Donald Trump/Hassan Rouhani. TT
Kärnavtalet med Iran

Trumps hot: ”Iran måste passa sig” med anrikningen

USA:s president Donald Trump hotar ännu en gång Iran – timmar efter att landet meddelat att man ska anrika mer uran än enligt överenskommelsen, skriver Reuters.

– Iran måste passa sig, för om du anrikar av en anledning, och jag säger inte vad den anledningen är. Så är det inte bra. De måste passa sig, säger han till reportrar.

Tidigare sa utrikesminister Mike Pompeo att Irans agerande bara kommer att ”leda till mer isolering och sanktioner”.

Fakta: Kärnenergiavtalet

  • Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.
  • Avtalet gav insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.
  • Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De tre EU-länder som undertecknade avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.
  • Ett år efter att USA lämnade kärnenergiavtalet bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden som ingår i avtalet. Beslutet innebär att Iran inte förhåller sig till avtalets begränsningar om lagring av anrikat uran samt tungvatten.

Källa: TT

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer