då företag som gör utdelning inte får ta del av stödet.

Dessutom får enskilda näringsidkare endast begränsat stöd i Sverige, till skillnad från Tyskland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

”Systemet är kort och gott felkonstruerat. Staten behöver växla om till en konstruktiv ton, och i samråd styra upp så att korttidspermitteringen blir en bra lösning för alla företag”, konstaterar han.

Igår 13:58
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Scandic Hotels och SAS rusar på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt på tisdagen efter gårdagens lyft på omkring 2 procent. Vid 13.15 noteras OMXS30 på sin högsta nivå sedan början av mars.

• OMXSPI: +1,0 procent
• OMXS30: +0,8 procent
En liknande utveckling syns på de globala börserna där optimismen har återvänt i spåren av vaccinframsteg och återöppnandet av ekonomier runt om i världen, skriver CNBC.

Enligt medieuppgifter väntas Tyskland följa Italiens och Spaniens exempel och öppna upp landet för turister i sommar. Nyheten lyfter hela resesektorn där SAS och Scandic Hotels klättrar 11 respektive 15 procent.

Storbolagsindexet toppas av industrijättarna SKF, SSAB och Volvo med uppgångar på omkring 3 procent. I den motsatta änden av listan syns den defensiva trion Essity, Astra Zeneca och Getinge.

Evolution Gaming passerade i går 100 miljarder kronor i börsvärde. Vd:n Martin Carlesund säger till DI att det andra kvartalet har startat bra med en hög aktivitetsnivå. Aktien stiger 5 procent.

Köksbolaget Nobia lyfter 11 procent sedan Pareto inlett bevakning med rådet köp.

5 tim
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen ledde breda uppgångar i Asien

Asienbörserna steg brett på tisdagsmorgonen och japanska Nikkei noterades på sin högsta nivå sedan början av mars. Vid stängning stod indexen som följer:
• Nikkei: +2,6 %
• Shanghai: +1,0 %
• Shenzhen: +2,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1,8 %
Enligt Reuters stärktes de kinesiska börserna efter att centralbanken flaggat för ytterligare stimulanser och räntesänkningar på lån. Japan har dessutom avslutat sitt nationella nödläge och slopat vissa virusrestriktioner.

– Spänningarna mellan USA och Kina finns kvar i bakgrunden men investerare tycks ta större intryck av att många länder nu öppnar upp sina ekonomier igen, säger Rodrigo Catril, strateg på NAB, till Reuters.

Idag 03:30
Läs mer om Dagens börs