Klimatomställningen

Trots Gretas farhågor – tekniska framsteg världens räddning

Trots Greta Thunbergs förminskande, är teknikutvecklingen nyckeln till framgång i klimatfrågan. ”Det största hotet mot människan är fortfarande underutveckling, vilket också gör det svårare att möta andra hot, till exempel från miljön”, skriver krönikören Johan Norberg.

Många ogillade Greta Thunbergs aggressiva tal vid FN:s klimatmöte och vissa oroade sig över att hon är på väg från uppvärmning till utbrändhet. Men ett desperat engagemang för det man tror på så intensivt är begripligt. Själv tycker jag inte att problemet var formen, utan innehållet. Thunberg angrep världens ledare för att bara ”prata om pengar” och ”några tekniska framsteg”. Hon anklagade dem för att stjäla hennes barndom med ”sagoberättelser om ständig ekonomisk tillväxt”.

Med ett historiskt perspektiv är det mer rimligt att säga att det är dessa sagor som gav henne en barndom. Före den industriella revolutionen hade vi inte mer än 200 ppm koldioxid i atmosfären, och det var ju bra, allt annat lika. Men allt annat är inte lika om du blir utan konstgödsel, elektricitet, transportsystem och annat som tillväxt baserat på fossila bränslen gav oss.

För 200 år sedan dog ungefär hälften av alla barn före fem års ålder. De som överlevde hade sällan någon skola att strejka från. Nio av tio var analfabeter. Nio av tio levde i extrem fattigdom. I dag lever nio av tio fritt från analfabetism och fattigdom, trots befolkningsexplosionen. Om det är en saga så är det en saga med lyckligt slut.

Vi har släppt ut växthusgaser, men inte för att vi var okunniga eller onda, utan för att rädda våra barn.

Aktivisterna fyller en viktig funktion när de påminner oss om de risker som klimatförändringarna medför, men de är sämre på att erkänna denna typ av målkonflikter – vi har släppt ut växthusgaser, men inte för att vi var okunniga eller onda, utan för att rädda våra barn.

Det största hotet mot människan är fortfarande underutveckling, vilket också gör det svårare att möta andra hot, till exempel från miljön. Enligt The International Disaster Database har risken att dö i en klimatrelaterad katastrof – som torka, översvämningar, stormar, skogsbränder och extrem värme – minskat med mer än 90 procent sedan 1950-talet. Inte för att naturkatastroferna har blivit färre, utan för att välståndet, tekniken, byggandet och sjukvården har blivit bättre.

Om vi haft nolltillväxt sedan dess hade vi förstås haft mindre koldioxid i atmosfären, men nästan en halv miljon fler skulle ha dött av klimatorsaker varje år. Så svåra ser målkonflikterna ut när man lämnar sagornas värld.

Negativ tillväxt skulle ha förutsättningar att bli den största katastrof som drabbat mänskligheten.

Hur minskar vi utsläpp genom negativ tillväxt? I så fall måste vi avveckla ungefär 80 procent av den globala energiförsörjningen på ett decennium. Det skulle ha förutsättningar att bli den största katastrof som drabbat mänskligheten. Ungefär hälften av livsmedelsproduktion skulle hotas, då den är beroende av konstgödsel framställt med kol och gas. Glöm jordbruksmaskiner och kyllagring. I brist på elektricitet skulle fler laga mat och värma sig med solida bränslen, vilket redan i dag dödar runt två miljoner årligen. Ännu fler skulle dö när vårdkliniker förlorar belysning, medicinteknik och möjligheten att kyla vaccin och mediciner.

En indisk studie visar att för varje miljon barn som föds dör 8 000 av elbrist. En rapport från Bangladesh dokumenterar att barnadödligheten är mer än en tredjedel högre i byar som saknar elektricitet. Ett skäl till att siffrorna inte ser än värre ut är att de kan utnyttja teknik och produkter framställda på platser som har energiförsörjning, men i en värld av energisvält skulle hela världens produktions-, handels- och transportsystem störta samman.

Men så illa ska det väl inte behöva bli? Vi kan väl använda andra energislag och bränslen? Exakt. De av Greta Thunberg förminskade tekniska framstegen är räddningen. Effektivare solkraft, säkrare och smidigare kärnkraft och maskiner som suger upp koldioxid och matar alger med det, som vi omvandlar till bränsle till elektrifierade bilar och flyg. Allt sånt är möjligt, men det kommer att kosta. Frågan är i vilket framtidsscenario vi kommer att lyckas ta fram det. Är det verkligen i krympande ekonomier med massarbetslöshet, där vi samtidigt kämpar för våra barns fysiska existens? Om vi inte tror det består världens räddning faktiskt delvis i att ”prata om pengar” och ”några tekniska framsteg”.

Toppnyheter

Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
Fallet Gui Minhai

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

1 tim
Illustration av Gui Minhai. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får inte besöka Gui – Kina skyller på viruset

Svenska diplomater ser inte ut att få möjlighet att besöka den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, skriver Reuters.

Det kinesiska utrikesdepartementet höll i dag en pressträff där man fick flera frågor om fängelsedomen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren. På frågan om Sverige kommer att få träffa Gui svarade talespersonen Zhao Lijian att konsulära besök har stoppats på grund av utbrottet av det nya coronaviruset.

Utrikesminister Ann Linde säger till TT att hon kräver att Sverige får konsulärt tillträde till Gui Minhai. Hon avfärdar också kinesiska myndigheters påståenden om att Gui har avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

3 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa. Wikimedia
undefined

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

4 tim
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Containerbrist slår mot svenska företag: ”Huggsexa”

Försenade transporter och brist på containrar är de viruseffekter som slår hårdast mot västsvenska företag. Det säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, till Göteborgs-Posten.

Bilden bekräftas av flera shippingbolag som uppger att Kinas stoppade export har lett till att en stor del av de värdefulla containrarna blivit kvar i landet.

Greencarrier Liners verksamhetschef Fredrik Hermansson säger att det råder brist på containrar redan nu och att det finns stort uppdämt behov för exporten från Göteborg.

– Det kommer att bli en huggsexa om containrarna, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Dagens börs

Återhämtningen kom av sig – börsen vänder neråt

Stockholmsbörsen håller sig fortsatt under nollstrecket, efter en positiv handelsstart och vad som såg ut som en återhämtning efter gårdagens jätteras.

Vid lunchtid stod indexen som följer:
• OMXS30: –0,7%
• OMXSPI: –0,9%
Nischbanken Collector faller 3,2 procent efter att villkoren för den tidigare aviserade nyemissionen meddelades under morgonen. Det är en viss återhämtning sedan öppningen, då aktien rasade nästan 6 procent.

En handfull av bolagen på OMXS30-listan håller sig ovanför nollstrecket, där Hexagon ligger i topp på plus 0,7 procent. I botten av listan hittas SSAB på minus 2,1 procent.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland annat Sandvik, Atlas Copco och Epiroc.

Sandviks aktie backar 0,7 procent, precis Epiroc.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

3 tim
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer