Trots kritikstormen – Skatteverket beskattar gratis vårdluncher
Företag erbjuder gratisluncher till vårdpersonal för att hjälpa till i krisen. Att Skatteverket vill beskatta luncherna har skapat stor irritation. Nu ökar trycket på regeringen att agera för Skatteverket står på sig. ”Vi tillämpar neutralitet”, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.
Nu ökar trycket på att regeringen ska sätta stopp för Skatteverkets beskattning av ”gratisluncher” till vårdpersonal. Men än så länge ligger regelverket fast och Skatteverket har inga planer på att ändra sin hantering.
Det är många företag och matställen runt om i Sverige som i dag erbjuder gratisluncher för personal som jobbar inom sjukvården, som ett sätt att visa uppskattning på i kampen mot coronaviruset. Men dessa gåvor kan nu bli förmånsbeskattade – något som kan ställa till med problem för personalen.
– Det är lagstiftaren som, genom inkomstskattelagen, har bestämt att man ska betala skatt för de inkomster som man får i sitt arbete. Eftersom vi tillämpar neutralitet beskattas förmåner på samma sätt som kontanta ersättningar, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.
Gratisluncherna brukar restaurangerna ofta skänka till arbetsgivaren som sedan ansvarar för att dela ut matlådorna bland de anställda. Men Yngve Gripple säger att det inte spelar någon roll om lunchen går som donationer via arbetsgivaren, i det här fallet sjukvårdsregionen, eller om den går direkt från företaget som gåvor till den anställde. Beskattningen ska ske ändå.
– Det beror på att gåvan är direkt kopplad till det arbete personen utför. Det är just på grund av att den anställde jobbar på sjukhuset som gör att personen får den här måltiden, säger han och fortsätter:
– Om arbetsgivaren inte är inblandad är det i stället restaurangen som måste redogöra för Skatteverket, säger han.
Skickar fel signaler
Christian Ekström, vd på Skattebetalarnas förening, säger att många inte är medvetna om att gåvor från utomstående företag, som matlådor från restauranger, betraktas som skattepliktiga.
– Om man får en förmån på arbetet som man kan anta vara i stället för lön är det givet för de flesta att det nog räknas som en skattepliktig förmån. När det handlar om en gratis måltid eller gratis parkering med syftet att de anställda ska hålla sig friska så är det svårare att förstå vad som gäller.
Christian Ekström anser att en beskattning av gåvor från utomstående aktörer skickar fel signaler. Budskapet till de anställda blir att de ska ”tänka sig för” innan de anstränger sig och ställer upp, annars får de en skattesmäll. För arbetsgivaren, i de fall den är inblandad, blir budskapet att den inte ska underlätta arbetet för sina medarbetare, menar han.
– Det här är dåliga signaler och kan inte ha varit syftet med lagstiftningen. Dessa gåvor är ju inte ett sätt för arbetsgivaren att slippa skatt utan snarare ett sätt att möjliggöra vettiga arbetsförhållanden, säger Christian Ekström och fortsätter:
– Det är viktigt att ta den här situationen som intäkt för en lagstiftning som underlättar för arbetsgivare att hålla sina anställda, särskilt i kritiska yrken, välmående och friska. Det vet jag att man diskuterar från politiskt håll nu.
Underlätta för arbetsgivare
Nyligen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett förslag om att ge anställda tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor från arbetsgivaren, med start i juni. Förslaget lades fram efter att problemen med beskattning av frivilliga donationer uppmärksammats.
Innan en lagförändring har kommit till är det dock inte mycket som Skatteverket kan göra, säger Yngve Gripple.
– Skatteverket har en skyldighet att behandla alla företag, arbetsgivare och medborgare på samma sätt. Vi kan inte säga att vissa arbetsplatser ska slippa skatta för sina förmåner bara för att de har det extra svårt nu.
Yngve Gripple tillägger dock att Skatteverket i dagsläget inte prioriterar ärenden som har med måltidsförmåner att göra, utan att det mesta av fokuset ligger på att stödja företag med de olika åtgärderna som regeringen har lagt fram i samband med coronakrisen.
Christian Ekström säger även han att det inte är Skatteverkets uppgift att göra undantag i reglerna eftersom det skulle öppna för ett icke önskvärt godtycke. Däremot ser han gärna att nya regler kommer på plats när det gäller gåvor till anställda.
– Ett bra första steg är att ha ett snabbt undantag i skattefrihet för de grupper som berörs, som sjukvårdspersonal, och sedan utöka de grupperna om det skulle behövas. Men sedan borde man ta tillfället i akt och se över lagstiftningen på sikt för hur man kan underlätta för arbetsgivare att erbjuda sina anställda gratis parkering eller måltider, säger han och fortsätter:
– I dagsläget är det tillåtet att ge en macka eller frukt till sina anställda, utan att behöva skatta för det. Det kanske man skulle kunna utöka till en enklare lunch. Det vore inte så konstigt.