DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Frihandelns framtid

Tullverket varnar företagen för hård brexit

Tullverket räknar kallt med en hård brexit och levererar nu en varning till svenska företag. ”Skaffa ett tillstånd – annars riskerar era varor att bli kvar på lastkajen”, säger Åsa Wilcox, avdelningschef Effektiv Handel på Tullverket, till fPlus.

En hård brexit närmar sig med stormsteg. Frågan är om den inte redan är ett faktum efter att den brittiska premiärministern Boris Johnson fått drottningens godkännande att stänga det brittiska parlamentet i en månad.

Något som tolkas som en strategi för att blockera det brittiska parlamentet från att försöka stoppa Boris brexit-plan.

Men även det svenska Tullverket räknar nu med en hård brexit – vilket från myndighetens perspektiv betyder att Storbritannien från och med den sista oktober inte omfattas av unionens handelsavtal utan blir ett så kallat tredje partsland.

– Det är bara två månader kvar så min bedömning är att det blir en hård brexit. Det är också det jag räknar med, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för Effektiv Handel på Tullverket.

”Kan bli rejäla proppar i systemet”

Det scenario som nu får Tullverket att kallsvettas är att över 5 000 svenska små- och medelstora företag fortfarande saknar ett så kallat Eori-nummer.

– Det är en förutsättning för att kunna bedriva handel med Storbritannien om det blir en hård brexit och vi har fått väldigt få gensvar från företag som ansöker om det, konstaterar Åsa Wilcox.

– Vi vet inte riktigt varför det inte kommit in fler ansökningar. Om det är så att företagen kanske väntar till sista stund, eller om de helt enkelt missat detta, fortsätter hon.

Hon uppmanar därför alla företag som handlar med Storbritannien att så fort som möjligt ansöka om ett Eori-nummer för att undvika långa kö- och väntetider.

– Även om vi har anställt 35 stycken personer för att klara av den befarade anstormningen av ansökningar kan det bli rejäla proppar i systemet om alla kommer in på en gång.

Utan ett Eori-nummer kommer inte företag att kunna betala olika momssatser eller tullavgifter. Konsekvensen blir att de svenska företagen inte kommer att kunna få ut sina varor från Storbritannien, eller att de fastnar på lastpallar eller containers i Sverige.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

”Elhaveriet är ett hot mot klimatmålen”

Regeringens nonchalanta attityd till landets elförsörjningsproblem är inte försvarbar – nu krävs krafttag för att undvika kollaps i elnätet, skriver Lina Håkansdotter i en debattartikel på Altinget.

Med dagens förutsättningar minskar incitamenten för företag att investera sig in i ökat elberoende, och långsiktigt får detta konsekvenser för klimatmålen. Länge har energipolitiken subventionerat in vindkraft som inte efterfrågats och nu befinner vi oss i en kris som är svår att lösa, menar debattören.

”Sätt ett mål för leveranssäkerhet, trygga den elförsörjning vi redan har på plats och ge Svenska kraftnät möjlighet att skyndsamt bygga ut överföringsförbindelserna inom landet”, skriver Lina Håkansdotter.

2 tim
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Läs mer om Den akuta elkrisen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
BIlder från delstaten Arizona, USA. TT
undefined

Högsta dygnssiffran i USA – Arizona ny virus-hotspot

Över 59 000 människor konstaterades smittade av coronaviruset i USA under onsdagen – högsta siffran någonsin, enligt tidningen New York Times databas. Minst fem delstater – Missouri, Texas, Tennessee, Utah och West Virginia – rapporterade sina högsta dagliga siffror någonsin i går.

Arizona tampas med ett omfattande utbrott som börjar bli svårt för sjukhusen att hantera och senaste veckan har dagligen 3 600 nya fall konstaterats. I går hamnade delstaten i topp över NYT:s lista över virus-hotspots i världen, som mäter spridningen av viruset i förhållande till folkmängden.

Idag 03:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Iva på Södertälje sjukhus.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Minskad dödlighet bland iva-patienter: ”Ger hopp”

Dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter som vårdas på intensivvårdsavdelning har minskat kraftigt, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret som SVT kartlagt.

I mars var mortaliteten 34 procent, i april 19 procent och i maj endast fyra procent.

– Det är hoppingivande och glädjande, men kräver också en djupare analys, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Han och andra läkare som SVT pratat med menar att läkemedel och lärdomar ligger bakom utvecklingen.

5 tim
Fönster/Sjuksköterska sätter dropp. TT
undefined

Grannen nekades vård – ”Anna” gav dropp i smyg

När sjuksköterskan ”Anna” inte lyckades få vård åt sin covidsjuka och uttorkade granne tog hon saken i egna händer. Genom fönstret gav hon honom dropp i smyg tills läget förbättrades, rapporterar Dagens Nyheter.

Hon beskriver att hon kände sig maktlös och är kritisk till det hon menar är en motvilja att ge lättare behandling till covidsmittade som ännu inte blivit svårt sjuka.

Även Inger Brolin tog egna initiativ för att rädda sin covidsjuke make Christer, skriver SvD. När hans äldreboende i Bromma bedömde att ”det bara finns en utgång” krävde Inger ändå ambulans – och Christer överlevde. Nu ska boendet granskas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

1 tim
Justitieminister Morgan Johansson och influencern Bianca Ingrosso  TT
undefined

Regeringens kritik mot festen: ”Djupt olämpligt”

Influencer-festandet i Båstad får kritik från regeringen. Justitieminister Morgan Johansson ifrågasätter beteendet och menar att det är ”djupt olämpligt”.

– Det handlar också om vilka signaler man skickar till omvärlden, säger han till Expressen.

Det var i helgen som Bianca Ingrosso och en grupp andra influencers reste till Båstad. På en video som Bianca Ingrosso har lagt ut på sin Youtube-kanal syns hur ett stort sällskap äter middag och dansar tillsammans. Många följare har reagerat och menar att beteendet är olämpligt med tanke på coronapandemin.

21 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Elon Musk. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Tesla

Musk: Tesla ”väldigt nära” självkörande fordon

Elon Musk uppger att Tesla är ”väldigt nära” att utveckla helt självkörande fordon, i ett förinspelat inslag i världskonferensen för AI i Shanghai skriver Bloomberg.

Musk säger i intervjun att bolaget löst de flesta utmaningarna för att fordonen ska uppnå självkörningsnivå 5, vilket innebär att fordonen är autonoma utan mänsklig inblandning i alla typer av trafik.

Innan året är slut tror Musk att de grundläggande nivåerna för självkörandenivån kommer att ha uppnåtts och uppger att ”det inte finns några fundamentala hinder”, skriver Bloomberg.

2 tim
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tesla slår ut sina kinesiska konkurrenter – tre i konkurs

Sedan Tesla lanserade sin fabrik i Kina har deras försäljning ökat rekordartat. Under det senaste halvåret har minst tre andra lokala kinesiska aktörer kastat in handduken, skriver Bloomberg.

Förra veckan gick elbilstillverkaren Byton Limited i konkurs efter att Teslas grepp om marknaden hårdnat och den amerikanska jätten säljer nu en fjärdedel av världens elfordon, skriver nyhetsbyrån.

En anledning till att de mindre företagen slås ut är att deras svårighet att få tillgång till riskkapital. Dessutom har efterfrågan på deras fordon minskat bland de rika i Kina när Teslas märke stärkts.

5 tim
Läs mer om Krisen i Tesla

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer