Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Trumps Kina-avtal kan slå mot Sverige

Kinas löfte om kraftigt ökad import från USA i det så kallade fas 1-avtalet kan slå mot svenska exportföretag, varnar utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Fast hon välkomnar samtidigt avtalet som ett tecken på avspänning mellan världens två största ekonomier.

– Jag välkomnar självklart att man har lyckats trappa ned spänningarna mellan USA och Kina nu. Det är väldigt viktigt för att världshandeln ska fungera väl, säger Anna Hallberg till TT.

Fas 1-avtalet innebär i korthet att Trumpregeringen behåller merparten av de tullar som har införts på kinesiska varor under det tvååriga handelskriget. Men USA avstår från att införa nya tullar och halverar en del av de befintliga tullarna.

"Det finns frågetecken"

Kina lovar i utbyte mot detta bland annat att öka importen av varor och tjänster från USA från 130 miljarder till 330 miljarder och samtidigt avstå från valutamanipulation och öppna upp sin finansmarknad för amerikanska företag.

Löftet om ökad import av USA-varor till drygt 3 100 miljarder kronor till Kina kan få negativa konsekvenser för svensk industri, enligt Hallberg.

– Det kan innebära att tillverkningsindustrin (i Kina) väljer amerikanska varor i stället för europeiska, säger hon.

– Det finns frågetecken från Europas och Sveriges sida. Vad innebär detta för vår industri och den öppna fria handeln, där man ska välja de bästa varorna och de bästa priserna, tillägger hon.

Många bedömare tvivlar på att Kina klarar av att öka importen så mycket som avtalet säger. Hallberg vill inte uttala sig om det är realistiskt.

– Men det är klart att det är väldigt stora belopp på bara två år och man måste fundera på om Kina mäktar med att öka importen så mycket och mäktar USA med att tillverka, producera och leverera så mycket, säger hon.

Handelsministern beklagar samtidigt att fas 1-avtalet innehåller en bilateral konfliktlösningsmekanism mellan USA och Kina utan referens till WTO-systemet.

– Det ska inte vara starka ekonomier som kan sätta regelverket för världshandeln. Vi vill ha ett gemensamt regelverk för hela världshandeln, säger hon.

WTO går inte att använda

Trumpregeringen har sedan den tillträdde blockerat tillsättningen av nya domare i WTO:s appellationsdomstol. När det i december bara fanns en WTO-domare kvar innebar det att möjligheten att få en överprövning av handelskonflikter i WTO inte längre fungerar.

– Bilaterala tvistlösningsmekanismer ser vi som ett steg tillbaka, i stället för att använda WTO. Nu går det inte att använda WTO, säger Hallberg

För att återupprätta WTO:s funktion som högsta rättsliga instans i världshandelssystemet har Hallberg bjudit in kollegor från en rad EU-länder – Danmark, Nederländerna, Tyskland, Finland och Tjeckien – till ett möte. Hon vill på detta möte ta fram förslag som ska hjälpa EU:s handelskommissionär att få fram förslag till WTO-reformer, vilket hon hoppas ska få USA att börja samarbeta i WTO-frågan igen.

Siktet är inställt på en ministerkonferens i WTO i Kazakstan i juni.

– Nu har vi bara fem månader på oss, så det är ganska bråttom, säger Hallberg.

Fakta: Sveriges inställning i WTO-frågan

Den svenska regeringens högsta prioritet vad gäller den skadeskjutna Världshandelsorganisationen WTO är att få ett nytt överprövningsorgan, en så kallad appellationsdomstol för handelsdispyter, på plats. Detta är en fråga som WTO:s generalsekreterare Roberto Azevêdo redan driver hårt, sedan Trumpregeringen blockera tillsättningen av nya WTO-domare och därmed gjort att WTO inte längre kan användas som yttersta instans i handelskonflikter.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vill även se att WTO tar fram ett modernt regelverk för gränsöverskridande e-handel, vid sidan av ett starkare åtagande från WTO:s sida när det gäller arbetet för hållbarhet, klimat, mänskliga rättigheter och jämställdhet, enligt Hallberg.

Den infekterade frågan om Kinas och Indiens status som utvecklingsländer i WTO, vilket ger fördelar i många lägen, måste på sikt också lösas enligt ministern. Men det tar troligen längre tid än de fem månader som återstår till WTO:s ministermöte i Kazakstan i juni.

Källa: Utrikesdepartementet

Toppnyheter

Arkivbild/Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. TT
Coronavirusets spridning

Virussmittad man reste med tåget till Göteborg

Mannen som smittats av nya coronaviruset under en resa i norra Italien reste med tåg mellan Stockholm och Göteborg efter att han återvänt med flyg till Sverige, skriver GP. Han bedöms då ha varit smittsam.

Nu kartlägger smittskyddsläkare mannens rörelser på tåget och vilka han kan ha exponerat för smittan.

– Grundregeln är att man kontaktar personer som sitter intill eller runtom, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

35 min
Sjukårdare utanför sjukhuset i Piacenza i norra italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Varför reagerar inte Sverige på WHO:s signal?

De drygt 500 svenska intensivvårdsplatserna kommer inte att räcka vid ett större utbrott av det nya coronaviruset, skriver Benjamin Kalischer Wellander, läkare och liberal debattör i en gästkrönika på GP:s ledarsida.

Han pekar på att Italien får kritik från WHO för att de inte haft strängare karantän av inresande från Kina:

”Varför reagerar inte den svenska staten på denna signal?”

Även Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson skriver om nya coronaviruset men riktar fokus på hotet mot jobben i svenska industrier när insatsvaror från Kina börjar ta slut. Han nämner den utredning av statligt stöd för att företag ska slippa säga upp folk, till exempel i en situation som denna. Men det tar tid för förslaget att bli verklighet.

”När det är klart kan en hel pandemi ha hunnit dra förbi. Och en väldig massa jobb ha försvunnit”, skriver Persson och uppmanar statsminister Stefan Löfven till handlingskraft och få igenom förslaget i en extra budget.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsens nya ras: ”Total härdsmälta”

Stockholmsbörsens ledande index rasar på nytt och alla storbolagen i OMXS30 står på kraftiga minus snart 20 minuter in i fredagsmorgonens handel.
• OMXSPI: –2,8 procent
• OMXS30: –2,5 procent
Från den senaste toppen som nåddes så sent som 19 februari har indexen nu fallit runt 12 procent. Även på Europas storbörser är fallen djupa på fredagsmorgonen.

”Total härdsmälta”, skrev daytradern Ekka Lundin innan öppningen.

New York-börserna kollapsade under sista timmen i gårdagens handel och breda S&P 500 stängde på minus 4,4 procent – den största dagsnedgången för indexet sedan augusti 2011. Någon uppåtrekyl antyds inte från USA, tvärtom. Nattens terminshandel indikerar i stället nya nedgångar.

29 min
Illustrationsbild.  KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga börsfall i Asien: ”Rädsla för en pandemi”

Coronaviruset och oro för sjukdomsutbrottet skapar rejäla börsnedgångar i Asien under fredagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –4,0 %
• Shanghai: –3,7 %
• Shenzhen: –4,4 %
• Hang Seng: –2,5 %
• Kospi: –2,9 %
Rädsla att viruset ska få en kraftig spridning globalt ligger bakom säljtrycket, enligt CNBC.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Även Wall Street såg stora börsnedgångar i går och de amerikanska huvudindexen föll över 4 procent.

4 tim
undefined

Branta fall på Wall Street – Tesla rasade 12 procent

Precis som de europeiska börserna föll de ledande indexen på Wall Street kraftigt på torsdagen. Dow Jones rasade över 1 000 punkter.
• S&P 500: −4,4%
• Nasdaq: −4,6%
• Dow Jones: −4,4%
Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlades ner 7 procent på torsdagen.

Elbilsjätten Tesla rasade 12,8 procent efter att antalet registrerade bilar i Kina sjunkit med nästan 50 procent jämfört med månaden innan. Det visar statistik från LMC Automotive, skriver Reuters.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien stängde ”bara” ner drygt 1 procent.

Igår 15:09
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer