Foto: Pontus Lundahl/TT/TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Trots kritikstormen – Skatteverket beskattar gratis vårdluncher

Företag erbjuder gratisluncher till vårdpersonal för att hjälpa till i krisen. Att Skatteverket vill beskatta luncherna har skapat stor irritation. Nu ökar trycket på regeringen att agera för Skatteverket står på sig. ”Vi tillämpar neutralitet”, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Nu ökar trycket på att regeringen ska sätta stopp för Skatteverkets beskattning av ”gratisluncher” till vårdpersonal. Men än så länge ligger regelverket fast och Skatteverket har inga planer på att ändra sin hantering.

Det är många företag och matställen runt om i Sverige som i dag erbjuder gratisluncher för personal som jobbar inom sjukvården, som ett sätt att visa uppskattning på i kampen mot coronaviruset. Men dessa gåvor kan nu bli förmånsbeskattade – något som kan ställa till med problem för personalen.

– Det är lagstiftaren som, genom inkomstskattelagen, har bestämt att man ska betala skatt för de inkomster som man får i sitt arbete. Eftersom vi tillämpar neutralitet beskattas förmåner på samma sätt som kontanta ersättningar, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Gratisluncherna brukar restaurangerna ofta skänka till arbetsgivaren som sedan ansvarar för att dela ut matlådorna bland de anställda. Men Yngve Gripple säger att det inte spelar någon roll om lunchen går som donationer via arbetsgivaren, i det här fallet sjukvårdsregionen, eller om den går direkt från företaget som gåvor till den anställde. Beskattningen ska ske ändå.

– Det beror på att gåvan är direkt kopplad till det arbete personen utför. Det är just på grund av att den anställde jobbar på sjukhuset som gör att personen får den här måltiden, säger han och fortsätter:

– Om arbetsgivaren inte är inblandad är det i stället restaurangen som måste redogöra för Skatteverket, säger han.

Skickar fel signaler

Christian Ekström, vd på Skattebetalarnas förening, säger att många inte är medvetna om att gåvor från utomstående företag, som matlådor från restauranger, betraktas som skattepliktiga.

– Om man får en förmån på arbetet som man kan anta vara i stället för lön är det givet för de flesta att det nog räknas som en skattepliktig förmån. När det handlar om en gratis måltid eller gratis parkering med syftet att de anställda ska hålla sig friska så är det svårare att förstå vad som gäller.

Christian Ekström anser att en beskattning av gåvor från utomstående aktörer skickar fel signaler. Budskapet till de anställda blir att de ska ”tänka sig för” innan de anstränger sig och ställer upp, annars får de en skattesmäll. För arbetsgivaren, i de fall den är inblandad, blir budskapet att den inte ska underlätta arbetet för sina medarbetare, menar han.

– Det här är dåliga signaler och kan inte ha varit syftet med lagstiftningen. Dessa gåvor är ju inte ett sätt för arbetsgivaren att slippa skatt utan snarare ett sätt att möjliggöra vettiga arbetsförhållanden, säger Christian Ekström och fortsätter:

– Det är viktigt att ta den här situationen som intäkt för en lagstiftning som underlättar för arbetsgivare att hålla sina anställda, särskilt i kritiska yrken, välmående och friska. Det vet jag att man diskuterar från politiskt håll nu.

Underlätta för arbetsgivare

Nyligen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett förslag om att ge anställda tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor från arbetsgivaren, med start i juni. Förslaget lades fram efter att problemen med beskattning av frivilliga donationer uppmärksammats.

Innan en lagförändring har kommit till är det dock inte mycket som Skatteverket kan göra, säger Yngve Gripple.

– Skatteverket har en skyldighet att behandla alla företag, arbetsgivare och medborgare på samma sätt. Vi kan inte säga att vissa arbetsplatser ska slippa skatta för sina förmåner bara för att de har det extra svårt nu.

Yngve Gripple tillägger dock att Skatteverket i dagsläget inte prioriterar ärenden som har med måltidsförmåner att göra, utan att det mesta av fokuset ligger på att stödja företag med de olika åtgärderna som regeringen har lagt fram i samband med coronakrisen.

Christian Ekström säger även han att det inte är Skatteverkets uppgift att göra undantag i reglerna eftersom det skulle öppna för ett icke önskvärt godtycke. Däremot ser han gärna att nya regler kommer på plats när det gäller gåvor till anställda.

– Ett bra första steg är att ha ett snabbt undantag i skattefrihet för de grupper som berörs, som sjukvårdspersonal, och sedan utöka de grupperna om det skulle behövas. Men sedan borde man ta tillfället i akt och se över lagstiftningen på sikt för hur man kan underlätta för arbetsgivare att erbjuda sina anställda gratis parkering eller måltider, säger han och fortsätter:

– I dagsläget är det tillåtet att ge en macka eller frukt till sina anställda, utan att behöva skatta för det. Det kanske man skulle kunna utöka till en enklare lunch. Det vore inte så konstigt.

Toppnyheter

En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är Ebola och Sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

3 tim
Kvinnor med skydd för ansiktet handlar i Tel Aviv på söndagen.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Pandemin sprider sig” – Israel återinför restriktioner

Israel återinför ett antal restriktioner efter att antalet smittade av coronaviruset skjutit i höjden, rapporterar Reuters.

De nya restriktionerna innebär att bland annat barer, nattklubbar och gym stängs ner, och att maxgränsen för antalet besökare i synagogor sätts till 10 personer.

– Pandemin sprider sig, det är tydligt. Den stiger brant varje dag och den drar med sig, tvärtemot vad som har sagts, kritiskt sjuka patienter i sitt kölvatten, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Idag 14:38
Turist på Rhodos/Illustrationsbild. TT
undefined

Tui stoppar resor – flyger ner tomt plan för att hämta hem svenskarna på Rhodos

Grekiska myndigheter stoppar Tui:s nästa flight till Rhodos, rapporterar Aftonbladet. Därför tvingas resejätten i stället flyga ner ett tomt plan för att hämta hem svenskarna som befinner sig där.

I förra veckan landade det första charterplanet från Tui på den grekiska ön efter flygbolaget fått ett specialtillstånd för en ”marknadsföringsresa”. Med på planet fanns journalister och medarbetare men även vanliga charterresenärer, något som Tui säger att man varit tydliga med.

Charterplanet väckte stor uppmärksamhet i medier när det landade, något som Tui menar bidrog till att man nu stoppats från ytterligare resor

– Anledningen är bland annat den uppståndelse som var kring det första flyget i svensk och grekisk media, säger Adam Györki, presschef på flygbolaget.

Idag 08:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Isabella Lövin och Per Bolund. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

MP:s kritik: S borde gjort allt för att komma överens

Miljöpartiet är glada över att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna strandat. Det säger MP-språkrören Isabella Lövin och Per Bolund till SvD respektive DN. Men de är fortfarande besvikna på hur S har agerat de senaste veckorna.

– Sitter man i regering ska man göra allt man kan för att komma överens och hitta en gemensam regeringslinje, säger Per Bolund till DN.

Bolund säger att han vill att januaripartierna ska komma överens och han kommenterar inte huruvida han tror att det var Miljöpartiets hot om regeringskris som gjorde att förhandlingarna bröt samman.

4 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP). ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Bilden att S böjde för MP kan bli politisk risk

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna var beredda till de kompromisser som krävs för en bred migrationspolitisk uppgörelse – i stället anklagar de nu varandra för att bära huvudansvaret för sammanbrottet, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys.

Enligt Knutson ser Miljöpartiet de strandade förhandlingarna som en stor politisk framgång och han menar att det kan vara en politisk risk för S som velat undvika en regeringskris:

”Blir den bestående bilden att partiet böjde sig för Miljöpartiet kan det skada partiet i breda väljargrupper.”

Det är just att många väljare vill ha en hårdare politik än vad partierna vill som gör migrationsfrågan så oerhört komplicerad, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Den är precis som den gamla kärnkraftsfrågan som dominerade och var en mara i svensk politik under årtionden, säger hon.

5 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sju S-toppar splittrade om en ny migrationspolitik

Frågan om hur stort asylmottagande Sverige ska ha splittrar Socialdemokraterna, rapporterar DN som har frågat sju S-toppar var de tycker att partiet bör ligga i migrationsfrågan.

– Ett bra riktmärke är att närma sig övriga nordiska länder, säger Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar vill hellre se en vänsterorienterad politik och säger till tidningen att ”de som behöver skydd ska ha skydd”.

Flera vill se att samtalen fortsätter och gärna inom januaripartierna.

4 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Arkivbild: Elisabeth Borne tillsammans med Emmanuel Macron Julien de Rosa / TT NYHETSBYRÅN
Macrons Frankrike

Tre superdepartement ska leda fransk återhämtning

Frankrikes president Emmanuel Macron ger mer muskler till finans-, social- och miljödepartementen för att svara på de ekonomiska effekterna av coronaviruset. Det rapporterar Reuters.

Elisabeth Borne kommer att ta ansvar för arbets- och socialdepartementet, och därmed få hantera den stigande arbetslösheten i landet. Hon kommer också få ansvar för pensionsreformer.

För miljöminister Barbara Pompili är ett uttalat mål att den ekonomiska återhämtningen ska vara grön, och att företag som Air France och Renault ska utvecklas i mer hållbar riktning. Hon får också ansvar för bostäder, vilket enligt president Macron kommer att innehålla en stor plan på att förbättra isoleringen i franska hem.

Men oppositionen är inte imponerad, rapporterar Reuters. Vänsterpolitikern Alexis Corbiere säger till BFM TV att Macron stakat ut en väg som inte alls kommer ge den nystart han lovat.

– Det är en omgång av leken hela havet stormar.

4 tim
Den nye premiärministern Jean Castex applåderas av sin föregångare Edouard Philippe Thomas Samson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera nya namn i Macrons breddade regering

Gérald Darmanin tar över den tunga posten som inrikesminister i den nya franska regeringen, rapporterar TT. Han efterträder Christophe Castaner. Inrikesministern innebär bland annat ansvar för det franska polisväsendet, som just nu dras med anklagelser om rasism och övervåld. Darmanin, som har algeriska och maltesiska rötter, kommer också att få försöka ta tag i integrationen och utanförskapet i det franska samhället.

Bland andra nya ansikten märks bland annat den nya miljöministern Barbara Pompili, samtidigt som finansminister Bruno Le Maire och utrikesminister Jean-Yves Le Drian sitter kvar.

Nyhetsbyrån konstaterar att det är tydligt att president Emmanuel Macron vill suga upp företrädare från andra politiska riktningar till sin rörelse.

4 tim
Läs mer om Macrons Frankrike

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

”Finns ingen överkapacitet för att lösa vårdskulden”

Efter coronapandemin måste Sverige ta sig an den vårdskuld som uppstått men det finns ingen överkapacitet i vården som ska kunna beta av vårdberget, skriver flera debattörer i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att politikerna i region Stockholm vill att vårdskulden ska betalas av med hjälp av en innestående överkapacitet inom vården.

”Vårt svar är glasklart: Det finns ingen överkapacitet i Stockholmsvården. Samma personal som nu slitits ut ska hantera vårdskulden”, skriver de.

Idag 16:45
Illustrationsbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förlossningsvården står inför kris: ”Ingen kraft kvar”

Förlossningsvården i landet har omfattande luckor i sina bemanningar inför sommarsemestern, rapporterar SVT Nyheter.

I Stockholm saknar man bemanning för totalt över 1 000 arbetspass och i både Göteborg och Västerbotten har man saknat barnmorskor för fler än 100 pass sedan början av sommaren.

– Man har på vissa ställen skapat en situation där man hävdar ännu mer att barnmorskor ska vara lojala och ställa upp. Det har vi gjort i åratal och nu finns det ingen kraft kvar, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet.

3 jul
Läkare tittat på en röntgenbild av ett bröst. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Risk att många inte upptäcker cancer i tid

Det finns en uppenbar risk att många kommer att dö i cancer eftersom screeningen av olika cancerformer har bromsats upp på grund av pandemin. Det skriver cancerläkarna Roger Henriksson och Göran Edbom, på DN Debatt.

Var man bor och vad man har för socioekonomisk status påverkar också chansen att få en optimal cancerbehandling, enligt debattörerna.

”Även de mest avancerade åtgärderna är verkningslösa om de patienter som behöver dem inte får tillgång till dem vid rätt tidpunkt”.

Det är inte acceptabelt att driva prioriteringar så långt att man avstår från möjligheten att tidigt upptäcka en svår sjukdom, skriver cancerläkarna.

Igår 20:20
Läs mer om Krisen i sjukvården