Klimatomställningen

Trots Gretas farhågor – tekniska framsteg världens räddning

Trots Greta Thunbergs förminskande, är teknikutvecklingen nyckeln till framgång i klimatfrågan. ”Det största hotet mot människan är fortfarande underutveckling, vilket också gör det svårare att möta andra hot, till exempel från miljön”, skriver krönikören Johan Norberg.

Många ogillade Greta Thunbergs aggressiva tal vid FN:s klimatmöte och vissa oroade sig över att hon är på väg från uppvärmning till utbrändhet. Men ett desperat engagemang för det man tror på så intensivt är begripligt. Själv tycker jag inte att problemet var formen, utan innehållet. Thunberg angrep världens ledare för att bara ”prata om pengar” och ”några tekniska framsteg”. Hon anklagade dem för att stjäla hennes barndom med ”sagoberättelser om ständig ekonomisk tillväxt”.

Med ett historiskt perspektiv är det mer rimligt att säga att det är dessa sagor som gav henne en barndom. Före den industriella revolutionen hade vi inte mer än 200 ppm koldioxid i atmosfären, och det var ju bra, allt annat lika. Men allt annat är inte lika om du blir utan konstgödsel, elektricitet, transportsystem och annat som tillväxt baserat på fossila bränslen gav oss.

För 200 år sedan dog ungefär hälften av alla barn före fem års ålder. De som överlevde hade sällan någon skola att strejka från. Nio av tio var analfabeter. Nio av tio levde i extrem fattigdom. I dag lever nio av tio fritt från analfabetism och fattigdom, trots befolkningsexplosionen. Om det är en saga så är det en saga med lyckligt slut.

Vi har släppt ut växthusgaser, men inte för att vi var okunniga eller onda, utan för att rädda våra barn.

Aktivisterna fyller en viktig funktion när de påminner oss om de risker som klimatförändringarna medför, men de är sämre på att erkänna denna typ av målkonflikter – vi har släppt ut växthusgaser, men inte för att vi var okunniga eller onda, utan för att rädda våra barn.

Det största hotet mot människan är fortfarande underutveckling, vilket också gör det svårare att möta andra hot, till exempel från miljön. Enligt The International Disaster Database har risken att dö i en klimatrelaterad katastrof – som torka, översvämningar, stormar, skogsbränder och extrem värme – minskat med mer än 90 procent sedan 1950-talet. Inte för att naturkatastroferna har blivit färre, utan för att välståndet, tekniken, byggandet och sjukvården har blivit bättre.

Om vi haft nolltillväxt sedan dess hade vi förstås haft mindre koldioxid i atmosfären, men nästan en halv miljon fler skulle ha dött av klimatorsaker varje år. Så svåra ser målkonflikterna ut när man lämnar sagornas värld.

Negativ tillväxt skulle ha förutsättningar att bli den största katastrof som drabbat mänskligheten.

Hur minskar vi utsläpp genom negativ tillväxt? I så fall måste vi avveckla ungefär 80 procent av den globala energiförsörjningen på ett decennium. Det skulle ha förutsättningar att bli den största katastrof som drabbat mänskligheten. Ungefär hälften av livsmedelsproduktion skulle hotas, då den är beroende av konstgödsel framställt med kol och gas. Glöm jordbruksmaskiner och kyllagring. I brist på elektricitet skulle fler laga mat och värma sig med solida bränslen, vilket redan i dag dödar runt två miljoner årligen. Ännu fler skulle dö när vårdkliniker förlorar belysning, medicinteknik och möjligheten att kyla vaccin och mediciner.

En indisk studie visar att för varje miljon barn som föds dör 8 000 av elbrist. En rapport från Bangladesh dokumenterar att barnadödligheten är mer än en tredjedel högre i byar som saknar elektricitet. Ett skäl till att siffrorna inte ser än värre ut är att de kan utnyttja teknik och produkter framställda på platser som har energiförsörjning, men i en värld av energisvält skulle hela världens produktions-, handels- och transportsystem störta samman.

Men så illa ska det väl inte behöva bli? Vi kan väl använda andra energislag och bränslen? Exakt. De av Greta Thunberg förminskade tekniska framstegen är räddningen. Effektivare solkraft, säkrare och smidigare kärnkraft och maskiner som suger upp koldioxid och matar alger med det, som vi omvandlar till bränsle till elektrifierade bilar och flyg. Allt sånt är möjligt, men det kommer att kosta. Frågan är i vilket framtidsscenario vi kommer att lyckas ta fram det. Är det verkligen i krympande ekonomier med massarbetslöshet, där vi samtidigt kämpar för våra barns fysiska existens? Om vi inte tror det består världens räddning faktiskt delvis i att ”prata om pengar” och ”några tekniska framsteg”.

Toppnyheter

Demonstranter klättrar ner från en bro och flyr i mopeder. AFP
Demokratirörelsen i Hongkong

Studenter klättrade ner för bro och flydde på MC:s

Ett dussintal studenter i Hongkong lyckades på måndagen fly undan polisen genom att klättra tio meter ner för en bro, för att sedan plockas upp av andra demonstranter på motorcyklar, skriver Reuters.

Studenterna flydde när polisen tidigt på måndagsmorgonen lokal tid stormade det polytekniska universitetet, som i flera dagar varit ockuperat av dem. Enligt uppgifter ska ska flera av studenterna ha gripits efter att ha flytt i motorcykel.

Igår 22:27
Illustrationsbild.  TT
undefined

Efter våldsamheterna: SAS drar ner på flygningarna

SAS minskar antalet flygningar till Hongkong. Anledningen: De våldsamma protesterna har gjort att efterfrågan på biljetter minskat, skriver TT.

SAS har under november beslutat att gå från fem till fyra flygningar från Köpenhamn till Hongkong.

Det delvis statligt ägda flygbolaget följer utvecklingen kring oroligheterna noga, skriver TT.

– Det kommer att se lite annorlunda ut under jul- och nyårshelgerna men i nuläget ser vi inte skäl till att minska antalet flighter ytterligare, säger presschefen Freja Annamatz.

Igår 15:16
Demonstranter under en sammandrabbning vid det polytekniska universitet i Hongkong.   Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Styret har feltolkat eller ignorerat antipatin

Läget vid det polytekniska universitetet i Hongkong är fortsatt spänt samtidigt som protester på andra platser förvärras, skriver CNN:s James Griffith i en analys. Flera av protesterna har skett regelbundet under lunchtid av kontorsarbetare. Tjänstemännens engagemang är ett tecken på hur illa regeringen har misstolkat, eller avsiktligen ignorerat, djupet av antipatin mot sig, skriver Griffith.

När kinesiska soldater i lördags gick ut för att röja undan demonstranters väghinder tolkades det som ett försök att lägga sig i Hongkongpolitiken, skriver Lily Kuo på The Guardian. ”Många tolkade det som en illavarslande varning”, skriver hon. Soldater kan kallas in om styret i Hongkong ber om det, men ingen sådan begäran har skett, konstaterar Kuo.

Igår 10:42
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Israeliska bosättningar på Västbanken. Ilan Ben Zion / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Israel kommer att kräva fler bosättningar”

USA:s beslut att inte längre se de israeliska bosättningarna på Västbanken som brott mot internationell lag är en kalldusch för det palestinska självstyret i Ramallah, skriver Nathan Shachar på DN. Samtidigt har inga seriösa försök till fredsförhandlingar förekommit på fem år, så beslutet kommer inte sätta några käppar i hjulet för framtida fredsinitiativ.

De israeliska bosättarna kommer dock kräva att koloniseringen fortsätter i allt större grad. Hur palestinierna på Västbanken kommer reagera återstår att se, menar Shachar.

Herb Keinon på Jerusalem Post välkomnar beslutet. Efter att USA nu har backat från formuleringen ”illegala israeliska bosättningar” kan inte hela världssamfundet längre anses stå bakom den – vilket öppnar upp för en enligt Keinon välbehövlig debatt om något som inte kan anses vara en sanning, utan bara en tolkning.

”Trump-administrationen har visat att några av de antaganden som länge fått vägleda de misslyckade försöken att skapa fred i Mellanöstern borde omprövas”, skriver han.

Igår 21:55
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Löfven: Man kan inte etnifiera brottsligheten

Det är segregation och socioekonomiska förutsättningar som är huvudorsaken till den framväxande gängkriminaliteten i Sverige. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) till DN.

– Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund, säger Löfven.

Statsministern har fått hård kritik för sitt framträdande i SVT:s Agenda i helgen där han bland annat fick frågor varför Sverige drabbats hårdare av gängkriminalitet än andra jämförbara länder. Bland annat kallade Aftonbladets krönikör Lena Mellin Löfven ”förbluffande usel”.

Igår 21:53
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mellin: Löfven i Agenda var kort sagt en katastrof

Statsminister Stefan Löfvens (S) framträdande i SVT:s Agenda under söndagen, där han intervjuades om den senaste tiden gängvåld och dödsskjutningar var ”oacceptabelt dåligt”, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en krönika.

Enligt Mellin tycktes Löfven vara illa förberedd, hade inga svar på frågorna och såg dessutom inte särkilt engagerad ut. ”Kort sagt en katastrof”, skriver Mellin som nu frågar sig hur Löfven ska komma tillbaka.

”Det man undrar nu är om Löfven hade en dålig dag eller om han helt enkelt är less på jobbet”, skriver hon.

Igår 19:29
Nyamko Sabuni i Agendastudion. SVT
undefined

Sabuni efterlyser konkreta svar från Löfven om brott

L-ledaren Nyamko Sabuni önskar mer konkreta svar från statsminister Stefan Löfven (S) i frågan om den organiserade brottsligheten, säger hon i Agenda.

Löfven säger i en intervju i programmet att arbetslösheten och segregationen är viktiga faktorer till Sveriges problem med gängbrottsligheten.

– Jag tror inte svaret är att det finns hög arbetslöshet, för de flesta arbetslösa blir inte kriminella.

Sabuni lyfter andra faktorer, som exempelvis att Sverige har dålig koll på sina gränser. Ett annat problem är att många skolor i utsatta områden har dåliga skolresultat, säger Sabuni och föreslår att eleverna ska spridas ut.

– Vi får låta bli att packa nyanlända i samma skolor i utsatta områden, säger hon.

17 nov
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer