JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Muren mellan USA och Mexiko

Trump om Demokraterna: Ett parti för kriminalitet

USA:s president Donald Trump höll ett tal där han gick till hård attack mot Demokraterna i natt i El Paso i Texas. Presidenten anklagade bland annat sin motkandidat i valkampanjen 2016 Hillary Clinton, för att ha haft det verkliga samröret med Ryssland och menade att partiet kommer att tappa i popularitet:

– Demokraterna har blivit partiet för socialism, sena aborter, öppna gränser och kriminalitet, sa han.

I talet som i stort kom att handla om gränssäkerheten i USA skickade presidenten också en passning till demokraten Beto O’Rourke som höll ett eget tal samtidigt som Trump bara 1,5 km därifrån.

– En ung man som har väldigt lite som funkar bra för honom, förutom hans fantastiska förnamn, utmanade oss, sa Trump och hånade honom för att han inte vunnit sin kandidatur till senaten.

O’Rourke å sin sida sa att Trump ”sprider rädsla för migranter” och ljuger om hans hemstad El Paso. Efter hans tal gick han med demonstranterna i en protestmarsch mot presidenten.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer